ВМ 3

Додано: 31 травня 2020
Предмет:
Тест виконано: 807 разів
50 запитань
Запитання 1

На ФАП звернувся чоловік 54 років зі скаргами на кашель з виділенням невеликої кількості слизово-гнійного мокротиння, задишку при незначному фізичному навантаженні, підвищення температури тіла до 37,40С, загальну слабкість. Хворіє близько 10 років. Робота пов’язана з переохолодженнями. Курить з юнацького віку по 1 пачці цигарок на день. Грудна клітка діжкоподібної форми. Перкуторно – коробковий звук. Аускультативно – середньопухирчасті хрипи. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний обструктивний бронхіт

Гострий бронхіт

Хронічний катаральний бронхіт

Бронхіальна астма

Бронхоектатична хвороба

Запитання 2

Фельдшера ШМД викликали вночі до чоловіка, в якого раптово з’явилась ядуха з утрудненим вдихом, кашель із виділенням рожевого пінистого мокротиння. Пацієнт у положенні ортопное. Дихання шумне. Пульс 100 за 1 хв., ритмічний, слабкого наповнення. Над легенями – вологі дрібно пухирчасті хрипи. Виберіть препарат, який необхідно застосувати?

варіанти відповідей

Єссенціале

Фероплект

Панангін

Метопролол

Лазікс

Запитання 3

До фельдшера звернувся чоловік, який скаржиться на нападоподібний біль у правому підребер’ї з іррадіацією під праву лопатку, який виник після їзди на велосипеді. Об’єктивно: склери жовтяничні. Живіт болючий у правому підребер’ї, позитивний симптом Ортнера. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний гастрит

Виразкова хвороба шлунка

Цироз печінки

Хронічний гепатит

Жовчокамяна хвороба

Запитання 4

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 52 років зі скаргами на постійний біль у надчеревній ділянці, втрату апетиту, відразу до мяса, схуднення, загальну слабкість. Шкіра землистого кольору. У лівій надключичній впадині пальпується щільний, неболючий,розміром із горошину лімфатичний вузол. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний панкреатит

Хронічний гастрит із підвищеною секрецією шлунка

Хронічний гастрит зі зниженою секрецією шлунка

Рак шлунка

Виразка шлунка

Запитання 5

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка Л., яка хворіє на гіпертиреоз. Після психоемоційної травми з’явилися різке збудження, профузна пітливість висока температура тіла, тахікардія, АТ 160/70 мм рт. ст.. Яке ускладнення виникло у пацієнтки

варіанти відповідей

Гіпертонічна криза

Напад стенокардії

Напад бронхіальної астми

Тиреотоксична криза

Порушення мозкового кровообігу

Запитання 6

Машину ШМД викликано до пацієнта К. 54 р. Він скаржиться на виділення під час кашлю пінистой червоної крові, загальну слабкість. Об`єктивно: шкіра бліда, ЧДР 28 за/хв, Р- 100 уд. за/хв, слабого наповнення. Із анамнезу відомо, що хворіє раком легень. Яка невідкладна допомога?

варіанти відповідей

Грілка, кальцію хлорід 10% - 10 мл в/в струмно, госпіталізація

Міхур з льодом, амінокапронова кислота 5%-100мл в/в краплинно, госпіталізація

Міхур з льодом, преднізолон 60 мг в/в, госпіталвзація

Грілка, кровоспинні засоби, госпіталізація

Міхур з льодом, баралгін 5 мл – в/м, госпіталізація

Запитання 7

Пацієнт С. 35 р. скаржиться на кашель із “іржавим” мокротинням, біль у грудній клітці під час дихання і кашлю, різку слабкість, головний біль, загальне нездужання. Захворів після переохолодження. При огляді: стан тяжкий, над легенями знизу праворуч притуплення перкуторного звуку, при аускультації вислуховується крепітація. t°тіла 39,5°С; АТ 100/70 мм.рт.ст.; ЧДР 26/хв. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Бронхіальна астма

Бронхіоліт

Гострий бронхіт

Хронічний бронхіт

Запитання 8

До фельдшера звернулась пацієнта Б. 45 р., яку турбує кашель з виділенням до 200 мл на добу гнійного харкотиння з неприємним запахом. Виділення посилюється у положенні хворого на лівому боці. Пальці мають вигляд барабанних паличок, нігті - годинникових скелець. Для якого захворювання характерні дані симптоми?

варіанти відповідей

Пневмонії

Туберкульозу легень

Хронічного бронхіту

Пневмоконіозу

Бронхоектатичної хвороби

Запитання 9

У пацієнта 47 років з діагнозом: “Гіпертонічна хвороба” зявилась задишка, клекочуче дихання, кашель з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об`єктивно: шкіра та слизові оболонки ціанотичні, частота дихальних рухів 40 за хвилину, над легенями вислуховуються вологі хрипи. Якого положення необхідно надати пацієнтові з метою покращання стану?

варіанти відповідей

Лежачи на правому боці

Ортопное

Горизонтальне з припіднятими ногами

Горизонтальне з піднятим головним кінцем

Лежачи на лівому боці

Запитання 10

До фельдшера звернувся чоловік зі скаргами на приступи стискаючого болю за грудиною під час ходьби та психоемоційних стресів, з іррадіацією у ліву руку, під ліву лопатку. Біль минає в стані спокою через 5–7 хв. Яка найбільш доцільна невідкладна долікарська допомога у даному випадку?

варіанти відповідей

Призначити нітрогліцерин 0,0005 мг під язик

Призначити но-шпу 2% - 2 мл в/м

Призначити анаприлін 20-40 мг перорально

Призначити папаверин 2% - 2 мл в/м

Призначити аспірин 80 мг розжувати

Запитання 11

До фельдшера звернуся хворий зі скарами на задишку, яка посилюється в горизонтальному положенні, серцебиття під час звичайних навантажень, кашель із серозним харкотинням. Об`єктивно: межі серця розширені вліво на 2 см. При аускультації серця вислуховується “ритм галопу”. У легенях в нижніх відділах дихання послаблене і дрібнопухирчасті вологі хрипи. Із анамнезу відомо, що 10 років тому переніс гострий інфаркт міокарда. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Хронічна правошлуночкова недостатність

Хронічна аневризма лівого шлуночка

Хронічна лівошлуночкова недостатність

Повторний інфаркт міокарда

Пневмосклероз

Запитання 12

Машину ШМД викликано до пацієнта К. 50 р., який хворіє на гіпертонічну хворобу. Після неприємної розмови виник головний біль в потиличній ділянці, відчуття “сітки” перед очима, повзання мурашок, нудота, біль в серці. АТ: 190-110мм.рт.ст. Яка невідкладна допомога?

варіанти відповідей

Поставити гірчичники на ділянку серця, дібазол 1%-4 мл в/в

Підвісити над головою міхур з льодом, дібазол 1%-4 мл в/в

Покласти грілку до ніг, дібазол 1%-4 мл в/в

Гірчичник на потиличну ділянку, дібазол 1%-4 мл в/в

Поставити банки вздовж хребта, дібазол 1%-4 мл в/в

Запитання 13

Пацієнта С. доставили у кардіологічне відділення каретою ШМД із підозрою на гострий інфаркт міокарда. Для зняття приступу болю призначено повний фізичний спокій та проведення нейролептанальгезії. Які препарати треба ввести?

варіанти відповідей

Ампіцилін, гентаміцин

Верапаміл, курантил

Анальгін з піпольфеном

Нітрогліцерин, гепарин

Фентаніл з дроперидолом

Запитання 14

До фельдшера звернулась пацієнтка Р. 30 р., яка скаржиться на загальну слабкість, зниження працездатності, спотворення смаку (їсть крейду), пекучий біль у язиці після їжі, появу “заїдів” у куточках рота, підвищену ламкість нігтів, волосся. Хворіє протягом року, коли на фоні порушень менструально-оваріального циклу з’явились і стали наростати вищезазначені симптоми. Яке дослідження треба провести для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

Стернальну пункцію

Аналіз крові на реакцію Васермана

Аналіз крові на ВІЛ-інфекцію

Загальний аналіз крові

Аналіз крові на цукор

Запитання 15

Ви – фельдшер ФАПу. До Вас звернувся пацієнт С. 20 р., який скаржиться на загальну слабкість, кровотечу із носа і ясен, крововиливи на шкірі, біль у горлі при ковтанні, підвищення температури тіла до 39°С, збільшення лімфовузлів. У загальному аналізі крові виявлені бластні клітини. Для якого захворювання характерні такі симптоми?

варіанти відповідей

Постгеморагічна анемія

В-12 дефіцитна анемія

Гемолітична анемія

Лакунарна ангіна

Гострий лейкоз

Запитання 16

Хвора скаржиться на біль у поперекової ділянці, болюче сечовипускання, слабкість, головний біль, підвищення t°тіла до 38,8°С. Захворіла після переохолодження. Об’єктивно: шкіра бліда, набряки відсутні. АТ-120/70 мм рт. ст.. Пульс 90/хв. С-м Пастернацького позитивний ліворуч. Яке дослідження треба провести для проведення ефективної терапії ?

варіанти відповідей

Аналіз сечі за Зимницьким

Урографію

Загальний аналіз сечі

Загальний аналіз крові

Бактеріологічне дослідження сечі

Запитання 17

Пацієнт К. 40 р., скаржиться на приступоподібний пекучий біль в поперековій ділянці зліва, що віддає в промежину, статеві органи, часте болісне сечовиділення. При огляді пацієнт збуджений, стогне, позитивний симптом Пастернацького зліва. Яка перша медична допомога?

варіанти відповідей

Ліжковий режим

Міхур з льодом на поперекову ділянку

Зігрівальний компрес на поперекову ділянку

Ніжні гарячі ванни

Грілка на поперекову ділянку

Запитання 18

У пацієнта Н, 45 р., спостерігається ранкова скутість у дрібних суглобах кистей рук. При об’єктивному обстеженні: суглоби деформовані у вигляді “ласти моржа”, шкіра над ними набрякла та гіперемійована. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Хвороба Бехтерева

Гонорейний артрит

Ревматичний артрит

Деформуючий артроз

Запитання 19

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернулась пацієнтка, якій було проведено струмектомію. У неї виявлені проблеми: в’ялість, загальна слабкість, зниження працездатності, зниження пам’яті, мерзлякуватість, сонливість удень, шкіра суха, лущиться, не береться в складку, сухість, ламкість, випадіння волосся. Про яке захворювання можна подумати?

варіанти відповідей

Мікседема

Цукровий діабет

Акромегалія

Атеросклероз

Гіпертироз

Запитання 20

Після введення інсуліну у жінки, що хворіє на цукровий діабет, з’явилися різка слабкість, виражена пітливість, відчуття голоду, тремтіння, запаморочення. Об-но: пацієнтка збуджена, шкіра волога, тургор збережений. Дихання не змінене. Тонус очних яблук збережений, t°36,5°С, PS 96/хв., АТ 110/70 мм рт ст. Яка перша медична допомога доцільна у цьому випадку?

варіанти відповідей

Надати горизонтальне положення з припіднятими ногами

Ввести 10% - 1 мл п/ш розчин кофеїну

Дати пацієнтці з’їсти грудочку цукру, випити теплого солодкого чаю

Ввести спазмолітичні препарати

Застосувати гарячу ванну

Запитання 21

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 35 р. зі скаргами на біль в дрібних суглобах кистей, ранкову скутість. При огляді: суглоби пальців обох рук деформовані, рухи в них обмежені, болісні. Кисті рук відхилені в бік ліктів. Вкажіть найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Ревматичний поліартрит

Склеродермія

Системний червоний вовчак

Ревматоїдний артрит

Остеоартроз

Запитання 22

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 50 р. зі скаргами на загальну слабкість, серцебиття, зміну смаку [бажання їсти крейду], ламкість нігтів, випадіння волосся. Вважає себе хворою протягом останнього року на тлі порушення менструально-оваріального циклу. Вкажіть найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Гемофілія А

В12-дефіцитна анемія

Гіпопластична анемія

Залізодефіцитна анемія

Гемолітична анемія

Запитання 23

До фельдшера ФАПу звернувся юнак 20 років зі скаргами на кровотечі при незначних травмах. Хворіє з дитинства. Дід по материнській лінії хворів на таке саме захворювання. При огляді: на шкірі гематоми, ліктьові та колінні суглоби деформовані, рухи в них обмежені. Вірогідний попередній діагноз:

варіанти відповідей

Апластична анемія

Гемофілія

Гемолітична анемія

Гострий лейкоз

Геморагічний васкуліт

Запитання 24

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на кашель з виділенням до 200 мл гнійного мокротиння, переважно вранці. Хворіє тривалий час хронічним бронхітом. При огляді: грудна клітка емфізематозна, пальці мають вигляд барабанних паличок, нігті – годинникових скелець. Ці ознаки вказують на ймовірність розвитку бронхоектатичної хвороби. Який метод діагностики найбільш інформативний для цього захворювання:

варіанти відповідей

Дослідження мокротиння

Плевральна пункція

Спірографія

Флюорографія

Бронхографія

Запитання 25

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 32 років зі скаргами на швидку втомлюваність, слабкість, дратівливість, поганий сон, пітливість, серцебиття. В анамнезі: психотравма. Об’єктивно: екзофтальм, позитивний симптом Грефе, тремор пальців рук, щитоподібна залоза збільшена рівномірно, при пальпації безболісна, рухлива. Пульс – 90/хв.., АТ – 150/80 мм рт.ст. Вкажіть найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба

Дифузний токсичний зоб

Ендемічний зоб

Гіпотиреоз

Цукровий діабет

Запитання 26

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 37 р. зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, незначне підвищення температури, набряки на обличчі, зменшення виділення сечі та зміна її кольору “м’ясних помиїв”. В анамнезі: 2 тижні тому ангіна. Об’єктивно: блідість шкіри, повіки припухлі, АТ 170/100 мм рт.ст., пульс 90/хв.., температура тіла – 37,5?С. Симптом Пастернацького позитивний з обох боків. Попередній діагноз – гострий гломерулонефрит. Вкажіть сечовий синдром, характерний для цієї хвороби:

варіанти відповідей

Оксалатурія, кетонурія

Еритроцитурія, протеїнурія

Поліурія, Піурія, бактеріурія глюкозурія

Лейкоцитурія, протеїнурія

Піурія, бактеріурія

Запитання 27

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 56 р. зі скаргами на спрагу, сухість і свербіж шкіри, погіршення зору, часте сечовипускання, збільшення кількості сечі за добу. Вважає себе хворою біля року. Об’єктивно: пацієнтка надмірного харчування, шкіра суха, сліди розчухів, поодинокі фурункули. Встановлений попередній діагноз цукровий діабет ІІ типу [інсулінонезалежний]. Яке першочергове обстеження необхідно здійснити для уточнення діагнозу:

варіанти відповідей

Визначення рівня глікемії натще

Біохімічне дослідження крові

Визначення водного балансу

УЗД печінки

Загальний аналіз крові

Запитання 28

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта 40 р., який після переохолодження відчув озноб, біль в грудній клітці справа, температура тіла підви-щилась до 39°C. З’явився кашель із виділенням “іржавого” мокротиння. Хворіє другий день. Після об’єктивного обстеження фельдшер виявив ознаки негоспітальної правосторонньої лобарної пневмонії. Вкажіть основи етіотропної терапії:

варіанти відповідей

Муколітики

Глюкокортикостероїди

Бронхолітики

Антибіотики

Антигістамінні

Запитання 29

Фельдшер ФАПу здійснює спостереження за станом здоров’я і контролює лікування пацієнтки з В12 дефіцитною анемією. Які засоби застосовують для лікування цієї хвороби?

варіанти відповідей

Ферум-лек

Лєкєран

Ферковен

Гідрокотризон

Ціанокоболамін

Запитання 30

До пацієнта 30 років викликали фельдшера ШМД. Скарги на сильний біль у правій половині грудної клітки, який посилюється при глибокому вдиху і кашлі. Кашель сухий. Температура тіла – 37,8°C. Об’єктивно: хворий лежить на правому боці, права половина грудної клітки відстає в акті дихання, аускультативно – шум тертя плеври. Вкажіть найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Ексудативний плеврит

Сухий плеврит

Гострий бронхіт

Абсцес легень

Запитання 31

До пацієнта 50 років викликали фельдшера ШМД. Скарги на нападоподібний біль у лівій поперекові ділянці з іррадіацією в статеві органи, стегно. Пацієнт збуджений, постійно змінює положення тіла, але полегшення не відчуває. Різко позитивний симптом Пастернацького зліва. Стан розцінений, як напад ниркової кольки. Які медикаментозні засоби треба застосувати для полегшення стану пацієнта:

варіанти відповідей

Спазмолітики, аналгетики

Глюкокортикостероїди, антигістамінні

Сечогінні, антикоагулянти

Гепатопротектори, жовчогінні

Антибіотики, сульфаніламіди

Запитання 32

До лікарні бригадою ШМД госпіталізовано хворого з попереднім діагнозом “гострий лейкоз”. В діагностиці цієї хвороби вирішальним є:

варіанти відповідей

УЗД печінки

Біохімічне дослідження крові

Стернальна пункція

УЗД селезінки

Коагулограма

Запитання 33

На ФАП звернувся чоловік 32 р., зі скаргами на блювання “кавовою гущею”, загальну слабкість, шум у вухах, запаморочення. Об’єктивно: пульс – 86 в хв.., АТ 90/50 мм рт.ст. Для якого ускладнення виразкової хвороби характерні такі симптоми:

варіанти відповідей

Перигастриту та перидуоденіту

Кровотечі

Перфорації

Малігнізації

Пілоростенозу

Запитання 34

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 54 р. з діагнозом: “Гіпомоторна дискинезія жовчного міхура”. Вкажіть, які з лікарських препаратів потрібні для проведення тюбажу:

варіанти відповідей

Бускопан, но-шпа

Сорбіт, 33% розчин магнію сульфату

Фурадонін, фурацилін

Атропін, папаверин

Гістамін

Запитання 35

У пацієнтки виразкова хвороба шлунка. Вкажіть фізіотерапевтичні методи лікування, що використовують у разі неускладнених форм виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки:

варіанти відповідей

Ультразвук

Парафін

Лікувальні грязі

Рефлексотерапію

Усе перелічене вірно

Запитання 36

На ФАП звернувся чоловік 60 р. зі скаргами на відчуття нездужання, загальну слабкість, втрату апетиту, відразу до м’яса, втрату ваги тіла, відчуття тяжкості, тиснення під грудиною. В анамнезі: виразкова хвороба шлунка. Синдром “малих ознак” дає підставу запідозрити яке захворювання?

варіанти відповідей

Цироз печінки

Рак шлунка

Ентерит

Езофагіт

Виразкову хворобу шлунка

Запитання 37

Пацієнтці К., 47 р., яка хворіє на хронічний гастрит, призначено лікарський препарат, що належить до групи антацидів. Назвіть основні препарати даної групи:

варіанти відповідей

Гастроцепін, атропін

Омепразол, зонтак

Маалокс, вікалін, альмагель

Ранітидин, циметидин

Метронідазол, де-нол, амоксицилін

Запитання 38

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 52 р. зі скаргами на загальну слабкість, безсоння, схуднення, гемороїдальні кровотечі. Об’єктивно: шкіра жовтянична, на шкірі живота “голова Медузи”. Асцит. На ногах набряки. Добовий діурез – 450 мл. Вкажіть найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Хронічний холецистит

Виразкова хвороба шлунка

Цироз печінки

Хронічний гастрит

Запитання 39

Чоловік 25 років протягом 2-3 років скаржиться на посилення головних болів, мерзлякуватість, апатію, збільшення ваги, закрепи. Хворий адинамічний, шкіра бліда, суха, холодна, волосся рідке. Ріст 168 см, вага 79 кг. Щитоподібна залоза не збільшена. Тони серця глухі, АТ 110/80 мм рт. ст. , пульс – 60 за хв. Рентгенографія черепа: розміри турецького сідла нормальні, контури чіткі. Рівень ТТГ в крові становить 30мкг/л, СТГ 3 мкг/л, рівень гонадотропинів без відхилень. Визначте попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гіпотиреоз

Аліметарне ожиріння

Гіпопітуітаризм

Гіпогонадизм

Акромегалія

Запитання 40

У Хворої 30 років через 3 дні після психоемоційного стресу з’явилися підвищення температури до 37,80 , пітливість, загальна слабкість, головний біль, тремор пальців рук. Стан середньої ваги. Шкіра волога, гаряча на дотик. Діяльність серця ритмічна, ЧСС 110 за хв., АТ 140/80мм. рт. ст. Пальпується дифузно збільшена щитовидна залоза (ІІ ст.), щільно-еластичної консистенції, рухлива, безболісна. Позитивні симптоми Грефе, Мебіуса. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Аутоімунний тиреоідит

Дифузне токсичне воло

Ендемічне воло

Рак щитоподібної залози

Гострий тиреоідит

Запитання 41

Хвора 36 років звернулась зі скаргою на загальну слабкість, швидку стомлюваність, сухість шкіри, набряки обличчя, закрепи. Місяць тому перенесла стумектомію з приводу тиреотоксикозу. Шкіра бліда, суха. Пульс 58 за хв., слабкого наповнення, АТ 90/55 мм.рт.ст. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені. Живіт м’який, безболісний при пальпації. Діурез 1,2 л за добу. Виберіть препарат для патогенетичного лікування хворої?

варіанти відповідей

Йодид калію

Гіпотіазид

Тироксин

Мерказоліл

Ловастатин

Запитання 42

Хворий 35 років скаржиться на слабкість, сухість у роті, часте сечовипускання вночі, свербіння шкіри, погіршення зору. Захворювання нирок спостерігається протягом 20 років. Шкіра сіро-бліда, язик сухий обкладений бурим нальотом, відчувається запах аміаку із рота. Тони серця глухі, акцент ІІ тону на аорті, пульс 92 за хв., АТ 180/90 мм. рт. ст. Живіт м’який, болючий при пальпації вздовж товстої кишки та навколо пупка. Яке дослідження сечі необхідно призначити для визначення порушення концентраційної функції нирок?

варіанти відповідей

Проба за Нечипоренком

Загальний аналіз сечі

Проба Аддіса-Каковського

Проба Амбурже

Проба за Зимницьким

Запитання 43

Пацієнт звернувся на фельдшерський здоровпункт свого підприємства зі скаргами на біль в правому підребір’ї, який іррадіює під лопатку, в плече, шию, нудоту, блювання. Такі симптоми характерні для?

варіанти відповідей

Гострого ентериту

Гострого гастриту

Печінкової кольки

Гострого коліту

Гострого панкреатиту

Запитання 44

Пацієнт звернувся на ФАП зі скаргами: загальна кволість, втрата апетиту, відраза до м’яса, втрата маси тіла, відчуття важкості в шлунку. На яке захворювання вказують дані симптоми ?

варіанти відповідей

Дуоденіт

Ентерит

Езофагіт

Виразкова хвороба

Рак шлунку

Запитання 45

У хворої З., 68 років, відмічається виділення великої кількості харкотиння (більше 300 мл) "повним ротом", з неприємним запахом. Про яке захворювання можна подумати?

варіанти відповідей

Бронхіальна астма

Крупозна пневмонія

Інфаркт легені

Рак легені

Абсцес легень

Запитання 46

У пацієнта скарги на тремтіння рук, головні болі, болі в серці, головокружіння. Погіршення після стресу. Яке незалежне обстеження слідзробити медсестрі?

варіанти відповідей

загальний аналіз крові

виміряти АТ

загальний аналіз сечі

ЕКГ

виміряти обхват грудей

Запитання 47

На ФАП звернувся пацієнт зі скаргами на підвищення температури тіла до 390С, збільшення регіонарних лімфатичних вузлів шиї, пітливість, схуднення, загальну слабкість, виражений свербіж шкіри. Об'єктивно: пальпуються збільшені лімфатичні вузли шиї, які тістуватої консистенції, спаяні між собою, не болючі, рухомі. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний лімфолейкоз

Гострий лейкоз

Мієломна хвороба

Лімфогранулематоз

Хронічний мієлолейкоз

Запитання 48

Бригада швидкої медичної допомоги обсте-жує пацієнтку С., 67 років, яка скаржиться на біль в грудній клітці, що виник раптово, "нестачу повітря", кашель. При огляді відмічається незначний ціаноз обличчя, розширення шийних вен, наявні варикозно розширені вени на нижніх кінцівках. Об'єктивно: пульс - 132 уд/хв, аритмічний, АТ 90/20мм.рт.ст., ЧДР 26/хв. Яке захворювання можна запідозрити у пацієнтки?

варіанти відповідей

Тромбоемболію легеневої артерії

Інфаркт міокарду

Стенокардію

Спонтанний пневмоторакс

Гостре порушення мозкового кровообігу

Запитання 49

На ФАП звернувся хворий зі скаргами на постійно ниючий біль в правому підребер'ї пов'язаний з прийомом їжі, загальну слабкість. Об'єктивно: шкіра жовтушного кольору. Живіт м'який, болючий в правому підребер'ї. Печінка виступає з-під правого краю реберної дуги на 3 см, при пальпації болюча. Ваш попередній діагноз?


варіанти відповідей

Хронічний панкреатит

Хронічний гепатит

Хронічний холецистит

Гострий холецистит

Жовчо-кам'яна хвороба

Запитання 50

У хворого 45 років, що хворіє на ішемічну хворобу серця, стенокардію напруги, функціональний. кл. ІІ, атеросклероз аорти і вінцевих артерій, кардіосклероз, НК І ст., виник пароксизм шлуночкової тахікардії. ЧСС - 180 за хв. АТ - 80/60 мм. рт. ст. Які заходи невідкладної допомоги ви застосуєте?

варіанти відповідей

Лідокаїн в/в чи новокаінамід з мезатоном, калія хлорид

Мезатон в поєднанні із строфантином, калія хлорид

Прийоми подразнення блукаючого нерва, АТФ, верапаміл

Фуросемід, мезатон

Анаприлін, фуросемід

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест