Шеклі. Запах думки

Додано: 27 квітня 2020
Предмет: Зарубіжна література, 6 клас
Тест виконано: 310 разів
12 запитань
Запитання 1

1.Шеклі - письменник-фантаст. Коли в Шеклі запитали, який винахід є найнеобхіднішим для людства, він відповів...

варіанти відповідей

комп'ютер

людське серце

автомобіль

смартфон

Запитання 2

2. Шеклі вигадав досконалу суперзброю, виготовлену з

варіанти відповідей

любові

дружби

взаємовідносин у родині

людської агресії

Запитання 3

3. Ви прочитали оповідання Шеклі "Запах думки". У якому зоряному скупченні перебував головний герой оповідання Лерой Кліві ?

варіанти відповідей

Скорпіон

Лебідь

Сергон

діва

Запитання 4

4. Ким працював головний герой Лерой Кліві?

варіанти відповідей

Космічний пірат

Космічний поштар

Космічний солдат

Космічний хакер

Запитання 5

5."...У цій зоряній групі не було колоній, а решту подробиць пропонувалося шукати на карті, кисневих світів. Що там було, окрім кисню, ніхто не знав. Кліві сподівався це з’ясувати, якщо тільки його корабель до того часу не розсиплеться".

Як називалася перша киснева планета, на яку вирішив посадити свій зореліт Кліві?


варіанти відповідей

- Сідаю на Р-М-22, – прокричав він через тріск розрядів.


- Сідаю на З-М-22, – прокричав він через тріск розрядів.

- Сідаю на З-М-32, – прокричав він через тріск розрядів.

- Сідаю на З-Л-22, – прокричав він через тріск розрядів.

Запитання 6

6. "Хитаючись, із заплющеними очима він встиг пробігти сотню метрів. Потім корабель вибухнув і вибухова хвиля кинула Кліві обличчям донизу. Він підвівся, ступив ще два кроки й остаточно втратив свідомість.

 Коли Кліві прийшов до тями, з’ясувалося, що він лежить на схилі невеликого пагорба, обличчям у високій траві. Він перебував у безтурботному стані шоку. Йому здавалося, що розум відокремився від його тіла і вільно плаває в повітрі. Усі турботи, почуття, страхи залишилися в тілі: розум був вільний.

Яку першу інопланетну істоту побачив Кліві? Що в ній було дивного

варіанти відповідей

невелику тварину, розміром з білку, але з темно-зеленим хутром.Коли тварина наблизилася, Кліві помітив, що в неї немає ані очей, ані вух.

невелику тварину, розміром з кролика, але з темно-зеленим хутром.Коли тварина наблизилася, Кліві помітив, що в неї немає ані очей, ані вух.

невелику тварину, розміром з курку, але з темно-зеленим хутром. Коли тварина наблизилася, Кліві помітив, що в неї немає ані очей, ані вух.

невелику тварину, розміром з кішку, але з темно-зеленим хутром.Коли тварина наблизилася, Кліві помітив, що в неї немає ані очей, ані вух.

Запитання 7

7. "З’явився інший (другий) звір, що розмірами й формою тіла нагадував ..., але також зеленого кольору. Паралельна еволюція? Вона не змінює загального стану речей, вирішив Кліві. У цього звіра теж не було ані очей, ані вух. Натомість були могутні ікла".

Яку другу тварину побачив Кліві?

варіанти відповідей

великого вовка

великого тигра

великого крокодила

великого шакала

Запитання 8

8."Позаду він почув низьке гарчання, і озирнувся. Метрів за п’ятнадцять від нього стояла істота, схожа на ..... – жовто-буру .... також без очей і без вух.

Клятий звіринець, подумав Кліві і сховався у високу траву. Ця планета взялася за нього надто швидко. Йому потрібен час, щоб все обміркувати! Як діють ці тварини? Можливо, замість зору вони користуються локаторами?"

Ким виявися третій звір?

варіанти відповідей

вовчиця

тигриця

пантера

ягуар

Запитання 9

9. " Щойно він подумки вимовив слово “пантера”, тварина повернула голову в його бік.

-Що я зробив? – запитував себе Кліві, глибше ховаючись у траву. Вона не може відчувати мій запах, бачити і чути. Я лише вирішив не стояти у неї на дорозі…

Підвівши голову, пантера швидко бігла до нього.

Точно! Позбавлена очей і вух, ця тварина може виявити Кліві лише одним способом". За допомогою чого сліпі тварини могли виявити людину?

варіанти відповідей

нюху

навіювання

телепатії

гіпнозу

Запитання 10

10. "До пантери лишилося метра півтора і вона приготувалася до стрибка. Кліві більше не міг гальмувати заборонені думки. Раптом у спалаху натхнення він подумав..." Про що подумав Кліві? (Саме ця думка врятувала йому життя)

варіанти відповідей

“Самиця вовка!”

“Самиця тигра!”

“Самиця ягуара!”

“Самиця пантери!”

Запитання 11

11."Вовки обережно підкрадалися. Кліві спробував трюк, що врятував його напередодні. Витягнувши з-за пояса металевий прут, він почав уявляти себе вовчицею, що шукає своїх вовченят. Чи не допоміг би хтось із вас, джентльмени, знайти їх? Вони щойно були тут. Один зелений, один плямистий, третій…Мабуть у цих вовків не буває плямистих вовченят. Один з вовків стрибнув на Кліві. Кліві на льоту вперіщив його прутом, і вовк, ощирившись, відступив. Усі четверо, притиснувшись один до одного, відновили атаку.

У розпачі Кліві спробував уявити, що його не існує. Не допомогло. Вовки наближалися. Він уявив себе...., великою ...., що залюбки поласує вовком. Це їх спинило. Вовки стривожено замахали хвостами, але не відступили". Ким уявив себе Кліві, коли на нього йшли чотири вовки?

варіанти відповідей

тигрицею

великою вовчицею

пантерою

ведмедем

Запитання 12

12."Кліві ще не усвідомлював, що відтепер став справжнім телепатом. Із заплющеними очима він міг бачити й відчувати, що відбувається довкола нього...

І він міг відчувати страх у думках тих, хто втікав від нього.

Так і мало бути. Хіба завдяки своєму розуму й умінню пристосуватися людина не була завжди і скрізь царем природи? Те саме й тут"... Що врятувало Кліві від цілого стада хижаків?

варіанти відповідей

злива

вогонь

вітер

мороз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест