Тест "Що для тебе насильство?"

Додано: 26 листопада 2020
Предмет: , 7 клас
Тест виконано: 239 разів
7 запитань
Запитання 1

Твій близький друг Роман часто скаржиться на свою дружину. Вони щодня сваряться, бо жінку не влаштовує його зарплатня. Вона називає Романа нікчемою. Каже, що він зовсім її не вартий, адже не може навіть забезпечити сім'ю. Це злить чоловіка, тому інколи він може вдарити дружину у відповідь на образу.

варіанти відповідей

Вдарити жінку у відповідь на образу — нормально. Вона сама винна, бо провокує насильство.

Чоловік може принизити дружину у відповідь, але не бити.

Ніхто не заслуговує на насильство: ані чоловік, ані жінка. Роману разом із дружиною треба звернутися до сімейного психолога.

Запитання 2

У супермаркеті ти стоїш у черзі на касі. За тобою чекає жінка з дитиною. Дитина весело грається з покупками. Жінка просить дитину не гратись із скляною пляшкою. Після двох прохань дитина не перестає гратись, опускає пляшку на підлогу та розбиває її. За що отримує ляпас від жінки. Це вмить вгамовує дитину.

варіанти відповідей

Методи виховання дітей — це особиста справа сім'ї. Якщо дитина не розуміє слів, то ляпас чи запотиличник не будуть зайвими.

Інколи дитину можна вдарити або поставити в куток, але краще виховувати її вдома.

Це насильство. Застосування сили не може бути методом виховання дитини.

Запитання 3

Майже щовечора ти чуєш сварки, глухі удари, крики й істеричний плач із сусідньої квартири. Тобі відомо, що там живе молода подружня пара з дитиною. Ти не знайомий(а) з ними особисто, але знаєш, що чоловік любить випити. Часто бачиш його п'яним у дворі біля дому.

варіанти відповідей

Це — домашнє насильство, і алкоголь — не причина цього. Родині треба звернутися по допомогу до психолога чи психотерапевта.

Це особиста справа сім'ї. А мені просто не пощастило з сусідами.

Алкоголізм. Чоловік б'є жінку, тому що страждає від алкозалежності. Якщо вилікувати його алкоголізм, у родині все налагодиться.

Запитання 4

На роботі ходять чутки, що в однієї з твоїх колег складна ситуація з чоловіком. Він б'є її та принижує. Жінка не говорить про це, але всі помітили, що вона стала надто мовчазною, скутою, наляканою. Більшість колег співчувають і водночас не розуміють її поведінки. Кажуть, що їй треба терміново розлучитися з чоловіком, якщо він так над нею знущається.

варіанти відповідей

Навіть якщо вона не може просто взяти й піти від чоловіка, чому вона не викликає поліцію чи не просить допомоги? Значить, її все влаштовує і вона заслужила. Це точно не моя справа.

Ця жінка безхарактерна. Якщо її кривдять, вона має розлучитися з чоловіком. Як узагалі можна таке терпіти?


Я б не засуджував(ла) її. Напевне, у неї достатньо причин, щоб залишитися поруч з чоловіком. Зрештою, її стан теж можна зрозуміти. Вона надто пригнічена і залякана. Вочевидь, жінці потрібна психологічна допомога й реабілітація.

Запитання 5

Твій друг Михайло якось ділився чутками з роботи про свого начальника. Мовляв, той щодня зачиняє власну дружину у підвалі через ревнощі — щоб нікуди не виходила і ні з ким не фліртувала. Михайло каже, що його начальник — дуже хороша людина. Він спокійний, терплячий і дуже тактовний чоловік. А якщо він навіть вчинив так, значить, дружина занадто легковажно поводить себе між людьми.

варіанти відповідей

Якщо це дійсно правда, то начальник Михайла вчиняє насильство над своєю жінкою. Як би не поводилась його дружина, він не має на це права.

Якщо жінка поводиться легковажно й вульгарно, її треба карати за це.

Взагалі не вірю в таку ситуацію. Спокійний і врівноважений чоловік з високим рівнем достатку не може так чинити! Багаті родини зазвичай живуть у злагоді.

Запитання 6

Твої друзі — молоде подружжя, Аня та Іван, вже 2 роки збирають гроші на власну квартиру. Тому вони постійно економлять та заощаджують, а Іван навіть став рідше з'являтися у компанії друзів. Одного разу хлопець розповів, що це Аня просить його менше витрачати грошей на посиденьки з друзями, адже ці гроші доцільніше економити. Івана дуже дратувало це зауваження, але він усе ж таки погодився з дружиною.

варіанти відповідей

Іван погодився з дружиною, що зараз ці витрати не доцільні. Тому це — спільне рішення подружжя, а значить — не насильство.

Це економічне насильство щодо чоловіка. Одна людина не може обмежувати витрати іншої.

Навіщо Іван погодився на пропозицію дружини, якщо він все одно хоче спілкуватись з друзями? І взагалі, він годує сім'ю! І якщо подружжя збирає на квартиру, то він, як чоловік, міг би знайти спосіб, як заробити більше.

Запитання 7

У твоєї колишньої колеги Марини є довготривалі стосунки, але вже пів року вона страждає від депресії. Вона користується послугами психолога, приймає антидепресанти, але через свій стан зовсім не хоче сексуальних стосунків із хлопцем. Через це він постійно влаштовує сварки і погрожує, що покине її. Останнім часом Марина усе ж таки почала займатися сексом з хлопцем через відчуття обов'язку. Дівчина зізналась тобі, що від цього почувається ще гірше.

варіанти відповідей

Марині треба самій розірвати стосунки із цим хлопцем. Він не здатен на підтримку і не може бути хорошим партнером.

Якщо дівчина хоче зберегти стосунки з хлопцем, їй потрібно задовольняти його сексуальні потреби. Інакше навіщо хлопцю ті стосунки!

Хлопець Марини використовує психологічний тиск, тому такі сексуальні стосунки не можна назвати добровільними. Значить, це — сексуальне насильство.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест