Апаратна і програмна складові інформаційної системи. Комп'ютер як пристрій опрацювання даних. Різновиди комп'ютерів.

Про матеріал

Допомогти учням засвоїти пристрої комп'ютера, поняття базова конфігурація ПК, дати основні поняття з архітектури ПК, необхідні для роботи на комп'ютері;Розвивати практичні навички користування комп'ютером; розвивати логічне й аналітичне мислення учнів,їхню зорову й слухову пам'ять, увагу, мовлення (навчально-пізнавальна компетентність);Виховувати потребу в знаннях, прагнення до успіху й самоствердження, інтерес до предмета, толерантність, наполегливість, самостійність.

Перегляд файлу

Тема: Апаратна і програмна складові інформаційної системи. Комп'ютер як пристрій опрацювання даних. Різновиди комп'ютерів.

Мета:Допомогти учням засвоїти пристрої комп'ютера, поняття базова конфігурація ПК, дати основні поняття з архітектури ПК, необхідні для роботи на комп'ютері;Розвивати практичні навички користування комп’ютером; розвивати логічне й аналітичне мислення учнів,їхню зорову й слухову пам'ять, увагу, мовлення (навчально-пізнавальна компетентність);Виховувати потребу в знаннях, прагнення до успіху й самоствердження, інтерес до предмета, толерантність, наполегливість, самостійність.

Тип уроку: Урок засвоєння нових знань

 

ХІД УРОКУ

I.    Організаційний момент.

  1. Привітання.
  2. Перевірка присутніх, готовності до уроку.
  3. Повторення правил з техніки безпеки.

 

II.    Актуалізація опорних знань.

А зараз уважно прослухайте вірш, та назвіть правила ТБ які в ньому не зустрічаються:

Щоб з комп’ютером дружити,

Треба правила завчити.

Не торкатись проводів,

Ні розеток, ні дротів.

Екран руками не чіпати,

Довго на комп’ютері не грати.

На клавіші легенько натискай,

З мокрими руками не сідай.

З чистими руками працювати,

Носика в екрана не «встромляти».

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

     Мета сьогоднішнього уроку якомога найкраще познайомитися з комп’ютером, його складовими частинами та навчитися розбиратися в загальних характеристиках ПК.

 

IV.Сприйняття і осмислення нового матеріалу

  Інколи говорять «персональний комп'ютер». Уточнення «персональний» тут не випадково – це означає свій, особистий, доступний більшості людей, адже існує велика кількість інших видів комп'ютерів, які персональними ніяк не назвати, – робочі станції для підприємств, сервери для зв'язку безлічі комп'ютерів в мережу і ін. надалі, кажучи «комп'ютер» ми матимемо на увазі саме персональний комп'ютер.

Персональний комп'ютер (ПК)– це комп'ютер, призначений для обслуговування однієї людини.

Базова конфігурація ПК - мінімальний комплект засобів, достатній для початку роботи з комп'ютером. (записати) В даний час для ПК за базову вважається конфігурація, в яку входить чотири пристрої:

  • Системний блок;
  • Монітор;
  • Клавіатура;
  • Миша.

 

Апаратне забезпечення — обладнання, що складає комп'ютер.

Апаратна частина складається з таких пристроїв:

  • Внутрішньої пам’яті;
  • Центрального процесора;
  • Пристроїв введення/виводу інформації;
  • Накопичувачів.

Системний блок – основний блок комп'ютерної системи. (записати) У нім розташовуються пристрої, що вважаються внутрішніми. Пристрої, що підключаються до системного блоку зовні, вважаються за зовнішніми.

У системний блок входить процесор, оперативна пам'ять, накопичувачі на жорстких і гнучких магнітних дисках, на оптичних дисках і деякі інші пристрої. (записати) На лицьовій панелі ви бачите декілька кнопок – вже відома вам кнопка Power – включення і кнопка Reset – перезавантаження комп'ютера. Два дисководи – для компакт-дисків і дискет, в нових ПК також є роз’єми для флеш карт та картрідери.

Пристрої введення-виведення інформації: клавіатура, маніпулятори(джойстики), сканери, цифрові фото-відеокамери, мікрофон, монітор, відеоконтролер, принтер, плоттер, модем, факс-модем, відеоплати.

Клавіатура — це основний пристрій ручного введения інформації — команд і даних. Інформація вводитися у вигляді алфавітно-цифрових символьних даних. Стандартна клавіатура має 104 клавіші і що 3 інформують про режими роботи світлових індикатора в правому верхньому кутку.

Маніпулятори - це пристрої введення, ще забезпечують природний спосіб спілкування користувача з комп'ютером (джойстик, планшет).

Цифрові фото - та відеокамери призначені для введення графічної та звукової інформації (фотознімків та відеофільмів).

Мікрофон — пристрій для введення звукової інформації.

Монітор (дисплей) — є основним пристроєм виведення обчислювальної системи і призначений для виведення на екран текстової і графічної інформації. Монітори можуть мати різний розмір екрану. Розмір діагоналі екрану вимірюється в дюймах .

Периферійними пристроями називають пристрої, що підключаються до комп'ютера ззовні.

Принтери — пристрої друкування, призначені для виведення текстової та графічної інформації на папір, плівку. Існують три типи принтерів:Матричний, Струменевий, Лазерний

Сканери — це пристрої, які дозволяють вводити в комп’ютер зображення з паперу або іншої плоскої поверхні. Сканери бувають двох типів: Ручні, Планшетні.

Модеми — це пристрої для обміну інформацією з іншими комп'ютерами через телефонну мережу. Модем буває внутрішній (встановлений усередині системного блоку) і зовнішній (розташовується поряд з системним блоком і з'єднується з ним за допомогою кабелю.

Миша – пристрій «графічного» управління. Мишки бувають оптико-механічні, оптичні, безпровідні. При переміщенні миші по килимку на екрані переміщається покажчик миші, за допомогою якого можна указувати на об'єкти і/або вибирати їх.

Для організації на безкрайніх Інтернету відео конференцій (або просто базікання) стане в нагоді Веб-камера. За допомогою цих пристроїв, можна у будь-який момент спілкуватися з родичами та друзями, які знаходяться дуже далеко.

Види комп’ютерів

 

Персональний комп'ютер (ПК)– це комп'ютер, призначений для обслуговування однієї людини. Але не тільки такий вид комп’ютерів існує. Сьогодні ми з Вами познайомимося з різними видами комп’ютерної техніки та Ви дізнаєтесь, як саме обрати той вид техніки, який Вам потрібен. Отже, давайте починати.

Нині існує величезна кількість модифікацій комп’ютерів, які відрізняються розміром, швидкістю опрацювання інформації, призначенням тощо. Але всі комп’ютери мають спільні принципи побудови та функціонування.

Персональний комп'ютер (ПК)– це стаціонарний комп'ютер.

Портативний комп’ютер — невеликий за розмірами комп’ютер, який дозволяє користувачеві працювати поза стаціонарним офісом. Основні різновиди: Laptop; Notebook; Palmtop (найменші за розмірами, поміщаються на долоні; магнітні диски в них замінює енергонезалежна електронна пам’ять; немає накопичувачів – обмін інформацією відбувається через лінії зв’язку).

Ноутбук — портативний комп’ютер із рідкокристалевим дисплеєм та живленням від батарейок, який під час роботи можна розміщати на колінах(середній за розмірами).

Нетбук (маленький ноутбук) портативний комп’ютер, конструктивно виконаний у формі «книжки» і приблизно таких самих розмірів та живленням від батарейок.

Сервер — потужний комп’ютер із великим обсягом зовнішньої пам’яті, що забезпечує обслуговування інших комп’ютерів шляхом керування розподілом ресурсів спільного користування (програм, даних і устаткування).

Планшет – нетбуки, що мають особливу конструкцію дисплея, яка дозволяє повертатися у двох площинах та сенсорний екран, який реагує на натискання пальцем або пером-стилусом.

Комунікатор – мобільний телефон, що має можливість працювати як нетбук. Зазвичай не сенсорний.

Підготовка комп’ютера до роботи та її завершення

Створення своєї папки в ПК.

 

 

V. Підбиття підсумків навчальної діяльності

Сьогодні ми з вами ознайомилися з комп’ютером, його складовими частинами та навчитися розбиратися в загальних характеристиках ПК.

Повторення (Фронтальне опитування)

  1. Процесор ПК – це…
  2. Пам'ять ПК – це….
  3. Апаратне забезпечення – це….
  4. Які ви знаєте види пам’яті?
  5. Які види принтерів ви знаєте?
  6. Які види пристроїв введення/виведення ви знаєте?

Відгадай комп’ютерні загадки

Міцний диск, дуже яскравий,
Містить він кіно цікаве. ( Лазерний диск )

В неї довгий сірий хвіст,
До курсору має хист. (Комп’ютерна мишка )

Він покаже все на світі:
Що малюють, пишуть діти,
Грають як і що співають,
І як пошту відправляють.
Все, що є відображає,
Без нього ПК немає! (Монітор)

 

Скромний сірий колобок
Довгий, тонкий проводок
Зверху на коробці
Дві великі кнопки
В тебе є хороша книжка,
А в комп'ютера є ......(мишка).

 

Сотня клавіш, різні знаки
Спершу учні – небораки,
А тепер раз – два і готово
Відстукали слово.
Ось де пальцям фізкультура
І це все – ......(клавіатура).

 

Ось на нім комп'ютер пише
І малює без зупинки
Найцікавіші картинки
А влаштовує цей хор
Чарівник наш - ......(монітор)

 

В блоці цім живе процесор
Помічник він, не агресор
В ньому щось гуде, співає
Одним оком нам моргає.
Головний він недаремно,
А зовуть його .....(системним)

 

VІ. Домашнє завдання

 

docx
Пов’язані теми
Інформатика, 5 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
2078
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку