Дидактичний матеріал з біології на тему: "Птахи"

Про матеріал
Дидактичний матеріал з біології на тему: "Птахи". Рекомендовано для використання в роботі вчителями біології.
Перегляд файлу

Дидактичний матеріал про птахів

Яструби

Яструби – це чи не єдина група денних хижих птахів, які нападають на свійську птицю, викликаючи переполох у домашньому господарстві та завдаючи шкоди людям. Птахи ці умілі та спритні, розгледіти їх під час полювання досить складно.

В Україні мешкає 3 види яструбів: великий, малий та коротконогий. Великий і малий яструби трапляються по всій Україні. Саме вони полюють на свійських і диких птахів. Мешкають вони в лісах. Дорослі птахи мають поперечні смуги на нижній частині тулуба, а молодняк має повздовжні бурі плями , як у канюків.

Яструби ніколи не кружляють на висоті, вони літають швидко, стрімко, дуже часто серед дерев. Маневруванню між деревами сприяють короткі крила і довгий хвіст. Вони спритніші за інших хижаків, дуже сильні.

Яструб великий. Його ще називають тетерев’ятник чи голуб’ятник. Це найбільший птах серед яструбів. Його тіло має довжину до 50 -60 см, а розмах крил сягає 97 – 117 см. Птах зверху сірий, тім΄я чорнувате, низ білий з сірувато – бурими поперечними смугами. Восковиця і ноги жовті. Самка більша від самця, буріша.

Яструб великий веде осілий спосіб життя. Чимале гніздо мостить на старому високому дереві. Зайняте чи побудоване самостійно гніздо займає кілька років поспіль. Самка у квітні відкладає 5-7 яєць зеленкувато –білого кольору. Насиджує їх протягом п’яти тижнів. Пташенята у гнізді перебувають до 8 тижнів.

Великий яструб полює практично на всіх птахів, свійську птицю. Ловить білок, зайців, мишей.

Яструб малий. Його називають ще перепелятник чи гороб΄ятник. За зовнішнім виглядом та поведінкою дуже схожий на яструба великого. Але розміром менший, завбільшки з голуба чи галку. Довжина його тулуба не перевищує 38см, а розмах крил сягає 60-75 см.

Птах осілий, селиться в різноманітних лісах,. Гаях, захаращених парках. Гнізда мостить невисоко на дереві, але в самій гущавині. Кладку з 4-5 голубувато – білих з бурими плямами яєць протягом п’яти тижнів висиджує самка. Коли з’являються малята  самка весь час знаходиться біля них. Їжу для пташенят знаходить і приносить самець.

Яструб малий такий же хижий і верткий як великий, його жертвами є переважно дрібні птахи: горобці, перепілки, шпаки. Рідше ловить дрібних гризунів.

Щодо яструба коротконогого, то він у нашій державі зустрічається рідко, і лише на сході України. Цей птах за розмірами і оперенням схожий на яструба малого, але боки голови у нього світло сірі, а не іржасті. На відміну від великого та малого яструба на птахів полює рідко. Живиться мишами, гризунами, ящірками, великими комахами.

Відловлюючи насамперед хворих і кволих птахів яструбів можна назвати санітарами, що запобігають розповсюдженню масового захворювання серед птахів і сприяють їх кращому добору.

Приручених яструбів використовують на полюванні.

Ряд дятли.

Великий строкатий дятел трохи більший від шпака. Оперення в нього чорне з білими смугами. Підхвістя яскраво – червоне, а в самця є ще червона поперечна смуга на потилиці. Голова велика, з міцним загостреним долотоподібним дзьобом, шия тонка, ноги короткі, із загнутими гострими кігтями.

Коли дятел сидить на горизонтальній гілці дерева, або скаче по землі у нього два пальці повернуті вперед, а два назад. Своє тіло він підтримує хвостом: тверде, напружене пір’я хвоста щосили впирається у кору дерева.

Живиться дятел як дорослими комахами, так і їх личинками. Він роздовбує дзьобом стовбур пошкодженого комахами дерева і добуває язиком личинок з-під кори. Восени і взимку він поїдає багато насіння хвойних дерев.

Живуть у лісах, гнізда будують у дуплах, де насиджують 5-6 білих яєць. 

Малий строкатий дятел – пташка дещо більша від горобця. Верх його тіла чорний з широкими поперечними білими смугами. Низ тіла білий з темними пір’їнами по боках. У самця на голові червона з білими  крапочками шапочка. Низ тіла світлий. Живуть малі дятли в листяних і мішаних лісах. Гнізда будують в дуплах В кладці 5-9 білих яєць. Яйця висиджують самець і самка.

Ряд совоподібні

Вночі на полювання вилітають хижі птахи – сови, пугачі, сипухи. Величезні очі з розширеними зіницями здатні бачити дрібні предмети при найслабшому нічному освітлені. У сов м’яке й пухке оперення, завдяки чому вони літають безшумно. Такий зір і слух допомагають совам вдало полювати на дрібних мишоподібних гризунів, пташок. У сов гачкоподібний загнутий дзьоб та гострі кігті. Сови – корисні птахи і потребують охорони.

Сова вухата – це сова середньої величини, широкі довгі крила і досить короткий хвіст. Оперення рижувато – сіре з повздовжніми темними плямами. На голові довгі пучки пір’я – вуха. Очі оранжево – червоні. Живуть в різних типах лісів. Гнізда будують на дереві, рідше в дуплі, в кладці 4-5 білих яєць.

Пугач – дуже велика сова. Веде нічний спосіб життя. Ззовні така ,як і сова вухата. Основні місця життя – ліс, скелі, відкриті місця. Осілі птахи. В кладці 2-3 біля яйця. Найбільша сова України – пугач – стала великою рідкістю.

Синиця

Всі синиці птахи чисто лісові. Життя їх тісно пов’язане з лісами, парками, садами, а тому на весні і літом майже не попадаються на очі людині. В межах України живе кілька видів синиць, жваві, рухомі, непосидючі мало чим відрізняються одні від одних .

Велика синиця має спинку темнувато – зеленого кольору, гру доньки і черевце яскраво – жовті, з легким зеленуватим відтінком. , верхня частина голови і шийка – чорні,  з металевим відливом. Щоки білі, від шийки, через всі груди до чорного підхвістя проходить широка чорна смуга, крила і хвіст темно – бурі. На крилах є дві зеленувато – білі смужки. Ніжки темно – голубуватого кольору. Кігті дуже гострі. Самочка забарвлена так само як і самчик, але чорна смужка на грудях у самочки вужча.

Велика синиця дуже поширена. З місць поселення на зимівлю нікуди не відлітає.

Гнізда влаштовують в дуплах старих дерев, в будь – яких порожнечах в стінах покинутих будівель.

Ззовні гніздо виглядає абияк, а всередині устилається волосом, шерстю, пухом і пір’ям. Кладка від 7 до 17 штук білих яєчок з коричневими цятками. Насиджування триває 13-14 днів. Самець бере активну участь у насиджуванні яєчок.

Батькам – синицям доводиться приносити малятам корм від 350 до 390 разів на день .Синиці знищують дуже велику кількість шкідливих комах, вони дуже корисні птахи.

З початку осені всі види синиць з’єднуються в зграйки, до яких приєднуються, піщухи, корольки, повзики. Такі зграйки досліджують кожне дерево, кожен сучок і кожну тріщину в корі, витягуючи всіляких комах, гусінь, кокони метеликів, яйця тлі.

Підгодовуючи синичок взимку їм слід давати не тільки зерно, а й суміш мух, мурашиних яєць, борошнистих черв’яків роздавлених конопель…

Всі синиці літуни досить погані. Польоти на довгі дистанції не здійснюють.

Куріпка сіра.

Куріпка сіра вадить від 350 до 460 г. Довжина тіла 29-31см. Розмах крил 45-48см. Птах осілий, мешкає по всій території України, окрім гір. Полюбляє відкриті простори з травами і чагарниками. Легко і швидко бігає по землі, а в разі небезпеки шумно злітає. У позашлюбний період тримається зграями. Оперення сіре з тонким більш темним малюнком. Обидва боки голови і горло рижі. Живіт білий, на ньому є велика бура пляма, на грудях жовтуватий колір. Гніздо будують на землі. В кладці 14-24 оливкові яйця.

Крук

Крук – птах роду ворона, родини воронових. Поширений в Європі, Азії, Північній Америці. В Україні не численні, але осілі, почасти кочові птахи всієї території. Живуть у рівнинах і гірських лісах, у заплавах річок.

Чималі блискучо-чорі птахи з міцним великим дзьобом. Маса до 1300г. Молоді птахи чорні, без блиску, з  буруватим відтінком. Шлюбні ігри в повітрі починаються дещо рано – в лютому і навіть у кінці січня. Великі гнізда мостять високо на деревах, гнізда з чималих сучків і гілок. За характером живлення – всеїдні птахи. Кладка з 5 зелених, з темними плямами яєць, на початку березня. Насиджують обидва птахи 19-20 днів. Круки корисні птахи, знищують багато шкідливих птахів і гризунів, виконують санітарні функції.

В дорослих птахів кругом дзьоба брудно біла шкіра. Дуже подібні до чорної ворони.

Дуже корисними представниками родини воронових є грак, або гайворон.

Галасливі гніздові колонії цих птахів добре помітні здалека, розташовані здебільшого в межах населеного пункту. Іноді на одному дереві буває до 5 і більше гнізд. Іноді люди вдаються до жорстоких засобів : щоб вигнати птахів руйнують гнізда, коли там вже є яйця, або пташенятка.

Рідко хто бачив, як ці чорні птахи з міцним дзьобом поважно ступають за трактором і витягають із землі жуків та інших шкідників.

Граки знищують велику кількість бурякових довгоносиків, личинок хрущів, тощо. На комах полюють зграями.

Припутень

Вид – припутень.

Рід – голуб.

Родина – голубові.

Ряд – голубоподібні.

Припутень – найбільший голуб Європи. Населяє лісові місцевості материка. Зимують припутні у Західній і Південній Європі, південно-західній Азії та в Закавказзі. На території нашої країни поширений скрізь, крім високогір’я Карпат. Гніздяться в листяних лісах, парках, хвойних ділянках.

Довжина тіла -40-42см. Розмах крил – 75-80см.

Вага – 360-660г.

Голова, горло і передні сторона шиї, поперек, надхвістя і боки тіла сірі. Мантія – сіро – бурого кольору, темніша за голову і поперек. Пір’я на боках і шиї із зеленим і пурпуровим металічним блиском, по боках шиї є великі білі плями. На крилах теж є по великій білі плямі. Воло і груди рожево – винні. Черево світло-сіре з легким рожевим нальотом. Нижні покривні пера хвоста світло-сірі. Махові пера бурі, на зовнішніх краях першорядних махових пер вузькі білі облямівки. Дзьоб червоний з жовтим кінцем. Ноги червоні.

Зимове меню пташиного столу.

У зимовий період нестачі корму найбільш уразливими стають дрібні садові птахи, які часто гинуть у цей час. Тому регулярна підгодівля птахів у складний для них час допоможе популяціям диких птахів вижити і приступит до розмноження наступної весни. .

Раціон птахів – це корм, збагачений вуглеводами та жирами. Це рештки сала, кістковий мозок, залишки топленого жиру, підсохлий сир, крихти тістечок та печива – усім цим можна ділитися з птахами взимку. Не годуйте птахів сирим м’ясом чи сирими кістками, щоб уникнути можливого поширення різних захворювань. Не підгодовуйте птахів сухим рисовим зерном, адже воно може набухати в шлунку птаха, що часто закінчується фатально.

 

docx
Додано
26 лютого
Переглядів
118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку