к. Сторінка 3. «Хліб у звичаях і традиціях нашого народу»Різдво збігається з святом дохристиянських часів – зимового сонцевороту, на це свято їдять кутю. Це спеціальна страва, що виготовляється з вареної пшениці (можна замінити на ячмінь), горіхів, маку, меду. Хліб іде в цей день тільки як доповнення до основної страви – куті. Цим хлібом селянин перед Святою вечерею благословляє худобу, приказуючи ритуальні слова про закликання добра та обминання нечистої сили та лихих чар. Потім кожній тварині дають шматочок хліба із сумішшю різних страв свята – щоб худобі було добро та ситість в новому році.
к. Сторінка 3. «Хліб у звичаях і традиціях нашого народу»Україна на Масницю варила вареники як символ місяця, приказуючи, що навіть бусурмени в цей час їдять вареники. В цей день також напікали сорок печивець з меду, що мали форму пташок, і роздавали їх дітям на те, щоби водилась птиця. Випікали млинці, які символізували сонце. Їх щедро здобрювали медом, маком, щоб рік був врожайним і багатим.