Доповідь на тему:"Застосування краєзнавчих матеріалів у позаурочній роботі класного керівника щодо національно-патріотичного виховання молоді."

Про матеріал
Доповідь на тему:"Застосування краєзнавчих матеріалів у позаурочній роботі класного керівника щодо національно-патріотичного виховання молоді."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України. УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇПулинський професійний ліцей. Застосування краєзнавчих матеріалів у позаурочній роботі класного керівника щодо національно-патріотичного виховання молоді. Підготувала голова методичної комісії класних керівників та вихователів гуртожитку. Змієвська Марина. Володимирівна

Номер слайду 2

“Кожен учитель повинен домогтися, щоб учень якнайкраще знав близьке, дороге йому: батьківщину і все, що її стосується, так само, як уміє читати, писати, лічити”К. Д. Ушинський

Номер слайду 3

Пізнання навколишнього світу починається зі знайомства з рідною вулицею, селом чи містом, своєю країною, а вже потім – із сусідніми країнами. Тобто, ми йдемо від пізнання свого, рідного, національного до багатонаціонального, світового .

Номер слайду 4

Проблема патріотичного виховання підростаючого покоління була актуальна на всіх етапах розвику людського суспільства. В даний час у зв'язку з кардинальними перетвореннями в Україні  ця проблема набула особливого значення. Патріотичне виховання в сучасних умовах актуалізувало роль виховання  любові до своєї Батьківщини та готовності до її захисту. Тому пріоритетним напрямком виховання дітей та молоді в національній системі освіти повинно бути патріотичне виховання. Патріотичне виховання учнів - це систематична і цілеспрямована діяльність з формування в учнів високої патріотичної свідомості, почуття вірності своїй Батьківщині, готовності до виконання громадянського обов'язку і конституційних обов'язків по захисту інтересів України. Патріотизм починається з виховання любові до своєї малої батьківщині - села, міста в якому народився і звідки беруть початок твої корені. Виховання почуття патріотизму можливе через вивчення  історії свого рідного краю, історії сім'ї, вшанування пам'яті предків, вивчення культурної спадщини свого народу. Одна у нас земля - простора, рясна, багатством природи обдарована. Кожному на ній знайдеться місце, кожному вона домом рідним стане, якщо зуміємо зберегти її єдиною і сильною, будемо готові захищати її. 

Номер слайду 5

Одним із методів, спрямованих на розвиток національно-патріотичного виховання молоді, є застосування краєзнавчих матеріалів класними керівниками в позаурочній роботі.

Номер слайду 6

Класні керівники ліцею разом із учнями є членами краєзнавчо-дослідницького клубу за інтересами “Пошук”

Номер слайду 7

Краєзнавчо-дослідницький клубза інтересами «Пошук» Рік заснування клубу : 1992 р. Головна мета :- поглиблення та розширення знань учнів про рідний Поліський край, його культурні та історичні пам’ятки, заповідні місця, видатні постаті, літературну Червоноармійщину тощо;- виховання у учнів любові до рідного краю, його історії, вивчення та збереження народних традицій, оберегів ;- формування у учнів пошуково- дослідницької діяльності, часів ІІ Світової війни, в наш час – подій на Сході ;- відродження національної культури, вивчення шани рідного краю;- зібрання, збереження та надання користувачам документальних джерел та інформації про рідний край ;- розвиток учнівських здібностей ;- організація проведення ігор, конкурсів, бесід тощо ;- виховання у учнів патріотизму на матеріалах пошукової та краєзнавчої роботи.

Номер слайду 8

Основні завдання клубу «Пошук»Залучати учнів до пошукової , краєзнавчої, дослідницької, художньо – естетичної, природоохоронної роботи, вивчення рідного краю, географічних, етнографічних, історичних об’єктів і явищ соціального життя, розширення краєзнавчих досліджень;Формувати в учнів патріотизм, соціально-громадський досвід на прикладах минулого України;Розширювати і поглиблювати загальноосвітню та професійну підготовку учнів засобами позакласної роботи ;Вивчати, охороняти і пропагувати пам’ятки історії, культури рідного краю, розвивати у молоді патріотизм і любов до своєї Батьківщини на основі кращих героїчних вчинків героїв-земляків.

Номер слайду 9

Форми роботи клубу: тематичні вечори , зустрічі з цікавими людьми, з ветеранами ІІ Світової війни, з учасниками АТО, літературні години, дискусії , екскурсії, презентації книг, уроки мужності, «круглі столи», збір матеріалів, оформлення альбомів, плакатів, стендів, які розкривають бойові дії в роки війни, проведення пошуково-дослідницької роботи, а також просвітницької на основі музейних експозицій, проведення краєзнавчої роботи по вивченню рідного краю та його довкілля, географічних, етнографічних, історичних об’єктів і явищ соціального життя.

Номер слайду 10

Тематичні вечори

Номер слайду 11

Зустрічі з цікавими людьми, з ветеранами ІІ Світової війни, з учасниками АТО та афганцями.

Номер слайду 12

Літературні години

Номер слайду 13

Екскурсії

Номер слайду 14

Презентації книг

Номер слайду 15

Уроки мужності

Номер слайду 16

“Круглі столи”

Номер слайду 17

Членами пошукового клубу до подій ІІ Світової війни було виготовлено фотоальбом «Слава не поляже, а про себе розкаже». Проведено заходи «Червоноармійщина в роки війни», «Підпілля та партизанський рух на Червонопрмійщині в роки німецько-фашиської окупації», зустріч «Твій подвих солдат в наших серцях», виставку книг «Це потрібно не мертвим, це потрібно живим». Продовжується збір інформації «Діти війни».

Номер слайду 18

За участю учасників краєзнавчо-пошукового клубу «Пошук» проводились усний журнал «Осліпли очі України в сльозах матерів наших синів», виховний захід «Героїв стежина від батька до сина», демонстрація відео кліпу « Герої не вмирають».

Номер слайду 19

Міні-лекція “ Ніхто не забутий ”

Номер слайду 20

Вже декілька років пошуковий клуб, рада музею за допомогою учнів, класних керівників, вихователів і викладачів ліцею по краплинках збираємо все, що має причетність до історії культури і мистецтва українського народу, поповнюючи музеї «Етнографії фольклору рідного краю» та «Історії ліцею», які діють при ліцеї. Це предмети побуту, одягу, культові речі, витвори народних майстрів, вироби з деревини і тд.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Екскурсія по музею з учнями І курсу

Номер слайду 23

Людина, яка буде знати історичний тернистий шлях свого народу до свободи, буде по -справжньому дорожити її незалежністю. Бережімо спадщину, що зберігає пам’ять вічної людини. Бо наша історія в струнах дзвенить. Дякую за увагу!

pptx
Додано
13 серпня 2019
Переглядів
634
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку