виникнення і становлення русі-украни

Додано: 21 лютого 2021
Предмет: Історія України, 7 клас
Тест виконано: 92 рази
18 запитань
Запитання 1

Хто з перших князів здійснив походи на Візантію в 907 і 911 рр.?

варіанти відповідей

Олег

Ігор

Святослав

Запитання 2

Визначте роки правління княгині Ольги

варіанти відповідей

912-945

945-964

964-972

Запитання 3

Вперше " грецький вогонь" застосували..

варіанти відповідей

Візантія

Русь-Україна

Германська імперія

Запитання 4

Вставте пропущенні слова в речення. Після смерті .....київським князем став Ігор, який поширив свою владу на східний....і....півострів, здійснив ....похід у Закавказзя і.багаті міста на Каспійському узбережжі.

варіанти відповідей

Олег, Крим, Таманський, 944р.

Ігор, Крим, Таманський, 944р.

Запитання 5

Укажіть літописний фрагмент, який стосується Святослава

варіанти відповідей

"І став він городи зводити по Десні, і по Остру, і по Трубежі, і по Сулі, і по Стугні"

" Ти, княже, чужої землі шукаєш і дбаєш про неї, а свою полишив.... "

"Хай буде Київ мати городам руським "

Запитання 6

Розташуйте у хронологійній послідовності. а) подорож княгині Ольги до Константинополя. б) перша поява печенігів на півдні Русі. в) утвердження Олега на киівському престолі.

варіанти відповідей

а, б, в.

в,а,б

в,б,а

Запитання 7

Назвіть основні заняття слов'янського населення у IV-X ст.

варіанти відповідей

землеробство, скотарство, ремесло

торгівля

садівництво, виноградарство

Запитання 8

Впізнайте історичну особу за описом. " Був хоробрим воїном, Майже все життя провів у військових походах. Поводився дуже скромно. Ніколи не брав у похід ні казанів, ні наметів. Спав, як всі воїни, на землі просто неба, поклавши під голову сідло. Плануючи похід, заздалегіть попереджував ворогів через свого посланця:" Іду на вас! "

варіанти відповідей

Олег

Володимир

Ярослав

Святослав

Запитання 9

Що з переліченого стосується княгині Ольги? а) приєднала до Русі землі полян, деревлян, уличів. б) придушила древлянське повстання проти централізації в) близко 946 році відвідала Константинополь, де прийняла хрещення. г) спробувала встановити дипломатичні контакти з Германською імперією.

варіанти відповідей

а, в,г.

б,в,г.

а,б

Запитання 10

Що з переліченого стосується князя Ігоря? а)був першим з руських князів, хто здійснив похід проти Візантії..б) був першим християнином з-поміж відомих нині київських князів. в) був першим Рюриковичем на київському престолі. г) литописецт про нього какзав: " Він є новим Константинополем великого Риму"

варіанти відповідей

г

а,б

в

Запитання 11

Очоливши державу, княгиня Ольга.....а) вийшла заміж за древлянського князя б) упорядкувала збір данини. в) організувала воєнний похід проти Візантії.в)запровадила тхристиянство як державну релігію

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 12

Які з тверджень стосуються князя Святослава Ігоровича. а) боровся з братами за київський великокнязівський стіл б) приєднав до Русі землі деревлян та сіверян в) організував військовий похід проти Візантії г) розгромив Хазарський каганаті зруйнував його столицю д)захопив 80 міст під час першого Балканського походу.

варіанти відповідей

а,г

в,д

б,в

г,д

Запитання 13

Назвіть верстви вільного населення Руси-Украіни а) князі , бояри, дружиннки, духівництво. б) міщани, селяни , бояри в) холопи, закупт, ізгої.

варіанти відповідей

а

б

в

Запитання 14

Виберять вірне твердження. Закупи- це....а) тимчасово залежні селяни, які уклали з феодалом договір - " ряд "- на виконання певних робіт. б) тимчасово залежні селяни, які позичали "купу " у феодала і мали її повернути. в) раби- полонені.

варіанти відповідей

а

б

в

Запитання 15

Хто такі смерди? а) залежні, але особисто вільні люди, які мали власне господарство, землю, мешкали в князівських селах і платили кнізеві данину. б) залежні люди, здебільшого полонені, яких можно було продавати, дарувати, передавати в спадщину. в) люди, які з різних причин випадали зі свого звичного середовища, втрачали з ними зв'язок.

варіанти відповідей

а

б

в

Запитання 16

Якому князеві належить вислів : " Се буде мати градам руським! " а) Ігорю б) Святославу в) Олегу

варіанти відповідей

а

б

в

Запитання 17

В якому рядку верстви та станові групи Руси-України перелічено відповідно до щаблів соціальної піраміди? а) купці, бояри, князі, смерди б) холопи, челядь, смерди, бояри, князі. в) бояри , холопи, князі, смерди..г) закупи, князі, дружинники, смерди.

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 18

Перелогове землеробство -це.....а) одне поле засіяне, друге " під паром "- відпочиває. б) поле після кількох врожаїв залишили під пасовиськом строком близько 10 років.

варіанти відповідей

а

б

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест