Захворювання органів дихання: бронхіти, пневмонії.

Додано: 26 листопада 2023
Предмет: Я досліджую світ, 11 клас
5 запитань
Запитання 1

При розтині трупа чоловіка зі злоякісною пухлиною шлунку, померлого від ракової інтоксикації, в задньонижніх відділах легень виявлені щільні сіро-червоного кольору неправильної форми осередки, які виступають над поверхнею розрізу. Мікроскопічно при цьому у просвіті, стінках дрібних бронхів та альвеолах виявляється ексудат, в якому багато нейтрофілів. Яке захворювання виявлене в легенях у померлого?

варіанти відповідей

 Гострий бронхіт

 Гостра гнійна бронхопневмонія

 Проміжна пневмонія

Запитання 2

На розрізі легені виявлені множинні вогнища до 2,5 см в діаметрі неправильної форми, щільні, безповітряні, без чітких меж, яскраво-червоного кольору. При мікроскопічному дослідженні в просвіті альвеол знайдені еритроцити, невелика кількість лімфоцитів. Описані зміни характерні для:

варіанти відповідей

 Грипозної пневмонії

 Геморагічного інфаркту легені

 Корової пневмонії

Запитання 3

Хворий 49 років помер від крупозної пневмонії. Яка найбільш вірогідна безпосередня причина смерті?

варіанти відповідей

Легенево-серцева недостатність

 Кахексія

Тромбемболія легеневої артерії

Запитання 4

У хворого, який помер від дихальної недостатності через пневмонію, при мікроскопічному дослідженні в альвеолах виявлені скупчення десквамованих клітин альвеолярного епітелію, набряк, піниста рідина, клітинна інфільтрація міжальвеолярних перетинок, місцями з їх деструкцією. За життя у хворого в харкотинні були виявлені гриби, коки, мікобактерії, цитомегаловірус. Вкажіть вид ураження легень.

варіанти відповідей

 Стафілококова пневмонія

 Цитомегаловірусний пневмоніт

 Казеозна пневмонія

Запитання 5

У хворого з термінальною стадією хронічної ниркової недостатності (сечовина крові -70 моль/л, креатинін -1,07 ммоль/л) в клініці з'явилися симптоми утрудненого дихання, кашель. При бронхоскопії слизова оболонка бронхів повнокровна, набрякла, з наявністю дрібних крововиливів, виразок. В просвіті бронхів багато слизу. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

 бронхопневмонія;

 лобарна пневмонія

 гострий бронхіт;

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест