Видатні військові діячі українського народу. Українська Друга Світова 1939 - 1945.

Тест для перевірки рівня засвоєння матеріалу. Питання з одним варіантом відповіді. Доцільно проводити тестування в умовах обмеження часу.

Офіційний сайт Українського інституту національної пам'яті. 

Додано: 21 травня 2020
Предмет: Захист України, 10 клас
Тест виконано: 37 разів
12 запитань
Запитання 1

 Народилася 28 травня 1924 року у місті Новий Буг (теперішня Миколаївська область). Перша і єдина жінка, яка під час Другої світової війни, була командиром взводу морської піхоти. Брала участь у боях за Севастополь, Сапун - гору, Балаклаву, Керч та інші міста.

варіанти відповідей

Марія Щербаченко

Катерина Зеленко

Євдокія Завалій

Галина Кузьменко

Запитання 2

Народився 25 жовтня 1920 року у Криму в Алупці. Здійснив 603 бойові вильоти; у 130 повітряних боях особисто збив 30 ворожих літаків, а ще 19 – у групових битвах. Двічі нагороджений зіркою Героя Радянського Союзу.



варіанти відповідей

Іван Кожедуб

Михайло Опаренко

Пітер Дмитрук

Амет-Хан Султан

Запитання 3

Народився 18 січня 1917 року у містечку Байон, штат Нью-Джерсі, в родині українських емігрантів. Майстер-сержант командував взводом роти «С» 302-ого піхотного полку 94-ої піхотної дивізії. За бої біля німецького містечка Теттінген нагороджений найвищою військовою нагородою США Медаллю Пошани.



варіанти відповідей

Нікалас Міньо

Алекс Дяченко

Ніколас Орешко

Майкл Стренк

Запитання 4

Народився у місті Львові. Генерал-хорунжий, Головнокомандувач Української повстанської армії, голова Секретаріату Української головної визвольної ради. 

варіанти відповідей

Василь Кук

 Роман Шухевич


Андрій Мельник

Тарас Боровець

Запитання 5

Народилася 14 вересня 1916 року в селі Корощине Олевського району Житомирської області. Загинула 12 вересня 1941 р. поблизу м. Ромни Сумської області України. Старший лейтенант, льотчиця, єдина у світі жінка, яка здійснила повітряний таран.

варіанти відповідей

Катерина Зеленко

Олена Вітер

Марія Байда

Катерина Зарицька

Запитання 6

Народився 8 червня 1920 року в у селі Ображіївка на Сумщині. Найбільш результативний ас-винищувач Антигітлерівської коаліції. На його рахунку – 64 збиті ворожі літаки.


варіанти відповідей

Пітер Дмитрук

Михайло Опаренко

 Іван Драченко

Іван Кожедуб

Запитання 7

Народився 10 листопада 1919 року в селі Орябина на Пряшівщині (тепер Словаччина). Сержант Корпусу Морської піхоти США. Один із 6 вояків, зафіксованих на культовій фотографії «Підняття прапора над Іводзімою» Джо Розенталя. Відзначений Бронзовою Зіркою, Пурпуровим Серцем.


варіанти відповідей

Ніколас Міньо

Майкл Стренк

Алекс Дяченко

Ніколас Орешко

Запитання 8

Народився 29 жовтня 1909 року в селі Сілець, Галичина (нині Сокальський район Львівської області). Прославлений генерал УПА, який сформував у серпні 1941 року Українську національну революційну армію. Лицар Золотого Хреста Заслуги (посмертно) - одного з вищих орденів ОУН-УПА в роки Другої світової війни.


варіанти відповідей

Дмитро Карпенко

Василь Івахів

Іван Климів

Йосип Позичанюк

Запитання 9

Народилася 14 лютого 1922 року на хуторі Нежданівка (тепер село Охрімівка Вовчанського району Харківської області). Восени 1943 року під час форсування Дніпра винесла на собі та надала першу медичну допомогу 112 пораненим бійцям. У 1973 році Міжнародний комітет Червоного Хреста «за милосердя, героїзм і звитягу, проявлені нею під час порятунку тяжкопоранених на полі бою» нагородив медаллю імені Флоренс Найтінгейл.


варіанти відповідей

Людмила Фоя

Марія Бабінчук

Анастасія Гулей

Марія Щербаченко

Запитання 10

Народився 9 березня 1921 року в с. Горяйстівка, Охтирського району, Сумська області. Встановив, разом з Михайлом Єгоровим та Мелітоном Кантарією, Прапор Перемоги на даху німецького Рейхстагу о 21.50 30 квітня 1945.


варіанти відповідей

Олексій Берест

Степан Вайда

Євген Березняк

Кузьма Дерев’янко

Запитання 11

Народився у селі Дроговиж, що на Львівщині. Підхорунжий ІІ Польського корпусу Владислава Андерса. В бою за Монте-Кассіно врятував 5 офіцерів. Нагороджений орденом Virtuti Military.


варіанти відповідей

Богдан Панчук

Василь Порик

Володимир Янів

Василь Івахів

Запитання 12

Народився 18 квітня 1908 у селі Прошова, Тернопільського району, Тернопільської області. Перший командир УПА на Волині. Підполковник УПА (посмертно). Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги 1-го кл. (посмертно).


варіанти відповідей

Юрій Сальський

Василь Івахів

Василь Кук

Петро Федун

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест