Буклет до уроку "Сили в природі"

Про матеріал
Урок з фізики з теми «Сили в механіці» проводиться, як підсумковий урок, який показує актуальність застосування набутих знань на уроках фізики. А також взаємозв’язок фізики з іншими науками та галузями.На уроці використовуються інформаційно – комунікаційні технології, робота в малих групах. Метою уроку є зацікавлення учнів до вивчення даної теми, використовуючи фізичні явища і закони, факти із життя людини та тварин та іншу цікаву інформацію.
Перегляд файлу

Сила пружності

Сили пружності працюють в техніці і природі: у годинникових механізмах, в амортизаторах на транспорті, в канатах і тросах, в людських кістках і м'язах…

 

 

 

 

 

 

Сила тертя у природі

У житті багатьох рослин тертя грає позитивну роль. Наприклад, ліани, хміль, горох, боби і інші в'юнкі рослини завдяки тертю можуть чіплятися за опори, що знаходяться поблизу, утримуються на них і тягнуться до світла.

Досить поширений бур’ян – грабельки звичайні теж використовує закони фізики. Грабельки квітнуть півдня і не красою квітів приваблюють увагу, а пристосуванням до розмноження. Плід, який має «хвостик», чіпляється за травинки і «вгвинчується» у ґрунт. В суху погоду хвостик скручується в пружинку, яка в дощову погоду розкручується, занурюючи плід глибше в землю. Волоски, які густо вкривають плід, перешкоджають йому рухатись у зворотному напрямку.

Сила тяжіння в природі
… рослини “відчувають” дію сили тяжіння,  через що головний корінь завжди росте вниз, до центру Землі, а стебло – уверх. Це явище називають “геотропізм”

700985

… завдяки силі тяжіння зовнішній вигляд нашої планети безупинно змінюється. Сходять із гір лавини, зсуви, селі, обрушуються каменепади, випадають дощі та течуть ріки з пагорбів на рівнини

lavina_09 opolzni_25

…морські кити, викинуті хвилею на берег, дуже швидко гинуть під важкістю власної ваги Wally_03

Скарбничка цікавих фактів

прояву таких сил:

-          Сила тяжіння

Результат пошуку зображень за запитом "летит орел"

-          Сила тертя

Беговые Лыжи, Связывание, Langlaufschuh

-          Сила пружності

Легенда про яблуко

 

Сидів Ньютон собі в саду,

Відпочивав між ділом,

І от на щастя, на біду,

Тут яблуко злетіло.

Могло упасти на траву –

Нічого б не змінилось.

Тані на голову йому,

А потім вниз скотилось.

І от задумавсь Ісаак,

Хоч ще крививсь од болю,

Чому і що, навіщо, як?

Ну, що ж поробиш – доля.

Легенда це чи, може, сон,

А чи просте везіння,

Але на світ з’явивсь закон

Всесвітнього тяжіння.

Проект

«Сили в природі»

Пов’язане зображення

Сила в усній народній творчості

– Коли всім народом дмухнути, то ураган буде.

   Товстий дуб ламається, а лозина нагинається. (Деформація згину складається з двох видів деформації – розтягу та стискання.)

   Не той козак, що за водою пливе, а той, що проти.

   Коса любить брусок і сала кусок. (Щоб коса була гострою, її точать бруском. Тоді за рахунок тертя з коси знімається шар за шаром частина металу, роблячи його тоншим, тобто гострішим. Сало необхідно косареві для відновлення сил.)

   Не кінь везе, а дорога. (Якщо дорога нерівна, має багато виступів, ямок, піску і пилу, то, відповідно, зростає сила опору коліс об таку дорогу.)Пов’язане зображення

docx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 20.Сила — міра взаємодії
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку