Юний ерудит (fin)

Додано: 10 травня 2020
Предмет:
Тест виконано: 1 раз
10 запитань
Запитання 1

Щорічно в океан потрапляє майже 14 тонн цієї хімії, що приблизно те саме, що вилити в воду 35 мільйонів пляшок. Найбільша концентрація елементу oxybenzone, який є в списку складників, спостерігається поруч з найвідомішими пляжами. Тому влада Гаваїв планує повністю заборонити користуватися туристам.... Чим?

варіанти відповідей

сонцезахисними кремами

алкоголем

бензином

шампунем

Запитання 2

Філологи вважають, що цей вислів за основу має єврейське слово "шеар". Воно означає "залишки в торгівлі, які ніхто вже не купить". Тому продавці часто позбувалися цих залишків так, що в результаті і виник цей дещо жаргонний вислів. Який?

варіанти відповідей

кошерний

отримати на шару

базар

шаритися

Запитання 3

ЦЕ насправді є результатом геніальності винахідника. Є три причини, чому ЦЕ виконує своє завдання: 1. При терті ЦЕ виробляє електричний заряд і притягує дрібний пил з поверхні. 2. При терті ЦЕ розкривається, змішується з більшими частинками пилу і не дає їм затримуватися на поверхні. 3. ЦЕ "шліфує" поверхню, здираючи найбільші частинки. В давнину замість ЦЬОГО використовували шматок хліба, а з 1858 року ЦЕ відверто вішають на пристрій, проти якого ЦЕ працює. Що таке ЦЕ?

варіанти відповідей

наждачний папір

пилосос

стиральна гумка

мило

Запитання 4

В минулому виробництво не давало змогу видаляти лігнін, який заповнював проміжок між волокнами целюлози. З часом лігнін розкладався, виділяючи специфічний запах. І саме тому багато людей люблять робити це. Що саме?

варіанти відповідей

рвати папір

фотографувати

фарбувати

нюхати сторінки книг

Запитання 5

Він був другом імператора Діонісія і говорив, що імператор живе найщасливішим життям. Тому Діонісій дав йому можливість побути імператором один день. Йому прислужували слуги, віддавали почесті, але над ним повісили меч на кінській волосині. Діонісій таким чином показав другові, що імператор завжди живе в режимі постійного відчуття небезпеки і його солодке життя - це ілюзія. Скажіть, як звали друга імператора?

варіанти відповідей

Дамокл

Арістотель

Плутарх

Ахілл

Запитання 6

Оле Кірк Крістіансен заснував свою компанію і девізом зробив фразу leg godt! - гратися добре!

Що це за компанія?

варіанти відповідей

SEGA

LEGO

LG

Nike

Запитання 7

У 1537 році в Венеції в типографії Паґано вийшов найперший друкований тираж. Цими книгами планувалося торгувати з турками, але Папа дізнався по цей друкований тираж і наказав його спалити. І лише одна книга збереглася, як не дивно, в християнському монастирі в передмісті Венеції. Яке слово замінене на слово "тираж"?

варіанти відповідей

Біблія

Манускрипт

Коран

Веди

Запитання 8

Вважають, що першим ЇХ зробив Джон Спілсбері у 1761 р. Він був членом Королівської географічної спілки і змушував студентів вивчати географічні карти з допомогою НИХ. І сьогодні можна попрацювати з картами а вигляді НИХ, а найскладнішими НИМИ вважається ті, де є небо або вода. Що таке ВОНИ?

варіанти відповідей

пазли

олівці

мозаїка

фото

Запитання 9

В Європі його почали "бачити" після того, як туди завезли апельсини. І саме в цей час вирішили дати йому назву. Для цього використали трохи змінене санскритське слово "naranja", що прямо і переводиться, як "апельсин". Що не помічали і не називали в Європі в доапельсинові часи?

варіанти відповідей

цитрусовий аромат

оранжевий колір

цедра

апельсинова шкірка

Запитання 10

В багатьох країнах існує повір'я, що в ЦЕЙ МОМЕНТ з людини виходить частина душі і порожнє місце може зайняти диявол. Тому в ЦЕЙ МОМЕНТ людина потребує Божого благословіння для захисту себе. То що людина робить в ЦЕЙ МОМЕНТ?

варіанти відповідей

кашляє

позіхає

чихає

поранена

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест