Суспільний устрій Афін і Спарти

Додано: 4 травня 2022
Предмет: Всесвітня історія, 6 клас
Тест виконано: 92 рази
12 запитань
Запитання 1

1.Спарта (Лакедемон) — давньогрецька держава, яка виникла у долині річки Еврот (область Лаконіка) в VI—I ст. до н.е. в південній частині Пелопоннесу на основі міста з тією ж назвою. Разом з Афінами була наймогутнішою державою Стародавньої Греції . Як державне утворення Спарта мала назву Лакедемон.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 2

2.Провідну роль в управлінні Спартанською державою відігравала рада старійшин, кожен із членів якої був не молодшим за 60 років. Вона фактично керувала державою, розглядала судові справи, могла відмінити будь-яке рішення народних зборів чи розпустити їх. До складу ради входили також двоє царів віком понад 30 років. Під час війни вони командували армією. Їхня влада була спадковою.

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 3

3.Рішення ради старійшин Спарти затверджували народні збори. Участь у них брали лише громадяни-воїни, які досягай 30 років. Народні збори ухвалювали закони, обирали старійшин, оголошували війну й ухвалювали мирні договори.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 4

4.Спартанці були хоробрими, витривалими воїнами. їм приписують вислів: Справжній спартанець ніколи не питає, скільки ворогів, він питає: «Де вони!?».Усі спартанці носили грубий одяг, жили в однакових одноповерхових дерев’яних будинках. Мали визначені форми зачісок, бороди і вусів. Під час будівництва дозволялося використовувати сокиру, і лише при виготовленні дверей — пилу.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 5

5.Чоловіки Спарти харчувалися в громадських їдальнях простою їжею: овочами, трохи сиром, зрідка — рибою та м’ясом. Основною стравою була юшка з бичачої крові із сочевицею, оцтом і сіллю. Страва поживна, але несмачна. Ніхто, крім спартанців, її не міг їсти. Розповідають, що одного разу перський цар змусив полоненого спартанця приготувати йому таку юшку. Коли правитель спробував її, то не міг утриматися від жарту: «Тепер я розумію, чому спартанці так мужньо ідуть на смерть: для них краще загинути, аніж таке споживати».

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 6

6.Із 16 років і до старості спартанець зобов’язаний був служити в армії. У 30 років він вважався повнолітнім і мав право отримати ділянку землі й одружитися

варіанти відповідей

так

Ні

Запитання 7

7.Із праці Плутарха «Життєпис Лікурга»Батько спартанець не мав права розпоряджатися дитиною — він відносив немовля до старійшин. Вони оглядали дитину, і якщо знаходили її достатньо міцною, дозволяли виховувати... Якщо немовля було кволе і некрасиве, його лікували

варіанти відповідей

ні

так

Запитання 8

8.Читати й писати вони (хлопці Спарти) вчилися заради практичної користі, а інше їх виховання зводилось до того, щоб... бути витривалим у біді і перемагати в боротьбі. Тому з роками їх виховання ставало суворішим — їм наголо стригли волосся, привчали ходити босими і гратися разом, зазвичай без одежі.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 9

9.Афіни – це столиця Стародавньої Греції та місто-держава, яка почала існування в 15 столітті до нашої ери. Саме звідси почала свою історію сучасна європейська культура. Афіни неодноразово переходили зі складу одних імперій і держав до складу інших, найбільш драматичним стало захоплення цієї території Османської імперією, що сталося в 1458 році.

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 10

10.Афіни подарували світу такі досягнення, як:Олімпійські ігри;філософія;риторика;поезія,фарбування стін,фарбування тканини,виготовлення посуду із скла

варіанти відповідей

ні

так

Запитання 11

11.В Афінах була давня демократія, в той час, як у Спарті – класична аристократія;

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 12

12. В Афінах заохочувався будь-який прояв свободи особистості: філософія, поезія, риторика. У Спарті диктувався повна відмова від всього «зайвого», розкішшю вважалося все, що виходить за рамки природних потреб.

варіанти відповідей

так

ні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест