Виховний захід "Чим можуть бути небезпечні соціальні мережі?"

Про матеріал
Соціальні мережі дуже глибоко ввійшли в наші життя. Смартфони стали продовженням нас самих: люди «залипають» у них у громадському транспорті, на вулиці, зустрічах чи розмовах тет-а-тет ... Вони відкривають багато такого, чого ми раніше не знали. Інтернет, чати, віртуальні щоденники …, соціальні мережі стали прикметою сучасності. У віртуальних мережах вирує своє життя ...
Перегляд файлу

Чим можуть бути небезпечні соціальні мережі?

Мета: розглянути, як впливають соцмережі на наше життя, що таке залежність та ознаки залежності від соцмереж,  видами шахрайства в соцмережах; ознайомитися із заходами безпеки в соцмережах; пройти тест та дізнатися, як соцмережі впливають на нас.

Тип року: урок-бесіда.

Обладнання: ПК з мережею Інтернет, сайт «Безпека в цифровому середовищі» з відповідними силками..

Соціальні мережі дуже глибоко ввійшли в наші життя. Смартфони стали продовженням нас самих: люди «залипають» у них у громадському транспорті, на вулиці, зустрічах чи розмовах тет-а-тет ... Вони відкривають багато такого, чого ми раніше не знали.

Інтернет, чати, віртуальні щоденники …, соціальні мережі стали прикметою сучасності. У віртуальних мережах вирує своє життя - люди спілкуються, зустрічаються, закохуються, сваряться, висловлюють свої думки, завантажують фотографії, відео тощо...

Соціальні мережі – це добре, чи погано? Спробуємо розібратися.

Складно заперечувати позитивні впливи соціальних мереж на наше життя. У них можна зустріти однокласників та знайомих, навіть якщо ви "загубилися" багато років тому. Знайти, здавалося, безнадійно втрачених далеких родичів, друзів... Коли людина реєструється у соціальній мережі, спершу відчуває легку ейфорію - стільки знайомих одразу! Ніби створюємо навколо себе позитивне психологічне поле - коло підтримки, черпаємо звідти нові ресурси... Але, на жаль, більшість із нас ідеалізує он-лайн друзів і приписує їм риси, яких насправді вони не мають. Швидше за все, так проявляється наша власна нереалізованість у тих або інших сферах життя (у когось усе чудово складається, а в когось - нічого помітного, чи, навпаки, хтось досяг багато). Ось і шукаємо (звісно, несвідомо) в інших те, чого нам бракує.

Проте варто зважати і на вплив — а саме негативний вплив — соцмереж на наше життя. Одна з найголовніших небезпек соціальних мереж - упевненість у тому, що більшість їхніх віртуальних дій минаються без наслідків. У житті ми звикли відповідати за свої вчинки, а тут - можна "підправити" підпис чи стерти коментар. У житті якщо вже висловився - то "підправити" свої слова важко, недарма ж кажуть: слово не горобець, - вилетить не впіймаєш. У соціальній мережі можна назватися чужим іменем і поставити на профілі не свою фотографію, або свою, але "підправлену". Однак пам'ятайте: будь-яка інформація, розміщена бодай для кількох людей, має здатність випливати у найнесподіваніший момент. І навіть тоді, коли ви цю інформацію вже стерли.

Життя в соцмережах. 

Чим манять соцмережі?

Тут можна створити образ "ідеального себе" і приховати за ним реальні проблеми; можна поводиться як хочеш і говорити що завгодно, навіть за образу відповідати не доведеться. Так, вас можуть "забанити", але створити новий акаунт - справа 5 хвилин. Інформація швидко розходиться по мережі.

Соцмережі як необхідність.

Погодьтеся, це вже немало для того, щоб приєднатися до спільноти тих, хто не відривається від гаджета. Але я скажу більше: мати сторінку в соцмережі вже навіть необхідно! При влаштуванні на роботу наявність акаунта, наприклад, у Фейсбук може допомогти потенційному працедавцеві зрозуміти, яким є коло ваших інтересів і знайомств, що може дати вам певну перевагу.

Залежність від соцмереж (англійською — Social Networking Ediction, скорочено — SNE) — таким поняттям характеризують поведінку людей, яка визначається надмірним занепокоєнням через соцмережі та неконтрольованим прагненням зайти до них. Людина може приділяти їм так багато часу, що це починає шкодити іншим важливим сферам життя. 

Офіційно медики не визнали SNE захворюванням. Одначе деякі дослідження говорять про те, що захоплення соцмережами суттєво впливає на наше самопочуття, якість сну та настрій. Але чи не найбільше — на самооцінку.

Ознаки залежності.

Нав'язливе бажання заходити на свою сторінку, оновлювати її, контролювати активність на ній інших користувачів. Втрата контролю над часом, що проводиться в соцмережах. Виникнення проблем із навчанням або з власною сім'єю через постійне перебування онлайн. Скорочення часу спілкування "в реалі". Зростання грошових витрат на різні соціальні сервіси та покупки в мережі.

Давайте коротко розглянемо наслідки впливу соцмереж на нашу психіку (переходимо по сильці)

 

 Депресія та тривога. Якщо ви проводите в соцмережах більше двох годин на день, це може призвести до значних змін настрою. Мозок перевантажується цифровою інформацією і з часом адаптується до неї, постійно очікуючи таких же об’ємів. Якщо стимул не задовольняється, наприклад, ми маємо певні перерви у користуванні Інтернетом, то почуваємося нудно. Це явище називається «novelty addiction» — залежність від новин.

 Кібербулінг. Ображати людину анонімно може хто завгодно. Попри можливість дистанціюватися від гострих емоцій в мережі завдяки «віртуальним бар’єрам», цілковито уникнути цькування складно.

 ФОМО (англійською — FOMO, або ж Fear of Missing Out, тобто «страх щось пропустити»). Це — одна з форм тривоги, страх бути позбавленим досвіду або емоцій, які отримують інші люди довкола. Насамперед це стосується страху пропустити позитивні емоції, які можуть відчувати інші користувачі соцмереж. Проте так само це стосується новин та будь-якої іншої інформації, щодо якої тривають дискусії в суспільстві.

 Порушення сну. Якщо вам здається, що ваш режим сну став нерегулярним і це впливає на вашу продуктивність, намагайтеся не проводити багато часу в соціальних мережах, адже це перезбуджує нервову систему. Особливо шкідливим є тривалий скрол у соцмережі перед сном (а тим паче — замість сну).

Штучне блакитне світло від екрана знижує кількість виділеного в організмі мелатоніну, що виснажує організм і водночас заважає заснути. Таке випромінювання сповіщає про прихід ранку, вводячи в оману епіфіз, який і продукує «гормон сну».

 Нереалістичні очікування. Ідеально відшліфовані фото в Instagram та Snapchat створюють ілюзію того, що таким ідеальним має бути все наше життя. А ми, відповідно, маємо прагнути до такої картинки і в своєму житті. Ми постійно змушені прагнути до ідеалу і бути перфекціоністами, а в перегонах з назвою «хочу бути не гірше» дуже легко втратити себе.

 Негативне сприйняття власного тіла. В Instagram-акаунтах селебрітіз або ж блогерів, які заробляють на контенті свого акаунту, ідеальним є все — тіло, обличчя, одяг. Ви дивитеся на них і розумієте, наскільки не досконалими є. Що на тілі — зайві кілограми, що обличчя не вартує нічого без тонального крему й пудри, а одяг — позбавлений стилю. Знецінити все те, що маєте, і виховати ненависть до себе — дуже просто. Причина — бо ви нібито не відповідаєте «ідеальним» фото з «ідеальних» акаунтів.

Як позбутися залежності?

Відмовитися від соцмереж моментально не вийде. Важливо дотримуватися чітких правил:

  • видалити доступ до соцмереж всюди, окрім одного комп'ютера, який знаходитиметься в одному місці і який не можна брати із собою;
  • визначити чіткий час виходу в мережу і сповістити про це інтернет-друзів;
  • організувати "мережеві вихідні" - не спілкуватися в мережі хоча б один день на тиждень;
  • займайтеся спортом - активізуйте фізичну діяльність: дайте собі слово хоча б раз на тиждень, залишивши гаджет удома, сходити пограти у футбол або по плавити в басейні.

Знайдіть будь-які способи, щоб не тримати у руках смартфон.

Давайте пройдемо невеличкий але дуже цікавий тест Що з нами роблять Facebook та інші соцмережі (переходимо по сильці, або https://life.pravda.com.ua/society/2019/03/29/236259/)

У деяких соціальних мережах зареєстровано просто колосальна кількість користувачів – наприклад, нещодавно одна з мереж відсвяткувала реєстрацію сорокамільйонного користувача. Ви тільки вдумайтеся в цю цифру! Як відомо, ще здавна масове скупчення людей завжди приваблювало любителів наживи й обману довірливих громадян. Одже, розглянемо ще ряд  небезпек в соцмережах, які можуть суттєво нам нашкодити. Мова піде про мобільних шахраїв.

Види шахрайства.

Якщо ви активний користувач мережі Інтернет, то нерідко помічали, що деякі сайти пропонують виконати якусь послугу тільки після відправки смс-повідомлення. Наприклад, для того щоб скачати фільм, книгу, гру і т. д., треба відправити смс-повідомлення. Крім того, останнім часом вся банерна та контекстна реклама рясніє оголошеннями наступного роду: «Надішліть смс-повідомлення з номером людини, і ви дізнаєтеся всю інформацію про нього, яка міститься в єдиній закритій базі». Або ось ще: «Ви можете дізнатися все листування, відправивши нам повідомлення з номером людини» … і так далі. Ще бувають випадки, коли ви пройшли якийсь тест, але для того, щоб дізнатися його результати, необхідно відправити смс-повідомлення. Це все різні випадки одного виду шахрайства. Який же зв’язок цього виду шахрайства з соціальними мережами? А зв’язок дуже простий, бо вся реклама на дані шкідливі сайти поширюється через соціальні мережі. Як правило, реальна вартість відправленого смс-повідомлення набагато перевищує заявлену сайтом. Якщо ви вже попалися на вудку мобільним шахраям, тобто відправили смс-повідомлення, ви можете звернутися із заявою до вашого стільниковому оператору. У заяві варто докладно описати проблему, що склалася. Нерідко вдається повернути гроші назад.

Метою наступного виду шахрайства є заволодіння вашою сторінкою в соціальній мережі. Заволодівши сторінкою, шахрай може дізнатися докладну інформацію про вас, ваші контакти, інформацію про ваших знайомих, друзів, також він може вести шахрайську діяльність з вашої сторінки. Схема цього шахрайства дуже проста. По суті, таке шахрайство можна віднести до виду хакерської атаки, яка називається фішингом. Вона полягає в тому, що хакер підсовує вам замість справжньої сторінки, де ви вводите логін і пароль, щоб зайти в соціальну мережу, підроблену сторінку, і тим самим ви самі передаєте шахраєві дані від вашої сторінки. Підробка відбувається наступним способом. На призначену для користувача пошту приходить повідомлення з пропозицією дружби в соціальній мережі, завантажити музику, відео, ігри і т.д. Повідомлення містить замасковану посилання, яка веде до копії сторінки деякої соціальної мережі. В цілях безпеки радимо вам ніколи не переходити за подібними посиланнями і вводити адресу сторінки в адресний рядок.

Довіра.

Інший вид шахрайства заснований на довірі. Уявіть таку ситуацію. Вам приходить повідомлення від одного або хорошого знайомого з проханням позичити електронних грошей, скачати якийсь контент або перейти по якомусь посиланню. Сидячи по інший бік екрану, ви не

можете точно знати, хто відправив вам повідомлення – друг чи шахрай, який заволодів його сторінкою, і, як правило, ви, не замислюючись про це, виконуєте прохання. Відгородити себе від цього шахрайства дуже просто, треба лише зв’язатися з ти хто відправив повідомлення з проханням, в’язатися по іншому каналу зв’язку (наприклад, зателефонувавши по телефону) і запитати підтвердження прохання.

Тут перераховано лише найпопулярніші види шахрайства за допомогою соціальних мереж. Однак пам’ятайте, кожен день вигадуються все нові більш витончені шахрайські схеми. Будьте обережні. Як це не банально, але ваша безпека у ваших руках.

Заходи обережності у соціальних мережах.

Не зазначайте дату і місце свого народження.

З допомогою дати і місця вашого народження зловмисники можуть отримати важливі документи (номери паспортів, пенсійні, страхові документи) і використати інформацію у злочинних цілях.

Не вказуйте домашню адресу.

Нещодавно стався дуже прикрий інцидент, коли сина відомого бізнесмена (який, за іронією долі, плідно працює на теренах сучасних комп`ютерних технологій) викрали і вимагали за нього величезний викуп. Кажуть, 20-річний хлопчина довірливо виклав свої приватні дані, зокрема й домашню адресу, на своїй соціальній сторінці. До речі, 65% власників соціальних сторінок навіть не блокують перегляд своїх даних незнайомими людьми.

Плани на відпочинок.

Краще не розголошувати ні своїх планів, ні, тим більше, точного часу відсутності вдома. Це все одно що сказати: "Люди добрі! Десять днів у нас у квартирі нікого не буде: приходьте, робіть що хочете!" А якщо вже так кортить похвалитися своєю поїздкою, то фото на ваш профіль краще викласти після цієї радісної події.

Не розказуйте про ваші "скелети у шафі".

Ви можете пожартувати на своїй сторінці, наприклад, що вживаєте заборонені речі, але обов`язково серед ваших он-лайнових друзів знайдеться хтось, хто в це повірить. Переконати його в тому, що ви безневинно пожартували, буде непросто.

Вводьте адресу соціальної мережі безпосередньо в адресовому рядку браузера або використовуйте закладки на знайомий сайт. Не переходьте на сайт із сумнівних сторінок чи з посилань знайомих, якщо не впевнені, що саме цей лист написали ваші знайомі.

Не реєструйтеся в усіх які тільки є соціальних мережах, а також не додавайте в друзі усіх підряд. Якщо сумніваєтесь у людині, краще не додавайте її, для вашої ж власної безпеки. Особливо це стосується людей без фотографій на профілі чи без друзів.

Безумовно, соціальні мережі набули останнім часом неймовірної популярності. Це явище неоднозначне, але ж неоднозначно завжди ставляться до всього нового. Їхні прихильники стверджують, що вони несуть суцільний позитив, їхні опоненти вважають, що негатив, але правда десь посередині. Соціальні мережі неймовірно розширюють людські можливості спілкування, однак слід пам`ятати, що тепло справжнього дружнього спілкування "у реалі" не замінить навіть найкраща віртуальна дружба.

Дякую за увагу.

 

 

Використанні джерела:

Інтернет-джерела:

https://patriotdefence.org/brainteka/psycheya/nevzhe-ya-%E2%80%94-luzer-yak-soczmerezhi-vplivayut-na-nashu-samooczinku-i-chomu-varto-perestati-viriti-idealnim-foto.html

https://www.unian.ua/health/country/762088-sotsialni-mereji-antidepresanti-chi-pogliblyuvachi-dushevnih-problem.html

 

Всеукраїнська газета Інформатика: №1(745), січень 2018, стр.62-63


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
15 березня 2021
Переглядів
2117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку