"Чорнобиль - біль України"

Про матеріал
Презентація допомагає розкрити і нагадати про одну з найтрагічніших сторінок в історії України, яка записана чорною барвою в мирні роки. 26 квітня 1986 року став для України трагічним днем. Ця трагедія визнана найбільшою за наслідками в другій половині ХХ-го століття. Трагедія , наслідки якої відчула не лише Україна, а й багато держав Європи і , навіть, світу. Ця трагедія – аварія на ЧАЕС.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ЧОРНОБИЛЬ – Біль України»Спеціалізована загальноосвітня школа I-III ступенів № 7 міста Хмельницького Підготувала: педагог-організатор Гончарук Олена Олексіївна

Номер слайду 2

Чорнобильська катастрофа — найбільша екологічна катастрофа сучасності, яка трапилася о 00 год. 23 хв. 26 квітня 1986 року, коли вибухнув реактор 4- го енергоблоку Чорнобильської АЕС.

Номер слайду 3

Атомна електростанція розташована в одинадцяти кілометрах від українсько-білоруського кордону, біля річки Прип'ять. Перші об'єкти побудували в 1970-х роках. Будівництво третьої черги так і не закінчилося через катастрофу. Для людей, які займалися створенням енергоблоків, було закладено нове місто, що отримало назву Прип'ять. Його населення становило близько 75 тисяч осіб. Аварія на Чорнобильській АЕС – стала найбільшою за всю історію атомної енергетики.

Номер слайду 4

Дані про загиблих під час Чорнобильської катастрофи дуже відрізняються. Найбільше постраждали працівники станції, а також рятувальники. Більшість з них отримали великі дози радіації не сумісні з життям. Приблизно 600 тисяч людей, які ліквідовували наслідки катастрофи, отримали серйозні дози опромінення. 350 тисяч жителів прилеглих районів було евакуйовано із зараженою території.

Номер слайду 5

Наслідки аварії на ЧАЕС

Номер слайду 6

Чорнобильська катастрофа мала жахливі наслідки, які ми відчуватимемо протягом багатьох десятиліть:забруднені території та повітря; велика кількість постраждалих та загиблих унаслідок аварії;неймовірно високі дози радіації, отримані людьми та швидке зростання кількості випадків онкологічних захворювань.

Номер слайду 7

Існують різні версії причин аварії, деякі деталі вже, мабуть, так і залишаться невідомими, але наслідки – це те, із чим доводиться співіснувати не лише Україні, а й усьому світу.

Номер слайду 8

Подробиці аварії на Чорнобильській станції довго залишалися невідомими. Більше того, навіть сам факт вибуху керівництво СРСР намагалося приховати. Деякі дослідники вважають, що навіть зараз нам відомі далеко не всі факти та цифри.

Номер слайду 9

Найбільше від наслідків катастрофи постраждали Україна та Білорусь, але радіоактивна хмара, що утворилася після вибуху, облетіла фактично весь світ. Так, перші повідомлення про викид надійшли зі Швеції, коли на одязі співробітників 27 квітня було знайдено радіоактивні частинки. Також радіоактивна хмара накрила собою Болгарію, Грецію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Угорщину, Чехословаччину, Нідерланди, Бельгію, Польщу, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію, Велику Британію та острів Мен.

Номер слайду 10

Після ліквідації аварії навколо станції була утворена 30-кілометрова зона відчуження. Вона включає північ Іванківського району Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип'ять, північ Поліського району Київської області (у тому числі смт. Поліське та смт. Вільча), а також частину Житомирської області аж до кордону з Білоруссю.

Номер слайду 11

Все частіше розвинені країни відмовляються від використання мирного атому. Чому? - Тому що аварія на ЧАЕС була не єдиною жахливою сторінкою в історії людства і тому, що ніхто не хоче її повторення.

Номер слайду 12

ЧАЕС і досі залишається небезпечною. Це чудово усвідомлюють не лише в Україні, а й в усьому світі. Саме тому світова спільнота підтримала та надала допомогу в організації і проведенні будівництва нового об'єкту – арки «Укриття», спорудженого над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС.

Номер слайду 13

Зона відчуження зараз

Номер слайду 14

Що далі буде із зоною відчуження? Перетворювати її на пустелю ніхто не збирався – навіть розроблено цікаві плани з відновлення території.

Номер слайду 15

ПРОБЛЕМИ СЬОГОДЕННЯ: Станом на 23 квітня у зоні відчуження рятувальники гасять пожежі на території Луб’янського, Паришівського, Дитятківського та Денисовицького лісництв. Основні зусилля спрямовані на локалізацію 3 осередків. Вони розташовані у селах Розсоха, Крива Гора та Рудьки –Буряківка. Там продовжується тління пеньків, залишків деревини та торф’янику в осередках пройдених вогнем.

Номер слайду 16

Від необдуманих людських дій виникла велика біда, яка зруйнувала великі території і продовжує знищувати тваринне і рослинне різноманіття України не лише у зоні відчуження…

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Використані ІНТЕРНЕТ-Джерела: Бібліотека освітнього проекту «На Урок» Чорнобиль у цифрах: https://naurok.com.ua/post/chornobil-u-cifrah Чорнобильська історична майстерня: http://1986.org.ua/uk/archive/disaster ZNAJ. UA «Чорнобильська катастрофа: як насправді сталася трагедія»: https://znaj.ua/society/chornobylska-katastrofa-yak-naspravdi-stalasya-tragediya До дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС: http://www.oridu.odessa.ua/ogo/Chornobyl.pdf

pptx
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
1022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку