Бережіть планету, люди!

Про матеріал
Поглиблення і розширення знань дітей про вплив людини на природу; учити усвідомлювати необхідність зберігати і примножувати природні багатства, раціонально їх використовувати; розвивати пізнавальний інтерес; виховувати чуйне ставлення до природи; викликати бажання зберігати її красу.
Перегляд файлу

Виховна година «Бережіть планету,  це – наш дім!»

Мета: поглиблювати і розширювати знання дітей про вплив людини на природу; учити усвідомлювати необхідність зберігати і примножувати природні багатства, раціонально їх використовувати; розвивати пізнавальний інтерес; виховувати чуйне ставлення до природи; викликати бажання зберігати її красу.

Обладнання: Червона книга України,  плакат «Відпочинок на природі», кліп «Збережемо природу Землі разом»,  презентація «Ти на Землі Людина»,  презентація виховної години, аудіозаписи пісень, смайлики (показники настрою), кліп «Не рвіть квіти»                                                                                                                         Гасло: «Хай завжди памятає й дорослий, й дитина –                                                                       У світ прийшли ми для добра, бо ти і я – Людина»

Хід заходу

G:\Тиждень 2016\Виховна Дорошенко\IMGP9645.JPGВчитель: Дорогі діти, у нас сьогодні на виховній годині присутні гості, давайте привітаємося із гостями, посміхнемося їм і один одному. А зараз ми перевіримо, з яким настроєм ви прийшли на 6 урок, тобто на виховну годину. Якщо вам подобається 1 смайлик – хлопаєте 1 раз, якщо 2 – два рази, а якщо 3 – тупніть ніжкою.                                                                                                                                                                            - Сьогодні у нас незвичайна виховна година.  Вона називається «Бережіть планету,  це – наш дім!».    А що ви очікуєте від виховної години з такою назвою?   Слайд 1                    

  Відповіді дітей.                                                                                                                                                                    Чому вона незвичайна – ви дізнаєтеся пізніше. -   Як називається планета, на якій ми з  вами живемо? 

 Відповіді дітей                             

Пісня на мелодію «Завірюха»                 

- Ми живемо на планеті Земля. Вона – наш спільний дім. Гарний, багатий, щедрий.  Слайд 2

C:\Users\start_serv\Desktop\декада\P1020666.JPGАле щось вона дуже сумна. Що трапилось?  Та вона щось написала нам. Давайте прочитаємо.                Слайд 3

Вчитель зачитує листа. Це було давно. Я прокидалася кожного ранку і була дуже щасливою. Невже я колись могла радіти, могла любити? А все ж таки любила, любила весь світ, все навколо: сонце, небо, травицю, дзюркіт річок, співи пташок. Я любила створену природу, як турботлива мати, любить свою дитину.

       Якою ж я була прекрасною у той час!

Перша людина з`явилася на світ. Спочатку вона почувала себе частиною природи, але розум, який я вклала в його мозок виявився спрямований не тільки на створення, але й на руйнування. Людина почала поневолювати мене, рослини, тварин. Вона розкопує мої надра на шматки та дістає нутрощі, наповнює  мою прозору кров отрутою, перетинає мої вени греблями, отруює мене шкідливими газами, ранить атомними вибухами. На що перетворилася колись прекрасна Земля? Невже ж я створила і виплекала власного губителя. У вас є ще небагато часу, щоб врятувати мене і самих себе. Я вірю в ваші сили, в ваш розум і добрі серця.

       Люди! Зупиніться! Подумайте! Не спустошуйте Землю! Чи ж не я вас породила, чи не я вам сили даю? Викохую для вас кожен кущик, кожну квіточку. Всі свої багатства віддаю до останку. За що раните мене, чом не шануєте?

       Не брудніть мене, не засмучуйте, бо я – ваша мати, і хто ви без мене?

- Діти, що трапилося з нашою планетою? Чому вона плаче?  Слайд 4

-А що загрожує нашій планеті Земля?

Як вижити? Яким буде наше майбутнє? Сьогодні ми будемо намагатися відповісти на ці запитання.

               Але спочатку давайте розгадаємо цей кросворд:    Слайд 5

 

 

 

 

 

 

 

П

 

 

 

 

 

 

 

1

Б

Е

Р

Е

З

А

 

 

 

 

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

2

Ж

И

Р

А

Ф

А

 

 

 

 

 

3

В

О

Д

А

 

4

З

А

П

О

В

І

Д

Н

И

К

 

 

 

 

 

 

 

А

 

 

 

 

 

  1.        Яке дерево називають білокорою красунею?  (береза)
  2.        Африканська тварина з найдовшою шиєю?  (жирафа)
  3.        Рідка речовина, без якої неможливе життя на Землі?  (вода)
  4.        Місце, де тварини і рослини знаходяться під охороною?  (заповідник)
  5.        Як назвати одним словом все, що нас оточує?  (природа) Слайд 6

Вчитель:     Гра «Павутинка»  (на  дошці)                                                                                                         А що таке, діти, природа? (Відповіді дітей»)   

C:\Users\start_serv\Desktop\декада\P1020668.JPG

Кліп «Вражаюча краса природи»

  •                   Так, природа – це все що нас оточує, серед чого ми живемо. Вона дає все необхідне для життя живих організмів. А хто такі ми з вами? Чи можемо ми існувати без природи, без повітря, без води, без сонечка, без дерев, квітів, пташок, тварин? Інколи чуєш: «Людина – цар природи». Але хто поставив людину над природою.? Хто така людина без природи? Уявити собі неможливо. Без повітря, води, співу птахів, шелесту листя. Усе це нам щедро дає природа, а замість цього просить тільки бережливого ставлення до неї. На жаль, ані рослини, ані тварини не можуть говорити. А якби могли? Пофантазуємо!

Секретар. Прошу встати! Суд іде!

G:\Тиждень 2016\Виховна Дорошенко\IMGP9653.JPGСуддя-природа: Прошу уваги! Судове розслідування починається! Стан навко-лишнього середовища України на сьогоднішній день уважається критичним.

Пісня на мелодію «Червона рута»

За тривалістю життя населення України посідає 52 місці в світі. Найбільще забруднюється повітря, водойми. Люди часто зривають красиві рослини, а тварин винищують заради м'яса або хутра, а інколи просто так, заради розваги.                                                                                                                                                             Слова простіші є, ніж двічі по два:

Земля, Вода, Повітря і Трава,

Але чому ж, як вимовляємо їх, 

Бракує духу для легень моїх?

Слово головному обвинувачу!

G:\Тиждень 2016\Виховна Дорошенко\IMGP9659.JPGПрокурор:     Вітаємо тебе, Сонце!                                                                                                                           Ти зігріваєш мене своїм промінням!                                                                                                                 Вітаємо тебе, чисте Повітря!                                                                                                                                 Ти наповнюєш мої груди силою життя!                                                                                                             Вітаю тебе, Матінко-природа!                                                                                                                              Я схиляюсь перед твоєю мудрістю і красою!                                                                                                                 Життя – це найчарівніше диво!                                                                                                                                                   А земля – це той дім,                                                                                                                                           Який побудувало для себе життя!                                                                                                                                Життя на Землі неможливе без повітря, води, рослинного та тваринного світу. І все це руйнує сама Людина.                                                                                                                                                              Послухаємо перших  свідків  звинувачення – Повітря та Пташку.

Повітря:             Слайд 7                                                                                                                                                     Щось не те в Україні, що не все в порядку,                                                                                         Пташка. Сади вишневі похилились, хрущі давно вже не гудуть,                                                                              Лише жуки ті колорадські картоплю день і ніч гризуть.                                                                     Повітря. Жайворонки на галявині більше не співають,                                                                                     Тільки одні хімікати вітри розганяють.      Слайди 8, 9, 10                                                                                                                         Вчитель. За рік в атмосферу викидається 250 млн тонн пилу, 120 млн .тонн попелу. Людина дуже необдумано поводиться з цим неоціненним багатством природи.

C:\Users\start_serv\Desktop\декада\P1020669.JPGСуддя: Надається слово захисту!

Захисник: Ваша честь, на жаль, усе це правда. Але разом з тим  існують санітарні станції та громадські організації, які займаються очищенням повітря.  В країні  обсяги озеленяють  міста  і селища. Правильно планують розташування житлових і промислових районів у містах. 

Слайд  13                                                                                                                                 Прокурор: Блакитним багатством, самим життям називають воду. Вода - жива кров, що творить життя. Без води неможливим є життя ані людей, ані тварин, ані рослин. Проте не всі розуміють цінність води, забруднюють річки та озера, засипають джерела і ставки. Ось послухайте чого хоче річка та риба.   Слайд 14  

Річка:                        Ой, мене рятуйте, люди,                                                          Витягайте із мене сміття,                                                                                                 Що кидають в мене всюди                                                                                                    І не дають мені життя.                                                                                                        Риба. Помирати рибка стала,            Слайд 15                                                                                              Так забруднена вода.                                                                                                             Вже купатись перестала                                                                                                                     В каламуті дітвора .                                                                                                          Річка .Мотлохом та склом побитим                                                                                    Вкрилось русло, береги.                                                                                                    Вже не хочуть воду пити                                                                                                     З мене коні та воли.                                                                                                                                  Риба. Я прошу вас, люди добрі!                                                                                                       Не засмічуйте ви нас!                                                                                                      Збережіть для покоління,                                                                                                                    Що прийде вже після вас.     

G:\Тиждень 2016\Виховна Дорошенко\IMGP9677.JPG Слайд 16

Захисник: На жаль, усе це гірка правда! Але ж людині потрібна вода. Щоб отримати одну тонну сталі необхідно використати 150 тонн води, а щоб одержати одну тонну паперу, необхідно 250 тонн води. Але люди намагаються на всіх підприємствах будувати  очисні споруди, економно використовувати воду.

Вода – це символ чистоти і мудрості, вірності і надії. Вона безперервність людського родоводу, джерело його душі!                                                                       Слайди 17, 18

G:\Тиждень 2016\Виховна Дорошенко\IMGP9662.JPGСуддя: Надзвичайно різноманітний світ нашої планети. Він дивує нас багатством видів форм, барв, надзвичайними квітами і плодами, чарує своєю неповторною красою. Особливо тагато радості приносять квіти. Але зривають їх без потреби, людина заподіює зло не тільки їм, а й собі. Адже в природі, все взаємопов'язано. Послухаємо наступних свідків – квіти!                                    Кліп «Квіти – окраса Землі»

Квіти: 1)  Нас мало лишилось                             

Рости на землі

Нам боязно трішки

Дивитися вдаль

Невже вам тоненьких

Стебелець не жаль?

2)  Невже в майбутньому на світі

Не будуть квітнуть дивні квіти?

Конвалії й фіалки ніжні,

І вісник березня – підсніжник?

Невже ми більше не побачим,

Як сон-трава росою плаче?

Троянда степу, квітка мрії

Жар-цвітом землю не зігріє?    

Захисник. Те, що зробила людина з природою – тяжкий злочин.

Пісня на мелодію «Одна калина»

 Але ж тільки людина може щось виправити! Тільки людина створила Червону книгу, заповідники й  охороняє їх.    Слайд 19

Вчитель. В Україні створено 13 заповідників. Рідкісних тварин розводять у неволі й випускають на волю в ті місця, де вони колись жили.                                              Слайди 20, 21, 22, 23

Вчитель. В нашій країні Червона книга видана в 1980 році. Рослини і тварини, занесені до неї, охороняються законом,їх не можна знищувати. До Червоної книги України занесено 923 види рідкісних тварин і рослин, а  також таких, що зникають.

Захисник. В Червону книгу вчені занесли                                                                                                                Світ неповторний та чудесний,                                                                                                                                 Що поступово вимирає,                                                                                                                                              Давно рятунку в нас благає.

Суддя:    Чи є що сказати обвинуваченню?

Прокурор: Так!                                                                                                                                                   Не можна нам про це мовчати,                                                                                                                      Горить тривогою чоло.                                                                                                                                       Птахи складають гімн весні,                                                                                                                     Всміхаються до сонця квіти,                                                                                                                                А пам'ять лине в моторошні дні,                                                                                                                         Гудуть жорстокі дзвони квітня.

Слайди 24, 25, 26, 27, 28, 29

Вчитель: Було собі в Україні місто Чорнобиль. Затишне, красиве. Та біля нього побудували атомну станцію. І недогледіли її. Сталася аварія на атомній станції. Багато земель України стали брудні. На них не можна сіяти, пасти худобу. На заражених землях нікому тепер не можна жити. Ті землі треба лікувати. Чорнобиль – тепер велика рана України.                                                                        

Суддя:  Ми заслухали свідків.  Отже, що робити з людиною?                      

Прокурор. : На жаль, так чи інакше ми всі залежимо від людини. Але ж, знищуючи природу, вона покарана і продовжує карати сама себе.                                                                               Звірі. Все на землі, все треба берегти       Слайд 30                                                                                                                      І птаха, й звіра, і оту тварину,                                                                                                                                                                                     Не чванься тим, що цар природи ти,                                                                                                                                                   Бо, врешті ти лише її частинка.

G:\Тиждень 2016\Виховна Дорошенко\IMGP9663.JPGЗахисник. На будь-якому суді дається слово звинуваченому. Послухаємо людину.

Людина.  Як дивитись тобі, Природо, у вічі?                                                                                                 Перед вами я винна тричі.                                                                                                                       Природо, я в боргу перед тобою,                                                                                                                    Тому ніколи я тебе не підведу.                                                                                                                             Щоб гідно на землі цій  жити                                                                                                                                    Ії природу треба нам любити,                                                                                                                                Доглядати, пізнавати, берегти!

Суддя. Суду все зрозуміло!  Людина сама повинна виправити це страшне становище. Судове засідання оголошую закритим.

Вчитель.  Чи зрозуміли ви, від кого залежить стан нашої природи? Так, від нас, людей,і тільки ми можемо допомогти природі і собі, щоб бути здоровими, сильними та радіти всьому живому на землі. Зараз на цю тему ми подивимося кліп.  

Кліп « Збережемо природу Землі разом»             Слайд 31

Гра «Пазли»  - групи (склади картинку і нагадай правило поведінки у природі) G:\Тиждень 2016\Виховна Дорошенко\IMGP9668.JPG

Тест «Будь природі другом»

  • Якщо ви смітите на вулиці – почухайте собі носика.
  • Якщо не смітите на вулиці – плесніть у долоньки.
  • Якщо розбиваєте скляні пляшки – підніміть руки догори.
  • Якщо не бєте пляшки скляні – погладьте себе по голівці.
  • Якщо ви залишаєте після відпочинку на природі бруд – присядьте.
  • Якщо вам болить душа, коли бачите зламане деревце чи кущик – покладіть руку на серце.
  • Якщо хочете дружити, бути в злагоді з природою, - потисніть один одному руки.

Учениця. Метелика ловити я не хочу:                                                                                                                                                 Він квітка неба, хай живе собі!                                                                                                                              Хай крильцями барвистими тріпоче,                                                                                                                   Щоб радісно було мені й тобі!                                                                                                                                            Учениця. І квітку лісову не стану рвати,                                                                                                                                             ЇЇ додому я не понесу,                                                                                                                                             Бо вдома їй джмеля не погойдати                                                                                                                                     І не попити ранками росу! 

 Учень. І ні стеблинку, гілку чи травинку                                                                                                                    Я не ображу: це – страшенний гріх!                                                                                                                                                            Бо в кожній з них живе тремка живинка,                                                                                                         Що світиться довірою до всіх.

Пісня –кліп «Три поради»

G:\Тиждень 2016\Виховна Дорошенко\IMGP9683.JPGG:\Тиждень 2016\Виховна Дорошенко\IMGP9661.JPGУчень.  Людям  без природи не прожити –                                                                                            Частинки ми її малі.                                                                                                                  Потрібне нам життя й свобода,                                                                                                                          Щоб вік прожити на землі!                                                                                                                      У ч и т е л ь .   Нехай завжди пам'ятає кожна людина —
Вона — не володар природи, а лише її частина.
Ми всі — тільки гості у Матінки-природи.
Тож нічого не робіть, що  їй зашкодить.
Нам треба пильно охороняти природу —
Тварину, рослину, повітря, ґрунти й воду.

 

Кліп «Ти на Землі – Людина»              

Учитель. Якщо нам жить в одній сім’ї,       Слайд 32                                                                                                           Повітрям дихати одним,                                                                                                                                Давайте зараз всі                                                                                                                                       За руки поберемся.                                                                                                                                                                                               Тоді ми на Землі самі теж збережемся!

Пісня на мелодію «Ми бажаєм вам »

 

 

docx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
1382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку