Змішані тести Лікувальна справа ІV вар.

Додано: 21 травня 2021
Предмет:
Тест виконано: 110 разів
150 запитань
Запитання 1

"Кинджальний біль"' виразковий анамнез, напруження м'язів передньої черевної стінки це:

варіанти відповідей

Тріада Лаффіте

Тріада Мондора

Тріада Огюстена

Тріада Крисчена

Тріада Кондора

Запитання 2

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 22-х років, яка скаржиться на підвищення температури тіла до 37,4°C, загальну слабкість, пітливість, біль у ліктьових та колінних суглобах "летючого" характеру. Вкажіть, для якого захворювання характерні ці скарги:

варіанти відповідей

Подагра

Остеохондроз

Ревматоїдний артрит

Ревматична хвороба

Остеоартроз

Запитання 3

Одноразові медичні вироби відразу після використання підлягають:

варіанти відповідей

Дезінфекції

Сортуванню

Стерилізації

Передстерилізаційній обробці

Утилізації

Запитання 4

Чоловіку 51 рік, звернувся на ФАП зі скаргами на біль в горлі, що посилюється під час ковтання, загальну слабкість, головний біль, високу температуру тіла. При фарингоскопії на гіперемованій і набряклій слизовій оболонці мигдаликів відмічаються жовтувато-білі крапки розміром з головку шпильки. Визначте діагноз:

варіанти відповідей

Катаральна ангіна

Виразково-плівчаста ангіна

Фолікулярна ангіна

Лакунарна ангіна

Дифтерія глотки

Запитання 5

До ФАПу машиною швидкої допомоги терміново доставили пацієнта 20-ти років, у якого блювотні маси мають вигляд "кавової гущі'.' Вкажіть, про що це свідчить:

варіанти відповідей

Легенева кровотеча

Стеноз воротаря шлунка

Кровотеча з розширених вен стравоходу

Анорексія

Шлункова кровотеча

Запитання 6

. Фельдшер ФАПу оглядає дитину 8-ми років зі скаргами на слабкість, біль при ковтанні, дрібноточковий висип на гіперемованій шкірі, підвищення температури тіла до 38°C. Об'єктивно: у зіві яскрава гіперемія слизової оболонки, збільшення лімфатичних вузлів, блідість носо-губного трикутника, язик обкладений білим нальотом. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Атопічний дерматит

Краснуха

Скарлатина

Вітряна віспа

Кір

Запитання 7

При профобстеженні на ФАПі у жінки 40-ка років була виявлена безсимптомна фіброміома матки розміром 7-8 тижнів вагітності. Яка тактика ведення пацієнтки?

варіанти відповідей

Фізіотерапевтичні методи лікування

Медикаментозне лікування

Диспансерний нагляд

Оперативне лікування

Санаторно-курортне лікування

Запитання 8

До фельдшера звернувся хлопчик 10-ти років зі скаргами на тривалу кровотечу після екстракції зуба. Об'єктивно: шкіра та слизові бліді, на шкірі тулуба та кінцівок крововиливи різної величини від пете- хій до плям, розташовані хаотично, різного забарвлення. Комірка видаленого зуба кровоточить. Печінка, селезінка не збільшені. Яку хворобу можна запідозрити?


варіанти відповідей

Геморагічний васкуліт

Гострий лейкоз

Гемолітична анемія

Тромбоцитопенічна пурпура (хвороба Верльгофа)

Гемофілія

Запитання 9

Хвора 36-ти років звернулась зі скаргами на загальну слабкість, швидку стомлюваність, сухість шкіри, набряки обличчя, закрепи. Місяць тому перенесла струме- ктомію з приводу тиреотоксикозу. Шкіра бліда, суха. Ps58/хв., слабкого наповнення, АТ- 90/55 мм рт.ст. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені. Живіт м'який, безболісний під час пальпації. Діурез 1,2 л за добу. Виберіть препарат для патогенетичного лікування хворої:

варіанти відповідей

L-тироксин

Йодид калію

Мерказоліл

Ловастатин

Гіпотіазид

Запитання 10

.Дитина 3-х місяців знаходиться на грудному вигодовуванні. Мати звернулась до фельдшера із скаргами на зменшення кількості сечовипускань у дитини, неспокій після годування, за місяць набрала в масі 400 г. Дані симптоми дозволяють запідозрити:

варіанти відповідей

Перегодовування

Просту диспепсію

Парентеральну диспепсію

Кишковий токсикоз

Недогодовування

Запитання 11

Хвора 23-х років звернулася на прийом до жіночої консультації зі скаргами на виділення з піхви з неприємним запахом, свербіння в ділянці зовнішніх статевих органів. В ході гінекологічного огляду: слизова оболонка піхви гіперемована, на дотик кровоточить, виділення біло-зелені, пінисті, значні. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Хламідіоз

Трихомоніаз

Сифіліс

Кандидоз

Гонорея

Запитання 12

Фельдшер під час дезінфекції шприців та голок випадково направив струмінь дезрозчину собі в очі. Яку першу допомогу потрібно надати в даному випадку?

варіанти відповідей

Накласти на очну щілину асептичну пов'язку

Промити очі перевареною водою

Промити очі 3% розчином пероксиду водню

Заспокоїти, забезпечити доступ свіжого повітря

Промити очі струменем проточної води

Запитання 13

У дитини з ГРВІ на 5-й день від початку захворювання з'явилися задишка, ціаноз носогубного трикутника. Під час аускультації тони серця глухі, вислуховується систолічний шум. Межі серця розширені вліво. Яке ускладнення можливе у дитини?

варіанти відповідей

Міокардит

Сироваткова хвороба

Набута вада серця

Вогнищева пневмонія

Гломерулонефрит

Запитання 14

Пацієнтка доставлена до фельдшера ФАПу зі скаргами на висипання на шкірі, яке з'явилось 2 дні тому після вживання цитрусових. Висипання місцями зливається, супроводжується свербінням та вищенням температури тіла до 37,6°C. Яке захворювання можна запідозрити у пацієнтки?

варіанти відповідей

Алергічний дерматит

Синдром Лайєла

Токсикодермія

Гостра кропив'янка

Рожевий лишай

Запитання 15

Ви працюєте фельдшером ФАПу. При проведенні проби Манту у дитини 5-ти років виявлена папула 7 мм. Як оцінюється проба Манту?

варіанти відповідей

Віраж туберкулінової проби

Позитивна проба Манту

Сумнівна проба Манту

Гіперергічна проба Манту

Негативна пробу Манту

Запитання 16

Дівчина 14-ти років скаржиться на болі у животі, нудоту, блювання. Об'єктивно: жовтушність шкірних покровів, збільшення печінки, ахолічні випорожнення, сеча кольору "пива" Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Жовчнокам'яна хвороба

Інфекційний мононуклеоз

Гострий гастрит

Гострий холецистит

Вірусний гепатит

Запитання 17

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 26-ти років, зі скаргами на кашель з виділенням незначної кількості "іржавого" мокротиння, біль в грудній клітці справа під лопаткою, який посилюється на вдиху та при кашлі, різку слабкість. Захворів два дні тому після переохолодження. Об'єктивно: t° - 39°C, стан тяжкий, шкірні покриви бліді, рум'янець на щоках, дихання поверхневе, задишка. У легенях - при перкусії притуплено - тимпанічний звук, при аускультації крепітація на висоті вдиху. Ps- 100/хв., ЧД- 30/хв. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Ексудативний плеврит

Гострий бронхіт

Негоспітальна пневмонія

Інфаркт легені

Сухий плеврит

Запитання 18

Яка клінічна ознака характерна для легеневої кровотечі?

варіанти відповідей

Кров, що виділяється, має темне забарвлення

Блювання "кавовою гущею"

Артеріальна гіпертензія

Виділення пінистої крові яскравочервоного кольору при кашлі

Відсутність блювання

Запитання 19

Вагітна звернулась на ФАП до фельдшера зі скаргами на головну біль, нудоту, 2 тижні тому з'явились набряки на ногах. Об'єктивно: вагітна збуджена, АТ-180/110 мм рт.ст. на правій руці, а на лівій -175/105 мм рт.ст. Ps- 88/хв. Матка в тонусі, дно її на 2 п/п вище пупка. ЧСС160/хв. Яке виникло ймовірне ускладнення?

варіанти відповідей

Гіпертонічний криз

Прееклампсія легкий ступінь

Прееклампсія тяжкий ступінь

Набряки під час вагітності

Ранній гестоз вагітних 

Запитання 20

Під час профілактичного огляду дитини 1-го місяця, мати поскаржилась фельдшеру ФАПу на неспокій, поганий сон, почервоніння та лущення шкіри щік, появу жовтих лусочок на тім'яній ділянці голови, схильність до нестійких випорожнень. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Анемія

Гіпотрофія

Пітниця

Рахіт

Алергічний діатез

Запитання 21

.Хворий 38-ми років протягом двох тижнів відзначає стискаючий біль у верхній третині груднини, що виникає при підйомі на 3-й поверх та триває до 5-10 хвилин. Об'єктивно: ЧСС- 82/хв., АТ- 120/80 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

ІХС. Стенокардія, що вперше виникла

ІХС. Стабільна стенокардія напруження ІУФК

Нейроциркуляторна дистонія

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

ІХС. Стабільна стенокардія напруження ІІІ ФК

Запитання 22

Після автомобільної аварії потерпілий скаржиться на біль у грудній клітці, неможливість глибокого вдиху, задишку. Об'єктивно: обличчя бліде, в лівій половині грудної клітки рана, з якої при видиху виділяється піниста кров. Вкажіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

Відкритий перелом ребер

Поранення серця

Поранення м'яких тканин

Пневмоторакс

Поранення легені 

Запитання 23

.До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на нападоподібний біль у правому підребер'ї, що іррадіює в праву лопатку, нудоту, блювання, гіркий присмак у роті. Пацієнт неспокійний, живіт болючий у правому підребер'ї, позитивні симптоми Ортнера, Кера. Для невідкладної допомоги фельдшер приготує:

варіанти відповідей

Холензим

Маалокс

Ренальган

Альмагель

Кордіамін

Запитання 24

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 65-ти років, який скаржиться на кашель, наявність прожилків крові в мокротинні, задишку, загальну слабкість, швидку втомлюваність, поганий апетит. Ці симптоми з'явилися приблизно місяць тому. Із анамнезу: курить з 20-ти років, за останні 6 місяців схуд на 10 кг. Який діагноз передбачить фельдшер?

варіанти відповідей

Хронічний гастрит

Гангрена легень

Рак легень

Абсцес легень

Емпієма плеври

Запитання 25

Пацієнт 25-ти років із діагнозом грип перебуває на амбулаторному лікуванні вдома. Для попередження інфікування членів родини необхідно провести дезінфекцію. Який вид дезінфекції доцільно провести у даній ситуації?

варіанти відповідей

Вогнищева поточна

Механічна

Комбінована

Вогнищева заключна

Профілактична

Запитання 26

Транспортування потерпілого з переломом хребта при відсутності щита проводиться в положенні:

варіанти відповідей

На лівому боці

На правому боці

На животі

На спині

Сидячи

Запитання 27

Пацієнтка 29-ти років надійшла до гінекологічного відділення з підозрою на порушену позаматкову вагітність. Скарги на переймоподібний біль у правій клубовій ділянці. Затримка менструації 5 тижнів. Загальний стан середньої важкості, Ps- 90/хв., АТ- 105/60 мм рт.ст. Пальпатор- но: живіт болючий в нижніх відділах, симптом Щоткіна-Блюмберга невиражений. Бімануально: збільшені та болючі додатки справа. Яке дослідження найбільш інформативне для уточнення діагнозу?

варіанти відповідей

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Біопсія ендометрію

Гістеросальпінгографія

Зондування порожнини матки

Діагностичне вишкрібання порожнини матки

Запитання 28

Ви прийшли на патронаж до дитини 1 місяць. Оцініть поствакцинальні зміни на місці введення вакцини БЦЖ:

варіанти відповідей

Кірочка

Інфільтрат

Рубець

Лімфаденіт

Везикула

Запитання 29

До фельдшеру ФАПу звернулася пацієнтка 60-ти років, у якої два місяці тому в ділянці лівої молочної залози з'явилася виразка з сірим дном. Шкіра навколо неї набрякла, дещо гіперемована. Навколо пальпується щільний безболісний інфільтрат. Пахвові лімфовузли зліва збільшені. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Карбункул молочної залози і пахвовий лімфаденіт

Туберкульоз шкіри молочної залози і пахвовий лімфаденіт

Злоякісне новоутворення молочної залози

Первинний сифіліс

Трофічна виразка молочної залози і пахвовий лімфаденіт

Запитання 30

Які головні реанімаційні заходи проводять при клінічній смерті?

варіанти відповідей

Відкритий масаж серця, переведення на апаратне дихання

Закритий масаж серця, штучна вентиляція легень

Штучна вентиляція легень

Забезпечення прохідності дихальних шляхів

Переведення на апаратне дихання

Запитання 31

Фельдшер ШМД прибув на виклик до хворої зі скаргами на різкий біль внизу живота справа, запаморочення. Остання менструація 2 тижні тому. Об'єктивно: шкіра бліда, АТ- 80/60 мм рт.ст., Ps- 92/хв. Живіт напружений, болючий більше справа в нижніх відділах. Симптом Щоткіна- Блюмберга позитивний в нижніх відділах живота. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий апендицит

Фіброміома

.Позаматкова вагітність

Апоплексія яєчника

Перекрути ніжки кісти яєчника

Запитання 32

На профілактичному огляді фельдшер виявив у жінки 23-х років на шийці матки оксамитового вигляду виразку. Діагноз: ерозія. Який метод інструментального обстеження треба використати для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Кольпоскопія

Зондування порожнини матки

УЗД

Пункція черевної порожнини через заднє склепіння

Діагностичне вишкрібання порожнини матки

Запитання 33

До фельдшера здоровпункту промислового підприємства звернувся хворий, який годину тому отримав травму правого плечового суглоба. При огляді правий плечовий суглоб деформований, відмічається суглобова западина, рухи в суглобі різко обмежені, болючі, носять пружинячий характер. При пальпації головка плечової кістки знаходиться в пахвовій ямці. Назвіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

Перелом ключиці

Перелом правої плечової кістки

Вивих правого плеча

Розрив зв'язок плечового суглоба

Розрив м'язів правого плеча

Запитання 34

.У хворого 55-ти років під час диспансерного огляду вперше виявлено невеликий лейкоцитоз, абсолютний лімфоцитоз за рахунок зрілих лімфоцитів, тіні Іумпрехта. Скарг хворий не має. Яке захворювання системи крові можна припустити?

варіанти відповідей

Лімфогранулематоз

Хронічний лімфолейкоз

Хронічний мієлолейкоз

Гострий лейкоз

Гіпопластична анемія

Запитання 35

До фельдшера ФАПу звернулася вагітна в терміні 35 тижнів за консультацією. В ході огляду фельдшером визначено: голівка плоду зліва, серцебиття вислуховується на рівні пупка, передлегла частина відсутня. Фельдшер повинен направити вагітну:

варіанти відповідей

До терапевта

На УЗД

До дільничного гінеколога

До ВПВ

До гінекологічного відділення

Запитання 36

.Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта. При огляді було виявлено відсутність серцевої та дихальної діяльності, звуження зіниць у вигляді "котячого ока" трупні плями на спині, охолодження тіла. Ці ознаки характерні для:

варіанти відповідей

Клінічної смерті

Коми

Біологічної смерті

Непритомності

Агонального стану

Запитання 37

У чоловіка раптово розвинувся напад гострого абдомінального болю з іррадіацією у ліву поперекову і пахвову ділянки, що супроводжуються нудотою, пітливістю і частим сечовипусканням. Хворий неспокійний, метушиться у ліжку. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Лівобічна ниркова колька

Герпес Зостера

Ретроперитонеальний крововилив

Перекрут лівого яєчка

Дивертикул сигмоподібної кишки

Запитання 38

На четверту добу після отримання колотої рани правої стопи у хворого підвищилася температура тіла до 38°C, пахвинні лімфатичні вузли збільшилися, стали болючі, шкіра над ними почервоніла. Яке ускладнення рани можна припустити?

варіанти відповідей

Флегмона

Лімфаденіт

Бешиха

Лімфангоїт

Правець

Запитання 39

До хворого з підозрою на інфаркт міокарда викликана ШМД. Була надана допомога - нітрогліцерин під язик, в/в анальгін з димедролом. В машині ШМД знову з'явився виражений біль. Який з препаратів доцільно ввести хворому?

варіанти відповідей

Но-шпу

Баралгін

Папаверину гідрохлорид

Морфіну гідрохлорид

Спазмалгон

Запитання 40

Дитина 5-ти місяців після введення вакцини АКДП зблідла, вкрилася холодним потом, знепритомніла. Про яке ускладнення йдеться?

варіанти відповідей

Еклампсія

Непритомність

Анафілактичний шок

Епісиндром

Ларингоспазм

Запитання 41

На ФАП звернулася жінка 42-х років, котра 2 хвилини тому отримала травму розбитим склом під час прибирання в шафі. Об'єктивно: на передньовнутрішній поверхні середньої третини плеча рана 4х0,9 см з рівними краями, з якої витікає яскраво-червона кров пульсуючим струменем. Вкажіть найефективніший метод тимчасової зупинки кровотечі:


варіанти відповідей

Підвищене положення кінцівки

Накладання джгута

Стискаюча пов'язка

Тампонада рани

Максимальне згинання в суглобі

Запитання 42

У дитини 5-ти років важкий стан. При огляді зіву збільшення та гіперемія мигдаликів, на яких виявлено щільний фібринозний сірувато-білий наліт, при знятті його спостерігається кровоточивість слизової оболонки. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Фолікулярна ангіна

Скарлатина

Дифтерія мигдаликів

Катаральна ангіна

Лакунарна ангіна

Запитання 43

Визначте дату пологів, якщо дата останньої менструації 5 жовтня:

варіанти відповідей

7 червня

17 червня

12 липня

15 серпня

1 травня

Запитання 44

.Ви фельдшер ШМД. Виклик до хворого зі скаргами на гострий біль в правому підребер'ї, який виник після прийому смаженої їжі, іррадіація болю під праву лопатку, у праве плече, гіркоту в роті, блювання жовчю. Хворий збуджений. Ваш попередній діагноз:

варіанти відповідей

Печінкова коліка

Виразкова хвороба шлунка

Цироз печінки

Хронічний панкреатит

Хронічний гастрит

Запитання 45

Пацієнт 23-х років знаходиться на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні з приводу захворювання, яке ускладнилось сепсисом. Добові коливання температури тіла становлять 3-4°C. Який тип температурної кривої спостерігається в даному випадку?

варіанти відповідей

Неправильна

Ремітуюча

Хвилеподібна

Інтермітуюча

Гектична

Запитання 46

Потерпіла лежить на спині, бліда, байдужа до присутніх, на питання не відповідає. Шкіра покрита холодним липким потом, пульс - 130/хв., слабкого наповнення і напруження, ниткоподібний, АТ- 85/50 мм рт.ст. Тони серця ослаблені, діяльність серця ритмічна. На внутрішній поверхні лівого стегна різана рана розміром 10х15 см, із якої поштовхами витікає кров яскраво червоного кольору. Який вид кровотечі у потерпілого?

варіанти відповідей

Венозна

Паренхіматозна

Капілярна

Артеріальна

Ювенільна

Запитання 47

.У дитини 5-ти років температура тіла - 38,2°C, періодичний біль у животі, випорожнення з домішками слизу і крові, тенезми. Живіт болючий при пальпації, сигмоподібна кишка спазмована, болюча. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Сальмонельоз

Ешерихіоз

Стафілококовий ентероколіт

Колі-ентерит

Дизентерія

Запитання 48

Хворий 20-ти років звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль в ділянці лівої ключиці, який з'явився після падіння на витягнуту руку. Діагностовано закритий перелом лівої ключиці без зміщення. Вкажіть найбільш оптимальний метод транспортної іммобілізації:

варіанти відповідей

Спїралеподїбна пов'язка

Восьмиподїбна пов'язка

Колосоподібна пов'язка

Пов'язка Дезо

Зворотня пов'язка

Запитання 49

.Перелом якої з наданих КІСТОК потребує іммобілізації трьох суглобів?

варіанти відповідей

Великогомілкової

Променевої

Плечової

Надколінка

П'яткової

Запитання 50

У першороділлі 24-х років з початку регулярних перейм минуло 4 години. АТ120/80 мм рт.ст. Положення плода поздовжнє, головне передлежання, серцебиття плода - 140/хв. Піхвове дослідження: шийка матки вкорочена до 1,5 см, відкриття - 3 см. Плідний міхур цілий, напружений. Голівка плода притиснута до входу у малий таз. Назвіть період пологів:

варіанти відповідей

Початок II періоду пологів

Прелімінарний період

III період пологів

Передвісники пологів

I період пологів

Запитання 51

Хворому 36-ти років необхідне переливання еритроцитарної маси. При визначенні групової приналежності крові пацієнта за системою еритроцитарних антигенів АВ0 аглютинація спостерігалася в краплях із сироватками 0(I) і В(Ш) і не спостерігалася - з сироваткою А(П). Ери- троцитарну масу якої групи потрібно перелити пацієнтові?

варіанти відповідей

А(П)

0(I)

B(III)

АВ(ГУ)

-

Запитання 52

У пацієнта 33-х років туберкульоз легень. Раптово під час кашлю з'явилось кровохаркання. Які дії фельдшера?

варіанти відповідей

Поставити гірчичники на грудну клітку

Дати зволожений кисень

Поставити банки

.Зробити масаж грудної клітки

Покласти міхур із льодом на грудну клітку

Запитання 53

В приймальне відділення лікарні поступив пацієнт з гострою затримкою сечі. Фельдшер приготував все необхідне для катетеризації сечового міхура. Чим слід обробити катетер перед введенням його в сечівник?

варіанти відповідей

Стерильна вазелінова олія

Вазелін

Розчин фурациліну 

Антисептичний розчин

Гліцерин

Запитання 54

Бригаду ШМД викликали до чоловіка 37-ми років, який хворіє на інсулінозалежний цукровий діабет. Перехворів на ангіну, після чого посилилась спрага, з'явилася нудота, блювання, болі в животі, сонливість. Вночі втратив свідомість. Об'єктивно: пульс - 125/хв., АТ- 80/45 мм рт.ст. Шкіра суха. Шумне дихання. Язик сухий. Печінка +4 см. Глюкоза крові - 28 ммоль/л. Яке ускладнення основного захворювання виникло у хворого?

варіанти відповідей

Печінкова кома

Гіперосмолярна кома

Гіперлактацидемічна кома

Кетоацидотична кома

Уремічна кома

Запитання 55

До фельдшера ФАПу звернулася хвора, яка годує дитину груддю із скаргами на раптове підвищення температури тіла до 38,5oC, біль в правій молочній залозі. При огляді - залоза збільшена, при пальпації - болючість. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Фурункул правої молочної залози

Мастопатія

Гіпермастія

Гострий мастит

Фіброаденома правої молочної залози

Запитання 56

На ФАПі вагітна в терміні 36 тижнів поскаржилася на різкий головний біль, погіршення зору, біль у ділянці черевного сплетіння. Об'єктивно: артеріальний тиск - 170/110 мм рт.ст., набряки нижніх кінцівок. Який препарат Ви оберете для надання невідкладної допомоги вагітній?

варіанти відповідей

150 мг кокарбоксилази

16 мл 25% магнію сульфат

2 мл 1% промедолу

2 мл 50% анальгіну

40 мг лазиксу

Запитання 57

До фельдшера ФАПу звернулася пацієнтка зі скаргами на ниючий біль унизу живота, що періодично підсилюється, температуру тіла - 37,6oC, загальну слабкість. Остання менструація без затримки і особливостей. В анамнезі - кіста яєчника. Бімануально: матка звичайних розмірів, щільна, рухома, болюча. Біля неї визначається тугоеластичне утворення до 10 см, болюче, малорухоме. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Перекрут ніжки кісти яєчника

Апоплексія яєчника

Розрив капсули кісти яєчника

Гострий аднексит

Порушена позаматкова вагітність

Запитання 58

За викликом прибув фельдшер ШМД до хворого 62-х років, який скаржиться на стискаючий сильний біль за грудниною з іррадіацією в ліву руку, лопатку. прийняв нітрогліцерин, але біль не вщухає вже 2 години. ЧДР- 20/хв., пульс - 85/хв., АТ- 110/70 мм рт.ст. Температура тіла - 37°C. Тони серця приглушені. Вкажіть ймовірний діагноз:

варіанти відповідей

Кардіогенний шок

Стабільна стенокардія напруження

Набряк легень

Стенокардія спокою

Гострий інфаркт міокарда

Запитання 59

Під час будівельних робіт на нижні кінцівки працівника впала бетонна плита. Після звільнення кінцівок з'явилися різкий набряк, біль, обмеження рухів та чутливості. Встановлено діагноз: симптом тривалого стискання. Функція яких органів страждає першочергово при даному синдромі?

варіанти відповідей

Нирки

Легені

Головний мозок

Серце

Печінка

Запитання 60

Хвора бліда, АТ- 95/60 мм рт.ст., частота пульсу - 100/хв. Який із нижче перерахованих попередніх діагнозів можна встановити жінці зі скаргами на короткочасну втрату свідомості після раптового гострого болю внизу живота, затримку місячних на 5 тижнів?

варіанти відповідей

Загроза раннього викидня

Рак матки

Запальний процес додатків матки

Позаматкова вагітність

Виразка шлунка

Запитання 61

Хворий 34-х років звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на висип в ділянці правої гомілки, свербіж, печіння, попрілість, біль. Захворів тиждень тому, коли після травми правої гомілки в середній третині з'явився осередок ураження розміром з долоню. Межі ураження чіткі, візуально - гіперемія, везикуло-пустульозні елементи по периферії осередку ураження. Яке захворювання припустив фельдшер?

варіанти відповідей

Кропив'янка

Атопічний дерматит

Екзема

Токсикодермія

Нейродерміт

Запитання 62

Фельдшер швидкої медичної допомоги приїхав на виклик до хворого 50-ти років, який скаржиться на ядуху, що триває близько 2-х годин. Об'єктивно: вимушене положення, хворий сидить нахилившись вниз і спираючись ліктями на край ліжка. Дихання - 34/хв. Чутні дистанційні сухі хрипи. Пульс - 84/хв.; АТ- 130/80 мм рт.ст. Інгаляції астмопентом, в/в введення еуфіліну ефекту не дали. Доцільно застосувати препарат:

варіанти відповідей

Атропін

Преднізолон

Лазолван

Сальбутамол

Папаверин

Запитання 63

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта 48-ми років з діагнозом "виразкова хвороба шлунка" Вдома виникло блювання, виділилося до 2-х літрів "кавової гущі" Випорожнення "мелена" вмістом до 1 л. Об'єктивно: шкіра холодна, бліда. АТ80/40 мм рт.ст., ЧСС- 132/хв., ЧД- 24/хв., ЦВТ- 0 мм рт.ст. Вкажіть причину гіпотонії:

варіанти відповідей

Гостре отруєння 

Кардіогенний шок

Анафілактичний шок

Гіповолемічний шок

Перфорація виразки шлунка

Запитання 64

.В якій дозі вводять преднізолон у разі інфекційно-токсичного шоку ІІ-го ступеня у дитини з менінгококцемією?

варіанти відповідей

2-3 мг/кг

10 мг/кг

3-5 мг/кг

0,5-1 мг/кг

30 мг

Запитання 65

Чому НЕ ДОЦІЛЬНО закапувати в очі більш 1-2 крапель лікарських розчинів?

варіанти відповідей

Велика кількість препарату шкідливо впливає на зір

Велика кількість крапель може викликати алергію

Очні краплі містять сильнодіючі речовин

Велика кількість рідини шкодить кон'ю- ктиві

У кон'юктивальній порожнині не утримується більш 1 краплі розчину

Запитання 66

Пацієнт, що звернувся до фельдшера ФАПу скаржиться на тупий біль у правому підребер'ї, відчуття гіркоти в роті, схуднення. Об'єктивно: "судинні" зірочки на грудях, печінкові долоні, "голова медузи" на передній стінці живота, асцит. Який патологічний стан ймовірний у пацієнта?

варіанти відповідей

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний гастрит

Рак шлунка

Цироз печінки

Запитання 67

До фельдшера ФАПу звернулася жінка 28-ми років, у якої 3 дні тому виник головний біль, набряки на обличчі, сеча кольору м'ясних помиїв, тупий біль у поперековій ділянці, підвищення температури тіла до 37,6oC. Об'єктивно: шкіра бліда. Набряки на обличчі. Пульс - 82/хв, ритмічний, напружений. АТ175/125 мм рт.ст., добова кількість сечі - 350 мл. Найімовірніший попередній діагноз:

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Гіпертонічна хвороба

Хронічний гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Хронічний пієлонефрит

Запитання 68

Вкажіть, за допомогою якого реактиву фельдшер здійснює контроль якості передстерилізаційного очищення інструментарію на предмет виявлення залишків миючого засобу:

варіанти відповідей

Судан-3

Азопірамовий

Фенолфталеїновий

Бензидиновий

Фекел-2

Запитання 69

Дівчина 15-ти років звернулась до фельдшера зі скаргами на біль по всьому животі, який з'явився раптово, декілька годин тому в епігастральній ділянці, після чого локалізувався в правій здухвинній ділянці. Температура тіла - 38oC. Живіт болісний при пальпації у правій здухвинній ділянці, позитивний симптом Щоткіна- Блюмберга. Які дії слід виконати в першу чергу?

варіанти відповідей

Спостерігати

Викликати маму

Відпустити додому

Терміново госпіталізувати

Промити шлунок

Запитання 70

До Вас звернувся пацієнт, який впав з драбини та скаржиться на біль і неможливість ступати на ліву ногу. Об'єктивно: по передній поверхні середньої третини лівої гомілки зіяння шкіри з незначною кровотечею. При накладанні пов'язки відчувається крепітація та патологічна рухливість. Що з хворим?

варіанти відповідей

Закритий перелом

Вивих

Розтягнення зв'язок

Відкритий перелом

Розрив зв'язок

Запитання 71

.Фельдшер оглянув на дому 70-річного чоловіка у якого відмічався помірний головний біль, на фоні якого протягом двох діб з'явилися і поглибилися розлади мови, слабкість у правих кінцівках. В анамнезі: інфаркт міокарда, страждає на аритмію. В неврологічному статусі: елементи моторної афазії, центральний парез VII і XII пар черепних нервів з правого боку; з того ж боку геміпарез за центральним типом та гемігіперестезія. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Немічний інсульт

Пухлина мозку

Епідуральна гематома

Геморагічний інсульт

Транзиторна ішемічна атака

Запитання 72

До фельдшера звернулася дитина зі скаргами на періодичну нудоту, свербіж у ділянці ануса, зниження апетиту. Який метод обстеження слід призначити для постановки діагнозу?

варіанти відповідей

Бактеріологічне дослідження випорожнень

Фіброгастродуоденоскопія

Дуоденальне зондування

Копрологічне дослідження випорожнень

Зіскоб з періанальних складок

Запитання 73

Чоловік 23-х років звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на загальну слабість, нездужання, головний біль. Підвищення температури тіла до 37,5oC, сухий кашель. Хворіє другий день. Об'єктивно: температура тіла - 37,2oC. Загальний стан задовільний. Периферичні лімфатичні вузли не збільшені. Перкуторний звук над легенями ясний. Дихання жорстке, розсіяні сухі свистячі хрипи. ЧДД- 16/хв. Тони серця ясні, ритмічні, ЧСС- 72/хв. АТ- 120/80 мм рт.ст. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Ексудативний плеврит

Гострий бронхіт

ХОЗЛ

Вогнищева пневмонія

Бронхіальна астма

Запитання 74

Хворий 36-ти років, звернувся до фельдшера зі скаргами на гострі болі в животі, які виникають через 30 хвилин після прийому їжі. Апетит збережений, але через появу болю після їжі хворий обмежує її прийом. Хворіє протягом декількох років, погіршення стану відмічає в осінньо-весняний період. Об'єктивно: загальний стан задовільний. Легені та серце без патології. Язик обкладений білим нальотом. При пальпації живота відмічається болючість в епігастральній ділянці. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Хронічний ентерит

Хронічний панкреатит

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний холецистит

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Запитання 75

Після народження плода у роділлі через 10 хвилин з'явилися незначні кров'я- нисті виділення. Матка відхилилася у бік правого підребер'я, дно її піднялося вище пупка. Як називається ця ознака відшарування плаценти?

варіанти відповідей

Ознака Штрассмана

Ознака Шредера

Ознака Альфельда

Ознака Клейна

Ознака Кюстнера-Чукалова

Запитання 76

У пацієнта при транспортуванні в реанімаційне відділення у коматозному стані, відзначається рідке (6-8 дихальних рухів за хвилину), шумне, глибоке дихання. Визначте патологічний тип дихання:

варіанти відповідей

Дихання Біота

Дихання Чейна-Стокса

Трахіпное

Дихання Куссмауля

Брадипное

Запитання 77

Жінка 27-ми років, тривожна, підозріла, постійно озирається, весь час до чогось прислухається, стверджує, що в неї у мозку "працює мобільний телефон" а також, що вона чує голос рідного брата, який наказує їй робити різні дивні вчинки "ображати перехожих, когось вдарити, розбити скло, тощо" Виглядає пригніченою, усамітненою. На основі клінічних даних зазначте психопатологічний синдром:

варіанти відповідей

Кандинського-Клерамбо

Корсакова

Астенічний 

Маніакальний

Невротичний

Запитання 78

Вагітна 25-ти років поступила в пологовий будинок у терміні 40 тижнів вагітності. Розміри тазу: 26-26-31-18 см. ОЖ- 100 см. ВДМ- 42 см. Положення плоду повздовжнє, голівка притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плоду приглушене - 160/хв. Перейми, які почались 6 годин тому, болючі. Відійшли навколоплідні води. Контракційне кільце знаходиться на рівні пупка і косо розташоване. Вкажіть, яке ускладнення виникло у пологах:

варіанти відповідей

Загроза розриву матки

Повний розрив матки

Кінець І періоду пологів

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

Емболія навколоплідними водами

Запитання 79

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернувся хворий із скаргами на оперізуючі болі в животі, нудоту, блювання. Зі слів хворого зловживає алкоголем та жирною їжею. При пальпації живіт болючий, особливо посередині живота на 6-7 см вище пупка та в лівих відділах живота. Позитивний симптом Мейо-Робсона. Вкажіть, яке захворювання можна запідозрити у хворого:

варіанти відповідей

Гострий апендицит

Гострий панкреатит

Кишкова непрохідність

Защемлена кила

Гострий холецистит

Запитання 80

.До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 32-х років зі скаргами на задишку з утрудненим видихом. При огляді грудна клітка в положенні максимального вдиху, при перкусії визначається коробковий звук, аускультативно - дихання послаблене, розсіяні свистячі хрипи. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

Пневмонія

Емфізема легень

Серцева астма

Бронхіальна астма

Гострий бронхіт

Запитання 81

До фельдшера здоровпункту промислового підприємства звернувся працівник зі скаргами на болі в епігастральній ділянці і правому підребер'ї. При обстеженні виявлені позитивні симптоми Ортнера, Кера, Мерфі. Вкажіть, про яке захворювання можна думати:

варіанти відповідей

Виразкова хвороба шлунка

Гастрит

Холецистит

Пієлонефрит

Панкреатит

Запитання 82

Назвіть протипоказання до проведення промивання шлунка:

варіанти відповідей

Шлунково-кишкова кровотеча

Алкогольна інтоксикація

Харчова токсикоінфекція

Отруєння концентрованими кислотами

Отруєння ліками

Запитання 83

Бригада ШМД прибула у навчальний заклад. Студент зі страхом в очах тримався за шию. Шкіра ціанотична. Дихання свистяче, утруднене. Запідозрено стороннє тіло гортані. Які дії слід виконати в першу чергу?

варіанти відповідей

Ввести спазмолітики 

Застосувати прийоми Геймліха

Вставити товсту голку в трахею

Провести трахеостомію

Ввести знеболюючі

Запитання 84

Хвора 25-ти років, госпіталізована зі скаргами на біль в правій здухвинній ділянці, нудоту, було одноразове блювання. Температура тіла - 37,5oC. При пальпації відмічається різкий біль в правій здухвинній ділянці, напруження м'язів, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга, Ровзінга, Сітковського, Воскресенського. Ця клінічна картина дозволяє запідозрити:

варіанти відповідей

Гострий холецистит

Гострий апендицит

Гострий правобічний аднексит

Правобічний приступ ниркової коліки

Гостру кишкову непрохідність

Запитання 85

Потерпілий 50-ти років був збитий автомашиною. Зі слів оточуючих перебував без свідомості близько 10 хвилин. Скаржиться на головний біль, запаморочення, нудоту. Було одноразове блювання. Об'єктивно: обличчя бліде, Ps- 90/хв., ЧДР16/хв., АТ- 130/80 мм рт.ст. Який найбільш імовірний характер ушкоджень?

варіанти відповідей

Стиснення головного мозку

Перелом основи черепа

Струс головного мозку

Перелом склепіння черепа

Забій головного мозку

Запитання 86

Фельдшер оглядає дитину 6-ти років, в якої підвищилась температура тіла до 39,5oC, з'явився висип на шкірі обличчя, волосистій частині голови, тулубі, кінцівках у вигляді папул, пухирців із гнійним вмістом. Для якого захворювання характерні дані проблеми?

варіанти відповідей

Ексфоліативний дерматит Ріттера

Стрептодермія

Строфулюс

Вітряна віспа пустульозна форма

Натуральна віспа

Запитання 87

У новонародженої дитини спостерігається пухлина в ділянці кісток черепа. Пухлина не виходить за межі шва. Різко відмежована від нормальної кістки ущільненим і трохи піднятим над її рівнем валиком. Яку пологову травму можна припустити?

варіанти відповідей

Кефалогематома

Гіпоксично-травматична енцефалопатія

Гіпоксично-ішемічна енцефалопатія

Пологова пухлина

Внутрішньочерепна пологова травма

Запитання 88

Ви проводите перший етап оральної регідратації дитині 2-х років з діареєю та зневодненням I-го ступеня. Яким розчином і в якій кількості порекомендуєте це робити?

варіанти відповідей

Гемодез 30 мл/кг

Реополіглюкін 50 мл/кг

Регідрон 50 мл/кг

Сік 100 мл після кожної дефекації

Солодкі газовані напої 100 мл/кг

Запитання 89

Виклик фельдшера ШМД до хворого. Стан середньої тяжкості. Скарги на сильний головний біль у потиличній ділянці, шум у вухах, нудоту, біль у ділянці серця. Об'єктивно: АТ- 220/110 мм рт.ст., пульс - 82/хв. Попередній діагноз:

варіанти відповідей

Гостра лівошлуночкова недостатність

Гіпертонічний криз

Інфаркт міокарда

Стеноз мітрального отвору

Стенокардія напруження

Запитання 90

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на нудоту, зниження апетиту, біль в епігастральній ділянці живота оперізувального характеру, проноси, здуття живота. Об'єктивно: дефіцит ваги 10 кг, при пальпації болючість в епігастральній ділянці живота та лівому підребер'ї. Який попередній діагноз фельдшера?

варіанти відповідей

Хронічний коліт

Хронічний ентерит

Хронічній панкреатит

Хронічний гастрит

Хронічний гепатит

Запитання 91

Хворому, який знаходиться на "Д " обліку з приводу гіпертонічної хвороби, призначені препарати з групи інгібіторів АПФ та діуретиків. Вкажіть цю пару препаратів:

варіанти відповідей

Енап, кордарон

Коринфар, фуросемід

Атенолол, корвалол

Каптоприл, фуросемід

Ніфедипін, нітрогліцерин

Запитання 92

До фельдшера ФАП звернулась вагітна зі скаргами на болісні незначні кров'янисті виділення які з'явилися вночі. Тактика фельдшера:

варіанти відповідей

Ввести окситоцин

Провести піхвове дослідження

Оглянути шийку в дзеркалах

Мобілізувати вену, негайно госпіталізувати

Ввести но-шпу

Запитання 93

.У 12-річного хлопчика, хворого на гемофілію, температура - 39,5oC. Який з жарознижувальних препаратів ПРОТИПОКАЗАНИЙ?

варіанти відповідей

Парацетамол

Ацетилсаліцилова кислота

Піпольфен

Но-шпа

Анальгін

Запитання 94

Фельдшер швидкої допомоги діагностував у хворої 29-ти років пароксизмальну тахікардію, шлуночкову форму. Який лікарський засіб повинен ввести фельдшер в першу чергу?

варіанти відповідей

Верапаміл

Лідокаїн

Атропін

Анальгін

Еуфілін

Запитання 95

Яка ознака відрізняє еклампсію від інших видів пізнього гестозу?

варіанти відповідей

Головний біль

Набряки

Прибавка у вазі

Судоми

Блювання

Запитання 96

Виклик фельдшера до дитини 8-ми років. Скарги на нудоту, блювання, біль в епігастральній ділянці. Блювотні маси містять частково перетравлену їжу. Дані симптоми з'явились через 2 години після вживання великої кількості м'ясного салату з майонезом. Які першочергові дії фельдшера?

варіанти відповідей

Обмежити їжу і пиття

Назначити дієту і залишити дома

Залишити хворого дома

Дати протиблювотні ліки

Промити шлунок і госпіталізувати

Запитання 97

Під час чергового огляду у лікаря жіночої консультації у вагітної в терміні 33 тижні виникли судоми з короткочасною втратою свідомості. АТ- 170/100 мм рт.ст. Генералізовані набряки. В сечі: білок - 3 г/л, гіалінові циліндри. Встановіть ймовірний діагноз:

варіанти відповідей

Прееклампсія

Судомний синдром

Еклампсія

Епілепсія

Артеріальна гіпертензія вагітних

Запитання 98

Фельдшера ФАПу викликали до хлопчика 5-років з нападом судом. Який препарат слід ввести дитині?

варіанти відповідей

Р-н відехолу 0,125%

Р-н лазиксу 0,1%

Р-н еуфіліну 2,4%

Р-н димедролу 0,1%

Р-н сибазону 0,5%

Запитання 99

У новонародженої дитини на 2-й день життя з'явилась помірна жовтяниця шкіри та склер. Загальний стан задовільний, сон і апетит не порушені. З анамнезу: дитина від ІІ вагітності, у матері - А(ІІ), Rh(+), у дитини А(ІІ), Rh(+). Який стан виник у новонародженого?

варіанти відповідей

Сепсис

Гепатит 

Фізіологічна жовтяниця

Гемолітична хвороба

Пологова травма

Запитання 100

Фельдшер прибув на виклик до дитини 5-ти років, яка протягом 2-х днів хворіє на ГРВІ. 2 години тому з'явився дрібно- плямистий висип рожевого кольору на тлі незміненої шкіри, не схильний до злиття, розташований на розгинальних поверхнях кінцівок, спині, сідницях. Потиличні та за- дньошийні лімфатичні вузли збільшені до 1,0 см в діаметрі. Встановіть діагноз:

варіанти відповідей

Кір

Краснуха

Скарлатина

Менінгококцемія

Вітряна віспа

Запитання 101

При відвідуванні вдома фельдшером дитини 7-ми місяців, мама поскаржилася на зригування у дитини, випорожнення 6-8 разів на добу, кашкоподібні, рідкі з білими грудочками. Об'єктивно: температура - 36,6°C, язик з білим нальотом. Для якого захворювання характерні дані симптоми?

варіанти відповідей

Гострий розлад травлення функціонального походження

Сальмонельоз

Колі-інфекція

Дизентерія

Ротавірусна інфекція

Запитання 102

До фельдшера ФАПу, звернулася дівчина 16-ти років зі скаргами на переймоподібний біль внизу живота, нудоту, блювання, діарею, головний біль що з'являються в перший день менструації. Встановіть діагноз:

варіанти відповідей

Вірильний синдром 

Передменструальний синдром

Альгодисменорея

Мастопатія

Посткастраційний синдром

Запитання 103

У пацієнтки спостерігається порушення дихання: вдих короткий, а видих утруднений і дуже тривалий. Вкажіть стан, який виник у пацієнтки:

варіанти відповідей

Експіраторна задишка

Дихання Біота

Інспіраторна задишка

Дихання Куссмауля

Стридорозне дихання

Запитання 104

Який препарат вводять із метою ранньої діагностики туберкульозу?

варіанти відповідей

Фтивазид

Туберкулін

БЦЖ

Рифампіцин

Стрептоміцин

Запитання 105

.В місті виник спалах кишкової інфекції. Скарги пацієнтів на часті випорожнення без болю, без тенезмів. Багаторазове блювання. Об'єктивно: шкіра бліда, суха, язик обкладений. Живіт не болючий. Випорожнення у вигляді рисового відвару 10-15 разів на добу. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Черевний тиф

Шигельоз

Сальмонельоз

Ботулізм

Холера

Запитання 106

Бригада ШМД обслуговує виклик до хлопчика 14-ти років. При обстеженні: свідомість дитини збережена, шкіра бліда із ціанотичним відтінком. На шкірі правої руки - глибокі опіки. Артеріальний тиск - 125/70 мм рт.ст., пульс - 80/хв. Тонічне скорочення м'язів. Знаходився коло трансформаторної будки через кілька годин після грози. Вкажіть препарати, які необхідно ввести дитині першочергово:

варіанти відповідей

Седуксен, димедрол, аміназин

Ефедрин, алупент, атропін

Цефазолін, манітол, еуфілін

Строфантин, адреналін, тавегіл

Кордіамін, супрастин, анальгін

Запитання 107

Після обстеження пацієнтки 25-ти років виявлено: скарги на відсутність менструації; пігментацію шкіри на обличчі та білої лінії живота, ціаноз слизових оболонок піхви і шийки матки, тіло матки збільшене, м'яко-еластичної консистенції. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Ендометріоз матки

Ендометрит

Пухлина матки

Вагітність позаматкова

Вагітність маткова

Запитання 108

При обстеженні породіллі виявлено: загальний стан не порушений, права молочна залоза болюча та щільна на дотик. Ваш попередній діагноз:

варіанти відповідей

Лактогенез

Мастит

Лактопоез

Гіпогалактія

Лактостаз

Запитання 109

На виробництві чоловік отримав удар електрострумом кілька хвилин тому. Без свідомості, обличчя бліде, зіниці розширені, пульс на сонній артерії не визначається. Які Ваші першочергові дії?

варіанти відповідей

Чекати приїзду карети ШМД

Вкрити постраждалого ковдрою

Негайно розпочати серцево-легеневу реанімацію

Підняти ноги та опустити голову

Приготувати все необхідне для дефібриляції

Запитання 110

У дитини 2-х років - IV ступінь гострого стенозуючого ларинготрахеїту. Який метод невідкладної допомоги найдоцільніший в цьому випадку?

варіанти відповідей

Парові інгаляції

Трахеотомія

Подавання зволоженого кисню

Відволікальна терапія

Антигістамінні засоби

Запитання 111

Після визначення груп крові, резусфактора, проведення проб на індивідуальну сумісність та біологічної проби ці результати заносять до:

варіанти відповідей

Амбулаторної картки

Температурного листка

Листка лікарняних призначень

Листа інтенсивного нагляду

Протоколу переливання крові

Запитання 112

До фельдшера ФАПу звернулася мати з дитиною 3-х місяців зі скаргами на асиметрію шкірних складок на стегнах у дитини. Яке захворювання припустить фельдшер?

варіанти відповідей

Звичний вивих стегна

Природжений вивих стегна

Патологічний вивих стегна

Травматичний вивих стегна

Застарілий вивих стегна

Запитання 113

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 37-ми років зі скаргами на підвищення температури тіла, утруднення носового дихання, виділення з носа, біль у ділянці лоба, який посилюється під час пальпації або постукування по передній стінці лобової пазухи, особливо в разі натискання у верхньо-внутрішньому куті очної ямки. Яке захворювання запідозрить фельдшер?

варіанти відповідей

Гострий сфеноїдит

Гострий етмоїдит

Гострий риніт

Гострий гайморит

Гострий фронтит

Запитання 114

У дитини віком 1 рік, яка другий день хворіє на ГРЗ, виник гавкаючий кашель, хриплий голос, вночі з'явилася задишка. При огляді фельдшер виявив, що загальний стан середньої тяжкості, дихання шумне, виражені задишка інспіраторного характеру, участь допоміжних м'язів в акті дихання, блідість шкіри, пероральний ціаноз. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Сегментарна пневмонія

Обструктивний бронхіт

Вогнищева пневмонія

Гострий назофарингіт

Стенозуючий ларинготрахеїт

Запитання 115

Ви фельдшер здоровпункту школи. У учня 6-го класу, який хворіє на цукровий діабет на 5-му уроці розвинулась слабкість, запаморочення, втрата свідомості, дитина стала бліда, вкрилась холодним потом, появився тремор кінцівок. Який стан розвинувся у дитини?

варіанти відповідей

Колапс

Ацетонемічний синдром

Непритомність

Гіпоглікемічна кома

Гіперглікемічна кома

Запитання 116

До фельдшера ФАПу звернулася пацієнтка зі скаргами на біль у правому підребер'ї, який виник після споживання жирної їжі, нудоту та блювання, яке не принесло полегшення. Об'єктивно: живіт болючий у правому підребер'ї, позитивні симптоми Ортнера, Мерфі, Кера. Який з медикаментів необхідно ввести першочергово?

варіанти відповідей

Баралгін

Вікасол

Дицинон

Алохол

Нітрогліцерин

Запитання 117

До фельдшера ФАПу із поля, яке оброблене фосфорорганічними отрутохімікатами, доставили пацієнта 35-ти років. Свідомість пацієнта потьмарена, спостерігаються слинотеча, нудота, блювання, порушення дихання, брадикардія, звуження зіниць. Який препарат необхідно застосувати як антидот у даному випадку?

варіанти відповідей

Адреналін

Унітіол

Прозерин

Атропін

Пентацин

Запитання 118

Фельдшер проводить санітарноосвітню лекцію на підприємстві з питань профілактики онкозахворювань. Що повинен відповісти фельдшер на питання: "Як часто жінка повинна проводити самообстеження молочних залоз?"

варіанти відповідей

1 раз на місяць

1 раз на рік

2 рази на рік

2 рази на тиждень

1 раз на тиждень

Запитання 119

Дівчину 12-ти років витягнено з холодної води через 15 хвилин після утоплення без ознак життя. Які першочергові заходи необхідно проводити фельдшеру при наданні долікарської допомоги?

варіанти відповідей

Розпочати серцево-легеневу реанімацію

Ввести кордіамін 1,0 в/м

Транспортувати дитину в найближчий лікувальний заклад

Звільнити дихальні шляхи від води і почати серцево-легеневу реанімацію

Не проводити реанімаційних заходів

Запитання 120

Фельдшер ШМД оглядає роділлю в терміні 38-39 тижнів вагітності. При зовнішньому акушерському обстеженні визначено: положення плода повздовжнє, передлежить голівка, притиснута до входу в малий таз, ІІ позиція, передній вид. Де найкраще вислуховується серцебиття плоду?

варіанти відповідей

Зліва вище пупка

Справа вище пупка

Справа нижче пупка

Справа на рівні пупка

Зліва нижче пупка

Запитання 121

Ви фельдшер ФАПу. Проводите взяття мазка з носоглотки для обстеження на наявність менінгокока. Вкажіть максимальний термін доставки матеріалу в баклабораторію:

варіанти відповідей

1 година

2 години

3 години

30 хвилин

6 годин

Запитання 122

У потерпілої 20-ти років констатовано клінічна смерть. Проводиться серцеволегенева реанімація. Що з переліченого свідчить про ефективність закритого масажу серця?

варіанти відповідей

Розширені зіниці

Відсутність свідомості

Пульсація на сонній артерії

Пасивні рухи грудної клітки

Зниження температури тіла

Запитання 123

При обстеженні хворої фельдшер ФАПу виявив: схуднення на 10 кг за 2 місяці, дратівливість, витрішкуватість, тахікардію навіть у спокої. Для гіперфункції якої ендокринної залози характерні дані симптоми?

варіанти відповідей

Щитоподібна

Підшлункова

Надниркові

Паращитоподібні

Яєчники

Запитання 124

.Виклик ШМД до жінки зі скаргами на сильний ріжучий біль у правому підребер'ї, який віддає у праве плече, шию, щелепу, повторне блювання. Живіт здутий, болісний у ділянці правого підребер'я. Больовий напад почався після повернення з автобусної екскурсії. Які лікарські препарати слід застосовувати в даній ситуації?

варіанти відповідей

Карсил, ентеросгель

Фестал, бісептол

Папаверин, баралгін

Анальгін, алохол

Но-шпа, фуросемід

Запитання 125

Ви - фельдшер ФАПу, оглядаєте 4- денну дитину після виписки з пологового стаціонару. Під час огляду виявлено, що сеча дитини має жовтувато-цегляний колір, на пелюшці залишається червонуватий слід, місцями видно дрібні жовточервоні кришталики. Який із станів новонароджених спостерігається у дитини?

варіанти відповідей

Транзиторний дисбактеріоз 

Транзиторна гіпертермія

Токсична еритема

Статевий криз

Сечокислий інфаркт

Запитання 126

Робітник 25-ти років раптово знепритомнів і впав на спину. Об'єктивно:шкіра обличчя стала блідою з ціанотичним відтінком. З'явилися спочатку тонічні, а потім клонічні судоми, піна з рота, забарвлена кров'ю, мимовільне сечовипускання. Який невідкладний стан може запідозрити фельдшер?

варіанти відповідей

Епілептичний напад

Гіпокальціємічна кома

Істеричний напад

Геморагічний інсульт

Гіперглікемічна кома

Запитання 127

До фельдшера ФАПу звернулася жінка 54-х років зі скаргами на біль та набряк у ділянці нижньої третини правої гомілки, судоми литкових м'язів уночі. Об'єктивно: поверхневі вени розширені, видно зони гі- перпігментації нижньої третини гомілки. Вкажіть діагноз:

варіанти відповідей

Тромбоз поверхневих вен правої нижньої кінцівки

Облітеруючий атеросклероз судин правої нижньої кінцівки

Варикозна хвороба правої нижньої кінцівки

Гостра венозна недостатність правої нижньої кінцівки

Флебіт поверхневих вен правої нижньої кінцівки

Запитання 128

На ФАП звернулась жінка 25-ти років, зі скаргами на утруднене носове дихання і ковтання, які з'явились після укусу оси. Обличчя, слизова оболонка носа, гортані та язик набряклі. Фельдшер виставив діагноз: набряк Квінке і ввів в/м димедрол. Стан хворої не покращився. Який з перерахованих препаратів потрібно ввести для покращення стану?

варіанти відповідей

Кофеїн

Преднізолон

Мезатон

Кордіамін

Баралгін 

Запитання 129

В дитячому садочку виявлена дитина, що захворіла на скарлатину. Які профілактичні заходи необхідно провести в вогнищі інфекції?

варіанти відповідей

Поточна дезінфекція, обстеження на стафілокок

Карантин на 7 днів, огляд контактних

Проведення щеплення контактним

Поточна дезінфекція, обстеження контактних на менінгокок

Карантин на 21 день

Запитання 130

Скільки см дорівнює акушерська кон'югата:

варіанти відповідей

11 см

12 см

13 см

21 см

25 см

Запитання 131

ІІІ-й період пологів. Послід виділено за допомогою методу Абуладзе. Одномоментно виділилося 400 мл крові, кровотеча продовжується. Під час огляду встановлено відсутність однієї часточки. Яка тактика акушерки при затримці часток плаценти в матці?


варіанти відповідей

Випускання катетером сечі

Зовнішній масаж матки

В/в введення інгібіторів фібринолізу

Ручне обстеження порожнини матки і видалення часточки плаценти

В/в введення утеротонічних засобів

Запитання 132

До ФАП звернулася пацієнтка зі скаргами на біль у лівому колінному суглобі, який посилюється під час ходьби, обмеження рухів. Фельдшер призначив вологий зігрівальний компрес. Вкажіть тривалість процедури:

варіанти відповідей

40-60 хвилин

8-10 годин

2-4 години

4-6 годин

1-2 години

Запитання 133

До Вас у медпункт заводу доставили потерпілого 42-х років, який внаслідок необережності отримав сильний удар у праву поперекову ділянку. Непокоїть біль у поперековій ділянці з іррадіацією у сечовід, травмований помочився сечею кольору м'ясних помиїв. При огляді блідий, пульс - 90/хв., АТ- 120/80 мм рт.ст. Яку першу допомогу Ви надасте?

варіанти відповідей

Покласти спиртовий компрес на поперекову ділянку, викликати терапевта

Холод на поперекову ділянку, викликати швидку допомогу

Розтерти поперекову ділянку маззю "Рятівник"

Ввести катетер у сечовий міхур

Тепло на поперекову ділянку, направити хворого до хірурга

Запитання 134

Ви фельдшер ШМД. На вулиці знепритомнів хворий на цукровий діабет (в кишені знайдена картка хворого на інсулінозалежний цукровий діабет). При огляді: шкіра волога, високий тонус м'язів, судоми, високі сухожильні рефлекси, розширені зіниці. Дихання звичайне, запаху ацетону з рота немає. Пульс - 80/хв. АТ- 120/80 мм рт.ст. Ваші дії:

варіанти відповідей

Зачекати аналізу рівня глюкози в крові

Ввести глюкокортикостероїди

Ввести інсулін короткої дії

В/в струменево ввести 40-60 мл 40% глюкози

Ввести кордіамін

Запитання 135

Ви виїхали на виклик до потерпілого з переломом основи черепа. Виберіть основний симптом цієї травми:

варіанти відповідей

Кровотеча з рани на голові

Кровотеча з ліквореєю з носа та вуха

Головний біль

Набряк шиї

Наявність крововиливу на потилиці

Запитання 136

Хвора 76-ти років впала з висоти близько 3-х м на деревину. Доставлена МШД через 6 годин після травми. Стан тяжкий. АТ- 80/60 мм рт.ст., Рs- 120/хв. Позитивні симптоми подразнення очеревини. В ході оглядової рентгенографії виявлено вільний газ у черевній порожнині під куполом діафрагми. Діагноз: розрив порожнистого органа. Яке ускладнення розвинулося у хворої?

варіанти відповідей

Перитоніт

Перелом основи черепа

Тромбоз мезентеріальних судин 

Інфаркт міокарда

Механічна кишкова непрохідність

Запитання 137

Який метод дослідження найдоцільніший для встановлення діагнозу раку шийки матки?

варіанти відповідей

Кольпоскопія

Мазок на онкоцитологію

Гістологічне дослідження

Огляд шийки матки в дзеркалах

Проба Шиллера

Запитання 138

Хвора з кістомою яєчника обстежується для планового оперативного лікування. Після різких рухів виник біль внизу живота, нудота, блювання. З яким діагнозом фельдшер КШД госпіталізував пацієнтку?

варіанти відповідей

Порушена позаматкова вагітність

Перекрут ніжки субсерозного фіброматозного вузла

Гострий холецистит

Розрив кісти яєчника

Гострий апендицит

Запитання 139

Хворого 72-х років госпіталізовано фельдшером швидкої допомоги зі скаргами на біль у серці, задишку. Об'єктивно: межі серця зміщені ліворуч на 1 см, тони послаблені, аритмічні. На ЕКГ інтервали R-R різної тривалості, хвилі f. Про яке порушення серцевого ритму йде мова?

варіанти відповідей

Синусова тахікардія

Екстрасистолічна аритмія

Миготлива аритмія

Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

Синусова аритмія

Запитання 140

.До фельдшера звернувся чоловік 45- ти років, зі скаргами на ожиріння обличчя, тулуба, стегон, червоно-фіолетові смуги на шкірі живота, плечей, грудних залоз, а також на сонливість, слабкість, депресію та порушення статевої функції. На рентгенограмі черепа - турецького сідла є базофільна аденома аденогіпофіза, у крові - підвищений рівень кортизолу. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Акромегалія

Хвороба !ценко-Кушинга

Нецукровий діабет

Хвороба Аддісона

Гіпофізарний нанізм

Запитання 141

Дитина народилась від ВЩінфікованої матері з оцінкою за шкалою Апгар - 8 балів, масою тіла - 3200 г, довжиною - 50 см. Загальний стан задовільний. Антиретровірусна терапія не проводилась. Через який час можна визначити методом наявність ВЩ-шфекції у дитини?

варіанти відповідей

Через 12 місяців

У перші дні після народження

У перші 6 місяців

У 2 роки

Через 18 місяців

Запитання 142

До фельдшера ФАПу звернулася мати з дитиною віком 5 років. Останнім часом у дитини спостерігається зниження апетиту, поява випорожнень зеленуватого кольору з неприємним запахом, іноді закрепи. Які препарати слід призначити з метою відновлення мікрофлори кишківника?

варіанти відповідей

Пробіотики

Сорбенти

Антибіотики

Антигістаміни

Вітаміни

Запитання 143

До Вас звернулась пацієнтка 60-ти років зі скаргами на біль внизу живота серозно-гнійні виділення із статевих шляхів. На шийці матки виявлено утворення яке має вигляд кольорової капусти, яка кровоточить. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Поліп шийки матки

Ерозія шийки матки

Крауроз

Рак шийки матки

Лейкоплакія

Запитання 144

Хвора, 35-ти років, скаржиться на часті водянисті випорожнення, блювання, спрагу, слабкість та запаморочення. Об'єктивно: t° - 36,0°C, відмічається сухість слизових оболонок, тургор шкіри знижений, АТ- 80/50 мм рт.ст., живіт м'який, неболючий, діурез знижений. Яка найбільш доцільна лікувальна тактика з боку фельдшера ШМД?

варіанти відповідей

Введення ентеросорбентів

Введення преднізолону

Регідратаційна терапія

Введення адреналіну

Введення сечогінних препаратів

Запитання 145

Вкажіть клінічні ознаки струсу головного мозку:

варіанти відповідей

Розлади мови, втрата свідомості, парези та паралічі

Втрата свідомості, головний біль, блювання

Головний біль, блювання, апраксія

Апраксія, атаксія, розлади мови

Парези та паралічі, головний біль, блювання

Запитання 146

До ФАПу звернувся хворий зі скаргами на нудоту, блювання, рідкі випорожнення 2-3 рази на добу світло-жовтого кольору. Об'єктивно: температура - 37,2°C, порушення зору (косоокість, двоїння в очах, сітка перед очима), порушення ковтання. З анамнезу: хворіє 2 дні, після вживання консервованих грибів. Яке захворювання може бути у цього хворого?

варіанти відповідей

Ботулізм

Шигельоз

Сальмонельоз

Холера

Отруєння грибами

Запитання 147

На прийом до фельдшера ФАПу привели хворого 52-х років, який зловживає алкоголем. Фельдшер помітив, що хворий збуджений, відмічається тремтіння всього тіла. Хворий заглядає під кушетку, щось ніби ловить там. Ваш попередній діагноз:

варіанти відповідей

Реактивний стан

Депресивний стан

Алкогольний делірій (біла гарячка п'яниць)

Маніакальний стан

Параноїд

Запитання 148

До хворого, що повернувся із Африки викликана ШМД. Скарги хворого на раптове підвищення температури тіла до 39,9°C. При огляді шкіра гіперемійована, слизові оболонки сухі. Язик обкладений білим нальотом. Тони серця приглушені, тахікардія. Відмічається гепатоспленомегалія. Зі слів дружини 2 дні тому також був напад гарячки, який закінчився рясним потовиділенням. Яке захворювання можна запідозрити?

варіанти відповідей

Пневмонія

Черевний тиф

Туберкульоз

Грип

Малярія

Запитання 149

Хворий 28-ми років звернувся на ФАП зі скаргами на сильний головний біль, нудоту, блювання, мовні розлади, порушення слуху, смаку, підвищення температури до 39°C, загальну слабкість. В анамнезі: гнійний отит. В неврологічному статусі: сенсорна афазія, нюхові, слухові, смакові галюцинації. В крові: L- 30 • 109/л, швидкість осідання еритроцитів - 42 мм/год. Що можна діагностувати у хворого?

варіанти відповідей

Абсцес головного мозку

Радикуліт

Неврит

Мозковий інсульт

Менінгіт

Запитання 150

Основні ознаки менінгіту:

варіанти відповідей

Марення, судоми, жар, сопор

Ригідність потиличних м'язів, симптоми Брудзинського, Керніга, зміни ліквору

Лихоманка, слабкість, нудота, симптоми Нері, Ласега

Запаморочення, судоми тіла, блювання, підвищення температури тіла

Підвищення температури тіла, блювання, жар, пітливість

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест