Доповідь про місто Яворів

Про матеріал
Презентація на тему "Моя доповідь про рідне місто Яворів" Історія виникнення, історична довідка, фото історичного Яворова та ін.;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моя доповідь про рідне місто Яворів. Доповідач: Студентка ІІІ курсу. Факультету початкової освіти та мистецтва. Спеціальність: Середня освіта «Музичне мистецтво»БАЗЮК ІРИНА ПЕТРІВНа

Номер слайду 2

Історія виникнення міста Яворів Вперше Яворів згадується 24 червня 1376 року в гродських і земських актах, де зафіксовано надання Владиславом Опольським братам Рейнгольду і Нитку сіл Нових Селиськ та Порудного, що на південному заході межували з Яворовом. Вже в 1515 р. згадується православна громада Яворова. На початку XVII століття Яворів став значним ремісничим і торговим центром, де проживало понад 2 тисячі населення. Тоді тут мешкало 20 шевців, 10 ковалів, 16 різників, 9 кравців, 27 гончарів, 33 гарбарів. З другої половини XVII століття Яворів стає важливим центром політичного життя.

Номер слайду 3

Історія виникнення міста Яворів. Після 1-го поділу Польщі (1772) Яворів — у складі Австрії (від 1867 року — Австро-Угорщина). Тоді ж Яворів одержав статус вільного міста, до якого напливали німецькі колоністи, які тут заснували різні підприємства. У XIX столітті і аж до 1939 року Яворів — повітове місто. 30 серпня 1903 року створюється філія Товариства «Просвіта». У 1904 створено спортивне товариство «Січ», від 1908 року в Яворові діяла українська приватна гімназія «Рідної Школи», Народний Дім. У 1940—1950-х роках сотні яворівців у складі УПА боролися за волю України проти гітлерівських і більшовицьких окупантів.

Номер слайду 4

Історична довідка. Місто Яворів —адміністративний центр району; розташований над річкою Шкло (притока Сяну). Назва походить від яворових лісів, що оточують місто. Зараз тут проживає близько 14 000 чоловік, в 1900 році мешканців було 10 090. Яворів — давній осередок художніх ремесел (різьблення на деревині, іграшкарство, декоративний розпис, вишивання, ткацтво, виробництво сувенірів).

Номер слайду 5

Фото історичного Яворова

Номер слайду 6

Памʼятки культури міста. Яворівський національний природний заповідник «Розточчя»; Заповідник "Розточчя" створений 5 жовтня 1984 р. Площа заповідника — 2084,5 га, протяжність території з півночі на південь становить 8 км, із заходу на схід — 12 км.

Номер слайду 7

Памʼятки культури містаІсторико-етнографічний музей "Яворівщина"Історико-етнографічний музей "Яворівщина" було відкрито в 1927-1933 роках з ініціативи "Кружка рідної школи". Активними подвижниками музейної справи стали доктор Михайло Фільц, художник Олекса Харків та інші. На сьогодні фонди історико-етнографічного музею “Яворівщина” налічують 351 експонат. Музейна експозиція розміщена у чотирьох кімнатах та умовно поділена на розділи: "Прядіння та ткацтво", "Речі господарсько-побутового призначення", "Старовинна яворівська ноша", "Народні промисли Яворівщини", "Археологічні пам'ятки та нумізматика".

Номер слайду 8

Памʼятки культури міста Садиба-музей Осипа Маковея Музей-садибу Осипа Маковея створено в Яворові в будинку, де народився цей видатний український поет, прозаїк, сатирик, публіцист, педагог та громадський діяч. Експозиція розміщена в трьох залах: дві кімнати та сіни. В одній кімнаті зібрані речі родини Маковеїв: меблі (крісла, стіл), посуд, вишиванки, іграшки. В іншій – фотографії Осипа з родиною та друзями; його листи, книги; портрети. В сінях представлені побутові речі. Маковей підтримував дружні стосунки з Іваном Франком, Лесею Українкою та іншими письменниками. Літературну діяльність розпочав наприкінці 80-х років ХІХ століття під псевдонімами: Spectator, О. Степанович.

Номер слайду 9

Церква Святого Юрія і дзвіниця. Церква Різдва Богородиці 1573 року. Костел св. Петра і Павла

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Цікаві факти про Яворів. Особливою родзинкою Яворова є підземелля, які сягають часів королівського минулого. У період правління Яна Собеського підземний хід пролягав від королівської резиденції до Малого Передмістя Яворова. Підземелля існує й досі, а вхід до нього розташований на сучасному подвір’ї церкви Різдва Пресвятої Богородиці, висота — до 2 м, муроване з каменю та цегли, з численними нішами з обох боків. З 1856 року і до самої смерті на Яворівщині, в селі Млини (зараз – на території Польщі), працював священником Михайло Вербицький – автор національного гімну України. У Яворові встановлений пам’ятник композиторові (1997). Неподалік Яворова, у селі Прилбичі, у 1865 році народився Андрей Шептицький – предстоятель, найбільш відомий і шанований діяч Української греко-католицької церкви. У місті встановлений памʼятник митрополитові (1996). У 1867 році в Яворові народився відомий український поет, письменник Осип Маковей. У місті діє його музей-садиба. У Яворові встановили рекорд України. У містечку розфарбували яворівськими візерунками найдовшу в Україні стіну.

Номер слайду 12

Нематеріальна Культурна спадщина ЮНЕСКО міста Яворова«Яворівський пиріг»«Яворівська забавка»«Яворівський розпис»

Номер слайду 13

…Дані про автора

Номер слайду 14

Дякую заувагу!

pptx
Додано
15 березня
Переглядів
45
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку