ДЕНЬ ПАM’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ та ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

Про матеріал
Щороку в останню суботу листопада вся Україна вшановує пам’ять жертв голодоморів. У ХХ сторіччі українці пережили три таких трагедії, але наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація для виховної години "ДЕНЬ ПАM’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ та ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ"

Номер слайду 2

День пам’яті жертв голодоморів Цей день відзначається щорічно в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР

Номер слайду 3

17 місяців

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

10 років тому у селі Великі Крушлинці на Вінничині випадково відкопали скляну пляшку із просом. Зерно пролежало у землі 80 років. Пляшку закопав під деревом Семен Побережняк.Чоловік сховав ту пляшку в кінці свого городу під коренем осики, коли у селян 1932-го року масово забирали усе зерно з обійстя. Навесні чоловік хотів посіяти це просо, щоб врятувати сім'ю від голоду. Та не зміг знайти зерно з-поміж інших дерев. Забув, куди сховав. До кінця віку жалкував. що не зробив мітки на дереві. Не пробачив собі, що тоді від голоду у нього померла донька Юстина і її троє дітей – дві дівчинки і хлопчик. Усі спухли з голоду. Відкопав пляшку його правнук у листопаді 2012 року. В кінці городу пеньок осики мішав оранці. Почав його викорчовувати. Вдарив сокирою по кореню. Земля розпушилася і я побачив дно пляшки, - розповідав Роман Сорока. - Через скло помітив зерна проса. Таке чисте, ніби його щойно насипали. Зерна почорніли тільки в горловині. Дід мабуть щільно наштовхав його в пляшку. У той час мама стояла біля мене. Кажу: "Дивіться, знайшов золото!" А мама відказала, що ці зернятка колись були дорожчі за золото. Цим зерном можна було б половину городу засіяти. Ця пляшка із зерном зараз виставлена в краєзнавчому музеї Вінниці.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Флеш-моб "Запали свічку". В школі був проведений флеш-моб "Запали свічку". Метою проведеного заходу було вшанувати пам'яті безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей, виховувати в дітей особистісні риси громадянина України, патріотизм, розвивати в дітей траурний етикет, дотримання традицій вшанування померлих і загиблих.

Номер слайду 10

ppt
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку