Апаратна та програмна частини інформаційної системи.

Про матеріал
Пропоную презентацію до уроку інформатики 5 клас НУШ. Тема: "Апаратна та програмна частини інформаційної системи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Апаратна і програмна частини інформаційної системи.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Розподіліть зображення!

Номер слайду 4

Складові комп’ютера — це сукупність апаратних і програмних засобів комп’ютера. Апаратні засоби. Програмні засоби. Апаратні засоби англійською ще називають hardware (англ. hardware — твердий товар), — це сукупність різноманітних пристроїв комп’ютера.

Номер слайду 5

Розглянемо детальніше, які є пристрої комп’ютера і на які групи їх можна поділити. Інформаційні процеси. Групи пристроїв. Приклади пристроїв. Передавання повідомлень. Введення даних. Клавіатура, миша. Монітор, принтер. Процесор. Опрацювання повідомлень. Опрацювання даних. Флеш- пам’ять, флеш-карта, Зберігання повідомлень. Зберігання даних. Виведення даних

Номер слайду 6

Пристрої введення даних:текстовихграфічнихзвуковихвідеоданих

Номер слайду 7

Пристрої введення даних. Геймпад. Кермо та педалі

Номер слайду 8

Танцювальний майданчик (денспад)Мультимедійна (електронна) дошка

Номер слайду 9

Для переносних комп’ютерів можуть використовуватися проекційні клавіатури. Спеціальний пристрій відтворює зображення клавіатури на деякій поверхні, наприклад на столі. Рухи рук людини сприймаються як дії натискання на певні клавіші.

Номер слайду 10

Деякі сучасні миші мають доволі складну будову. їх форма орієнтована на зручне тримання у правій або лівій (для шульги) руці. По всій поверхні такої миші можуть розміщуватися багато кнопок не тільки для введення команд, а навіть для введення тексту.

Номер слайду 11

Пристрої виведення даних. Текстових і графічних даних Звукових. Відеоданих- мультимедійні проектори,- екранні панелі.

Номер слайду 12

Окремий вид пристроїв складають комунікаційні пристрої (модем, комутатор, маршрутизатор (роутер) тощо) — пристрої для забезпечення обміну даними в комп’ютерних мережах. З їх використанням здійснюється як введення, так і виведення даних.

Номер слайду 13

Пристрій опрацювання даних. Опрацювання даних у комп’ютері виконується з використанням процесора. Він є пристроєм, що забезпечує виконання комп’ютерних програм. Швидкість роботи комп’ютера в більшості випадків визначається швидкістю опрацювання даних процесором.

Номер слайду 14

Жорсткий диск (вінчестер)Зовнішній жорсткий диск. Флеш- пам’ять. Карта пам’ятіПристрої зберігання даних

Номер слайду 15

о Без операційної системи робота сучасного комп’ютера неможлива. Наприклад: Windows. Linux. Android

Номер слайду 16

Операційна система — це комплекс програм, призначений для:обміну даними між користувачем і комп'ютером.організаціїобміну даними між пристроями комп'ютера;забезпеченняроботою програм і пристроїв комп'ютера;керування

Номер слайду 17

Цей інтерфейс базується на підході, який отримав назву WIMP (англ. Windows, Icons, Menus, Pointer — вікна, значки або піктограми, меню, вказівник). Про сучасні операційні системи говорять, що вони мають графічний інтерфейс (англ. inter — між, face — обличчя — засоби забезпечення обміну даними між двома об’єктами).

Номер слайду 18

Під інтерфейсом користувача операційної системи розуміють набір засобів і правил, застосовуючи які, користувач може подавати команди операційній системі та отримувати повідомлення про хід або результат виконання поданої команди.

Номер слайду 19

На Робочому столі, як правило, у нижній частині екрана, розташована Панель завдань. За замовчуванням вона постійно міститься на екрані й не перекривається іншими вікнами. Панель завдань є важливим елементом інтерфейсу Windows. Кнопка Пуск. Панель швидкого доступу. Мова. Звук. Дата та час. Сповіщення. Кнопка Згорнути все

Номер слайду 20

Файл (англ. file — підшивка паперів, картотека)  — це набір даних певного типу, що розміщується на носії даних і має ім’я.

Номер слайду 21

У файлах зберігаються дані різних типів: Відповідно до цього файли бувають різних типівтекстифотографіїпіснівідеофільмитекстовіграфічнізвуковівідео

Номер слайду 22

Щоб швидко знайти потрібні файли, бажано зберігати їх у певному порядку. Для цього створюються додаткові об’єкти — папки (каталоги). Значок папки зазвичай:такийтакийабо

Номер слайду 23

Самостійне опрацювання

Номер слайду 24

Вправи для очей

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, 5 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
26 вересня 2022
Переглядів
284
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку