Заліковий тест з предмету ХАССР в закладах ресторанного господарства

Додано: 22 жовтня 2023
Предмет:
30 запитань
Запитання 1

Що є метою системи ХАССП?

варіанти відповідей

 розширення програми виробництва в результаті виготовлення нової продукції.


забезпечення безпечності харчових продуктів.

досягнення довгострокового успіху шляхом максимального задоволення потреб споживачів, співробітників та суспільства.

усі відповіді є правильними.

Запитання 2

За допомогою якої кількості принципів базується системи ХАССП?

варіанти відповідей

5

7

12

14

Запитання 3

За допомогою якої кількості кроків здійснюється логічна послідовність розроблення та впровадження системи ХАССП?

варіанти відповідей

5

7

12

14

Запитання 4

Система ХАССП - це?

варіанти відповідей

Система ХАССП - це дієвий інструмент управління безпечністю харчових продуктів, в основі якого лежить аналіз небезпечних чинників та контроль у критичних точках.


Скоординована діяльність, що полягає у спрямуванні й контролюванні організації щодо якості.

Розподіл відповідальності, повноважень і взаємовідносин між працівниками.

 Система, що дає змогу встановлювати політику і мету й досягати цієї мети.

Запитання 5

Які існують категорії ризиків у системі ХАССП?

варіанти відповідей

біологічні, психофізіологічні, екологічні, хімічні.

 

політичні, економічні, соціальні, екологічні

біологічні, фізичні, хімічні та алергени

усі відповіді є правильними

 

Запитання 6

До біологічних чинників небезпеки у харчових продуктах відносять - ?

варіанти відповідей

пліснява та дріжджі

 

шкідливі бактерії, віруси, пріони та паразити

усі відповіді правильні

немає жодної правильної

Запитання 7

До фізичних небезпечних чинників у харчових продуктах відносять?

варіанти відповідей

скло, метал, пластик, плівка, кістки, камінці, нитки, гума, тріски, ювелірні прикраси, нігті, фарба, штукатурка, шерсть, папір, щетина тощо.

хімікати, що використовуються на підприємствах: мийні та засоби для дезінфекції, мастила 

шкідливі бактерії, віруси, пріони та паразити

усі відповіді правильні

Запитання 8

Яким транспортом перевозять харчові продукти?

варіанти відповідей

Критими брезентом вантажними автомобілями

  

Спеціальним транспортом, що має маркування «Продукти»

 Спеціальним транспортом, що має маркування «Гігієнічний транспорт»

 Мікроавтобусами

Запитання 9

 Як часто потрібно змінювати санітарний одяг персоналу закладу ресторанного господарства?

варіанти відповідей

по мірі забруднення, але не рідше 1 разу на 2 дні

по мірі забруднення

раз на два дні

раз на тиждень

Запитання 10

. При виявленні яких захворювань потрібно негайно відсторонити від роботи працівника закладу ресторанного господарства

варіанти відповідей

ангіна

гастрит

головний біль

високий тиск

Запитання 11

Розкрийте поняття «дезінфекція»:

варіанти відповідей

знищення патогенних та умовно патогенних мікроорганізмів в середовищі, в якому знаходиться людина

процес миття посуду та обладнання з додаванням спеціальних засобів


знищення комах та гризунів в середовищі закладу ресторанного господарства

всі відповіді вірні

Запитання 12

Де повинна проводитись санітарна обробка одягу персоналу закладу ресторанного господарства?

варіанти відповідей

вдома

в централізованій пральні на підприємстві або із залученням підрядників

по можливості - вдома чи на підприємстві

не має вірної відповіді

Запитання 13

Яка мета медичних оглядів та обстежень персоналу ЗРГ?

варіанти відповідей

заповнення особової медичної карти працівника


знизити кількість перевірок ресторанного бізнесу


профілактика захворювань громадян України.


не допустити до роботи в закладі ресторанного господарства хворого працівника чи бактеріоносія

Запитання 14

Яка кількість комплектів санітарного одягу має бути у працівника?

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 15

Забороняється доступ до роботи у холодному і кондитерських цехах при:

варіанти відповідей

підвищеному артеріальному тиску

ураженнях шкіри

стафілококовій інфекції

всі відповіді вірні

Запитання 16

Своєчасне поповнення обрунтованого запасу дезінфекційних та миючих засобів забезпечує:

варіанти відповідей

старший кухар

 прибиральниця

працівник СЕС

адміністрація

Запитання 17

Обов′язки щодо проведення заходів з дезінcекції та дератизації покладені на

варіанти відповідей


старшого кухаря

 прибиральницю

 адміністрацію підприємства

Запитання 18

Відповідальний за санітарний стан підприємства та дотримання санітарних правил несе:



варіанти відповідей

 директор


лікар СЕС

кухар

прибиральниця

Запитання 19

Гумові рукавички доцільно одягати при

варіанти відповідей

роботі з сировиною

декоративному манікюрі

оздоблення готових виробів

відвідування туалету

Запитання 20

Яку хворобу називають хворобою "брудних рук"?

варіанти відповідей

холера


дезинтерія

туберкульоз

Запитання 21

Знищення збудників різних хвороботворних захворювань в зовнішньому середовищі за допомогою спеціальних засобів:*

варіанти відповідей

інкубація

вакуум

санітарія

дезінфекція

Запитання 22

. Що з нижче наведеного є найбільш поширеним носієм забруднення

варіанти відповідей

Руки, одяг та обладнання

Одяг, сирі продукти та обладнання

Пил, грунт і одяг

Сирі продукти, гризуни і одяг

Запитання 23

Одяг співробітників, які обробляють харчові продукти, повинен

варіанти відповідей

На одязі повинні бути кишені і обов'язковий головний убір

Бути яскравого кольору і використовуватися в робочі дні

Бути чистим і використовуватися тільки на кухні

Бути білого кольору з коротким рукавами

Запитання 24

Які з перерахованих дій запобігають забрудненню бактеріями продуктів харчування?

варіанти відповідей

Миття рук перед обробкою продуктів харчування

Обов'язковий розігрів продуктів харчування перед подачею на стіл

Зберігання продуктів харчування у холодильнику в упаковці з металевої фольги

Прибирання робочих поверхонь після розміщення їжі на них

Запитання 25

Як називається комплекс заходів по боротьби з гризунами, які є переносниками таких інфекційних захворювань як туляремія, лептоспіроз, паратиф, інфекційний паратиф та ін.

варіанти відповідей

Дератизація

Дезінфекція

Дизентерія

Дезінсекція

Запитання 26

. Санітарні вимоги обов'язкові для виконання

варіанти відповідей

усіма співробітниками та підрядниками

кухарями та керівництвом

всіма співробітниками

усіма кухарями

Запитання 27

Чи можна миття рук замінити антисептиками для рук?

варіанти відповідей

так, якщо користуатися кожні 15хв

так

ні

Запитання 28

Чи можуть особи, які мають подряпини, рани, опіки або інфіковані рани на руках, зап'ястях, незакритих частинах тіла, працювати з харчовими продуктами або поверхнями, що контактують із харчовими продуктами

варіанти відповідей

не можуть, за жодних умов такі особи не допускаються до роботи з харчовими продуктами або поверхнями, що контактують із харчовими продуктами


можуть, якщо мають санітарну книжку

можуть, але тільки якщо травма повністю захищена безпечною водонепроникною пов'язкою

можуть, бо це не впливає на роботу

Запитання 29

Спецодяг у харчовій індустрії має забезпечувати:

варіанти відповідей

захист поверхонь, що контактують із харчовими продуктами

захист продукту харчування


безпеку працівника

захист та безпеку продукту харчування та працівника


Запитання 30

. Кожен суб'єкт господарської діяльності в межах поводження з відходами виробництва та сміттям повинен забезпечити

варіанти відповідей

визначення графіків та способів вивезення відходів із приміщень, у яких здійснюється поводження з харчовими продуктами, з метою уникнення їх накопичення

виконання операторами ринку всіх передбачених законодавством вимог щодо утилізації відходів


інформацію про місця збору відходів у зонах поводження з харчовими продуктами

всі відповіді вірні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест