Вуглеводи. Білки.

Додано: 15 червня 2023
Предмет:
Тест виконано: 146 разів
41 запитання
Запитання 1

 До полісахаридів належить: 


 

 

  

 

варіанти відповідей

Альбумін

 Глюкоза

Сахароза

 Целюлоза

Запитання 2

Глюкоза це – 


 

  

 

  

варіанти відповідей

альдегідоспирт

вуглевод, молекули якого складаються із двох залишків молекул одного або двох моносахаридів.

  кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка на смак.

органічна речовина, яка бере участь у реакції бродіння

Запитання 3

Целюлоза, крохмаль, глюкоза - це


 

  

 

  

варіанти відповідей

Вуглеводи

Жири

 Амінокислоти

Білки

Запитання 4

Визначте продукти до складу яких входять вуглеводи


 

варіанти відповідей

хліб

 

 

  

 

 макарони

картопля

 м'ясо курки

 гречана каша

Запитання 5

Під час взаємодії глюкози із розчином Купрум (ІІ) гідроксиду спостерігаємо


 

  

  

варіанти відповідей

 виділення газу

 зміну забарвлення на оранжевий колір

випадає блакитний осад

нагрівання пробірки

Запитання 6

Визначте, де міститься глюкоза


варіанти відповідей

 мед

 

 

  

 фрукти

 м/ясо

кров людини

Запитання 7

Визначте речовини, які відносяться до дисахаридів


варіанти відповідей

глюкоза

 

  сахароза

 

 целюлоза

  мальтоза

Запитання 8

Під час молочнокислого бродіння глюкози продуктом реакції є:


 

  

  

  

варіанти відповідей

етанол

масляна кислота

крохмаль

молочна кислота

Запитання 9

Спиртове бродіння глюкози лежить в основі добування:


 

варіанти відповідей

пропанолу

  

  етану

  

етанолу

етанової кислоти

Запитання 10

Які функціональні групи мають молекули амінокислот?


 

 

  

варіанти відповідей

альдегідну і карбоксильну

 аміногрупу і карбоксильну групу

нітрогрупу і карбоксильну групу

  

карбоксильну і гідроксильну групу

Запитання 11

Високомолекулярні природні сполуки, які побудовані з α-амінокислот називаються:


 

варіанти відповідей

Полісахаридами

  Моносахаридами

 

  

 Волокнами

Білками

Запитання 12

Однією з якісних реакцй на білок є реакція з:


варіанти відповідей

концентрованою сульфатною кислотою

концентрованою нітратною кислотою

 

  

  концентрованою хлоридною кислотою

  

концентрованою бромідною кислотою

Запитання 13

Незамінні амінокислоти:


 

варіанти відповідей

ті, що необхідні всім організмам

ті, що організми можуть виробляти самостійно

  

  ті, що організми не можуть виробляти самостійно

 

 ті, що можуть синтезуватись в організмі тварин

Запитання 14

Явище руйнування природної структури білкової молекули називається:


 

варіанти відповідей

поліконденсація

 

  деструкція

 денатурація

  гідроліз

Запитання 15

Позначте групу атомів, що має назву пептидний зв'язок.


 

 

варіанти відповідей

-СН=N-

  -CH2-NH-

 -CO-NH-

  

-O-CH=N-

Запитання 16

Виберіть число, яке відповідає кількості рівнів структурної організації білків.


варіанти відповідей

 1

 

  

 

 4


3

 2

Запитання 17

Найважливіше значення для людини мають:


варіанти відповідей

β- амінокислоти

  α- амінокислоти

  

   ε- амінокислоти

 

  γ- амінокислоти

Запитання 18

Амінокислоти реагують як з кислотами, так і лугами з утворенням:


  

 

   

варіанти відповідей

Оксидів

Естерів

  Солей

  

  Спиртів 

Запитання 19

Сахароза має молекулярну формулу



варіанти відповідей

С2Н4О2

 

  С6Н10О5

  

С12Н22О11

Запитання 20

Знайдіть зайву речовину


варіанти відповідей

глюкоза      

       

  

  цукор

  

крохмаль

гліцерин

Запитання 21

Наявність крохмалю можна визначити за допомогою розчину:



 

 


 

  

варіанти відповідей

сульфатної кислоти (H2S04);

 йоду (І2);

 купрум (П) сульфату (CuS04);

брому (Вr2).

Запитання 22

Хітин міститься


 

варіанти відповідей

в усіх рослинах

  в усіх водоростях

  

в грибах та членистоногих

Запитання 23

Виберіть продукти (матеріали) з великим вмістом крохмалаю

варіанти відповідей
Запитання 24

Які речовини є основним джерелом енергії для організму, сприяють кращій роботі серця, м'язів, мозку?


  

 

варіанти відповідей

білки

 вуглеводи

Запитання 25

який вуглевод не засвоюється організмом людини

варіанти відповідей

глюкоза

крохмаль

целюлоза

сахароза

Запитання 26

Визначте масу 0,2 моль глюкози


 

  

  

 

варіанти відповідей

36

3,6

900

 90

Запитання 27

Оберіть клас органічних речовин, до якого належить сполука з такою

              структурною формулою:

варіанти відповідей

Білки

 

 

 Жири

 Вуглеводи

  Спирти

Запитання 28

При отруєнні людини солями деяких металічних елементів рекомендують випити молока або сире яйце. Тому що


 

 

  

  

варіанти відповідей

Токсичні катіони осаджуються разом із білками

 Токсичні катіони осаджуються разом із жирами

Токсичні катіони осаджуються разом із вугдеводами

Відбувається окиснення

Запитання 29

Оберіть функції білків в організмі людини


 

  

  

варіанти відповідей

 Будівельна

  Енергетична

  Каталітична

 Транспортна

Окиснення

Регуляторна

Запитання 30

Фактори, що спричиняють денатурацію білків - це


 

 

  

  

варіанти відповідей

радіація

  висока температура

дія спиртів

 дія кислот

струшування, перемішування білків

всі відповіді вірні

Запитання 31

Наслідки нестачі жирних кислот в організмі


 

варіанти відповідей

 ожиріння

  погішення стану шкіри

 погіршення пам/яті

  

безпліддя

Запитання 32

Визначте причину появи неприємного запаху у жирів під час тривалого зберігання


 

  

варіанти відповідей

 Денатурація

 Ренатурація

Деструкція

 Окиснення

 

Запитання 33

Укажіть загальну формулу естерів:


 

  

 

 

варіанти відповідей

R - O - R1

R - COOH

 R - CHO

 R - COO -R1

Запитання 34

Укажіть, яка з наведених формул є формулою етилового естеру метанової кислоти - етилметаноату:


 

  

 

варіанти відповідей

С2Н5 - СОО - СН3

С3Н7 - СОО - СН3

  Н - СОО - СН3

 Н - СОО - С2Н5

Запитання 35

Під час захворювання на діабет у крові підвищується вміст



 

  

  

 

варіанти відповідей

мальтози

глюкози

фруктози

 сахарози

Запитання 36

Природна сировина, яку використовують для одержання целюлози в промислових масштабах


Запитання 37

Природна сировина, яку використовують для одержання целюлози в промислових масштабах


варіанти відповідей

нафта

 

 

  буряки

 

 картопля

 деревина

Запитання 38

Укажіть назву реакції взаємодії спирту з карбоновою кислотою


 

    

  

  

варіанти відповідей

реакція полімеризації 

реакція гідролізу

реакція гідрогенізації 

реакція естерифікації

Запитання 39

Перетворення рідкого жиру на твердий відбувається завдяки процесу:


    

   

   

 

  

варіанти відповідей

гідролізу

 гідрування

 розкладу

   

 

  окиснення

Запитання 40

Твердими є жири :


 

  


варіанти відповідей

  ті ,що містять ненасичені кислоти

ті , що містять нижчі кислоти

 рослинні

 тваринні

Запитання 41

З якою метою проводять гідрування жирів:

 


 

  

 

варіанти відповідей

добування карбонових кислот

 виготовлення маргарину

 виготовлення мила

  

виготовлення фруктових есенцій

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест