Органічні сполуки різної хімічної структури, що регулюють процеси обміну речовин у живих організмах, беруть участь в утворенні ферментів і тканин, підтримують захисні властивості організму в боротьбі з інфекціями.
До жиророзчинних належить вітамін
Визначте вітамін.
Міститься в печінці, нирках, молочних продуктах, яєчному жовтку та ін. Вітамін бере участь у процесі синтезу білків, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець у клітинному мозку. Відсутність його в організмі спричинює злоякісну анемію.
До жиророзчинних належить вітамін
Визначте вітамін.
Вітамін бере участь в утворенні кісткової тканини, сприяє утриманню в ній солей кальцію і фосфору, стимулює ріст. В разі нестачі цього вітаміну в організмі дітей розвивається рахіт, а у дорослих змінюються кісткові тканини. Міститься в печінці тріски, палтусі, оселедці, печінці яловичій, вершковому маслі, яйцях, молоці та ін. Однак в основному він синтезується в організмі, утворюючись з провітаміну (речовини, яка міститься в шкірі) при дії ультрафіолетового проміння.
Визначте вітамін.
Вітамін бере участь у процесі зсідання крові. У разі нестачі його сповільнюється зсідання крові і з'являються підшкірні внутрішньо-м'язові крововиливи. Міститься у зелених листках салату, капусти, шпинату, кропиви. Більша частина його синтезується бактеріями в кишках людини. Вітамін активує процеси згортання крові.
Визначте вітамін.
Бере участь в окислювальних процесах організму, сприятливо діє на серце, судини, кровообіг, особливо в літньому віці. Міститься вітамін у висівках рису, дріжджах, печінці і крові тварин.
Визначте вітамін.
Бере участь в обміні речовин. Відсутність його в їжі порушує процеси перетворення амінокислот і спричинює запалення шкіри. Вітамін міститься в м'ясі, рибі, печінці, квасолі, горосі, пшениці, дріжджах.
Визначте вітамін.
Міститься в печінці тріски, палтусі, оселедці, печінці яловичій, вершковому маслі, яйцях, молоці та ін. Однак в основному він синтезується в організмі, утворюючись з провітаміну (речовини, яка міститься в шкірі) при дії ультрафіолетового проміння. Надлишкове надходження вітаміну може спричинити отруєння.
До водорозчинних належить вітамін
До водорозчинних належить вітамін
Надлишкове споживання жиророзчинних вітамінів спричинює
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома