Визначення назв найпоширеніших в Україні рослин,грибів, тварин

Додано: 5 квітня 2020
Предмет: Природознавство, 5 клас
Тест виконано: 571 раз
12 запитань
Запитання 1

Танідоносна, деревинна, плетивна, волокниста, фарбувальна, медоносна, лікарська, декоративна, фітомеліоративна і кормова рослина.

варіанти відповідей

явір

береза

верба

тополя

Запитання 2

Високий гіллястий кущ заввишки 2—4 м з сірою корою. Гарний плодовий і декоративний чагарник. 

варіанти відповідей

горобина

малина

калина

шипшина

Запитання 3

Отруйна рослина, може також використовуватися як лікарська. Росте в підліску листяних і мішаних лісів, по чагарниках, на лісових порубах, узбіччі лісових доріг, на узліссях. 

варіанти відповідей

чистотіл

дурман

бузина

борщівник

Запитання 4

Багаторічна трав'яниста рос-лина заввишки 10-40 см, з густим жовтуватим опушенням, з коротким кореневищем. Цвіте у квітні — травні. Плодоносить у червні — липні. Розмножується насінням.

варіанти відповідей

волошка

гіацинт

фіалка

сон - трава

Запитання 5

Багаторічна трав'яниста рослина з розеткою прикореневих листків. Листя черешкове, яйцевидне, з 3-9 поздовжніми жилками. Квітки дрібні, непоказні, зібрані в колосовидне суцвіття.

варіанти відповідей

горицвіт весняний

подорожник

ковила

конюшина

Запитання 6

Зустрічається по всій Україні. Росте під дубом, буком, грабом, березою, ліщиною , сосною, ялиною лісах у червні — жовтні. Найкращий з відомих їстівних грибів України. Його використовують свіжим, про запас сушать, засолюють, маринують. 

варіанти відповідей

сироїжка біла

маслюк звичайний

білий гриб

опеньок літній

Запитання 7

Ростуть вони, як у листяних, так і в хвойних лісах, причому знаходять їх найчастіше на пнях, покритих мохом. В основному ці гриби ростуть групами. Період липень - серпень є хорошим часом для їх збору.

варіанти відповідей

опеньок сірчано-жовтий

моховик жовто-бурий

лисичка справжня

печериця звичайна

Запитання 8

Це декілька видів грибів, зовні мало чим відрізняються від справжніх, їстівних. Їх легко переплутати, вони виростають у тих же місцях, де їстівні, на старих пнях, стовбурах повалених дерев, виступаючих із землі кореневищах. Деякі з них умовно-їстівні, а інші – отруйні.  

варіанти відповідей

сироїжки

мухомор

бліда поганка

опеньок несправжній

Запитання 9

Рудувато-вохриста голова, спина і груди, контрастні, чорно-білі смуги на крилах і хвості, дзьоб у вигляді тонкого, злегка вигнутого донизу шила. Крила короткі, дуже широкі, закруглені, політ пірнаючий, як у метелика, повільний, хвилепо-дібний. Але головне - чубчик, якого немає ні в однієї птахи наших помірних широт.

варіанти відповідей

горлиця

сойка

одуд

дятел

Запитання 10

Це невелика хижа тварина, яка водиться в Європі, Азії та Північній Америці. В Україні водиться всюди. Улітку хутро горностая рудувате, а на кінчику хвоста – чорне. На зиму воно стає яскраво – білим, лише кінчик хвоста чорніє. 

варіанти відповідей

бурундук

ховрах

горностай

кіт лісовий

Запитання 11

Рід хижих ссавців з родини котових. Маса тіла від 5 до 30 кг. Забарвлення від середньо-коричневого до золотистого і бежево-білого, іноді з темно-коричневих плямами, особливо на кінцівках. Всі види мають біле хутро на грудях, череві й на внутрішніх сторонах ніг.

варіанти відповідей

лісовий кіт

тигр

леопард

рись

Запитання 12

Населяють усі типи внутрішніх водних шляхів, а також гирла річок і морські бухти. Чудові плавці й пірнальники. Вони можуть тимчасово сховатися в неглибоких норах або в купі каміння і корчів, але у них є принаймні одна постійна нора поруч з водою.

варіанти відповідей

норка

видра

тхір

куниця

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест