Тренировка 3 23.05.2023

Додано: 23 травня 2023
Предмет:
Тест виконано: 4 рази
232 запитання
Запитання 1

1. У новонародженої дитини протягом першої доби педіатр помітив, що при смоктанні молока воно потрапляє у носову порожнину. Про яку ваду розвитку свідчить цей факт? 


варіанти відповідей

*Незрощення піднебінних відростків верхніх щелеп


-

Запитання 2

2. При огляді ротової порожнини стоматолог виявив появу у дитини перших великих нижніх кутніх зубів. Який вік дитини? 


варіанти відповідей

*6-7 років 

-

Запитання 3

3. Мати звернулась за допомогою до педіатра. Нормально розвинута дівчинка 12 місяців, плаче, пхає іграшки у рот. Який зуб прорізується у цьому віці? 


варіанти відповідей

*Перші великі кутні нижні зуби

-

Запитання 4

4. Мати звернулась за допомогою до педіатра. Хвора дівчинка 6 місяців з високою температурою, плаче, пхає іграшки у рот. Який зуб прорізується у цьому віці? 


варіанти відповідей

*Присередній нижній різець 

-

Запитання 5

5. Стоматолог при огляді порожнини рота знайшов на межі середньої і задньої третини спинки язика запалені сосочки. Які сосочки язика запалилися? 


варіанти відповідей

. *Papіllae vallatae 

-

Запитання 6

6. У хворого запалення під’язикового м’ясця. Із яких слинних залоз буде затруднене виділення слини? 


варіанти відповідей

. *Під’язикова і піднижньощелепна 

-

Запитання 7

7. Лікар-стоматолог при лікуванні зубів вводить в просвіт між щокою і альвеолярним відростком верхньої щелепи ватний тампон. Вивідний отвір протоки якої залози він закриває? 


варіанти відповідей

*Привушної 

-

Запитання 8

8. Хворий 35 років, звернувся до прийомного покою зі скаргами на біль та набряк в ділянці дна ротової порожнини. Після огляду, діагностовано запальний процес у ділянці вивідної протоки піднижньощелепної слинної залози. Куди відкривається ця протока? 


варіанти відповідей

*Caruncula sublingualis 

-

Запитання 9

9. При огляді порожнини рота лікар знайшов невелику виразку на передній лівій піднебінній дужці. На який м'яз, що залягає в товщі цієї дужки, можливе поширення процесу? 


варіанти відповідей

*M. palatoglossus 

-

Запитання 10

10. У хворого з пухлиною стовбурової частини мозку виникло забруднення під час висування язик. Функція якого м’яза язика при цьому пошкодженна?

варіанти відповідей

.*Підборідно-язикового

-

Запитання 11

11. У хворого вилучений зуб, у якого язична поверхня менше щічної. Змикальна поверхня округла. Поперечний гребінь розділяє щічне і язикове вістря. Верхівка кореня нахилена дистально. Визначте який зуб вилучений?

варіанти відповідей

*Перший нижній малий кутній зуб

-

Запитання 12

12. Стоматолог при огляді порожнини рота дитини знайшла коротку вуздечку верхньої губи. На які зуби зробить негативні наслідки ця аномалія розвитку?

варіанти відповідей

.*Присередні верхні різці

-

Запитання 13

13. У новонародженого наявний дефект у вигляді серединної розколини нижньої щелепи. Не зрощення яких відростків призводить до таких аномалій розвитку?

варіанти відповідей

*Нижньощелепних

-

Запитання 14

14. У дитини встановлено вроджену щілину верхньої губи («заяча губа») т переднього відділу піднебіння («вовча паща»). Незрощення яких відростків викликало цей дефект?

варіанти відповідей

*Верхньощелепного, лобкового

-

Запитання 15

15. Внаслідок отриманої травми хворий не може рухати язиком вперед і вниз. Який з перелічених м’язів постраждав?  

варіанти відповідей

*Підборідно-язиковий м’яз  

-

Запитання 16

16. При огляді хлопчика 5 років, лікар відмітив, що дитина дихає через рот. За допомогою додаткових методів дослідження було встановлено збільшення розмірів одного з мигдаликів лімфоепітеліального глоткового кільця. Який це мигдалик? 


варіанти відповідей

. *Глотковий 

-

Запитання 17

17. Хворий 45 р. випадково випив оцтову кислоту. Опік яких відділів травної системи перш за все буде відбуватися? 


варіанти відповідей

*Ротова порожнина, ротова частина глотки

-

Запитання 18

18. Хворого 65 років, госпіталізовано з підозрою на пухлину верхнього відділу стравоходу. Під час рентгенологічного обстеження виявлено пухлинний процес на межі глотки та стравоходу. На рівні яких шийних хребців розташована пухлина? 


варіанти відповідей

. *6 і 7


-

Запитання 19

19. Хворого госпіталізували в лікарню з виразкою стравоходу. Через деякий час у хворого з'явилися симптоми запалення очеревини. В якій частині стравоходу сталася перфорація стравоходу?


варіанти відповідей

. * Черевній

-

Запитання 20

20. У приймальне відділення лікарні доставили дитину зі скаргами на біль за грудниною, яка з'являється після ковтання і супроводжується кашлем. При рентгенологічному дослідженні виявлено сторонній предмет в товщі стінки стравоходу, на рівні 4 грудного хребця. В ділянці якого звуження стравоходу сталося пошкодження його стінки?


варіанти відповідей

*В місці перехрещення з лівим головним бронхом

-

Запитання 21

21. У приймальне відділення лікарні доставили дитину зі скаргами на біль за грудиною, яка з’являється після ковтання та супроводжується кашлем. При рентгенологічному дослідженні виявлено чужорідне тіло у товщі стінки стравоходу на рівні 5 грудного хребця. В ділянці якого звуження стравоходу розташувалося чужорідне тіло? 


варіанти відповідей

*Бронхо-аортальне

-

Запитання 22

22. На внутрішній поверхні препарату розрізаного трубчастого органа видно поздовжні складки. Яка частина травного каналу на препараті? 


варіанти відповідей

* Стравохід

-

Запитання 23

23. Пацієнт помилково випив розчин оцтової кислоти. Яка оболонка стравоходу зазнала найбільших пошкоджень? 


варіанти відповідей

*Слизова 

-

Запитання 24

24. У хворого при обстеженні виявлена пухлина, що знаходиться при вході стравоходу в шлунок. У якій частині шлунку вона знаходиться? 

варіанти відповідей

. *Pars cardіаca 

-

Запитання 25

25. Хворий 40 років звернувся в лікарню зі скаргами на часту печію стравоходу. При огляді виявлено недостатність сфінктера. Якого саме?


варіанти відповідей

* кардіального

-

Запитання 26

26. Під час рентгенологічного обстеження шлунка хворого у вертикальному положенні лікар констатує наявність повітря. В якій частині шлунка воно знаходиться? 


варіанти відповідей

*На дні. 


-

Запитання 27

27. При проведенні дуоденального зондування зонд не проходить зі шлунка в дванадцятипалу кишку. В якому відділі шлунка є перешкода (пухлина)? 


варіанти відповідей

*В воротарній частині 

-

Запитання 28

28. У хворого 22-х років під час операції виявлений наскрізний отвір діаметром 3 мм на передній стінці шлунка в середній третині, ближче до малої кривизни. Яка частина шлунка ймовірніше всього уражена? 


варіанти відповідей

*Corpus 

-

Запитання 29

29. Чоловікові 37 років, брахіморфної статури, з конічною грудною кліткою проводилося рентгенологічне дослідження шлунка. Яка форма шлунка найімовірніше була визначена?


варіанти відповідей

* Шлунок у формі рогу

-

Запитання 30

30. Жінці 28 років, доліхоморфної статури, з плоскою грудною кліткою проводилося рентгенологічне дослідження шлунка. Яка з форм шлунка найімовірніше могла б говорити про патологію?


варіанти відповідей

* Шлунок у формі рогу

-

Запитання 31

31. У пацієнта, 42 років, мезоморфної статури, з циліндричною грудною кліткою проводилося рентгенологічне дослідження шлунка. Яка форма шлунка найімовірніше була визначена?


варіанти відповідей

* Шлунок у формі гачка


-

Запитання 32

32. При фіброгастродуоденоскопії лікарю необхідно оглянути великий сосочок 12-палої кишки. Яка анатомічна структура може служити орієнтиром для його знаходження? 


варіанти відповідей

*Повздовжня складка 12-палої кишки 

-

Запитання 33

33. При проведенні операціі на тонкій кишці лікар виявив ділянку слизової оболонки, де на фоні циркулярних складок була присутня поздовжня складка. Який відділ тонкої кишки має таку будову? 


варіанти відповідей

*Pars descendens duodeni

-

Запитання 34

34. До лікарні поступив хворий з симптомами механічної жовтухи і з підозрою на рак великого сосочка дванадцятипалої кишки, який розташований в: 


варіанти відповідей

. *Низхідній частині дванадцятипалої кишки. 

-

Запитання 35

35. У хворого болі в надчеревній ділянці живота. На захворювання яких органів це вказує? 


варіанти відповідей

*Duodenum, gaster

-

Запитання 36

36. Чоловік 26 р. скаржиться на голодні та нічні болі у животі, печію протягом останніх 3-х місяців. Проведена гастродуоденоскопія. Виявлена виразка цибулини дванадцятипалої кишки. В якій ділянці передньої черевної стінки найбільш ймовірне виявлення болісності під час пальпації? 


варіанти відповідей

*Reg. epigastrica 

-

Запитання 37

37. Обстежуючи секційний матеріал, патологоанатом помітив на внутрішній поверхні одного з відрізків кишечника folliculi lymphatici aggregati (Пейєрові бляшки). Який кишці належить цей відрізок?

варіанти відповідей

. * Ileum

-

Запитання 38

38. При обстеженні хворого виявлена пухлина дистального відділу тонкої кишки. Визначите локалізацію пухлини. 


варіанти відповідей

. *Іleum 

-

Запитання 39

39. У хворого із ознаками гострого живота хірург запідозрив запалення дивертикула Меккеля, що потребує оперативного втручання. Вкажіть, ревізія якої ділянки кишківника необхідна, щоб знайти дивертикул? 


варіанти відповідей

*1 м клубової кишки від місця впадіння її в товсту кишку 

-

Запитання 40

40. У хворої виявлена пухлина початкового відділу товстої кишки. Визначите локалізацію пухлини. 


варіанти відповідей

*Caecum 

-

Запитання 41

41. Хірург знайшов у хворого болючість у правій пахвинній ділянці. Захворювання яких органів має місце ? 


варіанти відповідей

*Сліпа кишка, червоподібний відросток

-

Запитання 42

42. Хвора скаржиться на болі в правій пахвинній ділянці. При пальпації визначається рухлива, м'яка, хвороблива(болюча) кишка. Яку кишку пальпує лікар? 


варіанти відповідей

* Сліпу 

-

Запитання 43

43. Хворий скаржиться на болі у верхньому відділі пупкової ділянки. Пальпаторно визначається рухлива та болюча кишка. Яку кишку пальпує лікар? 


варіанти відповідей

* Поперечно-ободову 

-

Запитання 44

44. Поранення у праву половину живота. Яка частина товстої кишки найймовірніше може бути пошкоджена? 


варіанти відповідей

* Висхідна ободова кишка. 


-

Запитання 45

45. Під час оперативного втручання на органах черевної порожнини хірург виявив кишку, яка має чепцеві (жирові) привіски, стрічки та випини. Який це відділ кишки? 


варіанти відповідей

*Ободова 

-

Запитання 46

46. У новонародженної дитини протягом першої доби педіатр помітив відсутність акту дефекації. Про яку ваду розвитку свідчить цей факт? 


варіанти відповідей

. *Атрезія відхідника 

-

Запитання 47

47. При обстеженні хворого виявлений поліп у дистальному відділі товстої кишки. Визначите локалізацію поліпа. 


варіанти відповідей

*Rectum 

-

Запитання 48

48. Визначення розмірів печінки дозволило встановити, що по правій пригруднинний лінії верхня її межа знаходиться на рівні IV міжребер'я, нижній її край виступає з-під ребрової дуги на 4 см. Оцініть розміри печінки. 


варіанти відповідей

*Печінка збільшена - нижня її межа зміщена донизу. 


-

Запитання 49

49. Лікар пальпує у хворого 43 р. нижній край печінки. На якому рівні у здорової людини розташована нижня межа печінки ? 


варіанти відповідей

*По краю ребрової дуги 

-

Запитання 50

50. До лікарні доставлено пораненого вогнепальною зброєю з сильною кровотечею. При огляді хірургом установлено, що кульовий канал пройшов через передню стінку живота, склепіння шлунка і вийшов на рівні ІХ ребра по лівій серединній пахвинній лінії. Який орган постраждав при пораненні?

варіанти відповідей

*Селезінка 

-

Запитання 51

51. Ультразвукове дослідження селезінки хворого Е. (22 роки) показало, що остання має розміри: довжина 25см, ширина 16см, товщина 7 см. Питання: чи є вищевказані розміри селезінки нормою? Якщо ні, то які розміри селезінки в нормі?


варіанти відповідей

* Ні. У нормі селезінка має наступні розміри: довжина 10-14 см, ширина 6-10 см, товщина 3-4 см.

-

Запитання 52

52. Хворого оперують з приводу травми печінки і крововиливи в печінкову сумку. Що є кордоном і перешкоджає проникненню крові в передшлункову сумку?


варіанти відповідей

. * Серпоподібна зв'язка

-

Запитання 53

53. У хворого діагностовано кровоточиву виразку задньої стінки шлунка. Після серединного лапаротомічного розрізу черевної стінки хірургу необхідно провести ревізію задньої стінки шлунка. Яку зв'язку шлунка при цьому необхідно перерізати? 


варіанти відповідей

*Шлунково-ободовокишкова зв’язка 

-

Запитання 54

54. Під час операції, маніпулюючи в ділянці між шлунком та печінкою, хірург остерігався пошкодити печінково-дванадцятипалокишкову зв’язку, тому що там знаходиться: 


варіанти відповідей

*Спільна жовчна протока, загальна печінкова артерія, ворітна печінкова вена 


-

Запитання 55

55. Проводячи хірургічне втручання на жовчному міхурі, лікарю необхідно визначити спільну жовчну протоку. В якому анатомічному утворенні очеревини вона знаходиться? 


варіанти відповідей

. * Lig. hepatoduodenale

-

Запитання 56

56. При оперативному втручанні з приводу каменів жовчних протоків хірург повинен знайти загальну печінкову протоку. Між листками якої зв’язки вона знаходиться? 


варіанти відповідей

*Печінково-дванадцятипалокишкової

-

Запитання 57

57. Пацієнту 50 років з приводу панкреатиту проводиться резекція хвоста підшлункової залози. Як вражений орган вкритий очеревиною? 


варіанти відповідей

*Екстраперитонеально 


-

Запитання 58

58. Хворому діагностували пухлину відхідникового каналу прямої кишки. Як розміщується даний відділ прямої кишки відносно очеревини? 


варіанти відповідей

*Екстраперионеально 

-

Запитання 59

59. У хворого 27 років встановлено гнійне запалення жовчного міхура. Визначте, в який відділ очеревинної порожнини попаде гній під час розриву жовчного міхура при його типовому положенні?


варіанти відповідей

*В печінкову сумку. 

-

Запитання 60

60. У хворого з деструктивним апендицитом, як ускладнення утворився піддіафрагмовий абсцесс. В якому утворенні очеревини він локалізується? 


варіанти відповідей

*Печінкова сумка 

-

Запитання 61

61. У пацієнта 40 років перфорація виразки задньої стінки шлунка. У який анатомічний утвір потрапить кров та вміст шлунка? 


варіанти відповідей

*Чепцеву сумку 

-

Запитання 62

62. У хворого діагностовано одну із некротичних форм гострого панкреатиту. В який із очеревинних просторів одразу поширюється випіт?  

варіанти відповідей

*Чепцеву сумку

-

Запитання 63

63. При гострому деструктивному панкреатиті проводять ревізію чепцевої сумки, оскільки підшлункова залоза утворює одну з її стінок. Яку?

варіанти відповідей

*Задню

-

Запитання 64

64. У пацієнта 40 років перфоративна виразка передньої стінки шлунка. Де буде виявлено вміст шлунка?


варіанти відповідей

* У передшлунковій сумці

-

Запитання 65

65. Чоловік 40 років госпіталізований у хірургічне відділення з діагнозом – розрив селезінки. У якому анатомічному утворі буде накопичуватись кров? 


варіанти відповідей

*Передшлункова сумка 

-

Запитання 66

66. У хворої Т. 53 років внаслідок тупої травми живота діагностовано розрив печінки. У якому утворенні порожнини очеревини збереться кров, що вилилася? 


варіанти відповідей

* Прямокишково-матковому заглибленні 

-

Запитання 67

67. У травматологічне відділення доставлено чоловіка з закритою травмою живота справа. Підозра на розрив печінки. У якому з наведених утворень очеревини слід чекати накопичення крові?


варіанти відповідей

* Excavatіo rectovesіcalіs


-

Запитання 68

68. При ревізії порожнини очеревини у хворого з приводу перитоніту виявлений обмежений гнійник у кореня брижі сигмоподібної кишки. У якому утворенні очеревини знаходиться корінь брижі сигмоподібної кишки?


варіанти відповідей

. * Міжсигмоподібний закуток

-

Запитання 69

69. В приймальне відділення звернулася жінка з дитиною 2 років, зі скаргами на ректальну кровотечу. При МРТ контрастуванні за допомогою Тс-99m, виявлений 3-сантиметровий випин клубової кишки, розташований на відстані 60 см від ілеоцекального клапану. Ця структура, швидше за все, містить один з наступних типів ектопічної тканини?

варіанти відповідей

Шлункову

-

Запитання 70

70. Пацієнт доставлений у відділення невідкладної допомоги з ножовим пораненням в праве п'яте міжребер’я по середньо-пахвовій лінії. Яка з наступних структур може бути пошкоджена?

варіанти відповідей

Печінка

-

Запитання 71

71. 4-денного новонародженого доставили в дитячу швидку допомогу через проблеми з диханням і поганого харчування. Він кашляє, задихається і відригує молоко відразу після того як починає смоктати. Фізикальне обстеження і рентгенограма виявили наявність найбільш поширеного типу трахео -свища. Дефект немовляти, ймовірно, виник у результаті:

варіанти відповідей

. Нездатність трахео-езофагеальних гребенів до злиття

-

Запитання 72

72. Брунеровскі залози виділяють лужний продукт, який допомагає досягти оптимального рН для активності панкреатичних ферментів. Де знаходяться ці залози?

варіанти відповідей

В підслизовій оболонці дванадцятипалої кишки

-

Запитання 73

73. Немовля, народжене з аномально розвиненою серпоподібною зв'язкою печінки. Гепатогастральная і гепатодуоденальной зв'язки також деформовані. Ці аномалії розвитку найбільш вірогідні внаслідок неправильного розвитоку:

варіанти відповідей

Вентральної брижі

-

Запитання 74

74. Під час звичайного медичного огляду у 71-річного чоловіка виявляється пульсуюче утворення діаметром 7 см, в глибині живота між мечеподібним виростком і пупком. У нього в анамнезі нелікована гіпертонія. Ендотеліальна оболонка ураженої структури складається з наступних типів тканин?

варіанти відповідей

. Простий плоский епітелій

-

Запитання 75

1. Пацієнта госпіталізовано для корекції викривлення перегородки носу. Які кістки підлягають корекції у даному випадку? 


варіанти відповідей

*Перпендикулярна пластинка решітчастої кістки, леміш


-

Запитання 76

2. У хворого гнійне запалення клиноподібної пазухи. В яку частину носової порожнини витікає гній ? 


варіанти відповідей

. *Meatus nasi superior 

-

Запитання 77

3. У хворого 28 років, діагностовано гострий запальний процес слизової оболонки носо-сльозової протоки. З анамнезу стало відомо, що після перенесеного грипу протягом 10-ти днів були виділення із носа. З якого відділу носової порожнини інфекція могла проникнути у носо-сльозову протоку ? 


варіанти відповідей

*Із нижнього носового ходу 

-

Запитання 78

4. У деяких дітей спостерігається переважно ротове дихання через надмірне розростання лімфоїдної тканини. Розростанням яких структур це обумовлено? 


варіанти відповідей

* Глоткового мигдалика

-

Запитання 79

5. Хворий 18 років, звернувся до лікарні із скаргами на шум та больові відчуття у вусі. Об’єктивно – у хворого гостре респіраторне захворювання, риніт. Крізь який отвір глотки інфекція потрапила до барабанної порожнини та викликала її ?


варіанти відповідей

. *Глотковий отвір слухової труби 

-

Запитання 80

6. В клініку доставлено хворого, у якого при обстеженні носової порожнини виявлено накопичення гною у нижньому носовому ході. Звідки надходить гній ? 


варіанти відповідей

*Носо-сльозові протоки 

-

Запитання 81

7. Хворий скаржиться на головний біль, затруднене дихання. Рентген підтвердив діагноз – фронтит (запалення лобової пазухи). В якому носовому ході при огляді порожнини носа можуть спостерігатись гнійні виділення? 

варіанти відповідей

*Середній носовий хід 

-

Запитання 82

8. У хворого на гайморит порушено сполучення верхньощелепної приносової пазухи з середнім носовим ходом. Який утвір в нормі забезпечує надходження повітря з носового ходу до гайморової пазухи? 


варіанти відповідей

* Hiatus semilunaris 

-

Запитання 83

9. У дитини 2 років після перенесеного грипу з’явилися скарги на біль у вусі. Лікар виявив зниження слуху та запалення середнього вуха. Яким шляхом інфекція потрапила до середнього вуха?


варіанти відповідей

*Через слухову трубу

-

Запитання 84

10. До ЛОР-лікаря звернулася жінка 55 років, яка 30 років пропрацювала лаборантом в хімічній лабораторії. Вона скаржиться на порушення нюху. Під час огляду виявлено атрофічні зміни regio olfactoria слизової оболонки носової порожнини. Де вона знаходиться?  

варіанти відповідей

*В ділянці верхнього носового ходу та відповідній частині перегородки носа  


-

Запитання 85

11. До отоляринголога звернувся хворий, у якого при огляді гортані виявлено неповне змикання голосових складок при фонації. Голосова щілина при цьому приймає форму овала. Функція якого м’яза гортані порушена у хворого? 


варіанти відповідей

* M. vocalis 

-

Запитання 86

12. При виконанні столярних робіт працівник випадково вдихнув предмет кулястої форми біля 0,5 см в діаметрі, що викликало реакцію у вигляді сильного кашлю. Подразнення якого відділу дихальних шляхів мало місце? 


варіанти відповідей

.* Гортані вище голосових зв'язок 

-

Запитання 87

13. До ЛОР - лікаря звернувся хворий зі скаргами на зміни голосу. При обстеженні виявлено пухлину в межах заднього відділу rima vocalis. Між якими з хрящів гортані розташований цей відділ?


варіанти відповідей

* Cartilago arytenoidea

-

Запитання 88

14. До ЛОР-лікаря звернувся хворий зі скаргами на порушення голосоутворення. При обстеженні виявлено зміни у підслизовій оболонці гортані. Які похідні вона утворює?  


варіанти відповідей

* Membrana fibroelastica laryngis  

-

Запитання 89

15. Дитина 1,5 років відмовляється від грудей. При огляді: дитина спокійна, ускладнене носове дихання, є незначні виділення з носа. Температура тіла нормальна. Які анатомічні особливості будови носової порожнини дітей раннього віку можуть впливати на ускладнення носового дихання?


варіанти відповідей

*Звуження спільних носових ходів

-

Запитання 90

16. Хворому з порушенням функції зовнішнього дихання необхідно зробити трахеостомію. На рівні яких трахейних хрящів частіше за все може знаходитися перешийок щитоподібної залози? 


варіанти відповідей

* II- ІV 

-

Запитання 91

17. При аускультації (вислуховуванні) легенів у хворого 46 років, був виявлений сегмент легені з «бронхіальним диханням». Такий дихальний шум не вислуховується у здорових людей. Лікар зробив висновок, що в даному сегменті відбулося порушення структур альвеолярного дерева. Які анатомічні структури не відносяться до елементів альвеолярного дерева?


варіанти відповідей

* Внутрішньосегментні бронхи

-

Запитання 92

18. При аускультації (вислуховування) легенів у хворого 37 років було відзначено «везикулярне дихання». Це нормальний шум, який вислуховується над грудною кліткою здорових людей. Цей шум виникає в бронхіальному дереві і передається через нормально функціонуюче альвеолярне дерево. Які анатомічні структури не відносяться до елементів бронхіального дерева?


варіанти відповідей

* Дихальні бронхіоли

-

Запитання 93

19. У поліклініку звернувся хворий зі скаргами на утруднення при проходженні їжі по стравоходу. При рентгенологічному обстеженні встановлено, що затримка має місце на рівні 4-5 грудного хребця. Пухлина, якого органу може стримувати проходження їжі в цьому відділі стравоходу?


варіанти відповідей

* Лівого головного бронха

-

Запитання 94

20. При потраплянні чужорідного тіла до дихальних шляхів на який бронх повинна бути спрямована увага лікаря у першу чергу для розшуку чужорідного тіла та його видалення? 


варіанти відповідей

*Правий головний бронх. 

-

Запитання 95

21. Дитина, 5 років, потрапила у тяжкому стані до інфекційного відділення клінічної лікарні з діагнозом дифтерії. Для запобігання задухи дитині провели трахеотомію. В якому трикутнику шиї проведена дана операція ? 


варіанти відповідей

.*В trigonum оmotracheale

-

Запитання 96

22. Під час обстеження легень лікар ввів хворому бронхоскопа до одного з часткових бронхів та виявив, що він розділяється на два сегментні бронха. У якій частці легені лікар проводив обстеження?


варіанти відповідей

* У середній частці правої легені

-

Запитання 97

23. Емфізема легень є хронічним неспецифічним захворюванням, яке характеризується розширенням повітряних просторів дистальніше кінцевих (термінальних) бронхіол. Які анатомічні структури при цьому є патологічно зміненими?


варіанти відповідей

*Коміркове (альвеолярне) дерево  

-

Запитання 98

24. При обстежені хворого 67 років на рентгенограмі виявлена пухлина середньої частки правої легені. Які сегменти розташовані у цій частці? 


варіанти відповідей

* Присередній, бічний 

-

Запитання 99

25. Під час операції у пацієнта було видалено частину легені, яка вентилюється бронхом третього порядка, що супроводжується гілками легеневої артерії та іншими судинами. Яка частина легені була видалена? 


варіанти відповідей

*Сегмент легені 

-

Запитання 100

26. При операції правосторонньої лобектомії хірург підійшов до кореня правої легені з метою окремого виділення і обробки його складових. Вкажіть порядок розміщення елементів кореня правої легені, з якими лікар зустрінеться при виділенні та обробці, в напрямку зверху вниз ? 


варіанти відповідей

. * Бронх, легенева артерія, легеневі вени 

-

Запитання 101

27. До клініки госпіталізовано пацієнтку із пухлиною, розташованою у середній частці правої легені. Показана операція. Яку найбільшу кількість сегментів можна видалити у складі цієї долі? 


варіанти відповідей


-

Запитання 102

28. В хірургічне відділення поступив хворий з ножовим пораненням грудної клітини справа та пневмотораксом (проникнення повітря у плевральну порожнину). Перкуторно нижня межа правої легені по середньоключичній лінії піднялася на рівень III ребра. Де у нормі вона розташовується? 


варіанти відповідей

* VI ребро 

-

Запитання 103

29. В клініку госпіталізована пацієнтка зі скаргами на кровохаркання, пітливість. Рентгенологічно виявлений осередок туберкульозу у верхній частці правої легені . Показана операція. Яку кількість сегментів можна видалити в складі верхньої частки легені?


варіанти відповідей

-

Запитання 104

30. У клініку госпіталізована пацієнтка зі скаргами на кровохаркання, пітливість. Рентгенологічно визначено вогнище туберкульозу у верхній частці лівої легені. Рекомендована операція. Яку найбільшу кількість сегментів можна видалити в складі верхньої частки лівої легені?


Запитання 105

30. У клініку госпіталізована пацієнтка зі скаргами на кровохаркання, пітливість. Рентгенологічно визначено вогнище туберкульозу у верхній частці лівої легені. Рекомендована операція. Яку найбільшу кількість сегментів можна видалити в складі верхньої частки лівої легені?


варіанти відповідей

5


-

Запитання 106

31. У хворого діагностовано лівостороння сегментарна пневмонія. У якому сегменті легенів локалізується патологічний процес, якщо додаткові дихальні шуми (крепітація) вислуховуються зліва, з боку спини, на рівні 7-10 ребер?


варіанти відповідей

* Задньому основному

-

Запитання 107

32. Хворому необхідно зробити пункцію плевральної порожнини. В якій частині міжребрового простору треба провести голку?


варіанти відповідей

* В нижній частині міжребрового простору, по верхньому краю ребра

-

Запитання 108

33. До хірургічного відділення доставлено чоловіка 35 років з гнійною раною на шиї попереду трахеї у ділянці перед трахейного (переднутрощевий) простору. Куди може розповсюджуватись інфекція, якщо хворому терміново не зроблять операцію? 


варіанти відповідей

*В грудну порожнину – верхнє середостіння 

-

Запитання 109

34. Хвора В. 44 років поступила до терапевтичного відділення з діагнозом: правобічний плеврит. Обстеження хворої підтвердило наявність рідини у плевральній порожнині. У якому закутку плеври буде найбільше накопичення серозної рідини? 


варіанти відповідей

.* Правий реброво-діафрагмовий 

-

Запитання 110

35. Шестирічного хлопчика доставляють у приймальне відділення для визначення ущільнення в ділянці шиї. Його мати повідомляє, що вона вперше побачила ущільнення в ділянці шиї 3 дні тому, самостійно ущільнення не пройшло. При подальшому опитуванні було з'ясовано, що недавно дитина перенесла вірусну інфекцію верхніх дихальних шляхів. В іншому дитина здорова, зщеплена відповідно до віку. Фізикальне обстеження виявело 2-сантиметрове ущільнення в ділянці шиї по присередній лінії, безпосередньо над вирізкою щитоподібного хряща. Ущільнення збільшується, коли дитина висовує язик з рота. Який з наступних діагнозів є найбільш ймовірним?

варіанти відповідей

. Кіста щито-язикової протоки

-

Запитання 111

36. 34-річна жінка вривається в двері відділення швидкої допомоги. Вона з усіх сил намагається перевести дух, але може тільки вимовити фразу: «Я не можу ди...», перш ніж впасти. Вона розміщена на носилках. Її язик розпух і висовується з рота. Пацієнтка має тільки мінімальний рух повітря з вентиляцією мішка-маски. Насичення киснем становить близько 80%. Спроби при оральній інтубації безуспішні через масивний набряк м'яких тканин її глотки. Прийнято рішення виконати коникотомію. Необхідний лоток для інструментів зібраний, і шия пацієнта швидко підготовлена. Після пальпації шиї, щоб визначити відповідні орієнтири, необхідно зробити розріз в якому з наступних місць?

варіанти відповідей

Персне-щитоподібна мембрана, розташована між хрящем щитовидної залози і персневидним хрящем нижче

-

Запитання 112

37. У 15-річної дівчинки в анамнезі хронічний риніт, алергія, астма і поліпоз носа, спостерігається лихоманка і зубний біль. У неї діагностовано верхньощелепний синусит. Слизово-гнійний ексудат, швидше за все, дренується через отвір:

варіанти відповідей

Півмісяцевий розтвір

-

Запитання 113

1. Пацієнт під час роботи швидко стомлюється. В положенні стоячи із заплющеними очима похитується, втрачає рівновагу. Тонус скелетних м’язів знижений. Яка з наведених структур мозку найбільш вірогідно вражена у цієї людини?

варіанти відповідей

* Мозочок

-

Запитання 114

2. Хвора 50 років, госпіталізована із закритою черепно-мозковою травмою у ділянці потиличної кістки. При огляді: порушення ходи і рівноваги, тремор рук. Яка частина головного мозку пошкоджена?  


варіанти відповідей

*Мозочок  

-

Запитання 115

3. При обстеженні хворого з порушенням слухової функції було встановлено, що патологічний процес локалізовано на рівні формування присередньої петлі. На рівні якого відділу мозку вона в нормі утворюється?  


варіанти відповідей

* Задній мозок (міст)  

-

Запитання 116

4. У дитини діагностовано перелом основи черепа. Переважають бульбарні розлади. В ділянці якої черепної ямки перелом?


варіанти відповідей

* Задньої черепної ямки

-

Запитання 117

5. Унаслідок пошкодження a.cerebri posteriores дуже часто виникає так званий синдром червоного ядра, параліч окорухового нерва на боці ураження, тремтіння кінцівок на протилежному боці. Яка частина мозку уражена?  

варіанти відповідей

*Mesencephalon  

-

Запитання 118

6. У хворого з офтальмоплегічною формою ботулізма спостерігається ураження середнього мозку, клінічними проявами якого є двоїння в очах, параліч акомодації, птоз, розширення та деформація зіниць, відсутність реакції зіниць на світло. Ураження яких ядер середнього мозку призводить до даної клінічної симптоматики?  


варіанти відповідей

*Ядер окорухового нерва, блокового нерва  

-

Запитання 119

7. Внаслідок росту пухлини в порожнину ІІІ шлуночка головного мозку у пацієнта розвиваються вегетативні розлади у вигляді порушення сну, терморегуляції, всіх видів обміну, не цукровий діабет. Подразнення ядер якої ділянки головного мозку викликало ці симптоми? 


варіанти відповідей

*Гіпоталамуса 

-

Запитання 120

8. Під час рентгенологічного обстеження черепа виявлено збільшення розміру турецького сідла внаслідок пухлиноподібного утвору головного мозку. Яка частина головного мозку зазнала патологічних змін? 


варіанти відповідей

*Hypothalamus 

-

Запитання 121

9. У хворого злоякісний екзофтальм, обумовлений надмірною секрецією гіпофізом тиреотропного гормона. До якого відділу проміжного мозку належить гіпофіз?  


варіанти відповідей

*Hypothalamus  

-

Запитання 122

10. У хворого булемія - підвищене відчуття голоду. Виявлено ураження рецепторів гіпоталамічної ділянки, що сигналізують мозок про накопичення вуглеводів у крові. Який відділ мозку уражений?  


варіанти відповідей

*Diencephalon  

-

Запитання 123

11. У хворого 50 років виявлено таламічний синдром, проявами якого є інтенсивний біль половини тіла, своєрідне положення руки ("таламічна рука"), гіперкінетичні розлади. Іноді до цих проявів приєднуються розлад нюху, насильницький сміх та плач. Яка частина мозку функціонально пошкоджена?  


варіанти відповідей

*Thalamus  

-

Запитання 124

12. У хворого унаслідок пошкодження a.cerebri posteriores (кровопостачає чотиригорбкову пластинку середнього мозку) спостерігаються симптоми ураження ядер окорухового нерва. Яку стінку III шлуночка формує comissura cerebri posterior ?  


варіанти відповідей

*Задню стінку

-

Запитання 125

13. У хворої діагностовано хорею. При цьому захворюванні має місце поява супровідних і вимушених рухів. Які структури головного мозку при цьому задіяні? 


варіанти відповідей

*Substantia nigra et corpus striatum

-

Запитання 126

14. При патологоанатомічному дослідженні у хворого 64 років з діагнозом «інсульт» виявлено крововилив в ділянку внутрішньої капсули. Які частини має внутрішня капсула?


варіанти відповідей

*Передню ніжку, коліно, задню ніжку

-

Запитання 127

15. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на втрату можливості написання слів. Поставлено діагноз: моторна афазія. Про порушення якого аналізатора йдеться?


варіанти відповідей

*Кірковий центр рухового аналізатора артикуляції мови

-

Запитання 128

16. У хворого моторна афазія. Яка локалізація ураження нервової системи?  


варіанти відповідей

*Нижня лобова звивина  

-

Запитання 129

17. Після ЧМТ у хворого 39 років спостерігається втрата можливості складати логічні та осмислені речення з окремих слів (аграматизм). В яких ділянках кори півкуль в нормі локалізується відповідний за цю функцію центр?  


варіанти відповідей

* Центральний відділ нижньої лобової звивини  

-

Запитання 130

18. У хворої спостерігається параліч м'язів правих верхньої і нижньої кінцівок. Центр кори якої півкулі головного мозку задіяний у цьому?

варіанти відповідей

*Руховий аналізатор лівої півкулі 

-

Запитання 131

19. Після крововиливу в мозок (геморагічний інсульт) хворий з великим зусиллям став вимовляти слова, тобто виникла моторна афазія. Яка звивина мозку при цьому ушкоджена? 


варіанти відповідей

*Нижня лобова звивина

-

Запитання 132

20. Після ЧМТ у хворого 48 років спостерігається втрата функції співдружнього повороту голови та очей в протилежний бік. В яких ділянках кори півкуль в нормі локалізується відповідний за цю функцію центр (ядро)?  


варіанти відповідей

*Задній відділ середньої лобової звивини  

-

Запитання 133

21. Хворий, який три місяці тому отримав травму голови, чує мову, розуміє її, але не може правильно назвати предмет. В якій звивині кори великих півкуль є ушкодження? 


варіанти відповідей

*Нижня лобова звивина

-

Запитання 134

22. Пацієнт (правша) скаржиться на втрату здатності виконувати тонкі рухи, необхідні для написання букв, слів та інших знаків (аграфія). Яка ділянка кори головного мозку уражена? 


варіанти відповідей

*Задній відділ середньої лобової звивини у лівій півкулі 

-

Запитання 135

23. Хворий Б. Поступив у нейрохірургічне відделення після автомобільної катастрофи з черепно-мозковою травмою. Виявлено ураження кори задньої частини нижньої лобової звивини зліва. Функція центру якого аналізатора порушена при цьому? 


варіанти відповідей

*Рухового аналізатора артикуляції мови 

-

Запитання 136

24. Хворий після порушення кровопостачання головного мозку втратив здатність до написання букв і цифр. В якій частці мозку виникла патологія? 


варіанти відповідей

*Lobus frontalis 

-

Запитання 137

25. Хворий не може розмовляти, але розуміє звернену до нього мову. Про ушкодження якої зі структур головного мозку йде мова?


варіанти відповідей

*Gyrus frontalis inferior 

-

Запитання 138

26. У людини параліч правої половини тіла. Яка звивина головного мозку вражена? 


варіанти відповідей

*Gyrus precentralis sinister 

-

Запитання 139

27. Після ЧМТ у хворого 39 років спостерігається порушення моторних центрів, які регулюють діяльність м'язів обличчя. У яких дялінках кори півкуль в нормі локалізується відповідний центр (ядро)?


варіанти відповідей

* Нижня частина передцентральної звивини

-

Запитання 140

28. У хворого спостерігається параліч м'язів верхньої і нижньої кінцівок зліва. Яка із звивин великих півкуль головного мозку уражена ? 


варіанти відповідей

*Передцентральна звивина

-

Запитання 141

29. Хворий 63 років звернувся до невропатолога зі скаргою на те, що протягом трьох місяців не може виконувати столярні роботи, які потребують точності виконання тому що права рука робить багато нецілеспрямованих рухів. При дослідженні виявлено, що у хворого пошкоджена: 


варіанти відповідей

. *Gyrus supramarginalis

-

Запитання 142

30. Після черепно-мозкової травми у хворого спостерігається втрата можливості виконувати знайомі до травми складні координовані рухи (апраксія). В якої ділянці кори півкуль в нормі локалізується відповідний центр (ядро рухового аналізатора)?  


варіанти відповідей

*Gyrus supramarginalis  

-

Запитання 143

31. У хворого 26 років після оперативного втручання пропала здатність читати, складати з літер слова і фрази (алексія). В якій ділянці кори головного мозку не відновлена функція? 


варіанти відповідей

*Gyrus angularis 

-

Запитання 144

32. У хворого діагностована посттравматична субарахноідальна гематома тім’яноі ділянки.Під час огляду встановлена втрата загальної чутливості. Яка звивина підлягла здавленню? 


варіанти відповідей

*Зацентральна звивина

-

Запитання 145

33. У жінки виявлене порушення з боку тактильної чутливості. Яка ділянка мозку ушкоджена? 


варіанти відповідей

*Зацентральна звивина кори

-

Запитання 146

34. Хворий втратив здатність читати (алексія). У якій частині головного мозку ураження? 


варіанти відповідей

*Кутова звивина

-

Запитання 147

35. У хворого сенсорна афазія. Яка локалізація ураження нервової системи ? 


варіанти відповідей

*Верхня скронева звивина

-

Запитання 148

36. Хворий не розуміє змісту слів, а також не розуміє власної мови (словісна глухота). Яка із звивин великих півкуль головного мозку уражена ? 


варіанти відповідей

*Верхня скронева звивина

-

Запитання 149

37. Після ЧМТ у хворого 59 років, який до травми працював викладачем музичної школи, спостерігається втрата можливості сприймання музичних творів, які являють собою набір лише різноманітних шумів та звуків (музична глухота). В яких ділянках кори півкуль в нормі локалізується відповідний центр (ядро)?  


варіанти відповідей

*Середня третина верхньої скроневої звивини


-

Запитання 150

38. Хворий втратив здатність впізнавати предмети за характерними для них звуками (годинник, колокол, музика). Яка частка мозку ушкоджена? 


варіанти відповідей

*Lobus temporalis 

-

Запитання 151

39. У хворого спостерігається атаксія, похитування тіла при стоянні внаслідок пошкодження ядра аналізатора положень і руху голови (статичний аналізатор). В якій ділянці кори головного мозку локалізується пошкодження?  


варіанти відповідей

. *Cerebellum, medulla spinalis

-

Запитання 152

40. У хворого стався крововилив у потиличну ділянку головного мозку, в зоні острогової (шпорної) борозни. Які функції організму при цьому постраждали? 


варіанти відповідей

*Відсутній зір 

-

Запитання 153

41. Під час хірургічного лікування епілепсії було пересічено мозолисте тіло. Які волокна перетнули?


варіанти відповідей

*Комісуральні

-

Запитання 154

42. У хворого менінгіт. Показана пункція підпавутинного простору. Визначте, між якими утвореннями воно розташоване?


варіанти відповідей

*Павутинною і м'якою оболонами

-

Запитання 155

43. У нейрохірургічне відділення доставлений хворий у коматозному стані (порушення свідомості і відсутність цілеспрямованих реакцій на будь-які подразники). При обстеженні лікар встановив, що дисфункція кори головного мозку пацієнта викликана поразкою мережі нейронів мозкового стовбура, яка підтримувала активність кори великих півкуль. Які структури мозку вражені?


варіанти відповідей

*Ретикулярна формація

-

Запитання 156

44. У хворої діагностована пухлина шишкоподібної залози. На рівні якого анатомічного утворення може бути порушенo відтік спинномозкової рідини із III шлуночка мозгу? 


варіанти відповідей

*Водопровода мозку 

-

Запитання 157

45. При блокаді лікворних шляхів на рівні серединного і бічних отворів IV шлуночка розвивається оклюзивний синдром. В яку порожнину затруднений відтік ліквора при цій патології через ці шляхи?

варіанти відповідей

*Підпавутинний простір 

-

Запитання 158

46. У чоловіка 40 років після перенесеного менінгіту (запалення оболонок головного мозку) спостерігається сильний прогресуючий головний біль. Обстеження головного мозку за допомогою ЯМР показало розширення всіх шлуночків головного мозку, що свідчить про їх переповнення спинномозковою рідиною. Що могло спричинити це явище?  


варіанти відповідей

*Зарощення отворів Маженді і Люшка IV шлуночка.  

-

Запитання 159

47. У хворого при обстеженні головного мозку за допомогою МРТ виявлено помітно розширені бічні та третій шлуночки. Лікар діагностував блокаду лікворних шляхів. Визначте рівень оклюзії.


варіанти відповідей

*Водопровід мозку  

-

Запитання 160

48. У хворого гідроцефалія – водянка мозку. На МРТ розширення бокових шлуночків. Третій шлуночок не розширений. На рівні яких отворів відбулася оклюзія циркуляції спинномозкової рідини?  


варіанти відповідей

*Міжшлуночкових отворів  

-

Запитання 161

49. У хворого чоловіка після перенесеного запалення головного мозку (енцефаліту) виявлено підвищений тиск спинномозкової рідини в правому бічному шлуночку головного мозку. З чим може бути пов’язане це явище?  


варіанти відповідей

*Закриття міжшлуночкового отвору справа.  

-

Запитання 162

50. Невропатолог при фізикальному дослідженні чоловіка 47 років зафіксував наступні симптоми: неврологічну нестійку, широку ходу і повільну невиразну мову. При більш детальному обстеженні виявлено: дісдіадохокінез, (незручне виконання швидких рухів, що чергуються) тремор інтенсивний (тремор кінцівок під кінець ціленаправлених рухів при націленому виконанні дії), гіпотонію і ністагм. Похідною якої ембріональної структури є частини мозку, що постраждали у хворого?

варіанти відповідей

Metencephalon

-

Запитання 163

51. Нейробіолог вирішує провести дослідження, яке вимагає, щоб він збільшив концентрацію норадреналіну в корі тварини. Він робить це шляхом електричної стимуляції ядра в мозку. Яке з наступних ядер є найбільш важливим джерелом НОРАДренергіческой іннервації в корі головного мозку?

варіанти відповідей

Блакитне місце 

-

Запитання 164

52. У пацієнта раптово почалися сильні мимовільні коливальні рухи лівої верхньої кінцівки. Рухи уривчасті і нерегулярні. Стан пацієнта найкраще можна охарактеризувати як втрату:

варіанти відповідей

*Збуджуючий вхід у присередню (внутрішню) бліду кулю

-

Запитання 165

53. При обстеженні чоловіка 62 років на МРТ виявлено: в повздовжній щілині великого мозку росте пухлина на рівні центральної борозни. Пухлина викликає неврологічну дисфункцію кори головного мозку по обидва боки від пухлини. Неврологічне обстеження цього пацієнта, швидше за все, виявить:

варіанти відповідей

*Параплегію

-

Запитання 166

54. 67-річний чоловік демонструє відхилення при неврологічному обстеженні. Потім виконується електроенцефалограма, яка показує дельта-хвилі над його лівою лобовою часткою мозку. Що з переліченого обумовило результат його неврологічного обстеження?

варіанти відповідей

Правий геміпарез

-

Запитання 167

55. У хворого пухлиною пошкоджено піраміди довгастого мозку. У якому з провідних шляхів порушиться проведення нервових імпульсів? 

варіанти відповідей

*Tr. corticospinalis 

-

Запитання 168

56. У хворого при локальному ураженні стовбура мозку (спостерігається при нейросифілісі) пошкоджені провідні шляхи в ніжках мозку. Який прoвідний шлях утворює decussatio tegmenti dorsalis?  


варіанти відповідей

*Tr. tectospinalis  

-

Запитання 169

57. Внаслідок інсульту (крововилив в головний мозок) у хворого відсутні вольові рухи м'язів голови і шиї. Обстеження головного мозку за допомогою ЯМР показало, що гематома знаходиться в коліні внутрішньої капсули. Який провідний шлях пошкоджено у хворого? 


варіанти відповідей

. *Tr.corticonuclearis

-

Запитання 170

58. При обстеженні хворого, виявлене новоутворення у білій речовині півкуль великого мозку з локалізацією у коліні та передньому відділі задньої ніжки внутрішньої капсули. Волокна якого провідного шляху мозку будуть зруйновані? 


варіанти відповідей

*Tr. pyramidalis 

-

Запитання 171

59. В результаті дорожньо-транспортної пригоди потерпілий доставлений в травмпункт з травмою хребтового стовпа . При обстеженні виявлено правосторонній параліч нижньої кінцівки з підвищенням тонусу м’язів. Яка частина центральної нервової системи пошкоджена внаслідок травми? 


варіанти відповідей

. *Правий кірково-спинномозковий шлях 

-

Запитання 172

60. У хворого, внаслідок тривалого хронічного захворювання головного мозку, виникли мимовільні рухи, порушився тонус м’язів тулуба. На порушення якого провідного шляху вказують ці симптоми? 


варіанти відповідей

*Tractus rubrospinalis

-

Запитання 173

61. Чоловікові 50 років, встановлений діагноз - синдром Шегрена ( «сухий синдром»). У хворого недостатність всіх залоз зовнішньої секреції - недостатність сльозовиділення (кератит), слиновиділення, антацидний гастрит, ксеродермія через атрофію потових і сальних залоз, поліартрит. Причина захворювання не з'ясована. Допускається патологія гіпоталамуса. Який провідний шлях ЦНС пов'язує гіпоталамус з вегетативними ядрами головного мозку і спинного мозку?


варіанти відповідей

*Fasciculus longitudinalis dorsalis

-

Запитання 174

62. Ізольованих рухів одного очного яблука не існує. У будь-яких рефлекторних рухах завжди беруть участь обидва ока. Який провідний шлях забезпечує узгоджений рух обох очних яблук (погляд)?


варіанти відповідей

*Fasciculus longitudinalis medialis

-

Запитання 175

63. У хворого стався крововилив у задній відділ задньої ножки внутрішньої капсули. Функції яких шляхів постраждають при цьому? 

варіанти відповідей

*Центральні слуховий та зоровий шляхи 

-

Запитання 176

1. У потерпілого в автокатастрофі виявлено перелом остистого відростка та дуги XI грудного хребця. Які сегменти спинного мозку пошкоджені? 


варіанти відповідей

*Поперекові сегменти

-

Запитання 177

2. В результаті патологічного процесу порушена функція центральної ланки еферентної частини симпатичного відділу вегетативної нервової системи. Вказати, де можлива локалізація процесу у спинному мозку? 


варіанти відповідей

*Бічно-проміжне ядро у бічному розі

-

Запитання 178

3. У лівих вентральних аферентних спиномозково-таламічних шляхах бракує інформації від протилежної частини тіла певного сегмента. Нейрони якого ядра заднього рогу спинного мозку задіяні? 


варіанти відповідей

*Власного ядра

-

Запитання 179

4. У хворого 65 років діагностовано крововилив в передньому розі спинного мозку. Якими за функцією є передній ріг?


варіанти відповідей

*Руховими

-

Запитання 180

5. Внаслідок перенесеної травми хребта у хворого відсутня пропріоцептивна чутливість нижньої половини тіла і нижніх кінцівок. Пошкодження якого провідного шляху може бути причиною цього?


варіанти відповідей

*Fasciculus gracilis (Голля). 

-

Запитання 181

6. Після травми на виробництві постраждалого доставлено у лікарню з пошкодженням хребта. Виявлено ураження задніх канатиків спинного мозку на рівні 1-го грудного хребця. Які провідні шляхи постраждали при цьому? 


варіанти відповідей

*Тактильної та пропріоцептивної чутливості 

-

Запитання 182

7. У хворого 45 років з підозрою на запалення оболон мозку потрібно було отримати спинно-мозкову рідину. Зроблено діагностичну пункцію між дугами поперекових хребців (L3-L4).Через яку зв’язку повинна проникнути голка при пункції? 


варіанти відповідей

*Жовту зв’язку. 

-

Запитання 183

8. У хворого, який поступив у клініку, відмічаються: сильний головний біль, ригідність м’язів потилиці, повторна блювота, болючість при перкусії черепа, підвищена чутливість до світлових подразників. Встановлений діагноз — менінгіт. Показана спинномозкова пункція. Вкажіть місце, де потрібно робити пункцію: 


варіанти відповідей

.* Між 3 та 4 поперековими хребцями 

-

Запитання 184

9. Хвора М., 41 рік, потрапила в інфекційне відділення лікарні з високою температурою тіла. Об’єктивно виражені менінгеальні симптоми. Проведено спинномозкову пункцію. Яке анатомічне утворення було пропунктовано? 


варіанти відповідей

*Spatium subarachnoideum 

-

Запитання 185

10. У хворого відсутня чутливість в передньому шийному трикутнику. Який нерв із шийного сплетення пошкоджено? 


варіанти відповідей

* Шийний поперечний нерв

-

Запитання 186

11. До лікаря звернувся пацієнт із скаргами на підвищену больову чутливість шкіри вушної раковини та зовнішнього слухового ходу. Пальпація позаду груднинно-ключично-соскоподібного м'язу болюча. Подразнення якого з нервів може дати таку клінічну картину? 


варіанти відповідей

* N. auricularis magnus

-

Запитання 187

12. У потерпілого - різана рана шиї, яка знаходиться уздовж заднього краю m. sternocleidomastoideus, послаблена чутливість шкіри задньої поверхні вушної раковини. Який нерв може бути ушкодженим? 


варіанти відповідей

*N. auricularis magnus 

-

Запитання 188

13. Хворий потрапив у клініку з пораненням в ділянці шиі. При обстеженні виявлено пошкоджений нерв, розташований попереду переднього драбинчастого м'яза. Який це нерв? 


варіанти відповідей

. *Діафрагмальний 

-

Запитання 189

14. Хворий М. 43 років звернувся до невропатолога зі скаргами на віддишку та болі в грудній клітині, затруднення кашлю. Які нерви пошкоджені? 


варіанти відповідей

*Діафрагмові нерви

-

Запитання 190

15. У оперованого чоловіка 36 років, спостерігалися судомні скорочення діафрагми. Блокаду якого нерва необхідно зробити, щоб ліквідувати це ускладнення? 


варіанти відповідей

*N. phrenicus 

-

Запитання 191

16. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на неможливість відведення правої руки після раніше перенесеної травми. При обстеженні пасивні рухи не обмежені. Виявлена атрофія дельтоподібного м’яза. Який нерв пошкоджено? 


варіанти відповідей

*Пахвовий нерв

-

Запитання 192

17. У новонародженого є помітний дефект хребта, через який виступають його мозкові оболони і спинний мозок. Порушення якого з наступних процесів є найбільш поширеною причиною цього типу дефекту?

варіанти відповідей

Злиття дуг хребців

-

Запитання 193

18. 49-річна жінка надходить у відділення невідкладної допомоги із-за болю в правому верхньому квадранті живота, нудоти, блювоти і лихоманки. Вона також скаржиться на біль в правому плечі. УЗД в правому верхньому квадранті виявляє множинні камені в жовчному міхурі і рідину навколо жовчного міхура. Який з наступних дерматомів найбільш ймовірно залучений в больовий симптом у плечі?

варіанти відповідей

. С3-С5

-

Запитання 194

19. При запалені глибоких лімфатичних вузлів пахвової ділянки хірург повинен був розкрити глибоко розміщений гнійник. Після операції хворий втратив здатність згинати передпліччя в ліктьовому суглобі, порушилася шкірна чутливість бічної поверхні передпліччя. Який нерв було ушкоджено при оперативному втручанні? 


варіанти відповідей

. *N.musculocutaneus

-

Запитання 195

20. При обстеженні хворого невропатолог виявив підвищену больову чутливість шкіри на долонній поверхні I, II, III і променевій стороні IV-го пальців, в середній частині долоні і підвищення I-го пальця. Функція якого нерва порушена?


варіанти відповідей

. *Серединного нерва

-

Запитання 196

21. Після травми передньої поверхні верхньої третини передпліччя у хворого порушена пронація, ослаблене долонне згинання кисті і порушена чутливість шкіри I,II,III-го та променевої ділянки IV-го пальців долонної поверхні, та шкіри нігтьової і серединної фаланг тильної поверхні II,III,IV пальців. Який нерв уражений при порушенні вказаних функцій? 


варіанти відповідей

*Серединний нерв 

-

Запитання 197

22. У хворого після травми помічено зниження больової і температурної чутливості в ділянці V і ліктьового боку IV пальців на долонній поверхні, V і ліктьового боку IV пальців на тилі кисті. Який нерв пошкоджено внаслідок травми? 


варіанти відповідей

*Ліктьовий нерв

-

Запитання 198

23. Хворий скаржиться на порушення чутливості шкіри присередньої частини тильної та долонної поверхні кисті. Який з нервів ушкоджений? 


варіанти відповідей

.* N. ulnaris 

-

Запитання 199

24. Випадково вдарившись ліктем об стіл, хворий відчув пекучість і поколювання на внутрішній поверхні передпліччя. Який нерв був травмований в цьому випадку? 


варіанти відповідей

*N. ulnaris. 

-

Запитання 200

25. У хворого кисть має вигляд «кігтистої лапи». Який нерв уражений? 


варіанти відповідей

* Ліктьовий нерв

-

Запитання 201

26. У хворого відсутня чутливість шкіри мізинця. Який нерв постраждав? 


варіанти відповідей

. *Ліктьовий нерв

-

Запитання 202

27. В травматологічне відділення доставили підлітка, якому під час гри прищемили руку дверима вище ліктьового суглоба. При огляді лікар встановив відсутність шкірної чутливості на присередній поверхні плеча кінцівки, що постраждала. Вкажіть, з пошкодженням якого нерва пов'язана втрата чутливості шкіри вказаної ділянки? 


варіанти відповідей

*N.cutaneus brachii medialis. 

-

Запитання 203

28. У хворого після перелому верхньої третини плечової кістки розвинувся параліч задньої групи м’язів плеча і передпліччя. Який нерв пошкоджено? 


варіанти відповідей

*Променевий нерв

-

Запитання 204

29. При обстеженні пацієнта з ножовими ранами правої кінцівки встановлено втрату чутливості шкіри бічної половини тильної поверхні кисті та проксимальних фаланг I-го, II-го і частково III-го пальців. Який нерв пошкоджено? 


варіанти відповідей

* Променевий нерв

-

Запитання 205

30. Дівчинка скаржиться на утруднення і болюче розгинання пальців і кисті, втрату чутливості шкіри на задній поверхні плеча, передпліччя і І-ІІІ пальців кисті. Який нерв пошкоджено? 


варіанти відповідей

* Променевий нерв

-

Запитання 206

31. У хворого 30 років з різаною раною передпліччя з’явились порушення розгинання пальців кисті. Це свідчить про пошкодження: 


варіанти відповідей

*Променевого нерва 

-

Запитання 207

32. При обстеженні хворого невропатолог виявив неможливість розгинання в ліктьовому і променево-зап’ястковому суглобах (“повисла кисть”), порушення шкірної чутливості задньої поверхні плеча і передпліччя. Який нерв запалений?  


варіанти відповідей

* Променевий нерв

-

Запитання 208

33. Внаслідок травми гребеня клубової кістки у постраждалого відсутня чутливість шкіри в ділянці пупкового кільця й нижче. Який з названих нервів вірогідно ушкоджений? 


варіанти відповідей

* N. iliohypogastricus 

-

Запитання 209

34. Після операції апендектомії у хворого залишилася знижена чутливість шкіри над пахвинною зв'язкою на боці проведеної операції. Гілки якого нерва були ушкоджені в процесі оперативного втручання?  


варіанти відповідей

* N.iliohypogastricus  

-

Запитання 210

35. При обстеженні хворого невропатолог виявив наступний симптомокомплекс: згасання кремастерного рефлекса (скорочення m. cremaster), пошкодження чутливості шкіри на передній і внутрішній поверхні верхньої третини стегна та калитки. Про пошкодження якого нерва йде мова? 


варіанти відповідей

*Статево-стегновий нерв

-

Запитання 211

36. Порушення тактильного та температурного почуттів у нижніх 2/3 бокової поверхні стегна (хвороба Рота) пояснюється пошкодженням:


варіанти відповідей

. *Бічного шкірного нерва стегна

-

Запитання 212

37. У хворого спостерігаються характерні зміни ходи, так звана “качина” хода: під час ходьби хворий хитається в боки. Крім того, неможливе приведення стегна. Ураження якого нерва має місце?


варіанти відповідей

*Верхнього сідничного нерва

-

Запитання 213

38. Хворий не може розігнути гомілку, у нього відсутня шкірна чутливість на передній поверхні стегна. Неврологічне обстеження виявило ураження нерва. Якого? 


варіанти відповідей

*Стегнового нерва

-

Запитання 214

39. У травматологічний пункт доставлений хворий з пораненням чотириголового м'яза стегна. Хворий втратив можливість розгинати гомілку в колінному суглобі. Який нерв пошкоджений у даному випадку?


варіанти відповідей

* Стегновий нерв

-

Запитання 215

40. Хвора 40 років звернулась до дільничного лікаря зі скаргою на те, що шкіра на присередній поверхні правої гомілки мало чутлива і мерзне більше, ніж на лівій нозі. При обстеженні встановлено пошкодження: 


варіанти відповідей

*Великогомілкового нерва

-

Запитання 216

41. Після ін’єкції у зовнішній верхній квадрант сідничної ділянки у хворого з’явилися болі при відведенні стегна. Який нерв пошкоджено маніпуляцією у сідничній ділянці?


варіанти відповідей

.* Верхній сідничний нерв

-

Запитання 217

42. Після падіння на сідниці при ходьбі по льоду хворий 67 років звернувся до невропатолога зі скаргами на болючість м'язів задньої поверхні стегна, а також втрату чутливості шкіри цієї ділянки. Порушення функції якого нерва сталося? 


варіанти відповідей

*N. ischiadicus 

-

Запитання 218

43. При пальпації навколо відхідникового каналу та відхідника у хворого спостерігається підвищене больове відчуття. Який нерв пошкоджений?


варіанти відповідей

* N. pudendus  

-

Запитання 219

44. Хворий 18 років звернувся до невропатолога зі скаргами на неможливість ставати на носок. При обстеженні була виявлена атрофія литкового м'яза, порушення чутливості шкіри в ділянці підошви. Функція якого нерва кінцівки порушена? 


варіанти відповідей

. *N. tibialis 

-

Запитання 220

45. У хворого “п’яткова стопа”. Який нерв уражений? 


варіанти відповідей

* Великогомілковий нерв

-

Запитання 221

46. Юнак з ножовим пораненням зовнішньої поверхні правого колінного суглоба нижче голівки малогомілкової кістки скаржиться на неможливість підняти праву ногу, не зачепивши підлогу. Під час огляду: стопа звисає, пальці зігнуті, тильне згинання неможливе, ступає спочатку кінчиками пальців, потім зовнішнім краєм стопи і потім підошвою. Виявлено порушення чутливості на латеральній поверхні гомілки і стопи. Який це нерв? 


варіанти відповідей

.* Nervus fibularis (peroneus) communis 

-

Запитання 222

47. В дорожньо-транспортній пригоді у потерпілого пошкоджена нижня кінцівка, на рівні верхньої третини гомілки, після чого на травмованій кінцівці стало неможливим тильне розгинання стопи. Який нерв пошкоджений? 


варіанти відповідей

*Глибокий малогомілковий нерв

-

Запитання 223

48. При обстеженні хворого з різаною раною в нижній третині передньої ділянки правої гомілки встановлено, відсутність розгинальних рухів в правому надп’ятково-гомілковому суглобі. М’язи не пошкоджені. Цілісність якого нерва порушена? 


варіанти відповідей

. *Глибокого малогомілкового нерва

-

Запитання 224

49. Хворий після поранення лівої гомілки втратив здатність утримувати стопу в пронованому положенні. Який нерв пошкоджено?


варіанти відповідей

*Поверхневий малогомілковий нерв

-

Запитання 225

50. При обстеженні пацієнта з різаною раною в ділянці підколінної ямки виявлена відсутність чутливості присередньої частини задньої поверхні шкіри гомілки. Який нерв пошкоджено? 


варіанти відповідей

*Присередній шкірний нерв литки

-

Запитання 226

51. Хворому поставлено діагноз – неврит великогомілкового нерва. Яка з перелічених функцій буде порушена?  


варіанти відповідей

. *Підошовне згинання стопи та пальців

-

Запитання 227

52. Хворому поставлено діагноз – неврит загального малогомілкового нерва. Яка з перелічених функцій буде порушена?  


варіанти відповідей

*Тильне згинання стопи  

-

Запитання 228

53. У відділення швидкої допомоги звернувся чоловік 24-років з ножовим пораненням у шию. При обстеженні неврологом виявлено лівобічний геміпарез, визначається повна втрата суглобового почуття та вібраційна чутливість суглоба нижче C8 на лівому боці. На правому боці спостерігається втрата больової та температурної чутливості нижче С8. Які з наступних результатів можна очікувати при МРТ дослідженні шийного відділу спинного мозку?

варіанти відповідей

Переріз її лівої половини спинного мозку

-

Запитання 229

54. Під час бійки в барі чоловік 26-років отримав удар ножем в ліву частину грудної клітки. Через кілька днів після самостійного лікування він звернувся до лікаря зі скаргами на зниження функції лівої руки. При фізикальному обстеженні виявлено: ліву "крилоподібну лопатку" і нездатність відвести ліву руку вище горизонталі. Який з наступних нервів найбільш ймовірно вражений?

варіанти відповідей

N. thoracicus longus

-

Запитання 230

55. 19-річна дівчина звернулася до травмпункту після падіння на роликах. На бічній стороні коліна проникаюча глибока 3-см рвана рана, так що видно головку малогомілкової кістки. На рентгенограмі кісток гомілки, перелом не виявлено. При ходьбі у пацієнтки відбувається помітне опускання стопи. Подальше обстеження виявляє неможливість виконати тильне згинання та привертання стопи. Що з наступного найкраще пояснює її травму?

варіанти відповідей

Загальний малогомілковий нерв був пошкоджений

-

Запитання 231

56. Чоловік 40 років скаржиться на втрату чутливості над правою частиною калитки і присередньої поверхні правого стегна. Пошкодження якого з наступних нервів призведе до таких симптомів?

варіанти відповідей

Ilioinguinalis

-

Запитання 232

57. Пацієнтка пред'являє лікарю скарги, як «щось не так з її ногою», що змушує її спотикатися і падати. Фізикальне обстеження виявляє нездатність до дорсофлексії (розгинання) стопи і втрату шкірної чутливості між першим і другим пальцями. Немає іншої моторних або сенсорних порушень. Який з наступних нервів був найбільш ймовірно пошкоджений?

варіанти відповідей

N. peroneus profundus

-

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест