у музичному театрі: опера

Додано: 6 квітня 2020
Предмет: Музичне мистецтво, 5 клас
Тест виконано: 144 рази
8 запитань
Запитання 1

В якій країні виникла опера?

варіанти відповідей

Франція

Італія

Германія

Україна

Запитання 2

Які види мистецтва аоєднуються в опері?

варіанти відповідей

художня література

Архітектура

хореографічне мистецтво

театральне мистецтво

кіномистецтво

декоративно-прикладне мистецтво

образотворче мистецтво

музичне мистецтво

Запитання 3

Короткий літературний виклад сюжету опери

варіанти відповідей

Афіша

лібрето

реприза

увертюра

Запитання 4

Основний засіб індивідуальної характеристики героя опери - це...

варіанти відповідей

музичний портрет

хор

арія

дует

Запитання 5

Оперу "Чарівна флейта" створив

варіанти відповідей

М.Лисенко

В.Моцарт

Л. Бетховен

П. Чайковський

Запитання 6

Якій з опер відповідає це лібрето?

Дія перша

 

Берег Дунаю у турецьких володіннях. Подвір'я козака Івана Карася.

Сумує за рідною землею Оксана, прийомна дочка Карася. Вона чекає свого коханого козака Андрія, який сьогодні вночі має переплисти Дунай і передати важливі вісті з України.

Повертається додому Карась. Він, як й інші козаки, мріє вирватися з турецької неволі. Разом з друзями обговорював він план втечі на рідну землю. Звісно й по чарці випили.

З’являється Одарка. Карась намагається уникнути зустрічі зі сварливою дружиною й хоче сховатися. Та не вдається. Між подружжям спалахує сварка.

На подвір’ї Івана Карася з'являється Султан, переодягнений у звичайну турецьку одіж. Він вирішив дізнатися про задуми і настрої козаків. Із розмови з Карасем він дізнається, що той дуже хоче побачити Султана та розказати про невдоволення запорожців життям у неволі.

Султан обіцяє дати козакові таку нагоду. На радощах Карась хоче випити за здоров’я гостя та біжить до хати за чаркою. Султан наказує Селіх-азі слузі, вельмозі зі свого почту, запросити Карася до палацу.

Карась повертається. Селіх-ага передає йому турецький одяг та вигадує турецьке ім’я, під яким Карась зможе вільно пройти до палацу.

Лине українська пісня, нагадуючи про рідну Батьківщину. Весело гуляє молодь. З’являється турецька варта і вулиця вмить стає пустою.

З хати виходить Оксана. Її не радують веселощі, вона переживає за долю коханого Андрія. Очікуючи жадану мить зустрічі, вона співає про свої почуття до нього. Нарешті з'являється й Андрій. Обоє клянуться у взаємній вірності і, намагаються таємно тікати з турецької неволі, але потрапляють у засідку.

 

Дія друга

 

Одарка з сусідками згадує безтурботну юність.

Карась повертається задоволеним - у палаці він мав зустріч із Султаном і розказав правду про життя козаків і про те, що вони не будуть далі коритися турецькій владі.

Побачивши Одарку, він вирішує пожартувати з неї, вдаючи з себе турка. Перелякана не на жарт жінка думає, що Іван збожеволів. Карась заявляє про намір розлучитися з нею і взяти шлюб з туркенями і завести гарем.

На площі з'являється турецька варта на чолі з імамом Ібрагім-алі. Приводять спійманих утікачів Оксану й Андрія. Імам сповіщає присутніх, що він з'явився з фірманом — указом Султана, згідно якого той наказує зібрати всіх козаків і знайти серед них Івана Карася. Всі в тривожному очікуванні.

Імам зачитує указ Султана. Запорожцям дозволяється повернутися на батьківщину, а втікачам Оксані й Андрію дарується прощення. Усіх охоплює радість.

Запорожці славлять свій край.

З молитвою готуються вони повернутися до рідної України.

 


варіанти відповідей

Тарас Бульба (М.Лисенко)

Запорожець за Дунаєм (С. Гулак-Артемовський)

"Гайдамаки" (О.Білаш)

"Невільник" (Я.Степовий)

Запитання 7

З попереднього питання (прочитавши лібрето) визначте головного героя опери, прослухайте дует цього героя і Одарки та визначте якими музичними засобами композитор зарактеризує головних героїв?

варіанти відповідей

ліричними

драматичними

комічними

героїчними

Запитання 8

Часто у фіналі опери звучить....

варіанти відповідей

увертюра

хор

симфонічні картини

лібрето

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест