7 грудня - Всесвітній день української хустки

Про матеріал
Групова робота. Історія виникнення української хустки; Представлені цікаві факти; Практичне завдання. Пов'язування хустки LearningsApps Дизайн презентації виконаний у Canvi. У презентації використані завдання з LearningsApps
Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 ГРУДНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИПідготувала С. В. Потюк

Номер слайду 2

Щороку 7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки. Це неофіційне свято, яке з'явилося 2019 року, покликане об'єднати жінок різних професій, віку та національностей для збереження українських традицій

Номер слайду 3

Українська хустка є невід’ємною частиною української культурної спадщини. Споконвіку на українських землях хустка була не просто обов’язковим головним убором для заміжніх жінок, а й особливим сакральним предметом, реліквією, що передавалась із покоління в покоління.

Номер слайду 4

ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИРобота в групах

Номер слайду 5

Українська хустка. ЦІКАВІ ФАКТИХустка завжди вважалась оберегом. Якщо хлопець збирався в далеку дорогу, дівчина давала йому свою хустку на знак того, що чекатиме його.

Номер слайду 6

ЯКЩО В СІМ’Ї ХВОРІЛО НЕМОВЛЯ, ЙОГО СПОВИВАЛИ В МАМИНУ ХУСТКУ. ЯКЩО ДУМАЛИ, ЩО ДИТИНУ ЗУРОЧИЛИ, ЇЇ ОБЛИЧЧЯ ВИТИРАЛИ СПОДОМ СПІДНИЦІ АБО ВИВОРОТНОЮ СТОРОНОЮ НОШЕНОЇ ХУСТКИ. ЗА ТРАДИЦІЄЮ, ЦЕ МАЛО ОБЕРІГАТИ МАЛЮКА ВІД ХВОРОБ, ЗЛИХ ДУМОК І ОЧЕЙ. Після того як дівчина вийшла заміж, їй було заборонено з’являтися на людях із непокритою головою, а, тим більше, з розпущеним волоссям. У народі це називали «засвітити волосся». За народними уявленнями, така жінка викликала хвороби, неврожай та пошесті. В Україні жінкам досі не можна входити до церкви з непокритою головою.

Номер слайду 7

Значну роль відігравала хустка під час весілля. Якщо хлопець мав серйозні наміри щодо дівчини (одружитися з нею), він дарував їй дорогий подарунок – чоботи, намисто або хустку. Потім нею «покриватимуть» молоду на весіллі.

Номер слайду 8

Покривання голови молодої – настільки ж важливий ритуал, як і розплітання коси. Весільний коровай дружби також обов’язково несли на хустці, а його шматочки роздавали гостям за допомогою маленьких хусточок – не «голими» руками.

Номер слайду 9

Хустка була «індикатором» соціального статусу жінки. Незаміжні дівчата зазвичай носили вінки або стрічки у волоссі, тож їм було необов’язково покривати голову. Якщо ж вони одягали хустку, то зав’язували її вінкоподібно. Після весілля дівчина обов’язково починала покривати голову.

Номер слайду 10

Залежно від регіону, жінки використовували різні способи зав’язувати хустки. Наприклад, на Півночі її в’язали під підборіддям, а кінці зав’язували на маківці. На Київщині кінці хустки обгортали навколо шиї та зав’язували на потилиці. На території Середнього Подніпров’я хустку драпірували довкола голови, але так, щоб залишити відкритим денце очіпка.

Номер слайду 11

Українська хустка. Хустки бували фабричними та домотканими. Як правило, їх виготовляли власноруч або купували в жінок, які вміли це робити. На верстатах ткали однотонний квадратний відрізок тканини і нав’язували на ньому тороки. Інколи кінці хусток вишивали однотонними або різнокольоровими нитками – їх залишали на свята або для урочистих подій.

Номер слайду 12

Практична робота. ПОВ’ЯЗУВАЛИ ХУСТКИ РІЗНИМИ СПОСОБАМИ – ЇХ МОЖНА ПОБАЧИТИ НА СТАРИХ СВІТЛИНАХ ТА МАЛЮНКАХ

Номер слайду 13

0102 Що мені відомо про українську хусткуhttps://learningapps.org/view27026130learningapps

Номер слайду 14

0102 Українська хусткаhttps://learningapps.org/view27661017learningapps

Номер слайду 15

Що не можна робити 7 грудня. Хоча свята Катерина вважається покровителькою шлюбу, день невдалий для весілля або вінчання. Закоханим сьогодні не можна сваритися, інакше відносини зіпсуються. У це свято не можна займатися рукоділлям: шити, в’язати і вишивати. Не варто в цей день лагодити предмети і займатися ремонтом.

Номер слайду 16

Прикмети погоди 7 грудня. Якщо місяць вночі знаходиться в колі, то скоро буде сильна ожеледь. Якщо до цього дня ще не випав сніг, то наступний рік буде неврожайним. Журавлі вже відлетіли в теплі краї – потеплінь більше не буде. Корови трясуть хвостами – до морозів. Якщо цей день теплий, то друга половина грудня буде морозною. Ясне небо на Катерину віщує морозну і сніжну зиму.

Номер слайду 17

Сьогоднішні хустини – це лаконічно, стримано, стильно та зі смаком вироблені шедеври без жодної зайвої деталі, вишукано, як все українське. Вони поступово завойовують прихильність модниць всього світу. Сьогодні яскраві хустки поступово завойовують прихильність не тільки українок, а й модниць всього світу.

pptx
Додано
6 грудня 2023
Переглядів
633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку