Біологічний КВК на тему: " Подорож до країни Біології"

Про матеріал
Метою створеного КВК "Подорож до країни Біології" було: підвищення інтересу до вивчення біології та інших наук; розширення кругозору; виявлення рівня знань учнів у різних сферах; показ зв'язків з іншими шкільними предметами; розвивання вміння працювати колективно та згуртовано; виховання поваги та любові до рослинного і тваринного світу.
Перегляд файлу

                                                      Дружбівська філія Дружбівського НВК: ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ

Дружбівської міської ради

Шосткинського району

Сумської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                        

 

                                                                                                                 2022 рік

Біологічний КВК на тему: «Подорож  до країни Біології»

Мета заходу:  підвищення  інтересу  до вивчення біології та інших наук; розширення  кругозору; виявлення рівня знань учнів у різних сферах; показ зв'язків з іншими шкільними предметами;  розвивання  вміння працювати колективно та згуртовано; виховання поваги та любові до рослинного і тваринного світу.

Обладнання та матеріали: мультимедійна дошка, презентація , малюнки тварин та рослин, плакати,картки,грамоти, коробочка «Цікавинки».

Учасники: учні 6-7 класів, вчителі.

Хід заходу:

   У залі відведено окремо місця для журі й команд. На прикрашеній сцені увімкнено мультимедійну дошку, на якій зображено назву заходу та грає мелодія «Звуки лісу».

Ведучий. Добрий день, шановні гості та учасники сьогоднішнього свята. Щиро вітаю вас на біологічному КВК, назва якого - «Подорож до країни Біології».

Ведуча. З давніх часів наша українська земля славить­ся широкими полями, лісами, річками, озерами та ставками.

Природа дарувала нашій країні квіти яскра­вих кольорів, безкраї Закарпатські ліси, незабут­ні пісні солов'їні. Хіба можна уявити Україну без куща калини, бузка, терена, лелек, качок, гусей.

   Всі ми разом є маленькими частинками вели­кої скарбниці, назва якої — Природа. Кожен із нас, як і багато оточуючих тварин, рослин, є ді­тьми матері Природи. Бажано, щоб ми про це пам'ятали завжди: ідучи до лісу, озера, річки, збираючи ягоди, ловлячи рибу. Щоб майбутнє по­коління могло всім нам сказати: «Дякуємо за збе­режену природу рідної Землі».

Учень 1. Біологія – наука цікава.

Різноманітна, яскрава.

Треба із нею у злагоді жити

Світ рослин і тварини любити.

 

Нас лікують маленькі рослини.

Дають кисень, вбивають бацили.

А що буде, як згинуть ліси?

Чи зможемо дихати ми.

Учень 2.

Ми, люди, частина природи розумна

Та поведінка наша безумна.

Насмітити, знищити, вбити.

Чи варто для цього жити?

 

А як не стане квітів на Землі,

Як вижити тоді бджолі

Із ними згине вся краса

Без квітів не висловлюються почуття.

Учень 3. Біологія вчить, закликає

В книгах своїх невгамовно благає

Бережімо, люди, природу!

І не робімо їй ми шкоду.

 

Бо без квітки, рослини і тварини

Не може існувати і людини.

Ведучий. Отже, ми починаємо нашу подорож!

   Дозвольте оголосити склад сьо­годнішнього журі    (представляє журі).   Просимо   журі   зайняти свої місця.

Ведуча. А зараз я представлю вам команди. Сьогодні будуть змагатися:

 команда «Орхідеї». Коман­дир... (представляє командира).

Команда вважає , що квіти — це посмішка сонця, яка дарує радість. Квіти пробуджують прекрасні почуття, тому що вони — сама досконалість. Саме квіти надихнули їх  на створення команди з цією назвою.

 Ведучий. Наступна команда — «Фенікс». Командир... (представляє командира).

Команда вважає ,що тварини – дуже милі друзі: не ставлять питань і не критикують.

Ведуча. Команда «Орхідеї», ваш девіз... (Команда промовляє девіз.)

 Ведучий. Команда «Фенікс», ваш девіз... (Команда про мовляє девіз.)

Прошу команди зайняти свої місця.

Кожне представлення  команд  оцінюємо  до 10 балів.

 

 

 

 

 

 

Ведуча. Запрошуємо капітанів команд.  Вправа  «Знайди помилки». Кожному учню  по черзі буде прочитано текст,який зображений на слайді дошки ,  в якому необхідно виправити помилки.

  1. Інспектор вислухав затриманого і сказав: Він бреше по всіх правилах. В той червневий день яскраво світило сонце, воно відбивалося в світло голубих квітках мати- й- мачухи. По краях дороги повзали раки, які ловили метеликів. Метелики капустянки зливалися з рожевими квітками конюшини, подекуди пролітали жуки шовковичного шовкопряду. Біля лісу ми з собакою виявили рій травневих жуків, які поселилися в дуплі дерева. Ми з собачкою йшли швидко, і тому і вона і я дуже спітніли, і я витер з неї носовою хусточкою піт. Скоро ми побачили озеро, по якому плавали коники, оводи і невідомі темні жуки з плавальними кінцівками. Ці жуки підпливали до латаття і пили з них нектар ... Досить! - сказав інспектор. Ви не гуляли в той червневий день.

              Учні повинні пояснити чому інспектор не повірив затриманому.

  1. Ліс – це цілий світ, наповнений життям. Мешканці лісу не завжди показуються на очі гостям. Ховаються в норах птахи, за кущами таяться ведміді-боягузи. Але якщо довго гуляти лісом навесні, влітку або ранньої осені, то обов’язково помітиш, як вирує життя під кронами дерев. Якщо прийти до лісу вранці, між стовбурами дерев ще стоїть білястий туман. Трава мокра від роси, а дерева струшують на подорожнього цілий дощ. У гущавині лісу темно. Але ось сонце пробивається крізь листячко й осяює лісовий світ. Тигри  радісно вітають сонечко – адже тепер їм не загрожує хижа нічна сова! Жаби  починають свій звичайний денний щебет та спів. Стрибають по гілках безтурботні маленькі їжачки  та лисички. Характерно “поскрипує” у своєму гнізді хазяйновитий вуж.

          Стукає по кленовому стовбуру сорока у червоній шапочці. Ця  трудяга витягує з-під кори шкідливих для дерев    

          комах. Десь у гущавині співають мурашки – немовби ніжні звуки флейти розливаються навкруги. Хитра руда   

          лисиця заповзає на дерево  , почувши кроки людини, яка гуляє лісом. Йдеш собі та присядеш на галявинці на            стовбур старої берези. І спостерігаєш, що відбувається навколо. І починаєш замислюватися: справді ти все це бачиш чи може примарилось?  (участь у конкурсі оцінюється до 10 балів).

 

 

 

 

Ведучий. Шановні учасники, зараз на екрані перед вами з’явиться 20 речень з описом певного організму (рослинного ,тваринного) або плоду, які вам необхідно відгадати . А на столах по листку з цифрами, навпроти яких ви будете писати відповідь.  Ви повинні всі разом попрацювати швидко та плідно. Час на завдання обмежений (15 хвилин). За кожну правильну відповідь ви отримаєте 1 бал.

Ведуча. Буде жарко! Успіхів Вам! Поїхали! (лунає негучна мелодія звуків лісу).

Після закінчення часу, листки учасники кожної команди відносять журі для підрахунку результату. Оголошення підсумків конкурсу.

Завдання:

  1. Рослини , які відомі як «викрадачі енергії» (орхідеї)
  2. Ці тварини символізують зміну, трансформацію, пристосованість, духовний ріст та емоційну зрілість. Тому побачити одне з цих створінь навколо - має особливе значення. Мало того, але вони втілюють любов у багатьох відношеннях. Вони навіть створюють комбіновану форму серця своїми хвостиками під час спаровування (стрекози).
  3. Найбільш живильний в світі плід , який  містить на фунт їстівної маси 741 калорію (авокадо)
  4. Птахи, які  люблять їздити на хвилі в синьому морі. Люди часто спостерігають як вони ловлять хвилі океану і катаються нею до берега і знову пливуть назад, щоб повторити це. Що ж це за птахи, які люблять серфінг? (качки)
  5. Найменш поживний овоч , який  містить на фунт їстівної маси всього 73 калорії (огірок)
  6. Існує водна тварина , у якої  три серця, дев’ять мізків та блакитна кров. Хто це? ( восьминог)
  7. Перша рослина, яка розцвіла і дала насіння в космосі за відсутності гравітації та життєвий цикл якої складає всього 40 днів (арабідопсис).
  8. На відміну від усіх інших живих істот на нашій планеті, існують морські тварини  ,  де самець переживає вагітність і народжує потомство. Це єдиний вид тварин (морські коники)
  9. Коли ці птахи  вибирають пару, вони залишаються разом на все життя. Подібно до того, як люди пропонують один одному перстні, вони  використовують той же метод, але з камінчиком (пінгвіни).
  10. Фрукт пахне гниллю - як протухла риба, - але смак у нього чудовий! (дуріан)
  11. Листя гігантської водяної рослини, яка росте в Амазонці, дуже міцні. На них може спокійно сидіти маленька дитина (гігантська водяна лілія).
  12. Рекорд зі стрибків належить найбільшому ссавцю Австралії. При наближенні небезпеки, він вдається до втечі стрибками, спираючись на хвіст як на жердину, і може стрибнути в довжину на 10–12 метрів, пролітаючи над гладдю степу на висоті близько двох метрів (кенгуру).
  13. З усіх тварин тільки вони  можуть дивитися назад, не повертаючи голови (кролики та папуги).
  14. Найдавніші рослини на нашій планеті , які  існують не менше 1 тисячі мільйонів років (морські водорості).
  15. Найбільша квітка планети,  діаметр якої  сягає 1 м. Це рослина - паразит. Вона живе і харчується за рахунок іншої рослини, прикріплюючись прямо до її стовбура або коріння. У неї крім квітки немає ні коренів, ні листя. Тіло рослини - господаря пронизане тільки нитками паразита, як грибницею (Рафлезія Арнольда)
  16. Тварини, які  не мають голосових зв’язок (жирафи)
  17. Новонароджена тварина, яка  може поміститися в чайній ложці ( кенгуру)
  18. У цих водних тварин  є імена. Причому кожне ім’я дитинча  отримує  при народженні. Цей факт довели вчені, записавши свист-сигнал, що означає ім’я, на яке відгукувався одна і та  сама тварина (дельфін).
  19. У деяких частинах світу вирощують дуже цікаву рослину. Дивовижний зовнішній вигляд плодів нагадує посуд, з якої можна зібрати цілий сервіз (горлянка)
  20. Рослина, з якої виходить каучук. Знаючи це, індіанці Південної Америки умочували в її сік підошву взуття для отримання гумових калош (Гевея).

      

Ведуча. Тваринний та рослинний світ дуже загадковий,цікавий ,різноманітний. Зараз ми з вами поринемо трішки у ці таємниці. Перед вами на слайдах по черзі ви будете бачити речення з певною характерною ознакою, а знизу слово. Слово буде перекручене. Вам необхідно буде поміняти місцями літери і відгадати потрібне слово. Оцінюється по 1 балу за кожну правильну відповідь.

Завдання:

  1. Найбільша рослина у світі (Рафлезія)
  2. Найбільша тварина планети (Синій кит)
  3. Найбільша непарнокопитна тварина (Білий носоріг)
  4. Найбільший сухопутний ссавець (Саванний слон)
  5. Найбільша кішка у світі (Амурський тигр)
  6. Найбільший сучасний примат (Горилла східна низинна )
  7. Найбільша серед сучасних яйцекладучих (Проєхидна)
  8. Найменша в світі квітка (Вольфія)
  9. Найбільший їстівний плід  Індії (Джекфрут)
  10. Найотруйніша рослина , що ззовні нагадує полин чи коноплю (Амброзія Полинолиста)
  11. Найшвидша тварина світу (Гепард)
  12. Найрозумніша тварина в світі (Шимпанзе)
  13. Найхитріша  тварина у світі (Лисиця)
  14.  Найблогородніші  тварини виду котячих , що були зображені на емблемах англійських королів — Генріха IV і Генріха VI (Чорні пантери)
  15. Найбільший водоспад України (Манявський водоспад)
  16. Найстаріше дерево України (Ялівець)
  17. Найвища гора світу (Еверест)
  18. Найкорисніша з усіх риб (Скумбрія)
  19. Найкорисніший фрукт у світі (Яблуко)
  20. Найкорисніший овоч для організму людини (Морква)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ведучий. А зараз конкурс для уболівальників.

Працюємо - активно! Відповідаємо-швидко!

Відгадування загадок.

1.Маленька, червоненька,
Із хвостиком тоненьким.
На городі мене рвуть
І до столу подають (редиска)

2. Сидить Марушка в семи кожушках.
Хто її роздягає, той сльози проливає (цибуля)

3. В лісі вогник рудуватий, шишки лускає завзято (білка)

4. Крізь зимові заметілі
Пташенята прилетіли.
В них червоні гарні груди -
Ніби яблука усюди
Хтось розвісив у дворі.
Звуться пташки…( снігурі)

5. В полі хороше мені
Зеленіти навесні.
Чим же я - не молодець?                        
Маю диво- корінець,
Все про нього дбаю,
Цукор відкладаю (буряк)

6. Двічі родиться, а раз помирає (птах)

7. Хто на собі ліс носить? (олень)

8. Є  крила, а не літає (риба)

9. Є у морі - океані

Риба люта і страшна,

На заваді хто їй стане,

Із кістками з’їсть вона.

Краще з нею не сваритись,

Ніж у шлунку опинитись.

Вона зла, мов Каракула.

Як же звуть її? (акула)

10. Хто літає над лужком

Наче вертоліт,

За пальне поп’є нектар

Й знову у політ? (бабка)

11. Тече, тече – не витече, біжить, біжить – не вибіжить (ріка)

12. Стережуть колючки їй

цвіт весняний запашний,

а осінньої години -

червонясті намистини (шипшина)

13. Чорно-біла одежина,

Зверху – листяна хустина.

Як весна – дарує сік, –

П’ємо радо цілий рік (береза)

 

 

 

 

    Кожна команда отримує по плакату із зображеним лабіринтом. Учасники обирають по одному гравцю зі своєї команди для боротьби у конкурсі.  Їм  необхідно допомогти тварині потрапити додому. Журі починає відлік часу. Зупиняється конкурс, коли перший з гравець  виконав завдання (команда-переможець отримує  10 балів ).

 

 

 

Ведуча.Здорове харчування — це не тільки хороше самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація маси тіла, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя!

Ведучий. Здорове харчування - це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.

 Ведуча. Існують продукти рослинного і тваринного походження.

Ведучий. І як же їх правильно розділити? Чим вони відрізняються?

Ведуча. А в цьому нам допоможуть наші учасники конкурсу.

   Кожен з командирів, підійшовши до столу журі, обравши  собі коробочку. Команда «Орхідеї» , відкривши її побачила картку з написом «Продукти тваринного походження». Команда «Фенікс» витягнула з коробочки картку з написом «Продукти рослинного походження». Також,в коробці лежали по 5 карток з цікавим та повчальним матеріалом по темі витягнутої з коробочки. Учасникам необхідно було за відведений час під негучну  веселу мелодію ознайомитися з матеріалом карток, оформити плакат з обраним матеріалом, використовуючи фломастери, маркери, олівці, фарби та свою уяву і фантазію. По закінченню часу один з обраних учасників презентує роботу команди, демонструючи плакат та розкриває  обрану тему. Після виступів учасників кожної з команд, журі оцінює роботи та озвучує виставлені бали ( за участь у конкурсі 10 балів).

 

 

 

 

Ведучий. Скоромовки необхідні не тільки малюкам, які не вимовляють певні звуки. Скоромовки сприяють і загальному розвитку дітей .

Ведуча. У конкурсі беруть участь по два представники від кожної команди, які по черзі вимовляють ско­ромовки, які зачитують зі слайду, зображеному на екрані мультимедійної дошки  (враховується швидкість вимови скоромовки та чіткість промовлених слів. Кожна скоромовка оцінюється до 5 балів, всього за конкурс до 40 балів).

  1. Ходить перепел між полукіпками зі своїми перепеленятками.
  2. Черепашці з черепашенятами
    Важко змагатися із жабенятами.
  3. Стрімко стрибає по трасі стрункий страус в строкатій сорочці.
  4. Три риби гриби гребли грабовими граблями.
  5. Бульбашки кублились на кульбабі, булки з бубликами – на баобабі.
  6. Коло киці Костик в кошик
    кошенят кладе кошлатих.
    Коло Костя котить котик
    круглу кульку кошенятам.
  7. Вишивала мишка ловко
    Синім шовком мишоловку.
    Мишоловка - грізна штука,
    Мишеняткові наука.
  8. Бобер на березі з бобренятами бублики пік.

Журі оцінює роботу учнів та оголошує результат.

Ведуча.  Наша  «Подорож до країни Біології» закінчилася!  Давайте всі разом дружніми оплесками подякуємо учасникам наших команд, які так постаралися, щоб продемонструвати нам цей захоплюючий, цікавий та пізнавальний світ біології.  Як би там не було, давайте не забувати про те, що завжди і всюди перемогти може лише справжня дружба шкільних товаришів, яка саме допомагає  жити і перемагати!

Ведучий. Оплески і ще раз оплески .учасникам команд!

Всіх учасників просимо піднятись на сцену.

Нашому шановному журі надається завершальне слово (нагородження грамотами команд за зайняті місця).

Дякуємо за увагу! Гарного Вам дня!

 

 

doc
Додано
26 квітня 2022
Переглядів
1257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку