Склад харчових продуктів. Значення компонентів харчових продуктів. Харчові та енергетичні потреби людини

Додано: 30 вересня 2022
Предмет:
Тест виконано: 359 разів
17 запитань
Запитання 1

Як називається процес порушення нормального функціонування організму внаслідок недостатнього споживання того чи іншого вітаміну з продуктами харчування.

варіанти відповідей

Авітаміноз

Гіповітаміноз

Гіпервітаміноз

Запитання 2

До жиророзчинних вітамінів належить:

варіанти відповідей

B6 (піридоксин)

B1 (тіамін)

A (ретинол)

B2 (рибофлавін)

Запитання 3

Серед речовин найбільшу добову потребу людини становлять:

варіанти відповідей

вітаміни

білки

жири

вуглеводи

Запитання 4

Укажіть твердження, що характеризують правила харчування:

варіанти відповідей

інтервал між споживанням їжі 6-7 годин

важливо добре пережовувати їжу

їсти треба швидко

корисно вживати смажену їжу

їжу приймати в одні й ті ж самі години

потрібно вживати свіжі овочі та фрукти

Запитання 5

В яких продуктах міститься білок?

варіанти відповідей

Картопля, олія

Мед, фрукти

Печиво, морозиво

Риба, м'ясо

Запитання 6

Речовини у складі харчових продуктів, що мають для організму харчову та енергетичну цінність - це....

варіанти відповідей

додаткові речовини

мінеральні речовини

харчові продукти

поживні речовини

Запитання 7

Є джерелом для синтезу мікроорганізмами кишечнику вітамінів В1, В2, В12, К, а також сприяє руховій активності та секреції кишкового тракту - це...

варіанти відповідей

пектинові речовини

мінеральні речовини

додаткові речовини

клітковина

Запитання 8

Органічні високомолекулярні сполуки, що складаються з амінокислот - це...

варіанти відповідей

жири

білки

вуглеводи

нуклеїнові кислоти

Запитання 9

До організму надходять:

варіанти відповідей

білки, жири, вода

вуглеводи, вуглекислий газ, вода

мінеральні речовини, кисень, продукти обміну

Запитання 10

Гіпервітаміноз виникає внаслідок:

варіанти відповідей

нестачі вітамінів у їжі

відсутності вітамінів у їжі

недостатнього харчування

надмірного захоплення вітамінними препаратами

Запитання 11

Головним джерелом вітамінів є:

варіанти відповідей

 молоко, м'ясо

риба, горіхи, морепродукти

 овочі, фрукти, ягоди

 фрукти, рослинна олія, варення

Запитання 12

молекули яких органічних сполук складаються з гліцеролу та жирних кислот?

варіанти відповідей

вуглеводів

жирів

нуклеїнових кислот

білків

Запитання 13

Який з вітамінів є водорозчинним?

варіанти відповідей

D

A

C

E

Запитання 14

Яку іншу назву має вітамін С ?

варіанти відповідей

аскорбінова кислота

нікотинова кислота

каротин

піридоксин

Запитання 15

Яку іншу назву має вітамін А?

варіанти відповідей

тіамін

токоферол

кальциферол

ретинол

Запитання 16

Недостатність якого вітаміну у продуктах харчування зумовлює розвиток рахіту?

варіанти відповідей

K

В12

D

B6

Запитання 17

Джерелом аскорбінової кислоти (вітаміну C) є:

варіанти відповідей

М’ясо птиці, яловичина, печінка, дріжджі

Чорна смородина, шипшина, лимон

Чорний хліб, яєчний жовток, печінка

Рисові висівки, зародки пшениці, нирки

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест