Цікаві досліди з фізики в домашніх умовах

Про матеріал

Тут зібрані дивовижні експерименти, для проведення яких ви можете скористатись підручними засобами і які з легкістю можна показати дитині. Це краще, ніж будь-які фільми про чарівників – ви можете стати справжнім Гаррі Поттером!

Користі від таких дослідів багато: по-перше, ваше чадо на канікулах відірветься хоч на трохи від монітора і з подивом зрозуміє, який великий і загадковий світ нас оточує. По-друге, на практиці легше зрозуміти фізичні, хімічні та інші закономірності. По-третє, батьки й самі їх згадують - і дивуються разом з дітьми. Ну і безсмертне дитяче прагнення щось утнути знаходить оптимальне мирне русло

Перегляд файлу

Цікаві досліди з фізики в домашніх умовах.

 А. Ейншетейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 Дhttp://lib.exdat.com/tw_files2/urls_6/4/d-3957/3957_html_3bd07563.jpgослід «Фонтан у пустоті»

1спосіб У пляшку з-під молока вставляють гумову пробку з отвором.

 Ззовні встромляють скляний повітряний кран, зсередини — очну піпетку. Відкачують з пляшки повітря, закривають кран, перевертають пляшку, вставляють кінчик крана в посудину з водою, після чого кран відкривають — у пляшці утворюється фонтан. У домашніх умовах можна обійтись без насоса, відсмоктуючи повітря ротом.

C:\Users\Нади\Desktop\6.png2 спосіб  Візьміть невелику пляшечку з щільно входить в неї пробкою. В пробку вставте тонку скляну трубочку такої довжини, щоб вона при закупоривании пляшечки доходила майже до її дна і трохи виступала з пробки зверху (на 15-20 мм). Налийте в пляшку води на дві третини від її висоти, щільно закупорьте і поставте на шматок м'якої гуми або мокрого паперу. Потім візьміть скляну банку, потримайте 4 - 5 секунд на газовому пальнику або керосинке, набравши в неї теплого повітря, а потім накрийте нею пляшку, щільно притиснувши горлечко банки до гуми або паперу. Через деякий час ви побачите, як з вставленою в пробку трубочки бризне фонтанчик (рис. 6). Коли банку почне остигати, тиск повітря в пляшечці виявиться більшим, ніж у банці. Повітря в пляшечці натисне на воду - і вона через трубочку вдарить вгору.

C:\Users\Нади\Desktop\imgB.jpg Дослід «Вкласти яйце в пляшку»

Уhttp://lib.exdat.com/tw_files2/urls_6/4/d-3957/3957_html_m66c3c3c6.jpghttp://lib.exdat.com/tw_files2/urls_6/4/d-3957/3957_html_m131536f2.jpg пляшку з-під молока кладуть запалений папір. Частина повітря нагріється, розшириться й вийде назовні. Круто зварене, очищене яйце кладуть гострим кінцем на шийку пляшки і злегка натискують на нього. Далі, під дією атмосферного тиску, яйце падає в пляшку. Перед дослідом бажано змастити шийку пляшки жиром.

http://lib.exdat.com/tw_files2/urls_6/4/d-3957/3957_html_32da140c.jpg Дослід «Кип'ятіння води без вогню»

Круглодонну колбу закріплюють на штати­ві і на 1/3 наливають в неї підігрітої до кипіння води. У колбі цю воду кип'ятять 2-3 хвилини на спиртівці, щоб пара витіснила з колби повітря. Потім колбу щільно затикають гумовою пробкою, щоб у колбу не зайшло повітря, й одночасно гасять спиртівку, щоб пара не ви тіснила пробки або не розірвала колбу. Виймають колбу з лапки, перевертають догори дном і вставляють її у кільце штатива.

Обливають колбу водою і спостерігають, як вода в колбі починає бурхливо кипіти.

C:\Users\Нади\Desktop\geron.jpghttp://lib.exdat.com/tw_files2/urls_6/4/d-3957/3957_html_m2f3ec2f7.jpgДослід «Фонтан Герона»

У пляшку вставляють скляну трубку, а кран з відтягнутим кінцем вставляють у пробку ззовні. У пляшку наливають трохи підфарбованої води і накачують 2-3 рухами поршня насоса повітря. Коли відкрити кран, з пляшки б'є фонтан.

 

Дослід «Чарівний пульверизатор»

Оhttp://lib.exdat.com/tw_files2/urls_6/4/d-3957/3957_html_m39e0bb93.jpgдин клаптик фільтрувального паперу просочують розчином фенолфталеїну, другий — розчином лакмоїду, а третій — метилоранжем; папір висушують і виготовляють з нього три квітки відповідно білого, коричневого й оранжевого кольору.

C:\Users\Нади\Desktop\1289285248_039.gifПісля сприскування нашатирним спиртом або розчином лугу перша квітка стає малиновою, а друга синьою; третя квітка після сприскування слабким розчином кислоти (2 см3 кислоти на 100 см3 води) стає рожевою.

 Фенолфталеїн і лакмоїд погано розчиняються у воді, а тому їх треба спочатку розчинити у спирті. Замість фенолфталеїну можна використати пурген.

docx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
Енциклопедична сторінка
Додано
20 грудня 2018
Переглядів
4763
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку