Аналіз виховної роботи зі здобувачами 5-А класу у 1 семестрі 2023-2024 навчальному році

Про матеріал
Аналіз виховної роботи класного керівника 5 класу за 1 семестр 2023-2024 навчальний рік
Перегляд файлу

Аналіз виховної роботи

5-А класу

у 1 семестрі 2023-2024 навчального року

 Проблема, над якою працює класний керівник: «Формування сприятливого виховного середовища та формування життєвої компетентності майбутнього громадянина України».

Метою проведення різноманітних позакласних заходів є виховання у здобувачів освіти патріотичних почуттів, любові до рідної землі, свого народу, готовності до праці в ім'я України, виховання поваги до культури та історії рідного народу, поваги до батьків, прищеплення шанобливого ставлення до звичаїв, сімейних традицій та тра­дицій нашого народу.

План виховної роботи 5-А класу спрямований на реалізацію основних завдань і пріоритетних напрямків з урахуванням народного календаря, традицій гімназії та загальнодержавних свят. Всі заходи були проведені у зазначені терміни і на достатньому організаційному та художньо-естетичному рівні. 

            Протягом І семестру 2023-2024 навчального року класний керівник проводила виховну роботу, яка поєднала в собі традиційні форми та методи роботи. Багато часу приділено морально-етичному вихованню учнівського колективу, формуванню обов'язків, відповідальності, культурної поведінки. Бесіди, години спілкування, гра-змагання, практичні заняття, індивідуальні бесіди на дану тематику: « Як спрямувати свою енергію у правильне русло», «Моя поведінка під час переміщення в укриття», «Вчимося чергувати»,  «Обов’язки чергового», «Правила ввічливого спілкування», «Як правильно читати», «Як подолати лінь та покращити поведінку під час уроків», «Толерантність і культура спілкування у школі», «Правила спілкування у соціальних мережах», «Моя поведінка у громадських місцях», «Слово- не горобець, вилетить- не спіймаєш»,  «Хліб – усьому голова», «Дружити – це здорово».

      Велика увага  приділялась національно-патріотичному вихованню здобувачів освіти. Діти писали листи, малювали малюнки та виготовляли сувеніри  для військовослужбовців. Брали активну участь у волонтерських акціях   «Наближаємо перемогу разом», «Подарунок військовому ЗСУ», «Смілива гривня». Були проведені класні та виховні години. Їхню тематику приурочено подіям сучасності та календарним датам, зокрема: виховна година- гра «Майбутні захисники»,  участь у заходу реквієм «Поминальна панахида за загиблими воїнами ЗСУ», виховна година «Добро починається з тебе», «І плакала свічка у скорботі», «Україна-країна гідності і свободи». година спілкування «Моя Батьківщина - Україна», бесіда-реквієм біля стенду «Наші земляки-захисники» конкурс малюнків «Ніхто так не вірить у перемогу, як я!», спортивні заходи до Дня захисників вітчизни, захід -реквієм «Поминальна панахида за загиблими ЗСУ», акція «Смілива гривня», лінійка -реквієм «Вічна пам'ять заморених голодом!», Всеукраїнська Миротворча акція «Україна проти війни!».

Залучення здобувачів освіти до акцій патріотичного спрямування не тільки виховує патріотизм, а й сприяє розвитку почуття гордості за сміливих юнаків, які захищають нашу державу, її цілісність та недоторканність.

           Провела ряд заходів  з правового виховання: бесіда «Скажемо «Ні» насиллю», виховна година «Знай свої права, поважай права інших», дидактична гра «Обов’язки чергових», практичне заняття «Вивчаємо правила поведінки у школі», поради «Як захистити себе від булінгу», виховна година-квест «У пошуках квітки толерантності», акція «16 днів проти насилля», бесіда-попередження про пропуски школи без поважних причин.

Вся ця робота була спрямована розвитку самостійності здобувачів освіти, зміцненню дружніх відносин у колективі й розкриттю різних індивідуальних здібностей дітей.

З метою  екологічного та трудового виховання було проведено акції «Чисте повітря й чистий клас – здоровенькі всі у нас», «Наші зелені друзі», трудовий десант «Невтомні віник і совок», ігри на свіжому повітрі, рейд «Наш клас найчистіший», бесіда «Радіація – невидима смерть», екологічний десант «Бережемо довкілля», виховна година «Міжнародний день Чорного моря»,  бесіда "Моя майбутня професія", участь у конкурсах «Щедрість рідної землі», «Ялинка», «Український сувенір», виготовлення подарунків, сувенірів своїми руками.

Виховна робота в класі велася в інших напрямках, увага приділялась  формуванню соціального інтелекту, розвитку духовності, моральності учнів. Для рішення поставлених завдань було проведено багато заходів: це й класні годинники на різноманітну тематику, бесіди із класом,  випуск стінгазет «Скажемо булінгу «Ні!»», плакатів, години спілкування «Що я знаю про козаків», «Секрети вчительської професії», інтерв’ю-опитування «Моє хобі», виховна година "Добро починається з тебе",  «Українська хустка – оберіг із маминих долонь»;  флешмоб «Зроби фото з хусткою», мовна гра-змагання «З мовою у серці», участь у мовному конкурсі імені П.Яцика,  мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, мовна гра «Найкращий знавець української мови», виховна година «У пошуках дракончика», виховна година-квест «У пошуках квітки толерантності», «Святий Миколай, ти до нас завітай», розважально-ігрова програма «Я люблю читати».

Виховні заходи що сприяли формуванню здорового способу життя та  безпеці життєдіяльності: відеолекторій «Увага, вибухонебезпечні предмети і речовини», бесіда «Попередження ГРВІ», «КОВІД», школа здоров’я «Як правильно чистити зуби. Рот – ворота хвороби», інструктаж «Електромережа – це небезпечно», тренінг «Увага, ожеледиця», відеопрезентація «Уникаємо падіння бурульок», цикл бесід перед осінніми та зимовими канікулами, попередження батьків щодо забезпечення безпечних умов життєдіяльності здобувачів освіти вдома.

    Здобувачі освіти прислуховуються до думки класного керівника, є першими помічниками в його роботі. Взаємини між дітьми класного колективу дружні, толерантні.

         При виконанні спільної справи більшість членів учнівського колективу виявляють щиру зацікавленість. У будь-яких заходах більш активні такі дівчата  та хлопці Баштанар Ілля, Коваль Анна, Прутіян Ангеліна, Лукашов Роман, Соколова Надія, Ступницька Валерія, Цандур Софія, Шевчук Ельдар, Федорович Андріяна, Феттер Данило.

Участь у загальношкільних заходах: Свято Першого дзвоника (1 вересня);

Міжнародний день благодійності (5 вересня ); спортивні змагання "Рух - це здорово!" між 3-А та 5-А класами (6 вересня); Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day» (15 вересня); спортивні заходи  до Дня захисників та захисниць України, Дня українського козацтва (1 жовтня); захід -реквієм "Поминальна панахида за загиблими ЗСУ" (6 жовтня); волонтерська акція "Наближаємо перемогу разом!" (7 жовтня); зустріч з представниками Асоціації саперів України м. Києва (9 жовтня); спортивні змагання збірних команд здобувачів освіти 1 та 5-А класів. "Здорові діти - щасливі діти"! (12 жовтня); екологічна акція «За чисте довкілля» (20 жовтня); конкурс «Щедрість рідної землі» (26 вересня); І етап ХХІУ Міжнародного конкурсу з української мови імені П. Яцика (7 листопада); акція "Смілива гривня" (13 листопада); Всеукраїнська руханка  "Єднання" (20 листопада); І етап ХІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка                  (20 листопада); лінійка -реквієм "Вічна пам'ять заморених голодом!" (21 листопада); патріотичний захід День Гідності та Свободи. (21 листопада); Всеукраїнська Миротворча акція "Україна проти війни!" (23 листопада); благодійна акція "Подарунок для військових" (23 листопада); ділова гра "Безпечна школа. Маски булінгу"                               ( 21 грудня).

У становленні та розвитку учнів спираюсь на допомогу батьків. Важливим питанням є стан у сім'ї. У роботі з батьками використовую колективні та індивідуальні бесіди, експрес-обговорення «Вчимо дітей правильно реагувати на сигнали про небезпеку», лекторій-обмін досвідом «Моя родина-читаюча», онлайн-консультація «Виявляємо здібності й розвиваємо  таланти», засідання батьківського активу «Якої допомоги потребують наші діти», бесіда «Небезпека в інтернеті». Проводила батьківськи збори, під час яких розглядались важливі питання: рівень навчальних досягнень здобувачів освіти; забезпечення підручниками; поведінка під час уроків і в позаурочний час окремих здобувачів освіти класу;  підсумки закінчення І семестру; обговорення завдань на ІІ семестр.

Результативність виховної роботи:

Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика (шкільний етап):

  1. Федорович А. – 3 місце.

Конкурс «Ніхто так не вірить у перемогу, як я!»:

  1. Федорович А. – 1місце
  2. Лукашов Р. – 2 місце.

Конкурс «Ялинка»:

  1. Ступницька В. – 1 місце
  2. Стаднік А. – 3 місце.

Конкурс «Народний сувенір»:

1.  Коваль А. – 1 місце

2. Лукашов Р. – 1 місце.

 

 

docx
Додано
2 лютого
Переглядів
116
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку