Завоювання Сицилії і падіння Муссоліні

Додано: 14 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
23 запитання
Запитання 1

Ейзенхауер вважав, що на Сицилію слід нападати, якщо наша мета – очистити Середземне море. А якщо мета в тому, щоб напасти на Італію і завдати їй поразки, слід напасти на Корсику і Сардинію. Операція завоювання Сицилії називалася ....

варіанти відповідей

Лайка

Володар

Магніт

Руїни

Запитання 2

В першому нападі взяло участь 3 000 кораблів, що везли ... солдатів, 14 000 машин, ... танків і 1800 гармат.

варіанти відповідей

160 000, 600

185 000, 450

174 000, 765

Запитання 3

Серед військових кораблів .. % були британські. Американці мали .. % літаків, а решта британські. Американці мали .. дивізій, а ми ...

варіанти відповідей

80, 55, 6, 8

60, 45, 8, 6

70, 50, 7, 8

Запитання 4

Загально командував .....

варіанти відповідей

Ейзенхауер

Монтгомері

Алесандер

Запитання 5

15 групою армій мав командувати ...

варіанти відповідей

Александер

Монтгомері

Ейзенхауер

Запитання 6

Вона складалася з 7-ї америк. армії під командою ....

варіанти відповідей

Монтгомері

Паттона

Теддера

Запитання 7

І 8-ї брит. армії під командою ....

варіанти відповідей

Паттона

Монтгомері

Каннінгема

Запитання 8

Маршал .... командував авіацією.

варіанти відповідей

Каннінгем

Теддер

Запитання 9

А союзним військово-морським флотом ....

варіанти відповідей

Монтгомері

Каннінгем

Брук

Запитання 10

Інтенсивні повітряні нальоти почалися .. липня з бомбардування аеродромів Сицилії і Сардинію.

варіанти відповідей

1

3

4

5

Запитання 11

Висадка мала бути 10 липня. Вранці ..липня численні армади зібралися на південь від Мальти, і настала пора плисти до Сицилії. Ранок був чудовий, але опівдні подув неочікуваний прохолодний пн.-зх. вітер. Пополудні вітер посилився, а ввечері покотилися важкі хвилі, які зробили б висадку ризикованою. Надто пізно щоб її відкладати. Багато кораблів припливло пізно, бо їх розпорошило, але великої шкоди не було. Вітер стих протягом ночі.

варіанти відповідей

8

9

Запитання 12

Негода допомогла зробити несподіванку. Авіадесантним військам дуже не пощастило. Понад третину планерів, які везли нашу 1-шу авіадесантну бригаду, їхні буксирні америк. літаки відчепили надто рано, тож чимало людей утопилися. Решту розкидало по пд.-сх. Сицилії і тільки .. планерів долетіли до важливого мосту, що був їх метою. З 8 офіцерів і 65 солдатів, аж поки через 20 годин надійшла допомога, вижило тільки ..

варіанти відповідей

12, 19

14, 21

11, 5

Запитання 13

Невдовзі в наших руках було 12 аеродромів, а 18 липня на острові лишилося тільки 25 боєздатних німецьких літаків. 1100 літаків ми знищили або пошкодили (ворожих). На суходолі дороги були вузькі, а рухатися часто було неможливо, хіба що пішки. На фронті 8-ї армії гора .... блокувала шлях і давала ворогу спостерігати за нами. Серед наших військ почала лютувати малярія. Але все було успішно.

варіанти відповідей

Етна

Мессин

Запитання 14

Ворог перебрався через Мессинську протоку, але після 38 днів боїв генерал Александер телеграфував: "Цього ранку, .. серпня 1943 о .. годині, останній німець утік із Сицилії, і тепер увесь острів у наших руках."

варіанти відповідей

17, 10

18, 11

16, 12

14, 13

Запитання 15

Наш наступний крок був і далі невизначений. Нам треба перетнути Мессинську протоку і захопити"носок" Італії чи "п'ятку" в Таранто, а може висадитись в Салерно і захопити Неаполь? Прояснили ситуацію успіх. .. липня велика група америк. бомбардувальників брмбували залізничні станції і аеропорт в Римі. Став вірогідним крах Італії.

варіанти відповідей

18

19

20

Запитання 16

Муссоліні марно проводив зміни серед політиків і генералів. У лютому генерал Амброзіо замінив генерала .... на посаді начальника італійського генштабу. Амброзіо із герцогом Аквароне були особистими радниками короля. Вони не 1 місяць сподівалися повалити дуче.

варіанти відповідей

Кавальєро

Літторіо

Запитання 17

Він образився, коли його новий начальник генштабу запропонував негайно вивести італ. дивізії з Балкан.

Ще з лютого монарх перебував у контакті з маршалом ...., спровадженим у відставку після поразок у Греції 1940. Склади план. Вирішили, що Муссоліні арештують .. липня і генерал Амброзіо погодився знайти агентів і створити ситуацію для цього.

варіанти відповідей

Бадольйо

Кінг

26

27

Запитання 18

13 липня вони завітали до Муссоліні і спонукали його скликати офіційне засідання ради .. липня.

варіанти відповідей

24

25

26

Запитання 19

Того самого 19 липня Муссоліні в супроводі Амброзіо полетів на зустріч із Гітлером на віллі у ..... поблизу Риміні. Муссоліні писав: "Там був прохолодний і тіністий парк і схожий на лабіринт будинок. То був наче кросворд, застиглий у домі."

варіанти відповідей

Рим

Неаполь

Фельтре

Запитання 20

Фюрер казав, що до зими проти Англії буде застосована нова таємна зброя. Італію слід захищати, "щоб Сицилії могла стати для ворога тим, чим був для нас Сталінград." Амброзіо спонукав свого начальника виразно сказати Гітлеру, що Італія вже не може воювати. Але тоді оголосили, що Рим цієї миті зазнає інтенсивного повітряного бомбардування. Муссоліні пообіцяв дати додаткові німецькі підкріплення для Сицилії. Розмовляючи з Муссоліні, король наголосив, що ситуація напружена і так далі не можна, і німці хочуть нас одурити. Муссоліні обіцяв вивести Італію з Осі до .. вересня.

варіанти відповідей

15

12

21

Запитання 21

....., фашист-ветеран, колишній міністр закорд. справ і посол в Британії, якому було нестерпно, що Італія, оголосила війну Британії, приїхав до Рима, щоб головувати на засіданні Великої ради. 22 липня він завітав до Муссоліні і сказав, що хоче повернути командування збройними силами королю.

варіанти відповідей

Діно Гранді

Понц

Запитання 22

24 липня о ..годині зібралася Велика рада. Дебати були до півночі.

Почалося виконування арешту Муссоліні. Ранок 25 липня він провів у своєму кабінеті, потім відвідав деякі квартали в Римі, що постраждали від бомб, і попросив про зустріч із королем на 5 годину. Коли Муссоліні йшов до короля, побачив багато поліції і охорони. Король казав: "Справи давно вже кепські. Італія розшматована. Бойовий дух армії занепав. Солдати вже не хочуть воювати. У вас залишився 1 друг і це я.". Потім він сів у інший автомобіль і поїхав. Бадольйо сформував уряд.

варіанти відповідей

17

18

16

Запитання 23

29 липня Муссоліні мало б виповнитися .. років, Герінга обрали для офіційного візиту. Але ввечері 25 липня було зрозуміло, що Муссоліні усунули. Німці зробили план порятунку Муссоліні, окупації Рима.

варіанти відповідей

60

58

59

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест