Тренировка 2 20.05.23

Додано: 20 травня 2023
Предмет:
Тест виконано: 6 разів
217 запитань
Запитання 1

У військкоматі, на УЗО-діагностиці, у хлопчика 19 років було виявлено опущення нирки. На рівні яких хребців розташовані нирки в нормі?

варіанти відповідей

* 11 грудного та 3 поперекового 

-

Запитання 2

Після значного схуднення у чоловіка 70 років з’явились тупі болі у поперековій ділянці. При обстеженні був виставлений діагноз: "Блукаюча нирка". Яка частина фіксуючого апарату нирки вірогідніше всього була уражена? 

варіанти відповідей

*Capsula adiposa 

-

Запитання 3

В клініку потрапив хворий з травматичним ураженням нирки. Під час оперативного втручання виникла необхідність пережати ниркову артерію. В якій послідовності розташовані елементи ниркової ніжки у її воротах ззаду-наперед?

варіанти відповідей

* Сечовід, артерія, вена  

-

Запитання 4

Під час операції з ниркової миски вилучений камінь розмірами 3х4 см, що має з однієї сторони три вирости у вигляді рогів [коралоподібний камінь]. Яким анатомічним утворенням відповідають ці вирости? 

варіанти відповідей

* Великим нирковим чашечкам 

-

Запитання 5

У хворого при нефрографії були знайдені камінці у макроскопічних відділах сечовивідних шляхах нирки. Встановлено, що вони знаходяться в: 

варіанти відповідей

* Малих і великих ниркових чашечках, нирковій мисці. 

-

Запитання 6

На екскреторній урограммі сечовивідних шляхів візуалізується ниркова миска мішкоподібної форми, у яку безпосередньо впадають малі ниркові чашечки, а великі відсутні. Укажіть форму розвитку ниркової миски. 

варіанти відповідей

* Зародкова 

-

Запитання 7

Жінці 58-ми років проведено повне видалення матки з придатками, після чого виділення сечі припинилося. При цистоскопії: міхур сечі не містить, з вічка сечоводу сеча не надходить. Який відділ сечової системи було ушкоджено? 

варіанти відповідей

* Ureter 

-

Запитання 8

. У хворого 40 років при інструментальному видаленні каменя сечовода сталось ускладнення – розрив стінки сечовода у черевному відділі. Куди потраплятиме сеча через отвір у стінці сечовода ? 

варіанти відповідей

* Заочеревинний простір

-

Запитання 9

Хворого 65 років, прооперовано з приводу пухлини сечоводу. Під час операції виявлено, що пухлина проросла до коріння брижі тонкої кишки. Яка частина сечових шляхів вражена пухлиною? 

варіанти відповідей

*Черевна частина сечоводу

-

Запитання 10

У хворого встановлено наявність каменю в місці переходу лівої ниркової миски у сечовід. Позаду якої структури знаходиться початковий відділ лівого сечоводу?


варіанти відповідей

* Дванадцятипало-порожньокишкового згину

-

Запитання 11

. Сечо-кам’яна хвороба ускладнилася виходом камінця з нирки. На якому рівні сечовода, вірогідніше всього, він може зупинитись?

варіанти відповідей

* На межі черевної та тазової частин 

-

Запитання 12

Хворий звернувся до лікаря зі скаргою на гострі напади болю у правій поперековій ділянці. При обстеженні виявлено обтурацію нирковим каменем правого сечоводу між черевною і тазовою його частинами. Що є анатомічною межею між цими двома частинами?  


варіанти відповідей

*Linea terminalis  

-

Запитання 13

Пункцію сечового міхура через передню черевну стінку, не торкаючись очеревини, можливо виконати:

варіанти відповідей

*При порожньому сечовому міхуру

-

Запитання 14

У полі зору цистоскопа гладка поверхня слизової оболонки без складок. Яка частина сечового міхура у полі зору? 

варіанти відповідей

*Трикутник міхура

-

Запитання 15

При цистоскопії у нормі слизова оболонка сечового міхура утворює складки, за винятком однієї ділянки трикутної форми, де слизова оболонка гладка. В якій частині сечового міхура знаходиться цей трикутник? 

варіанти відповідей

*Дно міхура 

-

Запитання 16

Яке з анатомічних утворень може бути орієнтиром для знаходження отворів сечоводів під час внутрішнього обстеження сечового міхура? 


варіанти відповідей

.* Trigonum vesicae 

-

Запитання 17

У новонародженого під час сечовиділення з сечового міхура спостерігається виділення сечі із пупка. Чим обумовлене це явище? 

варіанти відповідей

*Незарощення сечової протоки 

-

Запитання 18

У пацієнта, що поступив у відділення невідкладної хірургії, був діагностований інфаркт лівої нирки. Ураження паренхіми нирки призвело до порушення кровопостачання в системі артерій, що проходять крізь ниркові стовпи. Назвіть ці артерії.


варіанти відповідей

* Міжчасткові

-

Запитання 19

У пацієнта, що поступив в клініку швидкої допомоги, був діагностований інфаркт правої нирки. Ураження паренхіми нирки було викликано порушенням кровопостачання в системі сегментної артерії. Скільки сегментних артерій містить права нирка в нормі?

варіанти відповідей

* 5


-

Запитання 20

Внутрішньовенна пієлограма виконується для пацієнтів, щоб оцінити функцію і структуру нирок. Вивчення отриманих рентгенограм показує, що ліва нирка в нормі, але з правого боку є дублювання сечоводу і ниркової миски. Подальше тестування показує, що функція нирок в нормі. Ця зміна є результатом аномального розвитку наступної структури?

варіанти відповідей

Зачаток сечоводу

-

Запитання 21

У 57-річного чоловіка гематурія і біль в лівому боці. Діагностичні дослідження показують утворення в лівій нирці з залученням ниркової вени. Було прийнято рішення про радикальну нефректомію. Зразок тканини відправляють на патогістологічне дослідження. Яка з наступних структур, присутніх в зразку тканини, цього пацієнта, вистелена епітелієм, отриманим з зачатка мезодерми сечоводу?

варіанти відповідей

Сечовід

-

Запитання 22

На якому органі черевної порожнини можливе оперативне втручання без розтину очеревини?

варіанти відповідей

*Сечовий міхур 

-

Запитання 23

Як наслідок перенесеного орхіту [запалення яєчка], у чоловіка 43 років порушилось продукування сперматозоїдів. В яких утвореннях яєчка відбулися патологічні зміни. 


варіанти відповідей

*Seminiferi contorti tubuli

-

Запитання 24

. В приймальний покій лікарні доставлено хворого К., 65 років з гострою затримкою сечі. При огляді лікар встановив, що в хворого обструкція сечівника пов’язана з патологією органу, який його охоплює. Про який орган йде мова?  

варіанти відповідей

* Передміхурова залоза  

-

Запитання 25

На прийом до уролога звернувся чоловік 58 років зі скаргами на ускладнене сечовипускання в останні 6 місяців. При обстеженні була виявлена аденома (доброякісна пухлина) передміхурової залози. У якому місці залози виникає здавлення? 

варіанти відповідей

*Перешийок (середня частка) 

-

Запитання 26

Чоловік 75 років звернувся в урологічне відділення зі скаргами на виражені болі внизу живота, відсутність сечі, неможливість самостійного сечовипускання. При огляді урологом установлений діагноз: аденома [доброякісна пухлина] простати. Показано катетеризацію сечового міхура. Яка послідовність проходження катетера через частини сечівника?


варіанти відповідей

* Губчаста, перетинчаста, передміхурова, внутрішньостінкова


-

Запитання 27

. В урологічному відділенні при проведенні катетеризації сечівника у чоловіка 30 років, виникло ускладнення під час введенні катетера [катетер вводиться наполовину]. Який частина сечівника найвужча?

варіанти відповідей

* Перетинчаста

-

Запитання 28

Хворий госпіталізований з підозрою на пухлину простати. Під час операції виявлено, що пухлина «проросла» до середньої частки передміхурової залози. Яка це частина сечівника?

варіанти відповідей

*Передміхурова

-

Запитання 29

Чоловік 35 років звернувся до лікаря із скаргами на біль та припухлість правого яєчка. При обстеженні була виявлена пухлина, що потребує операції, при якій необхідно розсікати 7 шарів калитки до білкової оболонки. Яка оболонка буде розсічена останньою перед білковою оболонкою? 

варіанти відповідей

*Tunica vaginalis testis 

-

Запитання 30

У хворого діагностовано водянку яєчка – збільшення кількості рідини у серозній порожнині. Між якими оболонками яєчка локалізується патологічний вміст? 


варіанти відповідей

*Між пристінковою і нутрощевою пластинками піхвової оболонки яєчка 

-

Запитання 31

З метою уточнення діагнозу у чоловіка 70 років стало необхідним пальпаторне обстеження органів через передню стінку прямої кишки. Які органи розташовані попереду від прямої кишки? 

варіанти відповідей

* Сечовий міхур, ампули сім'явиносних проток

-

Запитання 32

При обстеженні зовнішніх статевих органів у хлопчика виявлене повне закриття сечівника зверху. Сечівник залишається відкритим знизу у вигляді невеликої щілини. Яка аномалія розвитку зовнішніх статевих органів спостерігається в даному випадку? 

варіанти відповідей

* Гіпоспадія 

-

Запитання 33

. Юнак звернувся в лікарню зі скаргами на порушення сечовипускання. При обстеженні зовнішніх статевих органів виявлено, що сечівник розщеплений зверху, і сеча витікає через цей отвір. Яка аномалія розвитку зовнішніх статевих органів має місце


варіанти відповідей

* Эпіспадія 

-

Запитання 34

У новонародженого хлопчика при огляді калитки у правій половині не виявлено яєчка. Про яку аномалію розвитку йде мова? 

варіанти відповідей

* Монорхізмі 

-

Запитання 35

У новонародженого маляти педіатр знайшов, що отвір крайньої плоті за розміром не перевищує діаметр сечівника, і голівка статевого члена не може виходити через такий отвір. Як називається ця аномалія?

варіанти відповідей

* Фімоз 

-

Запитання 36

У новонародженого маляти педіатр знайшов, що отвір крайньої плоті за розміром не перевищує діаметр сечівника, і голівка статевого члена не може виходити через такий отвір. Як називається ця аномалія?

варіанти відповідей

* Фімоз 

-

Запитання 37

Під час видалення правого яєчника хірург замість яєчникової артерії перев'язав орган, розташований поруч. Який?

варіанти відповідей

* Сечовід

-

Запитання 38

Жінка 25 років госпіталізована у гінекологічне відділення з метою операції з приводу пухлини яєчника. При здійсненні операції необхідно розсікати зв’язку, що з’єднує яєчник з маткою. Яку саме?

варіанти відповідей

*Lig. ovarii proprium 

-

Запитання 39

Запальний процес видозміненої підсерозної основи навколо шийки матки спричинив інтенсивний больовий синдром у пацієнтки. Патологічний процес якої ділянки статевих органів встановив лікар? 

варіанти відповідей

*Parametrium 

-

Запитання 40

При родах в зв'язку з патологічно вузьким тазом проведений кесарів розтин. Які шари стінки матки повинен розсікти хірург? 

варіанти відповідей

* Серозна оболонка, м'язову і слизову оболонки 

-

Запитання 41

Під час гінекологічного обстеження пацієнтці був поставлений діагноз ендометрит (запалення ендометрія). Яка частина маткової стінки вражена запальним процесом?

варіанти відповідей

* Слизова оболонка

-

Запитання 42

Жінці 26 років проведено рентгенологічне дослідження матки з введенням контрастної речовини (метросальпінгографія). Яку форму має тінь порожнини матки на рентгенограмі в нормі?

варіанти відповідей

* Трикутник, основа якого повернута догори

-

Запитання 43

Під час гінекологічного втручання з приводу видалення матки хірургу необхідно перев'язати маткову артерію, яка проходить між листками широкої зв'язки матки. Який орган може бути пошкоджений під час даної маніпуляції? 

варіанти відповідей

.* Маткові труби

-

Запитання 44

Протягом декількох років подружнього життя жінка безуспішно намагалась завагітніти і врешті звернулась за консультацією до гінеколога. Гістерографія вказала, що у пацієнтки дворога матка, і з цим пов’язана її безплідність. Ця вроджена вада виникає внаслідок:


варіанти відповідей

*Порушення злиття парамезонефральних проток  

-

Запитання 45

При обстеженні зовнішніх статевих органів у жінки гінеколог встановив діагноз - бартолініт (запалення бартолінових залоз). Про патологію якого анатомічного утворення йде мова? 

варіанти відповідей

* Велика присінкова залоза 

-

Запитання 46

При піхвовому дослідженні жінки гінеколог оглядає переднє склепіння піхви. Які анатомічні структури його утворюють? 


варіанти відповідей

*Передня стінка піхвової частини шийки матки

-

Запитання 47

Під час обстеження хворої виникла підозра на наявність гнійного випоту у прямокишково-матковому заглибленні. Через яке анатомічне утворення найкраще пропунктувати дане заглиблення? 

варіанти відповідей

*Заднє склепіння піхви

-

Запитання 48

В клініку поступила молода жінка зі скаргами на різкий біль внизу живота. При обстеженні у лікаря виникла підозра на розрив маткової труби в результаті позаматкової вагітності. Під час пункції через заднє склепіння піхви у шприці з’явилася кров. В якому з утворень очеревини жінки накопичується кров в даному випадку? 


варіанти відповідей

.* Прямокишково-матковому заглибленні

-

Запитання 49

З метою уточнення діагнозу у хворої 70 років стало необхідним пальпаторне дослідження органів тазу через передню стінку прямої кишки. Які органи при такій пальпації можна дослідити у жінки? 

варіанти відповідей

* Матку, піхву

-

Запитання 50

Гістолог досліджує клітини, зафіксовані на різних стадіях оогенезу. Він виявляє фолікул в стромі яєчника, у якого розвинувся антральний відділ. Цей фолікул буде класифікований як:

варіанти відповідей

Антральний фолікул

-

Запитання 51

Молода пара звернулася до лікаря за порадою з приводу контрацепції і планування сім'ї. Лікар дає поради про різні методи контрацепції і народжуваності. Під час обговорення можливості використання внутрішньоматкової спіралі обговорюється процес імплантації. На якій стадії ембріонального розвитку ембріон зазвичай починає імплантуватися в ендометрій?

варіанти відповідей

*А. Стадія бластоцист

-

Запитання 52

. У новонародженого хлопчика виявлені уретральні отвори уздовж вентральної поверхні статевого члена. Лікар пояснює батькам, що двосторонні структури, які повинні були злитися з присередньою лінією, не злилися повністю, і це призвело до дефекту. Батьки дуже стурбовані, але лікар запевняє їх, що це легко виправити хірургічним шляхом. Які з наступних структур у дівчаток зазвичай розвиваються з тих же структур, що не злилися у цього хлопчика?

варіанти відповідей

Малі соромітні губи

-

Запитання 53

Під час родової діяльності при важкому проходженні голівки плоду, щоб уникнути розриву промежини, роблять розсічення отвору піхви у основи великої статевої губи. Який м'яз промежини при цьому розсікають?

варіанти відповідей

* Цибулинно-губчастий 

-

Запитання 54

До лікаря - ендокринолога звернулася мати дівчинки 9 років зі скаргами на збільшення молочних залоз, кров’янисті виділення з піхви, посиленного росту волосся на тілі та навколо зовнішніх статевих органів дитини. Яка з ендокринних залоз, що гальмує передчасне статеве визрівання, зазнала ураження?

варіанти відповідей

*Glandula pinealis

-

Запитання 55

До лікаря звернувся чоловік у віці 28 років. Зовні у нього спостерігалося збільшення довжини пальців верхніх і нижніх кінцівок, нижньої щелепи. Крім того, мали місце деформація суглобів і хребта (kiphosis), гормональні розлади (імпотенція, атрофія яєчок). Надмірне вироблення гормону якої залози спричиняє даний стан хворого? 

варіанти відповідей

*Передня частка гіпофіза 

-

Запитання 56

На прийом до лікаря прийшов пацієнт дуже високого зросту, з довгими товстими пальцями рук, великою нижньою щелепою і відвислою нижньою губою. Підвищену секрецію якого гормону якої залози можна запідозрити? 

варіанти відповідей

*Соматотропного гормону передньої частки гіпофіза 

-

Запитання 57

До лікаря звернулася мати, син якої за літо виріс на 18см. При обстеженні хлопця 12 років: зріст – 180 см, вага 68 кг. З порушенням діяльності якої ендокринної залози це пов’язано? 

варіанти відповідей

*Гіпофіза 

-

Запитання 58

При рентгенологічному дослідженні кісток основи черепа виявлено збільшення порожнини турецького сідла, витончення передніх нахилених відростків, руйнування різних ділянок турецького сідла. Пухлина якої ендокринної залози може спричинити таке руйнування кісток? 

варіанти відповідей

*Гіпофіз 

-

Запитання 59

Хвора Б., 39 років, яка протягом 8 років не може завагітніти порадили звернутись до ендокринолога. При обстеженні у хворої виявлено екзофтальм, тремор повік, тахікардію. Захворювання якої ендокринної залози приводить до таких порушень?


варіанти відповідей

* Щитоподібної залози

-

Запитання 60

У хворого судоми. Про гіпофункцію якої ендокринної залози можна думати?

варіанти відповідей

* Прищитоподібної залози 

-

Запитання 61

. В положенні на спині шестимісячна дитина задихається. Пальпаторно на передній стінці трахеї до яремної вирізки грудини визначається пухлиноподібне утворення, що іде в переднє середостіння. Який орган може здавлювати?

варіанти відповідей

* Загруднинна залоза 

-

Запитання 62

. У жінки, яка нещодавно народила, рівень пролактину підвищений. Похідною якої зі структур є залоза, відповідальна за секрецію цього гормону?

варіанти відповідей

* Кишені Ратке

-

Запитання 63

Ультразвукове дослідження органів малого таза здійснюється при наповненому сечовому міхуру. Який м'яз промежини утримує при цьому сечу? 

варіанти відповідей

* Зовнішній м'яз-замикач сечівника 

-

Запитання 64

Після травматичного ураження промежини у потерпілого спостерігається довільне нетримання сечі. Який м'яз був травмований? 

варіанти відповідей

.* Зовнішній м'яз-замикач сечівника

-

Запитання 65

Під час тяжких пологів відбувся розрив лобкового симфіза. Який орган вірогідно може бути травмований ? 

варіанти відповідей

*Сечовий міхур 

-

Запитання 66

1. Під час падіння у маленької дитини було травмоване переднє тім’ячко. Який вид з’єднання кісток черепа зазнав патологічних змін?

варіанти відповідей

*Синдесмоз

-

Запитання 67

До дитячого відділення поступила дитина з незрощенням переднього тім’ячка. У якому віці у нормі відбувається його зрощення?

варіанти відповідей

*На другому році життя 

-

Запитання 68

. При вертикальному падінні з висоти у пацієнта діагностовано компресійний перелом поперекового хребця. При цьому різко збільшилась кривизна лордозу поперекового відділу хребта. Ушкодження якої зв’язки може супроводжувати така зміна кривизни хребтового стовпа?

варіанти відповідей

*Передня поздовжня зв’язка  

-

Запитання 69

На рентгенограмі травмованого виявляється пошкодження тіл хребців поперекового відділу хребта. Які анатомічні утворення, що з'єднують тіла хребців, пошкоджені?

варіанти відповідей

* Міжхребцеві диски, поздовжні зв'язки

-

Запитання 70

. На рентгенограмі у пацієнта була виявлена кила міжхребцевого диску грудного відділу хребтового стовпа. Який вид з’єднання між хребцями зазнав патологічних змін? 

варіанти відповідей

*Синходроз, симфіз

-

Запитання 71

У хворого 45 років з підозрою на запалення оболонок мозку потрібно було отримати спинномозкову рідину. Зроблено діагностичну пункцію між дугами поперекових хребців (L3- L4). Через яку зв'язку повинна проникнути голка при пункції?

варіанти відповідей

* Жовту зв'язку

-

Запитання 72

У постраждалого вивих плечового суглоба. Зсув яких суглобових поверхонь вийде за межі фізіологічної норми?

варіанти відповідей

*Головка плечової кістки і суглобова западина лопатки  

-

Запитання 73

У постраждалого в автокатастрофі посттравматичний вивих плечового суглобу. Яка зв’язка ушкоджена?

варіанти відповідей

* Дзьобо-плечов зв'язка

-

Запитання 74

Коли зламана променева кістка, гіпс повинен фіксувати обидва променево-ліктьові суглоби, тому, що вони є: 

варіанти відповідей

*Комбінованими 

-

Запитання 75

10. Після перелому дистальних відділів кісток передпліччя, що виник внаслідок падіння на витягнуті руки, і іммобілізації, у хворого стали обмеженими рухи в променево-зап’ястковому суглобі. Які рухи, властиві цьому суглобові, слід відновити шляхом тривалих тренувань?

варіанти відповідей

*Згинання-розгинання, відведення-приведення, можливе колове обертання кисті

-

Запитання 76

11. У вагітної жінки 29 років, лікар-акушер визначив розміри таза. За допомогою циркуля була виміряна відстань між двома верхніми передніми клубовими остями. Який розмір великого таза був визначений? 

варіанти відповідей

. *Distantia interspinosa 

-

Запитання 77

У хворої під час травми стався розрив лобкового півсуглобу. Який тип з’єднання постраждав?

варіанти відповідей

*Симфіз 

-

Запитання 78

13. При патологічних пологах у жінки виникло розходження лобкових кісток. Який вид з’єднання існує між цими кістками?

варіанти відповідей

*Симфіз  

-

Запитання 79

14. У хворого - внутрішньосуглобовий перелом шийки стегнової кістки. Спостерігається асиметрія головки. Яка структура пошкоджена?

варіанти відповідей

* Зв'язка головки стегнової кістки

-

Запитання 80

15. Під час травми у ділянці тазу у хворого на рентгенологічному знімку виявлено некроз головки стегнової кістки. Яка з перерахованих зв'язок кульшового суглобу була пошкоджена?

варіанти відповідей

. *Зв'язка головки стегнової кістки

-

Запитання 81

16. Чоловік 25 років звернувся зі скаргами на патологічні рухи в колінному суглобі – передньо-заднє зміщення гомілки відносно стегна (так званий симптом “висувної шухляди”), що з’явилися після травми. Які зв’язки колінного суглобу ушкоджено?

варіанти відповідей

. *Схрещені зв’язки 

-

Запитання 82

17. Футболіст звернувся до лікаря зі скаргами на раптово виникаючі болі у правому колінному суглобі під час гри. При обстеженні встановлено зміщення бічного меніску. Які з перелічених зв’язок скоріш за все могли бути пошкоджені?

варіанти відповідей

*Поперечна зв’язка коліна, задня меніско-стегнова зв’язка

-

Запитання 83

18. Чоловік 45 років, впавши на праве коліно, відчув різкий біль в суглобі. При огляді: сильний набряк на передній поверхні колінного суглоба, при рухах чутний хрускіт. Яка кістка пошкоджена?

варіанти відповідей

*Наколінок  

-

Запитання 84

19. Дитина 6 років, в наслідок падіння на гострий предмет, отримала травму м'яких тканин між мало- та великогомілковою кістками. Який тип з'єднання пошкоджено?

варіанти відповідей

. *Міжкісткову перетинку

-

Запитання 85

20. При медичному обстеженні у військкоматі у юнака 18 років виявлено опущення головки надп’яткової кістки, що призвело до плоскостопості. Зі слабкістю якої зв’язки стопи це пов’язано?

варіанти відповідей

*Підошвові п’ятково-човноподібні зв’язки

-

Запитання 86

21. У хворого на цукровий діабет розвинулась волога гангрена стопи. Йому показана ампутація в ділянці поперечного суглоба заплесна (суглоба Шопара). Яку зв’язку, що є ключем суглоба, повинні перерізати хірурги для вичленення у даному суглобі?

варіанти відповідей

*Lig.bifurcatum

-

Запитання 87

22. Під час бігу з гори пацієнт поступився і пошкодив зв’язки надп’ятково-гомілкового суглобу. При огляді виявилась болючість і припухлість під присередньою кісточкою. Яка зв’язка найімовірніше пошкоджена?  

варіанти відповідей

*Дельтоподібна зв’язка  

-

Запитання 88

23-річна жінка в туфлях на високих підборах спускаючись по сходах підвернула ногу та має розтягнення в зоні надп’ятково-гомілкового суглобу. Які з наступних зв'язок вона найбільш ймовірно пошкодила?

варіанти відповідей

Lig. Calcaneofibulare

-

Запитання 89

1. Хворий потрапив у клініку з травмою черепа. При рентгенологічному обстеженні виявлено перелом основи черепа в ділянці каналу під'язикового нерва. Яку кістку черепа пошкоджено?

варіанти відповідей

*Потиличну кістку

-

Запитання 90

2. Внаслідок травми голови у постраждалого виявлено ураження правого потиличного виростку. Яку частину потиличної кістки ушкоджено? 

варіанти відповідей

*Бічну частину

-

Запитання 91

3. Після звільнення з-під завалу у постраждалого відзначається затьмарення свідомості, багато підшкірних крововиливів на голові та шиї, дрібні рани на обличчі. У задньо-верхніх відділах голови скальпована рана та різка деформація контурів голови. Які кістки можуть бути ушкоджені?

варіанти відповідей

*Тім'яна та потилична кістки

-

Запитання 92

4. Внаслідок пухлини гіпофіза на рентгенограмі виявлено руйнування і збільшення ямки турецького сідла. Яка кісткова порожнина при цьому вражена? 

варіанти відповідей

*Пазуха клиноподібної кістки 

-

Запитання 93

5.Після перенесеної черепно-мозкової травми рентгенологічне обстеження виявило перелом основи черепа. Лінія перелому проходить через остистий і круглий отвори. Яка кістка пошкоджена внаслідок травми? 

варіанти відповідей

*Клиноподібна кістка

-

Запитання 94

6. У потерпілого травма м'яких тканин та тім'яних кісток у ділянці верхнього стрілового краю, яка супроводжується сильною кровотечею. Яке з утворень вірогідно ушкоджено? 

варіанти відповідей

. *Sinus sagittalis superior

-

Запитання 95

7. Після перенесеного ГРЗ, у хворої спостерігається затруднене носове дихання, підвищена температура, головні болі, сльозовиділення, болючість при пальпації в ділянці fossa canina праворуч. Запаленням якої пазухи ускладнилось захворювання? 

варіанти відповідей

*Sinus maxillaris dexter

-

Запитання 96

8. Хворий 38 років, госпіталізований з остеомієлітом верхньої щелепи. В результаті ускладнення відбулося розплавлення стінки орбіти, утвореної верхньою щелепою. Яка стінка очної ямки пошкоджена?

варіанти відповідей

*Нижня  

-

Запитання 97

. У хворого з тривалим запаленням слизової оболонки носової порожнини з’явилися симптоми ураження слизової оболонки верхньощелепної пазухи (гайморит). Через яке утворення носової порожнини стало можливим розповсюдження інфекції? 

варіанти відповідей

*Верхньощелепний розтвір 

-

Запитання 98

Хворий 30 років, із запаленням пульпи 2-го верхнього великого кутнього зуба, звернувся до лікаря зі скаргами на головний біль та слизові виділення з носа. Після огляду йому встановили діагноз – пульпіт, ускладнений синуситом. До якої з пазух потрапила інфекція від кореня зуба? 

варіанти відповідей

*Верхньощелепної пазухи

-

Запитання 99

. У хворого на гайморит порушено сполучення верхньощелепної навколоносової пазухи з середнім носовим ходом. Яке утворення в нормі забезпечує надходження повітря з носового ходу в гайморову пазуху?

варіанти відповідей

*Hiatus semilunaris

-

Запитання 100

Після травми ока виникло нагноєння м'яких тканин орбіти. Через який анатомічний утвір гнійний процес може поширитись у середню черепну ямку? 

варіанти відповідей

*Через верхню очноямкову щілину 

-

Запитання 101

. У хворого запалення носо-сльозового каналу. Через яке анатомічне утворення інфекція може потрапити в носову порожнину?

варіанти відповідей

*Нижній носовий хід

-

Запитання 102

У ЛОР - відділення поступила хвора з діагнозом запального процесу в лобовій і верхньощелепній пазухах. В який відділ носової порожнини буде виділятися ексудат з цих пазух?

варіанти відповідей

. *У середній носовий хід

-

Запитання 103

Хворий 25 років, звернувся до приймального покою із скаргами на нежить та головний біль на протязі 4 днів. Після обстеження йому встановили діагноз: фронтит. Крізь який носовий хід інфекція потрапила до лобової пазухи? 

варіанти відповідей

*Середній носовий хід

-

Запитання 104

Лікар прогнозує можливість запалення клітковини орбіти при гнійному запаленні в ділянці підочноямкового отвору. Через яке з утворень можливе поширення інфекції? 

варіанти відповідей

*Canalis infraorbitalis

-

Запитання 105

. Хворий 35 років, звернувся до приймального відділення зі скаргами на нежить та головний біль протягом 5 днів. Після обстеження йому встановили діагноз – гайморит (запалення верхньощелепної пазухи). Крізь який носовий хід інфекція потрапила до верхньощелепних пазух ? 

варіанти відповідей

. *Середній носовий хід

-

Запитання 106

Куди буде поширюватися крововилив, якщо зруйновано венозну судину в ділянці яремного отвору?

варіанти відповідей

*Задня черепна ямка

-

Запитання 107

У дитини діагностовано перелам основи черепу, переважають бульбарні розлади. У ділянці якої черепної ямки перелом?

варіанти відповідей

*Задньої черепної ямки

-

Запитання 108

. Під час обстеження, у хворого виявлено абсцес крило-піднебінної ямки. Куди може розповсюдитись інфекція при несвоєчасному наданні медичної допомоги?

варіанти відповідей

. *В очну ямку

-

Запитання 109

Після травми ока виникло нагноєння м'яких тканин очної ямки. Через яке анатомічне утворення гнійний процес може поширитися в крило-піднебінну ямку?

варіанти відповідей

*Через нижню очноямкову щілину

-

Запитання 110

У пацієнта пухлина в крило-піднебінній ямці. Пухлина збільшується і рухається через крило-верхньощелепну щілину. В яку ділянку черепа потрапить пухлина?

варіанти відповідей

*Підскронева ямка

-

Запитання 111

. Хворий 45 років госпіталізований з небезпекою поширення запального процесу з потиличної ділянки в порожнину черепа. Крізь яке анатомічне утворення можливо це поширення?

варіанти відповідей

*Виростковий канал

-

Запитання 112

1. У хворої похилого віку вже 4 рази трапляється перелом кісток верхньої кінцівки. З підвищенням вмісту якої речовини пов'язано підвищення крихкості кісток в такому віці?


варіанти відповідей

. * Неорганічних речовин

-

Запитання 113

2. Для встановлення границі між шийним та грудним відділами хребта, лікар повинен пальпаторно знайти відросток VII шийного хребця. Що це за відросток?


варіанти відповідей

. *Остистий відросток

-

Запитання 114

. У хворої дитини 10-ти років виявляється спинно-мозкова грижа у ділянці ХІІ грудного хребця. Незрощення (щілина) якого анатомічного утвору призвело до випинання спинного мозку?

варіанти відповідей

. *Дуги хребця

-

Запитання 115

Жінка 25 років, звернулася в поліклініку зі скаргами на біль в нижньому відділі хребта, що з'явилася після падіння. При пальпації виявлено щільне рухоме утворення в нижньому відділі хребта, синець, припухлість. Перелом якої кістки визначив лікар?  


варіанти відповідей

. * Куприкової кістки

-

Запитання 116

. Хірург на місці події після серйозної автомобільної аварії, знаходить у пасажира кровотечу на шиї і передбачає, що кровотеча відбувається з сонної артерії. Щоб контролювати кровотечу, хірург може притиснути загальну сонну артерію до переднього горбка якого з наступних хребців?

варіанти відповідей

Шостий шийний хребець

-

Запитання 117

6. Немовля, народжене від матері-алкоголічки, має мікроцефалію і серцеві порушення, померло, не дивлячись на реанімаційні маніпуляції. В який з наступних періодів вагітності алкоголь є найбільш тератогенним?

варіанти відповідей

. З третього по дев'ятий тиждень

-

Запитання 118

7. У чоловіка внаслідок удару у ділянку нижнього кута лопатки справа встановлені переломи ребер. Які ребра ушкоджені?

варіанти відповідей

*VI-VII

-

Запитання 119

У дитини перелом плечової кістки. Зламана рука почала відставати у рості. Яка частина кістки постраждала?

варіанти відповідей

. * Метафіз

-

Запитання 120

9. За даними статистики, найчастіше переломи кісток трапляються як у юнаків, так і у людей похилого віку у ділянці розташування хірургічної шийки. Вказати, на якій із перерахованих кісток знаходиться даний утвір?

варіанти відповідей

*Humerus

-

Запитання 121

10. 24-річний чоловік відчуває біль в правому зап'ясті, яка з'явилася, після падіння на витягнуту руку. При рентгенографічних досліджень виявлено зміщення вперед зап'ясткової кістки проксимального ряду, яка з′єднується з самою бічною кісткою проксимального ряду зап’ястка. Яка з наступних кісток була пошкоджена?

варіанти відповідей

. Півмісяцева кістка

-

Запитання 122

11. На рентгенограмі таза визначається, що всі три частини кульшової кістки відокремлені проміжками, які відповідають невидимому на рентгенограмах хрящу. Для якого віку це характерно?


варіанти відповідей

*До 16 років 

-

Запитання 123

12. На рентгенограмі тазової кістки у новонародженого визначаються три самостійні кістки, які з’єднані хрящем в ділянці кульшової западини. Які це кістки?


варіанти відповідей

*Клубова, лобкова, сіднича кістки

-

Запитання 124

13. У чоловіка 70 років внаслідок падіння стався перелом стегнової кістки. Яке найпоширеніше місце перелому цієї кістки у даному випадку?


варіанти відповідей

. *Шийка стегнової кістки

-

Запитання 125

14. До травматологічного відділення звернувся хлопчик 10 років із травмою правого стегна. На рентгенограмі не виявлено перелому стегнової кістки, але спостерігаються темні прошарки на проксимальному і дистальному наростках. Що це?


варіанти відповідей

*Метафіз

-

Запитання 126

15. На рентгенограмі нижньої кінцівки дитини в ділянці головки стегнової кістки є тільки одна точка скостеніння. Яким є вік дитини?


варіанти відповідей

* 1-2 роки

-

Запитання 127

16. Після зіткнення двох автомобілів у одного з водіїв відзначається деформація у середній третині лівої гомілки, сильний біль, особливо при спробі рухати лівою гомілкою. З рани виступають кінці кістки, яка має тригранну форму, посилюється крововтрата. Яка кістка може бути пошкоджена? 


варіанти відповідей

*Великогомілкова кістка 

-

Запитання 128

17. У постраждалого травма внаслідок прямого удару по внутрішній поверхні середньої третини гомілки. Перелом якого анатомічного утвору стався вірогідніше за все?


варіанти відповідей

*Діафіз великогомілкової кістки

-

Запитання 129

18. У постраждалого виявляється перелом у ділянці внутрішньої поверхні лівого надп’ятково-гомілкового суглобу. Де вірогідніше за все трапився перелом? 


варіанти відповідей

. * Присередня кісточка

-

Запитання 130

19. На рентгенограмі стопи дитини виявлена ​​точка скостеніння в бічній клиноподібній кістці. Який вік дитини?


варіанти відповідей

* 1 рік

-

Запитання 131

20. Лікар проводить гінекологічний огляд тазових органів у молодої жінки. Пальці однієї з рук лікаря знаходяться в піхві пацієнтки, при пальпації шийки матки. Інша рука тисне на живіт. Долонею цієї руки лікар відчуває кісткову структуру в нижній частині живота до середньої лінії. Яку кістку визначив лікар?

варіанти відповідей

Лобкова кістка

-

Запитання 132

21. Під час футбольного матчу гравець отримав травму колінного суглоба. На рентгенівській плівці помітно виражений перелом кістки, що лежить у товщі сухожилка чотириголового м’яза стегна. До якої з перелічених груп кісток належить ця кістка?

варіанти відповідей

*Сесамоподібна кістка

-

Запитання 133

1. У хворого щілина повік праворуч помітно більша ніж ліва. Функція якого з мімічних м’язів порушена? 


варіанти відповідей

*M. orbicularis oculi 

-

Запитання 134

2. Під час обстеження міміки хворого виявлено, що він не може скласти губи трубочкою, не може свистіти, під час сміху кути рота не піднімаються догори, ротова щілина розтягується в боки (поперечна посмішка). Пацієнт страждає на міопатію – спадкове захворювання із дистрофічним ураженням м’язів. На атрофію якого м’язу вказують дані симптоми? 


варіанти відповідей

*Колового м’яза рота

-

Запитання 135

3. Хворий не може підняти опущену донизу нижню щелепу. Які м'язи не можуть виконати свої функції?


варіанти відповідей

* Жувальні м'язи

-

Запитання 136

4. Під час ДТП водій отримав численні ушкодження бічної поверхні голови, серед яких був перелом виличної дуги. Функція якого з м’язів вірогідно буде страждати?


варіанти відповідей

*M. masseter

-

Запитання 137

5. Хворий скаржиться на неможливість бічних рухів нижньої щелепи. Який з м’язів найвірогідніше ушкоджено?


варіанти відповідей

M. pterygoideus lateralis

-

Запитання 138

6. У хворого 20 років діагностовано перелом вінцевого відростка нижньої щелепи зі зміщенням. Який м’яз змістить відросток?


варіанти відповідей

* Скроневий м’яз

-

Запитання 139

7. 30-річний чоловік звернувся до стоматолога зі скаргою на розлади жування. У нього виникає біль при відтягуванні щелепи назад. Лікар встановив запалення одного з жувальних м’язів.


варіанти відповідей

* Скроневого (задні пучки) м’яза


-

Запитання 140

8. Під час обстеження пацієнта із запаленням лицевого нерву спостерігається згладжені складки шкіри лоба, права щілина повік ширше за ліву, згладжена права носогубна складка, кут рота праворуч опущений, ротова щілина перекошена ліворуч. Функція яких м’язів порушена?


варіанти відповідей

*Мімічних

-

Запитання 141

9. Хворому з пухлиною гортані показана ургентна операція - накладення трахеостоми (введення металевої трубки в трахею). Який м'яз повинен відсунути хірург при здійсненні операції?


варіанти відповідей

* Груднинно-під'язиковий м’яз

-

Запитання 142

10. У дитини вроджене спастичне скорочення м’язів на одній стороні шиї, або “кривошия”. Який м’яз при цьому страждає? 


варіанти відповідей

*Груднинно-ключично-соскоподібний м’яз

-

Запитання 143

11. Дитина 5 років страждає на деформацію шиї. При клінічному обстеженні виявлено такі симптоми: виражений нахил голови вліво, обличчя повернене вправо, пасивні рухи голови вправо обмежені. Порушення розвитку якого м’язу мало місце? 


варіанти відповідей

*Груднинно-ключично-соскоподібного м’яза

-

Запитання 144

12. В реанімаційне відділення поступив чоловік 35 років з пораненням задньої ділянки шиї (regio nuchae). Який з м'язів тіла займає цю ділянку?


варіанти відповідей

. * M. trapezius

-

Запитання 145

13. У травматологічне відділення поступив пацієнт з різаною раною трапецієподібного м'яза. Яка з фасцій шиї формує піхву для даного м'яза?


варіанти відповідей

*Поверхнева пластинка шийної фасції

-

Запитання 146

14. Молода людина внаслідок активного підтягування на перекладині відчула різку біль у м’язах спини. При обстеженні спостерігається біль при спробах руху верхньою кінцівкою, обмеження таких функцій як приведення плеча та пронація, Розтяжіння якого м’язу відбулося вірогідніше всього? 


варіанти відповідей

*M. latissimus dorsi 

-

Запитання 147

15. Після крововиливу в головний мозок у потерпілого порушена функція розгинання поперекового відділу хребта. Який м'яз найімовірніше постраждав?


варіанти відповідей

* М'яз-випрямляч хребета

-

Запитання 148

16. Хвора 18 років після перенесеної ангіни звернулася до лікаря зі скаргами на погіршення стану. Під час обстеження виявлено абсцес глотки. У який простір шиї повинен проникнути хірург під час розтинання абсцеса?


варіанти відповідей

.* Позанутрощевий простір


-

Запитання 149

17. У хірургічне відділення доставлено чоловіка 35 років з гнійною раною на шиї попереду трахеї (в ділянці передтрахейного простору). Куди може поширитися інфекція, якщо хворому терміново не зроблять операцію?


варіанти відповідей

* В грудну порожнину - верхнє середостіння


-

Запитання 150

18. При виконанні операції видалення пухлини на язику, хірургу необхідно виділити m.hyoglossus, що займає всю площу trig. linguale (Пирогова). Яка структура утворює його межі ззаду та зверху?


варіанти відповідей

* Заднє черевце m.digastricus, під’язиковий нерв

-

Запитання 151

19. Трикутник шиї обмежений позаду – груднинно-ключично-соскоподібним м'язом, зверху-заднім черевцем двочеревцевого м'яза, спереду – верхнім черевцем лопатково-під'язикового м'яза. Назвіть цей трикутник

варіанти відповідей

*Сонний трикутник. 

-

Запитання 152

20. У хворої, 37 р. внаслідок потрапляння чужорідного тіла в дихальні шляхи виник кашель, а потім задуха. Хворій була зроблена трахеотомія в ділянці шиї, яка обмежена верхнім черевцем m. omohyoideus, m.sternocleidomastoideus та серединною лінією шиї. В якому трикутнику шиї проведено хірургічне втручання?


варіанти відповідей

*Omotracheale 

-

Запитання 153

21. У зв'язку з наявністю злоякісної пухлини на язику, хворому слід її видалити. В якому місці легко знайти язикову артерію і перев'язати її?


варіанти відповідей

*У трикутнику Пирогова

-

Запитання 154

22. До реанімаційного відділення поступив чоловік 45 років з пораненням ділянки шиї в межах трикутника, який обмежений позаду-переднім краєм m. trapezius. В межах якого трикутника шиї буде виконуватися операція ?  


варіанти відповідей

*Trig. omotrapezoideum  

-

Запитання 155

У постраждалого колото-різана рана нижнього відділу задньої стінки пахвової порожнини. Які м’язи при цьому ушкоджено?


варіанти відповідей

* Найширший м’яз спини

-

Запитання 156

24. Одержавши травму плеча у ділянці великого горбка плечової кістки, хворий скаржиться на неможливість повернення плеча назовні. Які м’язи травмовано?


варіанти відповідей

*M.infraspinatus et m.teres minor

-

Запитання 157

25. В травмпункт звернувся чоловік 45 р. після побутової травми плеча. Під час обстеження встановлено, що відсутні функції розгинання, приведення та пронації плеча. Пошкодження якого м’яза викликало такий стан?


варіанти відповідей

* Великий круглий м’яз

-

Запитання 158

26. У хворого виступає ость лопатки. Які м'язи атрофовані? 


варіанти відповідей

* Надостьовий, підостьовий м’язи

-

Запитання 159

27. Дитина 7 років не може відвести плече і підняти його до горизонтального рівня, до обличчя руку приводить лише тильною стороною, при деякій абдукції плеча (за рахунок надостьового м’язу) - рука “сурмача”. Активна функція якого м’язу порушена?


варіанти відповідей

.*Дельтоподібного м’яза

-

Запитання 160

28. При огляді травматологом жінки 45 років було встановлено пошкодження малого круглого м'яза плеча. Яка функція плечового суглоба порушена?


варіанти відповідей

*Приведення

-

Запитання 161

29. Плечо-лопатковий периартеріїт може проявитися тендинітом (запаленням сухожилка) підостьового м’яза. Яка функція кінцівки буде при цьому порушена?  


варіанти відповідей

*Обернення плеча назовні


-

Запитання 162

Чоловік 42 років звернувся в медпункт з приводу різаної рани нижньої частини передньої поверхні плеча. Об'єктивно: утруднене згинання передпліччя. Які з названих м'язів, ймовірно, пошкоджені у хворого?


варіанти відповідей

* M. brachialis, m. biceps brachii

-

Запитання 163

31. Рентгенологічно у пацієнта діагностовано перелом плечової кістки у ділянці міжгорбкової борозни. Сухожилок якого м’яза може бути травмований уламками кістки в першу чергу? 


варіанти відповідей

*Двоголового м’яза плеча 

-

Запитання 164

32. У хворого вивих плечового суглобу зі зміщенням головки плечової кістки вверх та вперед. Сухожилок якого м’язу може бути ушкоджено?


варіанти відповідей

*Довгої головки двоголового м’яза плеча

-

Запитання 165

33. У чоловіка внаслідок поранення ділянки передньої поверхні плеча рука не згинається у ліктьовому суглобі. Який з названих м’язів вірогідно постраждав?


варіанти відповідей

*M. biceps brachii 

-

Запитання 166

34. Чоловік 45 років внаслідок травми на виробництві пошкодив задню ділянку лівого ліктьового суглоба. Об’єктивно: обмежено розгинання передпліччя. Які м’язи ймовірніше за все ушкоджені?


варіанти відповідей

* M. triceps brachii, m anconeus 


-

Запитання 167

35. Після травми хворий не може розігнути руку в ліктьовому суглобі. Порушення функцій якого з основних м’язів може це спричинити?


варіанти відповідей

*M. triceps brachii  


-

Запитання 168

36. Через травму у ділянці плечового суглоба у хворого рентгенологічно був виявлений уламковий перелом підсуглобового горбка. Сухожилок якого м’яза, що кріпиться в цьому місці, зазнав пошкодження?


варіанти відповідей

*Довгої головки m. triceps brachii

-

Запитання 169

37. У зв'язку з травмою плеча у потерпілого порушена функція задньої групи м'язів. Порушення яких рухів повинні бути при роботі ліктьового суглоба?


варіанти відповідей

* Розгинання передпліччя


-

Запитання 170

38. Під час падіння з висоти постраждалий вдарився передньою поверхнею плеча об виступаючий твердий предмет. При огляді хірургом констатований розрив двоголового м'яза плеча. Які функції верхньої кінцівки будуть порушені при вказаній травмі двоголового м'яза? 

варіанти відповідей

* Згинання плеча, передпліччя та відвертання передпліччя. 


-

Запитання 171

39. Внаслідок побутової травми у хворого 34 років мало місце обмежене згинання середніх фаланг 2-5 пальців кисті, а разом з ними і самих пальців. Функція яких м'язів ймовірніше всього порушена?


варіанти відповідей

*M. flexor digitorum superficialis 

-

Запитання 172

40. Хворий 28 років порізав склом передню поверхню передпліччя на 2 см нижче ліктьового суглоба, він не здатний привертати передпліччя досередини. Функція якого м'яза ймовірніше за все порушена?


варіанти відповідей

. *M. pronator teres 

-

Запитання 173

41. У травматологічний пункт поступив чоловік 40 років з травмою правої кисті. При огляді встановлено: різана рана тильної поверхні правої кисті в ділянці великого пальця, дистальна фаланга великого пальця не розгинається. Який м’яз пошкоджено?


варіанти відповідей

*Довгий м’яз-розгинач великого пальця 

-

Запитання 174

42. У травматологічний пункт поступив чоловік 38 років з травмою правої кисті. При огляді встановлено: різана рана в ділянці підвищення великого пальця правої кисті; дистальна фаланга І пальця не згинається. Який м’яз пошкоджено? 


варіанти відповідей

*Довгий м’яз-згинач великого пальця 

-

Запитання 175

43. У травматологічний пункт поступив чоловік 36 років з травмою правої кисті. При огляді встановлено: різана рана долонної поверхні правої кисті; середня і дистальна фаланги II–V пальців не згинаються. Які м’язи пошкоджені?


варіанти відповідей

*Поверхневий і глибокий м’язи-згиначі пальців

-

Запитання 176

44. Чоловіка 45 років доставлено до хірургічного відділення з різаною раною у присередному краї передпліччя. Обстеження показало, що у хворого перерізано два м’яза передпліччя – ліктьовий згинач зап’ястка і ліктьовий розгинач зап’ястка. Які рухи не може виконувати хворий?


варіанти відповідей

*Приведення кисті

-

Запитання 177

45. Хворий звернувся до лікаря щодо поранення м'яких тканин проксимальної фаланги пальця із великою флегмоною долоні. Гній заповнив спільну синовіальну піхву для згиначів, в якій лежать сухожилки поверхневого та глибокого м’язів-згиначів пальців. На якому пальці було ушкодження проксимальної фаланги? 


варіанти відповідей

*На V-му пальці

-

Запитання 178

46. Хворий 26 років при падінні пошкодив долонну поверхню кисті. Обстеження виявило глибоку рану присередного краю лівої кисті з пошкодженням м'язів. Хворий не може приводити мізинець, у нього обмежене згинання цього пальця. Які м'язи ймовірніше усього пошкоджені?


варіанти відповідей

. *M. flexor digiti minimi brevis, m. opponens digiti minimi

-

Запитання 179

47. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на неможливість приведення та відведення пальців у п’ястково-фалангових суглобах по відношенню до 3 пальця. Функція яких м’язів порушена? 


варіанти відповідей

*Міжкісткових м’язів

-

Запитання 180

48. Хворий не може відвести пальці кисті. Функція яких м'язів порушена? 


варіанти відповідей

*Тильних міжкісткових м’язів

-

Запитання 181

49. Хворий 32 років з ураженням ліктьового нерва не може привести до серединної лінії ІІ і V пальці. Функція яких м’язів при цьому порушена?


варіанти відповідей

* Долонні міжкісткові м’язи


-

Запитання 182

50. У хворого порушена рухливість у променево-зап’ястковому суглобі. Встановлено запалення спільної синовіальної піхви м’язів-згиначів. З анамнезу відомо, що хворий тиждень тому отримав колоту травму пальця. Який з пальців найбільш вірогідно був ушкоджений?


варіанти відповідей

*Digitus minimus


-

Запитання 183

51. У травматологічний пункт поступив чоловік 39 років з травмою лівої кисті. Під час огляду встановлено: різана рана в ділянці підвищення великого пальця; проксимальна фаланга великого пальця не згинається. Який м’яз пошкоджено?


варіанти відповідей

*Короткий м’яз-згинач великого пальця 

-

Запитання 184

52. Чоловік в виробничих умовах отримав різану рану бічного краю долонної поверхні кисті. Виявлено обмеження відведення великого пальця кисті. Функція якого м'яза порушена?


варіанти відповідей

* Короткий відвідний м'яз великого пальця

-

Запитання 185

53. Параніхій мізинця ускладнився флегмоною кисті та передпліччя. Нагнійний процес поширився по: 


варіанти відповідей

*Vagina communis tendinum musculorum flexorum 

-

Запитання 186

54. У постраждалого вогнепальне поранення передньої стінки пахвової порожнини. Які м’язи можуть бути ушкодженні при цьому?


варіанти відповідей

*Великий та малий грудні м’язи

-

Запитання 187

55. При перев’язці пахвової артерії хірург визначив гілку, яка проходить в трикутний отвір. Чим обмежений трикутний отвір?  


варіанти відповідей

*Довгою головкою триголового м’яза плеча, великим і малим круглими м’язами  

-

Запитання 188

56. 34-річний чоловік був оглянутий у тюремній лікарні після того, як отримав поверхневу колоту рану у верхньо-бічну ділянку грудної клітини на рівні третього ребра. При огляді: невелика кровотеча і немає затруднень дихання, проте присередній край лопатки на пошкодженій стороні відділяється від тулуба, коли рука піднята. Крім того, руку не можна відвести вище горизонтального рівня. Який з наступних м'язів паралізований?

варіанти відповідей

*M. serratus anterior

-

Запитання 189

57. Під час виконання фізичних вправ у 15-річного учня раптово виник біль у ділянці кульшового суглоба при обертанні нижньої кінцівки досередини. Який м’яз ушкоджений?

варіанти відповідей

. *Середній сідничний м’яз

-

Запитання 190

58. У хірургічну клініку доставлений чоловік 29 років з рваною раною правої сідничної ділянки. При обстеженні виявлена глибока рана з пошкодженням м'язів. У положенні, лежачи на животі, хворий не може підвести праву ногу, тобто затруднене розгинання стегна. Функція якого м'яза ймовірніше всього порушена?

варіанти відповідей

*M. gluteus maximus

-

Запитання 191

59. У спортсмена виник біль за ходом сідничого нерва внаслідок стискання його м’язом, що проходить через великий сідничий отвір. Який м’яз був травмований під час фізичних вправ?


варіанти відповідей

*Грушоподібний м’яз

-

Запитання 192

60. У хворого з невритом стегнового нерва порушено згинання стегна та розгинання гомілки у колінному суглобі. Функція якого м’яза при цьому порушена? 


варіанти відповідей

* Чотириголового м’язу стегна

-

Запитання 193

61. У хворої при огляді виявлена значна різниця округлості правого та лівого стегон. Округлість правого стегна значно менша за ліве, праворуч відсутній колінний рефлекс. Який м’яз піддався атрофії?


варіанти відповідей

*Чотириголовий м’яз

-

Запитання 194

62. У хворого різана рана задньої поверхні стегна, він не може зігнути гомілку. Які м’язи ушкоджено?


варіанти відповідей

*Півсухожилковий, півперетинчастий, двоголовий м’язи

-

Запитання 195

63. Хворий 55 років, госпіталізований з травмою присередньої групи м'язів стегна. Які види рухів не зможе робити хворий?  


варіанти відповідей

*Приведення стегна  

-

Запитання 196

64. Під час фінальної гри баскетболіст пошкодив праву гомілку, внаслідок чого стало неможливо згинати праву стопу. Лікар команди встановив, що пошкоджено сухожилок. Сухожилок якого м’язу пошкоджено?


варіанти відповідей

. *Триголового м’язу литки (ахілового сухожилку) 

-

Запитання 197

65. У травмованого глибоке поперечне ушкодження нижньої третини задньої поверхні гомілки. Тил стопи піднятий догори. Який сухожилок ушкоджено? 


варіанти відповідей

*П’ятковий

-

Запитання 198

66. У хворого атрофія м’язів на передній поверхні гомілки. Які це м’язи?


варіанти відповідей

*Передній великогомілковий, довгий м’яз-розгинач пальців, довгий м’яз-розгинач великого пальця.

-

Запитання 199

67. Після травми хворий не може утримувати тіло у вертикальному положенні, не може піднятись навшпиньки. Функція якого м’яза порушена? 


варіанти відповідей

*M. triceps surae

-

Запитання 200

68. У клініку доставлено дитину 8 років з різаною раною підошви правої ноги, де виявлена глибока рана з розтином сухожилля м'яза на підошвовій поверхні, ближче до бічного краю стопи. У хворого обмежене підняття бічного краю стопи. Функція якого м'яза, ймовірніше усього, порушена?


варіанти відповідей

*M. fibularis (peroneus) longus

-

Запитання 201

69. У чоловіка глибока рублена рана стопи у ділянці тильної поверхні першої плеснової кістки. Які м’язи постраждали під час травми?


варіанти відповідей

*Довгий та короткий м’язи-розгиначі великого пальця 

-

Запитання 202

70. Внаслідок перелому великогомілкової кістки був пошкоджений м’яз передньої групи гомілки. Функція якого м’язу може бути порушена?


варіанти відповідей

*Довгого м’яза-розгинача великого пальця

-

Запитання 203

71. Хворий, 47 років, поступив в хірургічне відділення з діагнозом: пахвинна грижа. При оперативному втручанні хірург проводить пластику задньої стінки пахвинного каналу. Якими анатомічними утвореннями вона представлена?


варіанти відповідей

. * Поперечна фасція

-

Запитання 204

72. У хворого виявлено пахвинну грижу. Під час операції з приводу пахвинної кили створюють дублікатуру передньої стінки пахвинного каналу. Які анатомічні структури передньої стінки живота використовують для створення цієї дублікатури?


варіанти відповідей

. *Апоневроз зовнішнього косого м’язу живота

-

Запитання 205

73. У хворого - коса пахвинна кила (грижа). Де знаходяться її ворота? 


варіанти відповідей

* Збоку від нижньої надчеревної артерії 

-

Запитання 206

74. Під час хірургічного втручання з приводу стегнової грижі хірург розкрив стегнове кільце. Визначте, чим воно обмежене з бічної сторони.


варіанти відповідей

* Стегнова вена

-

Запитання 207

75. Хвора звернулась зі скаргами на біль у лівій пахвинній ділянці. При обстеженні встановлено діагноз: стегнова грижа. Стінками стегнового каналу є:


варіанти відповідей

*Поверхневий та глибокий листки широкої фасції стегна, стегнова вена

-

Запитання 208

76. Під час обстеження хворого лікарем виявлено стегнову килу. Через яке анатомічне утворення вона виходить під шкіру?


варіанти відповідей

*Hiatus saphenus

-

Запитання 209

77. У чоловіка 49 років діагностовано туберкульоз. При фізикальному огляді великі маси з рідиною відзначаються над поперековою частиною спини, і аналогічна маса розташовується з того ж боку в пахвинній ділянці, присередньо від передньої верхньої клубової ості. Такий шлях розповсюдження процесу свідчить про те, що задіяний наступний м’яз?

варіанти відповідей

*А. Psoas major

-

Запитання 210

78. Стегновий трикутник переважно обмежений пахвинної зв'язкою. Які з наступних структур утворюють бічну і присередню межу стегнового трикутника?

варіанти відповідей

* M. Adductor longus et sartorius

-

Запитання 211

79. Через тиждень після сексуального контакту на гірськолижному курорті у молодої жінки спостерігається збільшення колінного суглобу та біль у ньому. Лікар відділення невідкладної допомоги підозрює гонококовий артрит і хоче підтвердити це, посилаючи синовіальну рідину для бактеріального дослідження. Лікар використовує стандартний над-надколінковий доступ і вводить голку з бічної поверхні стегна, безпосередньо проксимально в ділянку до надколінка. Через які м'язи проходить голка?

варіанти відповідей

* M. Vastus lateralis

-

Запитання 212

80. Хірург, що виконує апендектомію, робить розріз через вентробічну частину стінки черевної порожнини. Шари черевної стінки показані нижче.

1. Внутрішній косий м’яз живота

2. Зовнішній косий м’яз живта

3. Очеревина

4. Поперечний м’яз живота

Що з наступного відповідає порядку розташування шарів черевної стінки, крізь які проходить хірург?

варіанти відповідей

*. 2-1-4-3

-

Запитання 213

81. У пацієнта поранення передньої черевної стінки. Поранення послідовно пройшло крізь тканини: шкіру, підшкірну клітковину, фасції, апоневрози бічних м'язів живота, прямого м'яза живота, поперечну фасцію, очеревину. В якій ділянці живота сталося поранення?


варіанти відповідей

*Лобковій ділянці

-

Запитання 214

82. У клініку поступив пацієнт з ножовим пораненням передньої черевної стінки. Поранення пройшло крізь прямий м'яз живота, пошкодивши, передню і задню стінки апоневротичної піхви. В якій ділянці живота сталося поранення?


варіанти відповідей

. *Пупковій ділянці

-

Запитання 215

83. Хворий звернувся в лікарню зі скаргами на біль в надчеревній ділянці, яка пов'язана з пухлиноподібним випинанням. Лікар поставив діагноз - грижа. Назвіть слабкі місця надчеревної ділянці у даному випадку.


варіанти відповідей

*Біла лінія живота

-

Запитання 216

84. Хворий звернувся до терапевта зі скаргами на біль у грудній клітині при диханні, задишку, затруднення кашльових рухів, гикавку. Які дихальні м’язи ушкоджено?


варіанти відповідей

*Діафрагма

-

Запитання 217

85. У пацієнта діагностована грижа живота. При пальпації пухлинноподібне утворення і болючість виявились в ділянці півмісяцевої лінії. Де на животі локалізований патологічний процес?  


варіанти відповідей

* Вздовж бічного краю прямого м’яза живота

-

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест