«Спорт і здоров’я»: завдання теоретичного блоку програми учнівської олімпіади з предмета «Фізична культура»

Додано: 23 листопада 2023
Предмет: Фізична культура, 11 клас
25 запитань
Запитання 1

1.     Яка команда стала абсолютним переможцем у медальному заліку XXIV літніх Дефлімпійських ігор у бразильському місті Кашіас-ду-Сул (01-15.05.2022)  з результатом 138 медалей?

варіанти відповідей

А) США

Б) Україна

В) Бразилія

Г) Китай

Запитання 2

2.     Срібна призерка Олімпіади-2020, 6-кратна європейська призерка з карате у 2022 році не сходить з п’єдесталів. На першому етапі у серії змагань Karate-1 Прем’єр-ліги WKF в ОАЕ вона здобула срібло, на другому, в Португалії, отримала найвищу, золоту нагороду. Нарешті, на третьому етапі в Рабаті українка знову піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу. Хто ця спортсменка?

варіанти відповідей

А) Анжеліка Терлюга

Б) Марина Бех-Романчук

В) Юлія Палашевська

Г) Аніта Сєрьогіна

Запитання 3

3.     Українська легкоатлетка Марина Бех-Романчук взяла участь у змаганнях Діамантової ліги (10.08.2022, Монако), де здобула срібло. У якому виді легкої атлетики  спортсменка завоювала цю нагороду?

варіанти відповідей

А) стрибки в довжину

Б) потрійний стрибок

В) стрибок у висоту

Г) біг на 100 м

Запитання 4

4.     Україна вперше в історії здобула «золото» на Чемпіонаті світу з аеробіки (м. Гімарайнш, Португалія). Хто став володаркою цієї нагороди?

варіанти відповідей

А) Анна Тімченко

Б) Юлія Самойленко

В) Анастасія Литвин

Г) Анастасія Курашвілі

Запитання 5

5.     На Чемпіонаті світу з легкої атлетики в американському Юджині (2022) українська команда була представлена найменшим складом в історії. Попри це українським легкоатлетам вдалося здобути дві нагороди - “срібло” та “бронзу”. Який вид легкої атлетики став для українських спортсменів переможним?

варіанти відповідей

А) Потрійний стрибок

Б) Метання молота

В) Стрибок у висоту

Г) Біг на 800 м

Запитання 6

6.     За підсумками змагань зимових Олімпійських ігор-2022 (м. Пекін, Китай) збірна України з одним «сріблом» посіла 25-те місце у загальнокомандному заліку серед 91-ї країни світу. Хто із спортсменів, у якому виді спорту завоював цю нагороду?

варіанти відповідей

А) Олександр Абраменко, фристайл

Б) Дмитро Підручний, біатлон

В) Лідія Гунько, бобслей

Г) Владислав Гераскевич, скелетон

Запитання 7

7.     На XIII Зимових Паралімпійських іграх-2022 в м. Пекін (Китай) збірна команда України оновила власний рекорд за кількістю виграного "золота" та покращила свої показники за загальною кількістю нагород. Яку кількість медалей завоювали на Зимових Паралімпійських іграх- 2022 українські спортсмени?

варіанти відповідей

А) 25

Б) 29

В) 32

Г) 21

Запитання 8

8.     На Чемпіонаті світу з водних видів спорту (17.06-3.07.2022) у м. Будапешт (Угорщина) Україна була представлена у чотирьох із п'яти дисциплін. У плаванні на відкритій воді Україна здобула першу в історії медаль на чемпіонаті світу. Хто завоював цю нагороду?

варіанти відповідей

А) Олексій Середа

Б) Михайло Романчук

В) Марта Фєдіна

Г) Софія Лискун

Запитання 9

9.     Українська збірна виборола місце у десятці лідерів на Всесвітній гімназіаді - наймасштабнішому міжнародному мультиспортивно-просвітницькому заході для школярів 16-18 років (14-22.05.2022, м. Нормандія, Франція). Юні спортсмени довели, що українці – сильна і незламна нація. Загальний здобуток - 48 медалей. Спортсмен із Запорізької області посів друге місце у вільній боротьбі. Хто це?

варіанти відповідей

А) Ярослав Лісняк

Б) Олександр Желтяков

В) Дмитро Прудко

Г) Єгор Кирілюс 

Запитання 10

10.     Invictus Games - міжнародні мультидисциплінарні змагання колишніх та чинних військовослужбовців, поранених або інвалідів на службі. Українська команда утретє брала участь в Іграх нескорених (16-22.04.2022, м. Гаага, Нідерланди). Наша команда виграла 16 нагород, п'ять з яких - золоті. Хто із спортсменів здобув по дві нагороди?

варіанти відповідей

А) Родіон Сітдіков, Артем Лукашук, Іван Герецун

Б) Віктор Легкодух, Ігор Галушка, Андрій Бадарак

В) Сергій Прядка, Іван Герецун, Іван Лепеха

Запитання 11

11.     Назва цього виду спорту в перекладі з англійської - дерев'яний м’яч. Про який вид спорту йдеться?

варіанти відповідей

А) Вудбол

Б) Піклбол

В) Даджбол

Г) Фістбол

Запитання 12

12.     Назва цієї гри пішла від слів “м’ячик” і “удар”. Гра може бути парною або одноосібною, проводиться вона на корті, схожому одночасно на поле для гри у великий і маленький теніс. Про яку спортивну гру йдеться?

варіанти відповідей

А) Вудбол

Б) Піклбол

В) Даджбол

Г) Фістбол

Запитання 13

13.     Ця сучасна гра - версія гри “Вибивний” з дитинства ваших батьків. А завдання майже схоже: поцілити м'ячем у ведучого. Як називається зараз ця гра?

варіанти відповідей

А) Вудбол

Б) Піклбол

В) Даджбол

Г) Фістбол

Запитання 14

14.     За правилами цієї гри м'яч передається через сітку, розташовану в центрі футбольного поля, по всій ширині. Удари по м’ячу виконуються кулаком чи зігнутою рукою. Після передачі м'яча через сітку команда, що складається з п'яти гравців, має право на три відбивання (передачі), перш ніж повернути м'яч на протилежне поле. Дозволено, щоб м'яч вискакував від землі один раз перед передачею. Як називається ця спортивна гра?

варіанти відповідей

А) Вудбол

Б) Піклбол

В) Даджбол

Г) Фістбол

Запитання 15

15.     Колове тренування, в змісті якого вправи зациклені у ланцюг, спрямовані на розвиток усіх фізичних якостей, виконати які слід за мінімальний час і повторити кілька разів. Про який вид фітнесу йдеться?

варіанти відповідей

А) Кроссфіт

Б) Воркаут

В) Аеробіка

Г) Пілатес

Запитання 16

16.     Це масовий рух, заснований на заняттях фізичною культурою із застосуванням тренувального обладнання в громадських об'єктах, таких як шкільні двори, парки, спортивні майданчики в міській забудові. Включає тренування на турніку, брусах, яке відбувається на свіжому повітрі. Про що йдеться?

варіанти відповідей

А) Кросфіт

Б) Воркаут

В) Аеробіка

Г) Пілатес

Запитання 17

17.     Ритмічна музика, мікс вправ і танцювальних рухів, які у комплексі спрямовані на кардіотренування. Яка назва цього виду фітнесу?

варіанти відповідей

А) Кросфіт

Б) Воркаут

В) Аеробіка

Г) Пілатес

Запитання 18

18.     Це гімнастика, що складається з плавних рухів і вправ, які виконуються в повільному темпі заради гнучкого та стрункого тіла. Яка назва цього виду фітнесу.

варіанти відповідей

А) Кросфіт 

Б) Воркаут

В) Аеробіка

Г) Пілатес

Запитання 19

19.     Перші спеціалізовані програми з цієї групи фізичного вдосконалення були розроблені для тренування американських солдатів під час Другої світової війни. Зараз це ціла індустрія, яка функціонує та розвивається заради здоров'я та краси людського тіла. Про що йдеться?

варіанти відповідей

А) Йога

Б) Фітнес

В) Дієтичні харчові добавки

Г) Оздоровчі центри

Запитання 20

20.     Відомий шоумен Олександр Педан є ініціатором громадянської організації, яка займається підвищенням рівня рухової активності сучасних дітей і підлітків України. Найголовніший бренд цього руху “Нова фізкультура”. Як називається ця організація?

варіанти відповідей

А) Дитяча юнацька спортивна школа

Б) Cool Games

В) Активні парки

Г) JuniorS

Запитання 21

21.     Сукупність стійких форм життєдіяльності людини, які визначають її життєвий шлях - це…

варіанти відповідей

А) спосіб життя

Б) життєві принципи

В) поведінка людини

Г) світогляд людини

Запитання 22

22.     Скільки хвилин помірної аеробної фізичної активності на день рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я для дітей та підлітків?

варіанти відповідей

А) 60 хв

Б) 30 хв

В) 10 хв

Г) 120 хв

Запитання 23

1.     Оберіть види фізичної активності, які належать до анаеробних вправ (два варіанти).

варіанти відповідей

А) Важка атлетика

Б) Біг на довгі дистанції

В) Спринтерський біг (до 30 секунд)

Г) Танці

Запитання 24

24.     Для кожної людини добова потреба води індивідуальна, що становить…


варіанти відповідей

А) близько 30-40 мл рідини на кожен кілограм ваги

Б) близько 5-10 мл рідини на кожен кілограм ваги

В) близько 80-90 мл рідини на кожен кілограм ваги

Г) 1,5 - 2 л

Запитання 25

25. Порушення функцій організму (опорно-рухового апарату, кровообігу, дихання, травлення), яке сталося через обмеження рухової активності, зниження сили скорочення м'язів - це…

варіанти відповідей

А) гіподинамія

Б) спосіб життя

В) ожиріння

Г) алергія

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест