Узагальнення знань з теми "ОБМІН РЕЧОВИН ТА ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ. ТРАВЛЕННЯ"

Додано: 25 листопада 2023
Предмет: Біологія, 8 клас
15 запитань
Запитання 1

Емульгування жирів під дією жовчі відбувається в

варіанти відповідей

дванадцятипалій кишці.

шлунку.

товстому кишечнику.

ротовій порожнині.

Запитання 2

Вуглеводи починають розщеплюватися в

варіанти відповідей

ротовій порожнині.

стравоході.

шлунку.

дванадцятипалій кишці.

Запитання 3

Яку функцію НЕ виконує печінка?

варіанти відповідей

вироблення жовчі

синтез вітаміну В12

участь в обміні вуглеводів

детоксикація продуктів обміну

Запитання 4

Яка роль жовчі в процесі травлення?

варіанти відповідей

розщеплює вуглеводи до глюкози

перетворює вуглеводи на ліпіди

розщеплює білки до амінокіслот

емульгує жири

Запитання 5

якою цифрою позначено орган, що відповідає за

знешкодження токсичних речовин

варіанти відповідей

1

4

5

9

Запитання 6

якою цифрою позначено орган у який відкриваються протоки підшлункової залози і печінки.

варіанти відповідей

2

3

6

8

Запитання 7

м'язовий орган, вкритий слизовою оболонкою з розташованими в ній рецепторами, які здійснюють контроль за процесами наповнення рота їжею, ковтання, сприйняття смаку їжі - це

варіанти відповідей

язик

шлунок

печінка

зуби

Запитання 8

Основні поживні речовини 

варіанти відповідей

Вода

Білки

Ліпіди

Вулеводи

Кисень

Запитання 9

За відсутності вітамінів виникає захворювання

варіанти відповідей

авітоміноз

гіповітаміноз

гіпервітаміоз

Запитання 10

Потреба людини в поживних речовинах визначається 

варіанти відповідей

масою

віком

руховою активністю

вкусовими характеристиками їжі

Запитання 11

Причинами карієсу є

варіанти відповідей

Жирна суха їжа

Неправильне харчування, стрес

Вірус, користування чужими столовими приборами

Недостатня гігієна

Запитання 12

Яке захворювання виникає за нестачі вітаміну С?

варіанти відповідей

рахіт

цинга

бері-бері

куряча сліпота

Запитання 13

Утворенню вітаміну D в організмі сприяє

варіанти відповідей

вживання продуктів рослинного походження.

вживання риб'ячого жиру.

ультрафіолетове випромінювання.

інфрачервоне випромінювання.

Запитання 14

Сучасний підхід до формування раціону збалансованого харчування людини передбачає наявність у ньому:

1) овочів і фруктів;

2) продуктів із високим умістом цукру й жирів (цукор, олія);

3) білкових продуктів (м’ясо, риба, яйця, бобові);

4) крохмалистих продуктів (картопля, хліб, рис, макарони);

5) молочних продуктів.

Укажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів у раціоні.

варіанти відповідей

частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має перевищувати частку молочних продуктів

частка молочних продуктів має бути більшою порівняно з часткою крохмалистих продуктів

частка овочів і фруктів має перевищувати частку білкових продуктів

частка продуктів із високим умістом цукру й жирів має дорівнювати частці крохмалистих продуктів

Запитання 15

Укажіть групу харчових продуктів, багатих на вітамін D

варіанти відповідей

морква, горох, шпинат

капуста, цибуля, лимон

риба, печінка, яєчний жовток

яловичина, горох, яєчний білок

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест