Штучне харчування

Додано: 17 листопада 2021
Предмет: , 1 клас
Тест виконано: 612 разів
35 запитань
Запитання 1

Для об’єктивної оцінки ризику утворення пролежнів медична сестра використовує систему бальної оцінки за Norton. Сума балів 15. Який це ризик утворення пролежнів?

  

варіанти відповідей

Малий 

Мінімальний 

Помірний 

Високий 

Особливо високий

Запитання 2

Медична сестра приймального відділення проводить вимірювання окружності живота.Орієнтиром для накладання стрічки буде: 

варіанти відповідей

Нижній край печінки 

ІІ поперековий хребець 

Реберна дуга 

ІІІ поперековий хребець  

Ості клубової кістки  

Запитання 3

Хворому на хронічний коліт, із схильністю до закрепів, призначили дієту №3. який із зазначених продуктів є протипоказаним в даному випадку?  

варіанти відповідей

Бобові 

Висівковий хліб 

Пісне м'ясо 

Річкова риба 

Квашена капуста

Запитання 4

При спілкуванні з пацієнтом м/с пояснює мету дієти №7.Мета дієти № 7 це:     

варіанти відповідей

Щадіння функції нирок, зменшення набряків 

Відновлення функції печінки 

Щадіння нервової системи 

Нормалізація функції кишківника 

Нормалізація білкового обміну  

Запитання 5

М/с після дезінфекції гумових катетерів готує їх до стерилізації.Яким методом їх треба простерилізувати? 

варіанти відповідей

Кип’ятінням 

Паровим методом 

Замочуванням у 3\% розчині перекису водню 

Повітряним методом 

Рентгенівськими променями  

Запитання 6

М/с терапевт.відділення проводила медсестр.обстеження пац.із хронічним колітом,яке дало можливість виявити проблеми пац:метеоризм, закрепи, зниження апетиту. До якої категорії потрібно віднести ці проблеми? 

 

варіанти відповідей

Соціальні  

Психологічні 

Фізіологічні

Потенційні  

Вторинні 

Запитання 7

Пац.,70 р,потрапив у травматологічне відділення.Хв.дуже слабкий, тривалий час перебуває у ліжку. Змінюючи йому білизну медична сестра помітила пухирі в ділянці крижової кістки. Які дії  їй необхідно виконати в даному випадку? 

варіанти відповідей

Змащувати 2\% спиртовим розчином діамантового зеленого 

Змащувати 1 \% розчином саліцилового спирту 

Змащувати 10 \% розчином камфорного спирту 

Змащувати 5 – 10 \% розчином калію перманганату  

Протирати 70\% етиловим спиртом  

Запитання 8

М/с після вимірювання Т тіла хворому Н. продезінфікувала термометр у розчині 0,1% дезоксону.Прот.якого часу дезінфікуються мед.термометри після використання. 

варіанти відповідей

30 хв

60 хв.

20 хв.

90 хв. 

10 хв.  

Запитання 9

Вкажіть потребу першого рівня за моделлю В.Хендерсон?        

варіанти відповідей

Нормально дихати 

Підтримувати температуру тіла 

Дбати про свою безпеку 

Спілкуватися з іншими людьми 

Регулювати фізіологічні відправлення  

Запитання 10

За даними ВООЗ внутрішньо лікарняні інфекції виникають у 6-10% госпіталізованих і є дуже небезпечними для пацієнтів та медперсоналу. До групи під вищого ризику виникнення ВЛІ в першу чергу входять?   

варіанти відповідей

Урологічні пацієнти

Пацієнти, яких готують до операції  

Пацієнти з алергічними захворюваннями 


Пацієнти похилого віку 

Медперсонал відділення.  

Запитання 11

Після переведення тяжкохворого пацієнта в інший ЛПЗ необхідно провести знезараження його матрацу, подушки та ковдри. Виберіть метод дезінфекції цих речей:    

варіанти відповідей

Камерна дезінфекція

Вибивання та висушування на сонці  

Обробка пилососом 

Кварцювання   

Обробка гарячим паром в автоклаві.  

Запитання 12

Для успішної допомоги пацієнту у вирішенні його проблем м/с повинна їх розглядати з урахуванням пріоритетів. До проміжних пріоритетів належать такі, що: 

варіанти відповідей

Не є екстремальними і безпечні для життя хворого 

Вимагають негайного вирішення 

Не мають прямого відношення до захворювання або діагнозу

Ще не існують, але можуть виникнути з часом 

Мають пряме відношення до захворювання  

Запитання 13

Для штучного годування через зонд медсестра готує: 

варіанти відповідей

Вазелін, напувальник, зонд, фонендоскоп

Стерильний товстий шлунковий зонд, лійку, 1 склянку їжі 

Стетоскоп, шприц, лійку, пінцет, лоток, зонд 

Стерильний тонкий шлунковий зонд,вазелін,фонендоскоп,шприц,лійку, 3-4 склянку їжі 

Лійку, зонд, вазелін, рідку їжу 

Запитання 14

При проведенні парантерального харчування у реанімації хворому призначили введення білкових, жирових і вуглеводневих засобів з трьох флаконів. З якою швидкістю необхідно вводити ці препарати? 

 

варіанти відповідей

У перші 10 хв. 10 - 20 кр. за хвилину, а потім 40 - 60 кр.за хв..

У перші 30 хв. 10 - 20 кр. за хвилину, а потім 40 - 60 кр. за хв.

У перші 30 хв. 30 кр. за хвилину, а потім 40 - 60 кр. за хв.. 

У перші 30 хв. 5 кр. за хвилину, а потім 40 - 60 кр.за хв.. 

40 - 60 кр. за хвилину при добрій переносимості 

Запитання 15

З метою проф-ки пролежнів м/с розмістила пац.в полож.Сімса.Охарактериз.дане положення: 

варіанти відповідей

Проміжне між положенням на животі та на боку 

Положення на животі 

Положення на боку 

Положення на спині 

Напівсидяче положення  

Запитання 16

Із штучних методів годування тяжкохворих найефективнішим і найчастіше застосовуючим вважають: 

варіанти відповідей

Парентеральний 

Через зонд 

Ректальний 

Через гастростому 

Через єюностому  

Запитання 17

М/с інфекційної лікарні,навчає пац.65 р,з діагнозом гостр.гепатит,основам дієтич.харчування в домашніх умовах. На якому етапі медсестринського процесу вона це здійснює?      

 

варіанти відповідей

  І 

 ІV  

 ІІ 

ІІІ 

Запитання 18

Пац.60 р.знах.на тривалому суворому постільному режимі з'явився ризик  виникнення пролежнів в діл.крижової кістки.З метою проф-ки пролежнів ділянку тіла доцільно обробляти: 

варіанти відповідей

96\% етиловим спиртом  

10\% розчином камфорного спирту

 1\% розчином діамантового зеленого 

5\% розчином йоду спиртового 

10\% синтоміциновою маззю  

Запитання 19

 Під час годування пацієнта через зонд м/с ввела на сніданок манну кашу.Який догляд за зондом буде здійснювати м/с після введеної молочної їжі?  

варіанти відповідей

Промивати зонд кожні 2 години 

Промивати зонд після сніданку 

Промивати зонд кожну годину 

Промивати зонд кожні 3 години 

Промивати зонд кожні 30 хвилин  

Запитання 20

Скільки грамів дезактіну м/с повинна зважити на аналітичних вагах для приготування 3 –х літрів 0,2% р-ну дезактіну для передстералізаційної обробки інструментів після проведення маніпуляції видалення сірної пробки із вуха?  

варіанти відповідей

0,6 г  

 0,2 г 

6 г 

20 г  

60 г  

Запитання 21

Яку речовину використовують для контролю температурного режиму 180о С при повітряному методі стерилізації? 

варіанти відповідей

Тіосечовина 

Винна кислота 

Розчин фенолу 

Нікотинамід 

Азопірам  

Запитання 22

Пацієнт 38 р.скаржиться на слабкість,відсутність апетиту,нудоту,печію, біль в епігастральній ділянці, метеоризм.Лікар призначив дієту №1.Пацієнт звернувся до м/с з проханням пояснити їй мету призначеної дієти та порадити перелік продуктів, які вона може вживати.Назвіть пріоритетну проблему пацієнтки ? 

варіанти відповідей

Дефіцит знань про призначену дієту 

Біль в епігастральній області 

Метеоризм 

Відсутність апетиту 

Слабість  

Запитання 23

У терапевтичне відділення госпіталізовано пацієнта 43 р. із діагнозом „пневмонія”.Під час об’єктивного сестринського обстеження виявлено:ЧДР-24,ЧСС-78,АТ-120/70.Пацієнт скаржиться на біль за грудиною,постійну задишку, помірний кашель.При огляді пацієнт займає в ліжку напівсидяче положення. Як називається таке положення пацієнта?   

 

варіанти відповідей

Пасивне 

Сімса 

Активне 

 Фаулера 

Постільне 

Запитання 24

Пацієнт з тяжкою недостатністю кровообігу перебуває на ліжковому режимі. За допомогою чого медична сестра буде годувати пацієнта?            

 

варіанти відповідей

Напувальник або тарілка та ложка 

Назогастральний зонд 

Систему для краплинного введення ліків 

Систему для живильної клізми  

Товстий шлунковий зонд 

Запитання 25

М/с центрального стерилізаційного відділення, проводячи передстерилізаційну очистку інструментарію, провела контроль якості обробки методом постановки проб. Який наступний етап вона виконає? 

  

варіанти відповідей

Ополіскування проточною водою 10 хв.  

 Промивання під проточною водою 1 хв. 

Занурення в миючий розчин на 15 хв. 

Висушування інструментів у розібраному вигляді в сухо-жаровій шафі 

Обезсолення

Запитання 26

Який ступінь розвитку пролежнів характеризується неглибокими поверхневими порушеннями цілості шкірних покривів, які поширюються на підшкірну жирову клітковину та супроводжуються відшаруванням епідермісу? 

 

варіанти відповідей

3 ступінь 

1 ступінь 

2 ступінь 

4 ступінь 

Характено для будь-якого ступеню розвитку пролежнів 

Запитання 27

У реанімаційному відділенні знаходиться хворий в непритомному стані протягом 20 діб. Додаткове штучне харчування потрібно здійснити через: 

варіанти відповідей

Єюностому 

Гастростому 

Зонд 

Катетер 

Пряму кишку  

Запитання 28

Пацієнт лікується в опіковому центрі. Йому призначено живильні клізми. Що приготує до введення медична сестра?       

варіанти відповідей

 5\% розчин глюкози 

Кисіль 

Молоко 

Курячий бульйон 

10\% розчин натрію хлориду  

Запитання 29

Гіперемія обличчя, непритомність, утруднене дихання,озноб виникн.при парентеральному харчуванні у разі збільшення швидкості введення препарату: 

варіанти відповідей

Альбуміну 

Хлористий кальцій 

Фізіологічний розчин 

 Глюкозу 

Трисоль  

Запитання 30

Рекомендації щодо харчування осіб похилого віку включають:         

варіанти відповідей

Виключити птицю, рибу  

Вживати червоне м'ясо  

Зменшити споживання тваринних жирів 

Заборонити часник, цибулю, каву 

Вершкове масло замінити на маргарин  

Запитання 31

Ви м/с хоспісу.Пац.84 р.знаходиться у відділенні декілька днів.Загальний стан пацієнтки тяжкий, призначений постільний режим. У неї порушений ковтальний рефлекс, лікар призначив штучне годування. Який спосіб штучного харчування Ви застосуєте? 

варіанти відповідей

Ентерально через еюностому 

Ентерально через гастростому 

Ентерально через зонд 

Годування з ложки 

Парентерально  

Запитання 32

Хворому 55 років призначено дієту № 10. Під час спілкування з хворим медична сестра пояснює мету призначеної дієти.      

варіанти відповідей

створення сприятливих умов для кровообігу  

нормалізація секреторної та моторної функції кишечника 

збереження функції шлунка 

 помірне щадіння функції нирок 

відновлення порушеної функції печінки  

Запитання 33

В хірургічному відділенні хворого М., 45 років після операції з приводу звуження стравоходу годують через фістулу – гастростому. Для запобігання подразненню навколо гастростоми медсестра шкіру обробляє:           

варіанти відповідей

10\% розчином камфорного спирту. 

5\% розчином перманганату калію. 

Клеолом. 

Маззю Вишневського 

Пастою Лассара.  

Запитання 34

Пацієнт А., 58 р. лікується в терапевтичному відділенні. Лікар призначив йому живильну клізму. Що повинна запланувати медична сестра перед призначеною процедурою? 

варіанти відповідей

Лікувальну мікроклізму. 

Очисну клізму. 

Сифонну клізму. 

Газовідвідну трубку. 

Гіпертонічну клізму.  

Запитання 35

У пац.вірусний гепатит.За допомогою якої дієти необхідно відновити поруш.функції печінки ?     

варіанти відповідей

№1

№ 5

 №2 

№7 

№9  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест