Станово-представницькі монархії в державах Західної Європи

Додано: 4 травня 2022
Предмет: Всесвітня історія, 7 клас
Тест виконано: 351 раз
12 запитань
Запитання 1

1.Станово-представницька монархія — форма правління, централізована держава,у якій влада монарха спирається на станово-представницькі органи влади.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 2

2.Цими органами були: в Англії — Парламент (з 1265р.); у Франції та Нідерландах— Генеральні штати (з 1302року); в Іспанії — кортеси (з кін. 12 — поч. 14 ст.); у Швеції — риксдаг (з 1434 року); у Данії — ригсдаг (1468—1660р.р.); у Польщі, Угорщині, Чехії — сейми(з 14—15 ст.) та ін.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 3

3.Станово-представницькі органи скликалися монархами для схвалення їхньої політики у найважливіших галузях державного управління.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 4

4.Станово-представницький орган Англії Парламент Палата лордів Палата общин (лицарі та міщани) 1265р.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 5

5.Станово-представницький орган Франції -Верховний суд.Духівництво Дворяни Міщани 1302р.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 6

6.Станово-представницький орган Німеччини -Великий та Малий Рейхстаг Колегія представників імперських міст Колегія князів, графів і вільних панів Колегія курфюрстів 1356р.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 7

7.Передумови формування станово-представницької монархії: -бурхливе зростання міст, кількості міського населення; - зміцненню внутрішнього ринку та розвиток товарно-грошових відносин; - розквіт ремесла і торгівлі; - прагнення міст звільнитися від зверхності феодалів; - зростанням політичної ролі міст; - зміни у суспільному ладі (зароджувалося суспільство нове, буржуазне).

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 8

8.Права парламенту в Англії а) вирішувати питання про розмір зборів на користь королів­ської скарбниці; б) брати участь у виданні законів; в) здійснювати контроль за вищими посадовими особами; г) провадити судочинство.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 9

9.Велика хартія вольностей містила статті, присвячені: а) обмеженню прав селян; б) забезпеченню особистої недоторканності королів забороні довільного застосування до них покарань; в) обмеженню фінансових прав населення; г) підтвердженню прав і свобод Лондона та інших міст.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 10

10.Відмінності: 1) Парламент відрізнявся від Генеральних штатів тим, що в штатах три стани засідали окремо, причому кожний мав один голос. В Англії міщани і лицарство засідають спільно (з 1352 p.), що мало істотний вплив на подальшу долю держави.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 11

11.Англійське міщанство було представлене в парламенті значно у меньшій кількості , ніж французьке в Генеральних штатах. У Франції від політичного життя були ізольовані не лише міські низи, але й усі ті, хто не належав до міського патриціату.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 12

12.В аналізований період відбулася певна демократизація державної влади. До управління державними справами були залучені більш широкі кола громадян, проте ці права були дуже обмеженими і основна маса населення усувалася від такої участі. Станово-представницькі органи в основному вирішували фінансові питання, введення нових податків. Цей період тривав 200 – 300 років і після нього майже всі держави переходять до абсолютизму, де влада монарха нічим не обмежувалася, а органи станового представництва скасовувалися або мали надзвичайно обмежені права (наприклад, в Англії).  

варіанти відповідей

так

Ні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест