Виразка шлунку,12п-ки, рак шлунку

Додано: 20 березня
Предмет:
10 запитань
Запитання 1

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 52 років зі скаргами на постійний біль у надчеревній ділянці, втрату апетиту, відразу до м'яса, схуднення, загальну слабкість. Шкіра землистого кольору. У лівій надключичній впадині пальпується щільний, неболючий, розміром із горошину лімфатичний вузол. Найімовірніший попередній діагноз?


варіанти відповідей

Виразка шлунка

Хронічний панкреатит

Рак шлунка

Хронічний гастрит із підвищеною секрецією шлунка

Хронічний гастрит зі зниженою секрецією шлунка

Запитання 2

Фельдшер ШМД прибув на виклик до пацієнта із виразковою хворобою, у якого виник “кинджальний” біль у надчеревній ділянці. Шкіра бліда, живіт дошкоподібний. Позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Тактика фельдшера?


варіанти відповідей

Введення спазмолітичних засобів

Негайна госпіталізація

Промивання шлунка

Введення знеболюючих засобів

Накладання грілки на епігастральну ділянку

Запитання 3

Пацієнт Б., 48 років, скарги на немотивовану слабкість, апатію, зниження працездатності, відразу до м’ясної їжі, схуднення, втрату інтересу до життя. Звернувся за допомогою до фельдшера. В анамнезі – хронічний атрофічний гастрит. Об-но: шкіра бліда, живлення знижене, під час пальпації - болючість в епігастральній ділянці. Нв- 90 г/л, ШОЕ – 34 мм/год. Який вірогідний діагноз фельдшера?


варіанти відповідей

Рак шлунка

Поліпоз шлунка

Хронічний панкреатит

Виразкова хвороба шлунка

Гастродуоденіт

Запитання 4

Ви фельдшер ФАПу. До Вас на прийом звернулася пацієнтка М., 65 р., яка скаржиться на відсутність апетиту, відразу до м’ясної їжі та рибних страв, відчуття важкості в епігастрії, нудоту, втрату маси тіла. При пальпації живота відмічається болісність в епігастральній ділянці, пальпується пухлиноподібне утворення. В анамнезі: виразкова хвороба шлунку. Вкажіть який метод обстеження найбільш інформативний для діагностики захворювання?


варіанти відповідей

Рентгеноскопія шлунку

Дуоденальне зондування

Шлункове зондування

Фіброгастроскопія з біопсією

РН-метрія

Запитання 5

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 32 р., зі скаргами на блювання “кавовою гущею”, загальну слабкість, шум у вухах, запаморочення. Об’єктивно: пульс – 86 в хв., АТ- 90/50 мм рт.ст. Для якого ускладнення виразкової хвороби характерні такі симптоми?


варіанти відповідей

Кровотечі

Перфорації

Пенетрації

Пілоростенозу

Малігнізації

Запитання 6

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 60 р. зі скаргами на відчуття нездужання, загальну слабкість, втрату апетиту, відразу до м’яса, втрату ваги тіла, відчуття тяжкості. В анамнезі: виразкова хвороба шлунка. Яке захворювання може запідозрити фельдшер?


варіанти відповідей

Езофагіт

Виразкову хворобу шлунка

Цироз печінки

Рак шлунка

Ентерит

Запитання 7

Хвора 18 років скаржиться на пекучий біль в епігастральній ділянці через 30 хвилин після їжі, яка зменшується після прийому маалоксу; відрижку кислим. Стан задовільний, язик обкладений білим нальотом. Живіт при пальпації м’який, помірно болючий. Яке дослідження призначити для встановлення діагнозу?


варіанти відповідей

Копрограмму

Фіброгастродуоденоскопію

Rо–шлунка

Ректороманоскопію

Дуоденальне зондування

Запитання 8

Хворий 32 роки, який страждає на виразкову хворобу шлунка, викликав "швидку допомогу" у зв’язку з появою “кинджального” болю у верхній половині живота, різку слабкість. Стан хворого середньої важкості, ноги підтягнуті до живота, шкіра і слизові оболонки бліді. Язик сухий. АТ- 85/60 мм рт.ст. Ваш попередній діагноз.


варіанти відповідей

Перфорація шлунка

Шлункова кровотеча

Малігнізація виразки

Стеноз воротаря

Пенетрація шлунка

Запитання 9

Пацієнтка М., 37 років, викликала фельдшера додому. Скаржиться на болі в надчеревній ділянці, які виникають натще, або через 3- 4 години після останнього приймання їжі. Турбує також печія, відрижка кислим. Біль зменшується після вживанням молока. Під час огляду: стан середньої важкості. Пульс – 96 ударів за 1 хв. АТ- 120/80 мм рт.ст. Пальпаторно відмічається болючість в надчеревній ділянці, нижче від мочеподібного відростку дещо праворуч від серединної лінії. Ваш попередній діагноз.


варіанти відповідей

Хронічний холецистит

Рак шлунку

Виразкова хвороба шлунку

Стеноз воротаря

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Запитання 10

До фельдшера здоровпункту звернувся працівник підприємства 32 р., у якого з’явився біль в епігастрії, що виникає через 1,5-2 год. після прийому їжі, голодні, нічні болі, нудота. Яке це захворювання?


варіанти відповідей

Хронічний холецистит

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Хронічний гастрит

Виразкова хвороба шлунку

Рак шлунку

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест