Вплив мінно-вибухової травми на організм людини Правила поведінки при знаходженні у потенційно небезпечному місці та при виявленні небезпечних предметів. Залікова робота .10 кл.

Додано: 20 грудня 2023
Предмет: Захист України, 10 клас
8 запитань
Запитання 1

Мінно-вибухова травма (МВТ) -

варіанти відповідей

це вогнепальна поєднана травма (політравма), що виникає в людини внаслідок імпульсного впливу комплексу вражаючих факторів вибуху мінних боєприпасів.

це бойове багатофакторне ураження, яке виникає внаслідок сукупної ушкоджуючої дії на організм людини ударної хвилі, газових струменів, вогню, токсичних продуктів вибуху та горіння, уламків корпусу боєприпасів, вторинних снарядів.

Запитання 2

Фактори ураження при мінно-вибухових травмах:

варіанти відповідей

´- ударна хвиля; 

´- висока температура і полум'я; 

´- уламки і частки вибухового пристрою, і вторинні уражальні снаряди; 

забій тіла через удари об землю та інші тверді тіла;

Запитання 3

До критичних станів, які виникають при мінно-вибуховій травмі та які можна усунути шляхом надання домедичної допомоги, належать:

варіанти відповідей

масивна кровотеча

порушення прохідності дихальних шляхів.

множинні переломи кісток

струс мозку

Запитання 4

внутрішня кровотеча виникає при

варіанти відповідей

пошкодження вен – судин, по яких кров тече від клітин до серця. Швидкість руху крові по ним значно менша ніж в артеріях та складає до 15 см/сек. Як правило такі кровотечі виникають як на кінцівках, так і в інших частинах тіла. Її зовнішній вигляд можна охарактеризувати як – кров що витікає з рани. 

пошкодженні внутрішніх органів грудної і/або черевної порожнини. Візуально її визначити неможливо. Про наявність внутрішньої кровотечі може свідчити наявність шоку. Його ознаками є: загальна слабкість, запаморочення, втрата свідомості, бліда, холодна, волога шкіра, часте дихання. При наявності цих ознак, постраждалого необхідно максимально швидко

пошкодженні капілярів, які є найменшими судинами в організмі людини. Кров витікає краплями. Зазвичай така кровотеча зупиняється самостійно та не є небезпечною для людини. 

Запитання 5

капілярна кровотеча виникає при

варіанти відповідей

пошкодженні капілярів, які є найменшими судинами в організмі людини. Кров витікає краплями. Зазвичай така кровотеча зупиняється самостійно та не є небезпечною для людини. 

пошкодження вен – судин, по яких кров тече від клітин до серця. Швидкість руху крові по ним значно менша ніж в артеріях та складає до 15 см/сек. Як правило такі кровотечі виникають як на кінцівках, так і в інших частинах тіла. Її зовнішній вигляд можна охарактеризувати як – кров що витікає з рани

Запитання 6

Знайдіть правильне ствердження

варіанти відповідей

важливо виявити масивну кровотечу. У більшості випадків масивна кровотеча виникає при пошкодженні артерій на руках та ногах. По цих судинах кров тече дуже швидко – до 50 см/сек. тому при їхньому пошкодженні кров буде витікати швидко, фонтануючи. часто рана прикрита одягом і її не видно, тоді про масивну кровотечу буде свідчити пляма крові, яка швидко збільшується на очах та одяг, який рясно просочений кров’ю. при масивній кровотечі протягом 2-3 хвилин втрачається критична кількість крові. 

важливо виявити масивну кровотечу. У більшості випадків масивна кровотеча виникає при пошкодженні артерій на руках та ногах. По цих судинах кров тече дуже швидко – до 50 см/сек. тому при їхньому пошкодженні кров буде витікати швидко, фонтануючи. часто рана прикрита одягом і її не видно, тоді про масивну кровотечу буде свідчити пляма крові, яка швидко збільшується на очах та одяг, який рясно просочений кров’ю. при масивній кровотечі протягом 4-6-3 хвилин втрачається критична кількість крові. 

важливо виявити масивну кровотечу. У більшості випадків масивна кровотеча виникає при пошкодженні артерій на руках та ногах. По цих судинах кров тече дуже швидко – до 100 см/сек. тому при їхньому пошкодженні кров буде витікати швидко, фонтануючи. часто рана прикрита одягом і її не видно, тоді про масивну кровотечу буде свідчити пляма крові, яка швидко збільшується на очах та одяг, який рясно просочений кров’ю. при масивній кровотечі протягом 8-3 хвилин втрачається критична кількість крові. 

Запитання 7

У разі мінно-вибухових уражень виникає ....(відмітьте всі зони)... зони змін у травмованих тканинах:

варіанти відповідей

зона відриву, розчавлювання і сепарування (відділення) тканин (необоротні зміни)

зона контузії ( вогнищеві незворотні процеси)

зона комоції (структурні зміни судин і нервових стовбурів).

зона деструкції

Запитання 8

Мінно-вибухові поранення 

варіанти відповідей

це поранення, які виникають під впливом одночасної дії різних чинників, з якими людина стикається після того, як спрацював вибуховий пристрій

результат прямого впливу на людину кількох або всіх факторів вибуху мінних боєприпасів

це бойове багатофакторне ураження, яке виникає внаслідок сукупної ушкоджуючої дії на організм людини ударної хвилі, газових струменів, вогню.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест