Узагальнення за темою «Травлення» 8 клас

Додано: 2 жовтня 2023
Предмет: Біологія, 8 клас
12 запитань
Запитання 1

Розщеплення речовин на прості сполуки називається:

варіанти відповідей

травленням

виділенням

харчуванням

диханням

Запитання 2

Кількість типів зубів у людини:

варіанти відповідей

32

28

9

4

Запитання 3

Ферменти, що містяться в слині, розщеплюють:

варіанти відповідей

білки

 жири

вуглеводи

амінокислоти

Запитання 4

Подрібнену, змочену слиною їжу язик проштовхує до:

варіанти відповідей

шлунка

 стравоходу

глотки

кишечника

Запитання 5

Середовище шлунка:

варіанти відповідей

нейтральне

лужне

кисле

слабколужне

Запитання 6

Хлоридна кислота виділяється в:

варіанти відповідей

тонкому кишечнику

шлунку

ротовій порожнині

товстому кишечнику

Запитання 7

Жовч виробляється:

варіанти відповідей

підшлунковою залозою

печінкою

дванадцятипалою кишкою

жовчним міхуром

Запитання 8

Усмоктування продуктів розщеплення відбувається в:

варіанти відповідей

товстому кишечнику

шлунку

тонкому кишечнику

сліпій кишці

Запитання 9

Орган, у який відкривається протока підшлункової залози:

варіанти відповідей

 шлунок

тонкий кишечник

товстий кишечник

сліпа кишка

Запитання 10

Травні ферменти соку підшлункової залози розщеплюють:

варіанти відповідей

жири й білки

жири й вуглеводи

тільки жири

жири, білки й вуглеводи

Запитання 11

Укажіть правильний варіант розтошування назв органів, які зображені на малюнках.

варіанти відповідей

а) шлунок; б) товстий кишечник; в) жовчний міхур; г) печінка

а) шлунок; б) товстий кишечник; в) печінка ; г) жовчний міхур

а) печінка; б) товстий кишечник; в) жовчний міхур; г) шлунок

а) жовчний міхур; б) шлунок; в) печінка; г) товстий кишечник

Запитання 12

Розгляньте зображення органа, позначеного стрілкою. Оберіть правильний варіант опису особливостей будови цього органа, які дозволяють йому ефективно виконувати свої функції.

варіанти відповідей

У шлунку їжа обробляється шлунковим соком. До його складу входить хлоридна кислота, тому він має кислу реакцію. Поки шлунковий сік просочує їжу, усередині харчової грудки середовище залишається лужним, тому там ще якийсь час триває процес розщеплення вуглеводів за допомогою амілази слини.

Тонкий кишечник. У дванадцятипалу кишку відкриваються протоки підшлункової залози, жовчного міхура. Відбувається остаточне розщеплення білків, жирів та вуглеводів. Микроворсинки забезпечують усмоктування найпростіших речовин у кров, збільшують поверхню усмоктування.

У товстій кишці накопичуються речовини, які не були засвоєні в тонкому кишечнику. У цьому відділі травної системи завершується їхня обробка, відтак усмоктуються ті речовини, які організм іще може використати. Передусім це вода, яка міститься в їжі, і та, що утворюється внаслідок реакцій травлення.

У ротовій порожнині їжа перетирається й подрібнюється зубами. Після жування й перемішування за допомогою язика вона перетворюється на харчову грудку, яка далі просувається травною системою завдяки скороченням непосмугованих м’язів у стінках травного тракту.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест