До питання вивчення мови програмування Python в школі

Про матеріал
Стаття присвячена деяким питанням повязаним з мотивацією вивчення мови програмування Python в школі.
Перегляд файлу

До питання вивчення мови програмування Python в школі

 

В даний час програмування стає невід'ємною інструментом діяльності широкого кола осіб: від фахівців в сфері послуг до ІТ-фахівців. Найпопулярнішими мовами програмування є Java, С, C ++, Python, C # [1]. Їх вивчення починається, як правило, зі школи: учні освоюють мінімальний рівень володіння будь-якою мовою і можуть застосовувати наявні знання при вирішенні завдань.

В силу того, що актуальними є професії, пов'язані з інформатикою, робототехнікою і програмуванням, то важливим аспектом навчання в школі є актуальність отриманих знань, їх відповідність вимогам роботодавців, і запитам суспільства, тому одним з ключових питань стає вибір будь-якого інструменту навчання. Тому, таким інструментом може стати мова Python.

Він простий у вивченні і багатогранний у використанні.

На відміну від мов програмування сімейства С, Python більш зрозумілий школярам в синтаксисі. Basic і Pascal, хоч і добре підходять для знайомства і відточування навичок, але не дивлячись на свою популярність, їх складно назвати сучасними. Ці мови витісняються продуктами більш високої цінності. Мови Java і Ruby орієнтовані на досвідчених користувачів, які можуть прогнозувати і знаходити помилки при написанні програмного коду, створювати програми, не аналізовані в шкільному курсі. Таким чином, проміжне місце займає Python який доцільно вивчати в шкільному курсі інформатики. Також, додаткове і більш глибоке вивчення мови Python, допоможе підготувати учнів до вивчення мов більш високого рівня, якщо дитина буде проявляти інтерес при його вивченні.

Звичайно, ставлення до Python різному. Існує думка, що ті люди, які почали вивчати мови програмування з Python, не хочуть переходити на низькорівневі мови або не розуміють їх. Якщо дитина зацікавлений в програмуванні, то такої проблеми може не виникнути в силу того, що можливість вивчення нових мов сприяє розширенню рівня знань і дає можливість подивитися на програмний код з різних сторін, оцінити всі плюси і мінуси синтаксису мов і їх можливостей, встановити загальне і різне.

Python досить простий у вивченні, багатогранний і різнобічний у використанні [3]. На Python активно пишуть різні програми, ігри, веб-сайти, а в школах реалізуються індивідуальні проекти. Так, наприклад, знаходження мінімального елемента в рядку в Python можна знайти за допомогою написання одного слова min, в той час як в Pascal, наприклад, потрібно порівнювати елементи один з одним, вводячи додаткову змінну.

Важливо під час вивчення мови програмування школярам говорити про те, що в різних мовах при написанні програм використовуються різні конструкції, як у випадку з прикладом вище, але реалізуються одні і ті ж алгоритми. Використання таких «скорочених» конструкцій в мові Python економить час роботи учнів із завданням, і дає можливість вирішення і написання більшої кількості програм. Взагалі, за весь час навчання доцільно промовляти, звідки що береться, і чому використовується такий запис. Це один з основних питань методики викладання мови Python.

Завдання вчителя і полягає в тому, що, перш ніж давати який-небудь метод, необхідно розповісти про нього, і переконатися, що школярі розуміють, як він працює. Ось саме тоді і не виникне проблема переходу до мов нижчого рівня! Використання деяких конструкцій типу max, min, sort, навпаки, полегшує роботу школяра, позбавляючи його від написання можливих помилок.

І як вже було згадано вище, писати на Python виходить швидше, ніж на багатьох інших мовах [2]. Учнів необхідно з перших занять привчати до грамотного написання програмного коду, так як у великій і об'ємної задачі при виявленні помилки може знадобитися багато часу для її виправлення. До недоліків також можна віднести той факт, що наявність різних версій мови тягне за собою несумісність деяких програм.

В даний час програмування стає широко поширеним, а мови програмування - простими та зручними у використанні. Потреба в людях, які добре знають Python буде тільки рости ,тому Python може стати першою мовою в області вивчення програмування в школі.

Література:

1.Популярні мови програмування // Загальні питання. Програмування. Мови програмування. - URL: https: // noblefox. ru / samye-populyarnye-yazyki-programmirovaniya /? attempt = 1

 

2.Python чи ні? // Кворкінг, заходи і співтовариство. - URL: https: // tceh. com / post / pochemu-vybirayut- python /

 

3.Python: переваги та недоліки // поради експертів. - URL: https: // www. goldenpages. ua / expert /? p = 10627

docx
Додано
25 серпня 2021
Переглядів
1257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку