Зірки балету ХХI століття

Додано: 17 квітня 2020
Предмет: Мистецтво, 10 клас
Тест виконано: 36 разів
6 запитань
Запитання 1

Мико́ла Макси́мович Цискарі́дзе (31 грудня1973, Тбілісі) — російський артист балету, прем'єр Великого театру, народний артист Росії (2001), нині ректор Академії російського балету ім. А.Я.Ваганової.

Після закінчення МАХУ в 1992 р. на запрошення Ю. Н. Григоровича, М. Цискарідзе прийнятий у балетну трупу Великого театру Росії, де швидко зайняв положення провідного соліста, а потім прем'єра. Одночасно продовжував свою освіту в Московському державному хореографічному інституті, який закінчив 1996 року. Свої перші ролі Микола Цискарідзе готував із Г. С. Улановою та М. Р. Семачевим, а далі займався з М. Т. Семеновою та М. Б. Фадеєчевим.

Оберіть вірні зображення.

варіанти відповідей
Запитання 2

Уля́на Лопа́ткина ( 23 лист.1973 Керч,Україна) — російскьа артистка балету, прима-балерина Маріїнського театру 1995—2017 роках.

Народна артистка Росії (2006), лауреат Державної премії (1999).Займалась у дитинстві в танцювальних гуртках і спортивною гімнастикою.

1991 закінчила Академію балета ім. А. Я. Вагановой (по классу професора Н. Дудінской), була прийнята в балетну трупу Маріїнського театру. 1995 стала примою трупи. Оберіть вірні зображення.

варіанти відповідей
Запитання 3

Катерина Ігорівна Кухар (нар. 18 січня 1982, Київ, Україна) — українська акторка балету, прима-балерина Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка, заслужена артистка України. Народна артистка України.

Народилася 18 січня 1982 року в Києві. У п'ять років її відвели до Палацу піонерів на секцію спортивної гімнастики, але вже після першого тренування перевели до балетного гуртка.

Закінчила Київське державне хореографічнеучилище. За два роки її було нагороджено дипломом 2-го всеукраїнського фестивалю народної творчості «Всі ми діти твої, Україно».

У 1997 році балерина потрапила до класу народної артистки СРСР, директорки та художньої керівниці училища Тетяни Таякіної. Вона підготувала її до міжнародного конкурсу молодих виконавців «Prix de Lausanne». На конкурсі Катерину було нагороджено почесним дипломом, і запрошено на стажування до Лозанни, Швейцарія. Однак, від цієї пропозиції вона відмовилася. Того ж року народний артист СРСР Валерій Ковтун обрав її для дебюту з партією Маші в балеті «Лускунчик» у Японії

У 1999 року Катерина Кухар з відзнакою екстерном закінчила училище, і почала працювати в трупі Національної опери України.

27 червня 2012 року балерині Катерині Кухар було присвоєно почесне звання Заслуженої артистки України.

1 грудня 2016 року Катерину Кухар було нагороджено Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

10 липня 2017 року, у рамках #танціззіркамиchallenge, відник телепередачі «Світ навиворіт» на каналі «1+1» Дмитро Комаров передав естафету Катерині Кухар, яка стала суддею п'ятого сезону телевізійного проекту «Танці з зірками», яке триватиме з 27 серпня до 29 жовтня . 14 вересня 2019 Катерина розписалася зі своїм партнером, а 15 вересня у прямому ефірі "Танці з зірками" відбулося їхнє весілля.

Оберіть вірні зображення.

варіанти відповідей
Запитання 4

Матвієнко Денис Володимирович (нар. 23 лютого 1979, Дніпропетровськ) — артист балету, Прем'єр Маріїнського театру (Санкт-Петербург, Росія), Заслужений артист України, єдиний у світі володар чотирьох Ґран-прі міжнародних конкурсів артистів балету. Володар Призу Вацлава Ніжинського, премії «Душа танцю» в номінації «Зірка». Запрошений соліст Большого театру (Москва, Росія), Нового національного токійського театру (Токіо, Японія), Ла Скала (Мілан, Італія), Опера Гарньє (Париж, Франція) та Американського театру балету (Нью-Йорк, США) тощо.

1997 — IV Міжнародний конкурс артистів балету в Люксембурзі — Ґран-прі;

1998 — III Міжнародний конкурс артистів балету ім. Рудольфа Нурієва в Будапешті — Ґран-прі;

1999 — III Міжнародний конкурс сучасної і класичної хореографії в Наґої, Японія — Золота медаль і Приз Вацлава Ніжинського;

2005 — X Московський Міжнародний конкурс артистів балету і хореографів — Ґран-прі.

2008 — Приз «Душа танцю» в номінації «Зірка»

2009 — Нагороджений нагрудним знаком Міністерства культури Республіки Татарстан «За досягнення в культурі»

2011 — Володар Міжнародної балетно премії DANCE OPEN в номінації «Найкраща пара»

2014 — «Людина року» 2013 у номінації «Митець року»

Оберіть вірне зображення.

варіанти відповідей
Запитання 5

Христина Віталіївна Шишпор (нар.5 березня 1986, Київ) — артистка балету, заслужена артистка України, прима-балерина Національного академічного театру опери та балету України ім.Тараса Шевченка.Вступила та закінчила Київський хореографічний коледж Кияночка,навчаючись у Київській муніципальній Українській Академії танцю, почала паралельно свої перші виступи у складі балетної трупи Національної опери України (2002 р.).

У віці 16 років, після перемоги у Міжнародному конкурсі балету ім. С. Лифаря, Христину запросили працювати одночасно три театри: Великий театр Росії, Віденська державна опера і Національний театр опери та балету України. Вона відхилила всі пропозиції, щоб працювати в Національному оперному театрі України.

Свою дебютну сольну партію балерина зіграла у тендітному віці – 17 років. Це була роль Одетти-Оділії в балеті «Лебедине озеро» П. Чайковського.

Артистка активно гастролює, вона танцювала на провідних сценах: Японії, Бразилії, Аргентини, Перу, Італії, Німеччини, Австрії, Угорщини, Венесуели, Чилі, Франції, Монако, Іспанії, Бельгії та інших країн. Серед них можна виділити виступи на сценах Віденської та Будапештської опери.

Займається творчістю поза стінами театру. Зокрема, Христина зіграла головні ролі у кліпах О. Винника “Ніно”(2016 р.), ТІК “Злива” (2018 р.), знялася у кліпі І. Білик “Леонід”(2018 р.), Kazaky “Dance And Change”(2012 р.) та В. Гришко “Пам'яті Карузо”(2013 р.).

Оберіть вірні зображення.

варіанти відповідей
Запитання 6

Стоянов Олександр (нар.10 червня1987, Сімферополь) — український артист балету, прем'єр Національної опери України. Заслужений артист України (2016) .У віці 10-ти років Олександр встиг завоювати призові 1-е і 2-е місця на місцевих чемпіонатах з бальних танців. Випадково, на одному з конкурсів, його помітив професійний балетний педагог. І в 1998 році Олександр вступив у Київське державне хореографічне училище і закінчив його в 2006 році. Прищепив любов до балету і вклав душу в Олександра його педагог народний артист України Володимир Денисенко.

У 2006 році, після випуску з КГХУ, Олександр став солістом Національної опери України. У тому ж році він отримав запрошення на роботу в Маріїнський театр опери та балету в Санкт-Петербурзі, а через кілька років його запрошував Великий театр і Берлінська Опера. Але від роботи за кордоном він відмовився, вирішивши танцювати на батьківщині. У Національній опері України Олександр виконує провідні ролі практично всього репертуару.

Оберіть вірні зображення.

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест