Задачі Взяття крові з вени для різних видів досліджень. Аутогемотерапія.

Додано: 15 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 32 рази
7 запитань
Запитання 1

Медична сестра за призначенням лікаря повинна взяти кров із вени для біохімічного аналізу через підключичний катетер. Що повинна зробити медична сестра перед узяттям і після взяття крові:

варіанти відповідей

 промити катетер 1% розчином гепарину

.

Запитання 2

Хворому призначено курс аутогемотерапії. Перед виконанням процедури необхідно попередити хворого, щоб він:

варіанти відповідей

звільнив від одягу сідницю і руку

.

Запитання 3

Медична сестра здійснила венепункцію, до системи голка – голкотримач приєднала пробірку, набрала кров, розв’язала джгут, від'єднала пробірку та поставила її до штативу. Оцініть тактику медсестри.


варіанти відповідей

Відповідь: Розв’язати джгут відразу, як тільки кров почне поступати до пробірки, та попросити пацієнта розтиснути кулак, що забезпечує достовірність результату аналізу - тривалий стаз викликає зміни концентрації білків, газів крові, білірубіну, електролітів.

Джгут більше ніж на 1 хв. не накладають.


.

Запитання 4

Медична сестра здійснила венепункцію, з’явилась кров у муфті голки, приєднала до системи «голка - голкотримач» пробірку, але в пробірку кров не поступає. Що сталось? Як поступити в даній ситуації?


варіанти відповідей

Причина 1: Голка не потрапила у вену.Ваші дії: Зафіксувати вену, підтягнути голку до себе, потім ввести голку у вену. Слідкувати, щоб кінець голки залишався під шкірою.

Причина 2: Кінчик голки притиснутий до стінки вени. В такому випадку до пробірки поступає декілька крапель крові, а потім вона перестає заповнюватись. Ваші дії: Від’єднати пробірку від голки, завдяки еластичній гумовій пробки вакуум в пробірці зберігається. Змінити положення голки у вені і знову приєднати пробірку.

Причина 3: Голка скрізь проколола вену. До пробірки поступила невелика кількість крові, потім потік припинився. Ваші дії: Поступово витягувати голку до появи крові. Якщо знову кров не поступає, то необхідно від’єднати пробірку та витягнути голку із вени.


.

Запитання 5

Які рекомендації ви надасте пацієнту перед бакдослідження крові

варіанти відповідей

Забір крові для бактеріологічного дослідження під час гарячки необхідно здійснювати до початку антибактеріального, хіміотерапевтичного лікування або через 12—24 год після останнього введення антибактеріального препарату.

Попередьте хворого, що аналіз крові він має здавати натще. Забороняється пити, палити, вживати ліки перед процедурою.


.

Запитання 6

Після забору аналізу крові на біохімічне дослідження крові медсестра поклала пробірку на підвіконня виписавши направлення віднесла в халаті аналіз.Яку помилку допустила мс.

варіанти відповідей

Направлення до лабораторії слід доставляти в поліетиленовому пакеті. На пробірці та направленні проставляють відповідний номер. Пробірки з кров'ю слід закривати гумовим корком.

Доставляти в лабораторію матеріал треба в спеціальному ящику-контейнері.


.

Запитання 7

Під час забору крові на загальний аналіз, медична сестра біологічний матеріал, під великим тиском спустила в пробірку,яку помилку допустила медсестра

варіанти відповідей

 Кров із шприца вилийте одразу в пробірку по її стінці, щоб не зруйнувались еритроцити та інші формені елементи. Закрийте пробірку стерильним гумовим корком і відправте до лабораторії.


.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест