Захворювання глотки 3

Додано: 24 березня 2020
Предмет:
Тест виконано: 636 разів
10 запитань
Запитання 1

 Хворого А. турбує сильний біль в горлі, що посилюється при ковтанні, головний біль, високу температуру тіла, лихоманку. Вказані скарги з’явились 1 добу тому. При огляді глотки виявлена гіперемія піднебінних мигдаликів та дужок. Обидва мигдалики вкриті нальотом, жовтуватого кольору. Який попередній діагноз можна поставити хворому?

 


варіанти відповідей

Виразково-плівчастий тонзиліт

Лакунарний тонзиліт

Фолікулярний тонзиліт

Дифтерія глотки

Герпетичний тонзиліт

Запитання 2

Хворий, 27 років, впродовж тижня лікувався з приводу гострого тонзиліту. Стан покращився, болі в горлі зникли. Через три дні знову з'явився значний біль в горлі, причому тільки справа. Температура тіла 38,0 С. Орофарингоскопія утруднена через неповне відкривання рота, спостерігається випинання правої половини м'якого піднебіння та набряк правої передньої піднебінної дужки, яка прикриває мигдалик.  Який попередній діагноз можна поставити пацієнту?

варіанти відповідей

Паратонзилярний абсцес. 


Заглотковий абсцес. 

Пухлина глотки.


Дифтерія глотки. 


Стороннє тіло глотки

Запитання 3

 Дитина, 5 місяців, при огляді неспокійна, плаче. Зі слів матері дихає при відкритому роті, відмовляється від грудей, постійно плаче. Температура тіла 39,9°С. Об'єктивно: на задній стінці глотки відзначається різка гіперемія та випинання слизової оболонки. Слизова оболонка порожнини носа не змінена, патологічних виділень в носових ходах немає. Носове дихання різко утруднене. Яка хвороба зумовлює таку клінічну картину? 


варіанти відповідей

Гострий аденоїдит.


Катаральний тонзиліт


Заглотковий абсцес. 

Паратонзилярний абсцес. 


Стороннє тіло носа

Запитання 4

 Через 3 тижні після перенесеного гострого лакунарного тонзиліту у хворого залишаються слабкість, субфебрильна температура, збільшені защелепні лімфатичні вузли. Мигдалики рихлі, зрощені з дужками, в лакунах - гнійні пробки. Який Ваш діагноз? 


варіанти відповідей

Хронічний тонзиліт. 


Хронічний фарингіт. 


Лакунарний тонзиліт 


Паратонзиліт. 



Пухлина мигдалика

Запитання 5

 

Хворий, 21 року, звернувся зі скаргами иа часті тонзиліти по 3—4 рази на рік; тричі за останні 5 років йому розтинали абсцеси в глотці. Об'єктивно: піднебінні мигдалики дещо збільшені, спаяні з дужками, на передніх піднебінних дужках рубці — місця розтину абсцесів, у лакунах гиійні пробки. Піднебінні дужки потовщені, з проявами застійної гіперемії. Яка тактика лікування?


варіанти відповідей

Курс протиревматичного лікування. 


Тонзилектомія безпосередньо після виникнення чергового абсцесу. 

Курс антибіотиків та імуномодуляторів.


Тонзилектомія в плановому парядку. 

Промивання лакун, фізіотерапія.


Запитання 6

Дитина 5 років, зі слів батьків погано спить вночі, дихання шумне, рот завжди широко відкритий. Голос гугнявий, тверду їжу ковтає із зусиллям, їсть повільно і довго. Об'єктивно неправильний прикус, твердє піднебіння високе. Піднебінні мигдалики гладкі, великих розмірів, сходяться по серсдній лініі. Піднебінні дужки не змінені, лакуни чисті, регіонарні лімфатичні вузли не збільшені. Під час пальцевого дослідження у склепінні носоглотки виявлсно утворення м'яко-еластичної консистенції, яке прикриває хоани. Який Ваш діагноз?


варіанти відповідей

Хронічний тонзиліт

Аденоїдні вегетації. 

Гіпертрофія піднебінних мигдаликів.

Гіпертрофія піднебінних та глоткового мигдаликів. 


Пухлина мигдаликів.


Запитання 7

 Хворий, 23 років, звернувся до оториноларинголога зі скаргами на загальну слабкість, субфебрильну температуру тіла протягом 2 міс, періодичні тонзиліти. На тонзиліти хворіє з дитинства, по 2—3 рази на рік. Об'єктивно: в защелепній ділянці пальпуються збільшені регіонарні лімфатичні вузли з обох боків. Під час огляду глотки піднебінні мигдалики розпушені, спаяні з дужками, у лакунах рідкнй гній, гіперемія і потовщення країв передніх піднебінних дужок. Який Ваш діагноз? 


варіанти відповідей

Рекурентний тонзиліт.

Хронічний фарингіт.

Лакунарний тонзиліт

Паратонзиліт.

Пухлина мигдалика

Запитання 8

Дитина постійно дихає ротом, носове дихання утруднене.

 Визначити, яка найбільш часта патологія глотки може привести до цього стану;

варіанти відповідей

Паратонзиліт

Аденоїди

Пухлина мигдаликів

Хронічний тонзиліт

Пухлина носоглотки

Запитання 9

Хворий, 16 років, госпіталізований у приймальне відділення зі скаргами на загальне нездужання, головний біль, біль у горлі. Хворіє третій день. З анамнезу відомо, що 5 днів тому був у контакті з хворою дитиною, яка була госпіталізована в інфекційне відділення. Загальний стан хворого тяжкий, шкіра бліда, температура тіла 38,2 С, пульс 94 за 1 хв. Слизова оболонка глотки помірно гіперемована, скловидний набряк м’якого піднебіння і язика. Піднебінні мигдалики покриті фібронозним нальотом, що розповсюджується на піднебінні дужки. Нашарування знімаються важко, після зняття останніх поверхня трохи кровоточить. Защелепні лімфатичні вузли збільшені, помірно болючі, набряк підшкірної клітковини до середини шиї. Ковтання помірно болюче. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий фолікулярний тонзиліт

Гострий лакунарний тонзиліт

Гострий паратонзиліт

Дифтерія глотки

Герпетичний тонзиліт

Запитання 10

Хворий, 36 років, госпіталізований до ЛОР-відділення з діагнозом лівобічний паратонзилярний абсцес. Завдання: вказати ендоскопічне дослідження, яке дозволить встановити діагноз.


варіанти відповідей

орофарингоскопія

непряма ларингоскопія

задня риноскопія

 отоскопія

пряма ларингоскопія

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест