Уроки здорового харчування

Додано: 15 грудня
Предмет: Основи здоров’я, 8 клас
12 запитань
Запитання 1

Тарілка здорового харчування - це 

варіанти відповідей

сучасна модель красивого посуду

сучасна модель здорового харчування, яка відображає збалансоване річне меню

сучасна модель здорового харчування, яка відображає збалансоване щоденне меню

сучасна модель смачного харчування, яка відображає щоденне меню

Запитання 2

З чого складається тарілка здорового харчування

варіанти відповідей

2/3 м'ясо, риба, 1/5 молочні продукти, 1/4 продукти із цільного зерна, 1/4 рослинна їжа

2/3 овочі, 1/5 фрукти, 1/4 продукти із цільного зерна, 1/4 білкова їжа

2/3 овочі, 1/2 фрукти, 1/4 солодощі, 1/4 білкова їжа

2/3 овочі, 1/5 фрукти, 1/4 продукти із цільного зерна, 1/4 солодкі газовані напої

Запитання 3

Які поживні речовини повинні містити продукти харчування

варіанти відповідей

білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали, мікроелементи

білки, жири, солодощі, харчові волокна, вітаміни, мінерали, мікроелементи

білки, жири, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, газовані напої

білки, м'ясо, риба, вуглеводи, харчові волокна, вітаміни, мінерали, мікроелементи

Запитання 4

Найкраще втамовує спрагу 

варіанти відповідей

Вода, лимонад, узвар, енергетик

Вода, coca cola, узвар, молочна сироватка

Вода, лимонад, солодкий сік, молочна сироватка

Вода, лимонад, узвар, молочна сироватка

Запитання 5

Принципи раціонального харчування 

варіанти відповідей

Різноманітність, помірність, збалансованість

Смачне харчування, режим харчування, збалансованість

Різноманітність; їсти, коли є час; збалансованість

Їсти коли захочу і що захочу

Запитання 6

Обери правільні відповіді

варіанти відповідей

Помірність – калорійність щоденного меню не повинна перевищувати щоденних енергетичних витрат

Різноманітність – уживання щодня різноманітних продуктів

Різноманітність – уживання щодня різноманітних солодощів

Збалансованість – правильне співвідношення білків, жирів, вуглеводів 1:1:4

Запитання 7

Харчове отруєння виникає

варіанти відповідей

Внаслідок вживання свіжої чи зіпсованої їжі, інфікованих продуктів, отруйних рослин чи грибів

Внаслідок вживання несвіжої чи не зіпсованої їжі, інфікованих продуктів

Внаслідок вживання несвіжої чи зіпсованої їжі, інфікованих продуктів, отруйних рослин чи грибів

Внаслідок вживання несвіжої чи зіпсованої їжі, інфікованих продуктів

Запитання 8

Правила обробки і зберігання харчових продуктів

варіанти відповідей

Мити – ретельно мити сирі продукти, руки і кухонне начиння

Збирати – збирати різноманітні ягоди і гриби

Розділяти - зберігати окремо і нарізати на окремих дощечках продукти, які їдять сирими, і ті, що піддають кулінарній обробці

Охолоджувати – зберігати в холодильнику або в морозильнику молочні, м’ясні, рибні продукти, готові страви

Нагрівати – кип’ятити сиру воду, молоко, піддавати кулінарній обробці при високій температурі сире м’ясо, рибу, інші продукти

Запитання 9

За перших ознак харчового отруєння

варіанти відповідей

Звернутись до лікаря або викликати «швидку допомогу»

До прибуття лікарів промити шлунок

Не поспішати, може саме пройде

Якщо потерпілий непритомний – покласти його на лівий бік

Якщо потерпілий непритомний – покласти його на правий бік

Запитання 10

Отруйні гриби

варіанти відповідей

Мухомор червоний

Бліда поганка

Гриб-боровик

Опеньок сірчано-жовтий несправжній

Павутинник оранжево-червоний отруйний

Гриби, що збиралися вздовж залізниці

Білий гриб, старий, зів’ялий, пошкоджений

Запитання 11

Отруйні рослини

варіанти відповідей

Вовче лико

Вороняче око

Паслін чорний

Дурман звичайний

Беладонна звичайна

Блекота чорна

Ялівець звичайний

Запитання 12

Які продукти не можна вживати

варіанти відповідей

Мають неприємний запах

Упаковка зім’ята або пошкоджена

Термін придатності закінчився

Мають звичайний запах, колір

Запліснявілі чи пігнилі

До кінця терміну придатності залишилося 2 дні

Упаковка ціла, не пошкоджена

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест