Виховна робота: "Чи може ведмідь взимку прокинутися?"

Про матеріал
Матеріал спрямований на формування природничо-екологічної компетенції, розвиток екологічного мислення в учнів початкової школи, виховання майбутнього покоління, яке дбає про природу та все, що її населяє.
Перегляд файлу

Чи може ведмідь взимку прокинутися?

Тема: Чи може ведмідь взимку прокинутися?

Мета: поглиблювати і розширювати знання учнів про вплив людини на природу, учити усвідомлювати необхідність зберігати і примножувати природні багатства; розвивати пізнавальний інтерес; виховувати чуйне ставлення до тварин.

Обладнання: зображення ведмедів, «звертання» ведмедя.

Хід заняття

  1. Організація учнів до заняття.

Усміхнімось, друзі, квітам, травам, деревам і людям. І нехай в усьому світі краси й добра прибуде.

  1. Повідомлення теми заняття.

А про кого ми сьогодні поговоримо, ви дізнаєтесь коли відгадаєте загадку.

Ще не впав на землю сніг,

Він ховається в барліг.

І до теплої весни

Поринає він у сни. (Ведмідь)

У мене виникло таке питання «Чи може ведмідь прокинутися взимку? І що він робитиме?» (відповіді учнів).

  1. Основна частина.

Давайте з’ясуємо чому ведмеді впадають у сплячку на зиму? (відповіді учнів).

Для бурих ведмедів період сну починається з кінця листопада і аж до квітня. Зазвичай вони готують собі барліг, який може служити їм кілька років. Перед початком зими ведмеді готують свої барлоги до зимового сну: вистеляють їх травою, листям, папороттю та мохом.

То що все-таки змушує ведмедя спати взимку? Невже холод? Але ж зайці не сплять, хоча вони набагато менші і беззахисніші ніж ведмеді і вовки не сплять і олені. (відповіді учнів).

Та й спати у виритій норі або купі листя не надто тепліше, ніж ходити лісом чи не так? А ще ведмеді є досить нечутливі до низьких температур. Отже, основна причина зимової сплячки – це відсутність їжі.

На відміну від інших тварин ведмеді не роблять запасів на зиму, тож сплячка – єдиний шанс вижити, коли у природі неможливо знайти собі їжі.

Пригадайте, чим полюбляє ласувати ведмідь? (відповіді учнів).

Так, це і фрукти, ягоди, жолуді, горіхи, шишки й рослини.

Давайте подумаємо, як ведмедеві вдається спати цілу зиму і не просинатися? (відповіді учнів).

Ціле літо ведмідь наїдається та накопичує жир. Саме жир – основне джерело енергії, яке дозволяє ведмедю дожити до весни. За сезон у ведмедя наростає прошарок жиру до 15 сантиметрів. Якщо порівняти добовий раціон ведмедя до людського, то людині довелося б снідати, обідати і вечеряти по 10 разів.

З настанням холодів лісовий здоровань прямує до барлогу «заплутуючи сліди», він довго ходить різними стежками і навіть іде задом наперед і все для того, щоб його під час сну ніхто не потривожив. Цікаво, що ведмеді ніколи не сперечаються за місце в барлогу, якщо він уже зайнятий ведмідь іде геть.

Протягом зими ведмедя поступово засипає снігом. У тварини скорочується серцебиття від 55 до 9 ударів за хвилину, знижується температура тіла з 36 до 29-34 градусів, а дихає лише 4-5 разів на хвилину. Однак, незважаючи на це ведмедя краще не турбувати. Він може прокинутися і запросто напасти. Роздратований звір є дуже небезпечним і врятуватися від нього практично неможливо – ведмідь прекрасно лазить по деревах, вміє плавати і розвиває швидкість до 50 км/год. Довжина стрибка – три метри.

А чи знаєте ви чому ведмеді уві сні смокчуть лапу? (відповіді учнів).

Щоб зволожити пересохлі ступні та зняти ороговілі ділянки шкіри – у січні шкіра на ступнях змінюється і лапи сильно сверблять.

А ще під час зимової сплячки у ведмедиці народжуються малюки, які важать лише 500 г.

Як ведмеді дізнаються, що настала весна і їм пора прокидатися? (відповіді учнів).

Про це їм говорить не лише підвищення температури, а ще страшне відчуття голоду і під час танення снігу вода затікає в барліг і тварині стає мокро і некомфортно.

Цікаво, що зимою сплять тільки бурий і чорний ведмеді, а от білі ведмеді зимою не сплять. А чому? (відповіді учнів).

Пояснити це просто, вони мають що їсти, оскільки харчуються білі ведмеді переважно тюленями взимку, а навесні і влітку рибою.

Асоціативний кущ «ВЕДМІДЬ»

У нас на дошці є зображення ведмедя, давайте запишемо як ще можна назвати і охарактеризувати цю тварину.

Картинки по запросу ведмідьПохожее изображение

(лісовий король, клишоногий, здоровань, лахматий звір, сонько, бурий силач).

Ведмеді є дуже грайливими тваринами, вони єдині в світі здатні кидати та ловити предмети. Та дивлячись на всі ці позитивні сторони сумним є те, що бурий ведмідь є зникаючим видом, що занесений до Червоної книги України. В наших Карпатах налічується приблизно 150-200 особин при цьому в сусідній Румунії їх понад 5000. Хоча кілька десятків років тому ведмедів можна було зустріти практично у всіх лісах України. Причина всьому браконьєри.

Та цієї зими сталася ще одна халепа, яка дуже шкодить цим тваринам. У національному природному парку «Синевир» в реабілітаційному центрі куди потрапляють тварини замучені в цирках жахливими умовами проживання і нелюдським відношенням, ведмеді не можуть заснути через недостатньо низьку температуру. У зимову сплячку впали тільки 3 ведмеді: Беня, Дюрій та Потапич.

 

Ведмеді в національному природному парку «Синевир», які через теплу зиму не можуть заснути

Також цієї зими ведмедів зустрічали і в лісі. Чим це небезпечно для тварин і для людей? (відповіді учнів).

Для тварин, що в заповідних зонах такий випадок принесе найменше шкоди, так як їх будуть годувати, а холод чи тепло їм зовсім не шкодять. Головною проблемою є лісові ведмеді, які не заснули їх називають «шатунами». Через недостатність їжі і те, що вони не можуть заснути вони стають небезпечними. Довге голодування просто вбиває тварину. У пошуках їжі ведмеді йдуть у найближчі села і міста і наносять шкоду життю і здоров’ю всім, хто зустрінеться на його шляху.

Причиною дивно теплої зими є серйозні кліматичні зміни в усьому світі , пов'язані із збільшенням викидів в атмосферу парникових газів та інших забруднюючих речовин, а ще велика кількість сміття, а особливо пластмаси і поліетилену, що викидається в ліси чи океани. Як ми можемо запобігти цьому? (відповіді учнів).

Малюнок «Моя омріяна земля».

Діти, давайте кожен з вас намалює природу, яку би він хотів бачити через 10 років. Для початку сядьте зручно, відкладіть все з рук та закрийте очі. Уявіть: надворі тепло, навколо зеленіють дерева, пахнуть квіти, щебечуть птахи. Ви сідаєте на м’яку, шовковисту траву і бачите як перед вами пробігають дві білочки, три зайці, а справа від вас пасуться козулі. І ось нарешті вдалині поважно походжає великий, бурий, волохатий ведмідь, який тільки-но поласував смачною малиною. Відкривайте очі і можете сміливо братися до роботи. я хочу вам побажати, щоб цей малюнок ви «намалювали серцем». Малюйте те, що відчуваєте, намагайтеся передати всі емоції, що виникли у вас під час заняття.

  1. Підсумок заняття.

Наш лісовий герой приготував до всіх нас таке звертання:

«Привіт, мій друже, в цю годину,

Дозволь забрати в тебе ще одну хвилину.

Я заберу тільки одну,

А нас загине кілька…

Хтось для розваги вийде полювати,

Або ж голодною смертю нам помирати.

Кажуть вона є найважча з усіх…

О, ні, я хочу в барліг.

Там мені добре,

І затишно, і тихо,

І голод не мучить мене.

А спати не можу, для мене це лихо,

О, людино, збережи мене!

Мене й моїх друзів

Нас не багато

І ми шкоди не зробимо вам

Ми просто хочемо, жити ми хочемо

Природа ж для вас і для нас.

 

 

 

 

docx
Додано
19 січня 2020
Переглядів
1277
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку