Зірки балету.( Генії танцю).

Додано: 12 квітня 2020
Предмет: Мистецтво, 7 клас
Тест виконано: 19 разів
8 запитань
Запитання 1

Геніальний танцівник XX століття

1905 – 1986 рр.

Відомий балетний танцівник і хореограф родом з Київщини почав займатися балетом з 17 років. Талантом і особистістю захоплювалися поголовно всі художники та критики. Серед друзів танцівника – Пабло Пікассо, Сальвадор Далі, Коко Шанель. А Шарль де Голь навіть запропонував йому громадянство Франції, від якого танцюрист відмовився. «Я українець і цим пишаюся», – так відповів геній на пропозицію тогочасного французького президента. Фактично він відродив французький балет, його репертуар, трупу, його школу та славу, ставши основоположником нового напрямку в балеті – «неокласицизму». Сучасники називали його «богом танцю», «добрим генієм балету XX століття». За роки роботи в Гранд-Опера виховав одинадцять зірок балету.

Також в столиці України працює Київська муніципальна українська академія танцю (названа в його честь)

Назвіть його.


варіанти відповідей

Серж Лифар

Вацлав Ніжинський

Сергіф Дягілєв

Запитання 2

Ва́цлав Ніжи́нський (пол.Wacław Niżyński, 12 березня1889, Київ — 11 квітня1950, Лондон, Велика Британія) — український артист балету польського походження, видатний танцівник і хореограф зірковоі трупи Сергія Дягілєва.

З 1913 жив у Західній Європі: провідний танцюрист і балетмейстер «Російських сезонів» у Парижі й Лондоні, балетної трупи Сергія Дягілєва, власної трупи в Лондоні.

Критики називали його «восьмим дивом світу», найвище оцінюючи його талант танцівника.

Його партнершами були Матильда Кшесінська й Анна Павлова.

Серед учнів Броніслави Ніжинської (його сестри) був видатний український балетний танцівник та хореограф Сергій Лифар.

Оберіть вірне зображення

варіанти відповідей
Запитання 3

Радянський і британський артист балету, балетмейстер. 1961 року не повернувся до СРСР після закордонних гастролей, ставши зіркою лондонського Королівського балету.

1955 році вступив до Ленінградського хореографічного училища, навчався у класі Олександра Пушкіна. Після його закінчення в 1958 році Нурєєв став солістом балету театру імені С. М. Кірова (нині — Маріїнський театр).

Понад п'ятнадцять років він був зіркою лондонського Королівського балету і був постійним партнером великої англійської балерини Марго Фонтейн. Виступав по всьому світу (в Європі, США, Японії, Австралії і т. д.). Працював дуже інтенсивно, наприклад, в 1975 році число виступів досягло трьохсот. Вважається, що він повністю змінив пасивну роль танцюриста в класичному балеті. Перший вдягнув тріко на сцену (без комзолу).

варіанти відповідей

Михайло Баришников

Рудольф Нурєєв

Олександр Годунов

Маріс Ліепа

Запитання 4

Бари́шников Михайло Миколайович (27 січня1948, Рига) — американський балетний танцівник, хореограф, балетмейстер, актор кіно російського походження. Займатися балетом почав у Ризькому хореографічному училищі,продовжив навчання в Ленінградському хореографічному училищі в класі Олександра Пушкіна (у нього ж раніше навчався Рудольф Нурієв).Був солістом Кіровського театру в Ленінграді в період 1967—1974 років. Під час гастролей радянського театру за кордоном в 1974 році, отримавши запрошення вступити у трупу Американського театру балету від Олександра Мінца вирішив не повертатися до СРСР і залишитися в Канаді. Став «неповерненцем», що викликало великий скандал у радянських політичних колах.

Танцював у різних трупах і згодом став основним танцюристом у трупі Американського театру балету (АБТ), партнером Гілсі Кіркланд. У 1978-80 виступав у трупі Нью-Йоркського міського балету, створеного Джорджем Баланчиним. В період 1980—1989 років директор, балетмейстер і прем'єр Американського театру балету.

З 1990 по 2002 рік очолював трупу «Проект білий дуб» (Флорида), яку він заснував разом з Марком Морісом. Від 2005 року художній керівник «Центру мистецтв імені Михайла Баришникова».Оберіть вірне зображення.

варіанти відповідей
Запитання 5

Мико́ла Макси́мович Цискарі́дзе (31 грудня1973, Тбілісі) — російський артист балету, прем'єр Великого театру, народний артист Росії (2001), нині ректор Академії російського балету ім. А.Я.Ваганової.

Після закінчення МАХУ в 1992 р. на запрошення Ю. Н. Григоровича, М. Цискарідзе прийнятий у балетну трупу Великого театру Росії, де швидко зайняв положення провідного соліста, а потім прем'єра. Одночасно продовжував свою освіту в Московському державному хореографічному інституті, який закінчив 1996 року. Свої перші ролі Микола Цискарідзе готував із Г. С. Улановою та М. Р. Семачевим, а далі займався з М. Т. Семеновою та М. Б. Фадеєчевим.

Оберіть вірне зображення.

варіанти відповідей
Запитання 6

Маріс Лієпа, повне ім'я Маріс-Рудольф Едуардович Лієпа (27 липня 1936, Рига — †26 березня1989, Москва) — латвійський радянський артист балету. Народний артист СРСР (1976). Лауреат Ленінської премії (1970).

Закінчив Ризьке і Московське хореографічне училище (1955). В 1960–1982 рр. був солістом Великого театру в Москві. Багато знімався у кіно й на телебаченні.

Грав в українських телефільмах: «До розслідування приступити» («Наклеп», 1987, 2 а), «Шлях до пекла» (1988, 2 с, Отто Штімер).

Похований на Ваганьківському кладовищі. Про нього знято документальну стрічку «Маріс Лієпа» (1972).

Оберіть вірне зображення.

варіанти відповідей
Запитання 7

Народився 1 лютого1965 року у Донецьку — український артист балету, хореограф, менеджер, педагог, засновник і керівник школи хореографічної майстерності у Донецькому академічному державному театрі опери та балету ім. А.Солов'яненка.

1986 — Народний артист УРСР

Орден «За заслуги» ІІ і ІІІ ступеня, Командорським Хрестом-орденом Святого Станіслава ІІІ ступеня, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

Назвіть його.


варіанти відповідей

Микола Цискорідзе

Вадим Писарєв

Андріс Лієпа

Запитання 8

Матвієнко Денис Володимирович (нар. 23 лютого 1979, Дніпропетровськ) — артист балету, Прем'єр Маріїнського театру (Санкт-Петербург, Росія), Заслужений артист України, єдиний у світі володар чотирьох Ґран-прі міжнародних конкурсів артистів балету. Володар Призу Вацлава Ніжинського, премії «Душа танцю» в номінації «Зірка». Запрошений соліст Большого театру (Москва, Росія), Нового національного токійського театру (Токіо, Японія), Ла Скала (Мілан, Італія), Опера Гарньє (Париж, Франція) та Американського театру балету (Нью-Йорк, США) тощо.

1997 — IV Міжнародний конкурс артистів балету в Люксембурзі — Ґран-прі;

1998 — III Міжнародний конкурс артистів балету ім. Рудольфа Нурієва в Будапешті — Ґран-прі;

1999 — III Міжнародний конкурс сучасної і класичної хореографії в Наґої, Японія — Золота медаль і Приз Вацлава Ніжинського;

2005 — X Московський Міжнародний конкурс артистів балету і хореографів — Ґран-прі.

2008 — Приз «Душа танцю» в номінації «Зірка»

2009 — Нагороджений нагрудним знаком Міністерства культури Республіки Татарстан «За досягнення в культурі»

2011 — Володар Міжнародної балетно премії DANCE OPEN в номінації «Найкраща пара»

2014 — «Людина року» 2013 у номінації «Митець року»

Оберіть вірне зображення.

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест