Дослід: «дія атмосферного тиску на газету з лінійкою»

Про матеріал
Дослід: «дія атмосферного тиску на газету з лінійкою» Для експерименту знадобляться: • газета; • дерев’яна лінійка довжиною 30 см; • металевий пруток; • стіл. Такий дослід не є новим. Але він настільки простий, що його варто повторювати. Цей дослід був описаний в (1). Для проведення досліду слід покласти дерев’яну лінійку на стіл так щоб 12…13 см лінійки звисало над столом, накрити акуратно лінійку газетою. Якщо металевим прутком різко вдарити по лінійці, то вона переламається, а газета так і залишиться на столі, прикриваючи інший уламок лінійки. Пояснення цьому досить просте. На газету тисне повітря (атмосферний тиск), і з великою силою: кожний квадратний сантиметр газетного аркушу воно притискає з кілограмовою силою. Якщо частина газети, що підіймається над столом мала 17 × 3 см, тобто площа становить 51 см2, то це означає, що тиск на лінійку становить 51 кг, тобто при натисканні на лінійку необхідно підняти вагу в 51 кг – такого вантажу лінійка не витримує під час різкого удару. Зрозуміло - якщо повільно натискувати на лінійку, то повітря зайде під газету і також буде тиснути на газету з зворотного боку - дослід з переламуванням лінійки не буде вдалим.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

 

    Дослід: «дія атмосферного тиску на  газету з лінійкою» Для експерименту знадобляться:

              газета;

              дерев’яна лінійка довжиною 30 см; •    металевий пруток;

              стіл.

   Такий дослід не є новим. Але він настільки простий, що його варто повторювати. Цей дослід був описаний в (1). Для проведення досліду слід покласти дерев’яну лінійку на стіл так щоб 12…13 см  лінійки звисало над столом, накрити акуратно лінійку газетою. Якщо металевим прутком різко вдарити по лінійці, то вона переламається, а газета так і залишиться на столі, прикриваючи інший уламок лінійки.

      Пояснення цьому досить просте. На газету тисне повітря (атмосферний тиск), і з великою силою: кожний квадратний сантиметр газетного аркушу воно притискає  з кілограмовою силою. Якщо частина газети, що підіймається над столом  мала 17 × 3 см, тобто площа становить 51 см2, то це означає, що тиск  на лінійку становить 51 кг, тобто при натисканні  на лінійку необхідно підняти вагу в 51 кг – такого вантажу лінійка не витримує під час різкого удару.

    Зрозуміло - якщо повільно натискувати на лінійку, то повітря зайде під газету і також буде тиснути на газету з зворотного боку - дослід з переламуванням лінійки не буде вдалим.

 

 

Література:

     1. Я. І. Перельман, Фізика на кожному кроці, вид. «БОГДАН», Тернопіль, 2011 р.      2. Бабин Дмитро Святославович, Дослід: « Дія атмосферного тиску на газету з          лінійкою», Інтернет

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніхhttps://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніх-умовах/дослід-дія-атмосферного-тиску-на-газету-з-лінійкою/умовах/дослід-дія-атмосферного-тиску-на-газету-з-лінійкою/   

 

 Автор: Бабин Дмитро Святославович

 

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 4. ТИСК ТВЕРДИХ ТІЛ, РІДИН ТА ГАЗІВ
Додано
10 липня 2022
Переглядів
312
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку