Дослідження країн Океанії

Про матеріал
В методичній розробці розкрито досвід проведення майстер-класу з використанням інтерактивних технологій: заняття-подорож з дисципліни «Географія». Дана розробка може бути використана викладачами загальноосвітніх дисциплін вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження: Країни Океанії – регіон екзотичного туризму. Презентацію підготував: Шадько Максим 10-А

Номер слайду 2

Океанія - це один з найзагадковіших і наймальовничіших регіонів нашої планети. До його складу входять 14 держав, кожна з яких має свою унікальну особливість. Океанія складається з трьох макрорегіонів: Меланезії, Мікронезії та Полінезії. Класифікація ООН виділяє також четвертий регіон — Австралія та Нова Зеландія. На території регіону розташовані 13 незалежних держав та 9 самоврядних залежних територій, що належать 6 державам. Усі країни регіону є острівними. Океанія вражає різноманітністю ландшафтів, флори і фауни. Тут Ви побачите, як великі сучасні мегаполіси чергуються з абсолютною відсутністю цивілізації.  Що ж таке океанія?

Номер слайду 3

Регіон приваблює можливостями відпочинку біля моря й у горах, унікальністю та екзотичністю природи. Життя аборигенів, яких залишилося не більше 300 тисяч. Розташування в південній кулі. Для туристів з Європи привабливим є те, що коли на батьківщині зима тут літо та навпаки. Клімат тропічний та субтропічний сприяє розвитку рекреації. Основними рекреаційними ресурсами Океанії є сонце, море і пісок. Чим приваблює Океанія туристів з Європи?

Номер слайду 4

Нова Зеландія - це одна з найгарніших країн в цьому регіоні. Тут гармонійно переплелися сучасне міське життя і унікальна природа. Перед поглядом туристів простягаються безкраї смарагдові долини, гірські озера, льодовики, гори, ліси, гроти. Саме на тлі цих пейзажів знімався всесвітньо відомий фільм «Володар кілець». Нова зеландія

Номер слайду 5

Вануату і Папуа – Нова Гвінея. В країні багато термальних джерел. Гірські схили вкриті вологими тропічними лісами і багаті на орнітофауну. Для узбережжя характерні коралові пляжі з численними рифами. Постійні річки та озера відсутні. Клімат - тропічний вологий. Відносно сухий і менш спекотний період припадає на травень-жовтень. Для островів характерні тайфуни. Папуа-Нова Гвінея цікава своєю природою, етнічним різноманіттям, недоступними високогір´ями, численними островами та теплими морями. До складу держави входять східна частина о. Нова Гвінея (2-й за площею у світі), архіпелаги Бісмарка та Луїзіада, північна частина Соломонових островів тощо. Всі острови знаходяться в приекваторіальній зоні і омиваються водами Коралового, Соломонового та Новогвінейського морів Тихого океану. Однак узбережжя – це переважно мангрові болота. Довкола островів Адміралтейства, Соломонових та Луїзіади багато коралових рифів. Саме ці острови, а також Нова Британія мають передумови для розвитку приморських курортів.

Номер слайду 6

КірібатіЩе одна держава Океанії - Кірібаті. Кірібаті знаходиться в центральній частині Тихого океану і є складовою Полі- та Мікронезії. До складу держави входять острови Плберта, Фенікс, Лайн та о. Банаба (разом 33 острова). Туристичним ресурсом Кірібаті є її географічне положення: це єдина країна, цілісна територія якої знаходиться в чотирьох півкулях. Перебуваючи в точці перетину екватора та 180° сх. д., гіпотетичне можна зустріти Новий рік двічі. Майже всі острови мають коралове походження. Підводний світ островів надзвичайно багатий. Відпочинок на пляжі, дайвінґ та риболовля – туристична спеціалізація островів. Відсутнє телебачення. Тут є чимало мальовничих диких пляжів, не зіпсованих цивілізацією.

Номер слайду 7

Маршалові острови. Маршаллові острови – це скупчення невеликих атолів в Тихому океані. Туризм тут розвинений не сильно, тому у круїзних мандрівників є унікальна можливість поніжитися на теплих пляжах без метушливих натовпів туристів. Маршаллові Острови — тихоокеанська держава в Мікронезії. Республіка. Маршалові Острови розташована на 29 атолах і 5 островах архіпелагу Маршалові острови, котрий складається з ланцюгів Ралік і Ратак. Загальна площа суші — 181,3 км2; території, зайнятої лагунами, —11 673 км2. 

Номер слайду 8

Науру. Особливий інтерес викликає ще одна країна Океанії - Науру - це карликова держава (найменша в світі за межами материкової Європи), яка займає острів площею всього 21 квадратний кілометр. Республіка Науру – найменша за площею республіка світу, що знаходиться на однойменному кораловому острові на південь від екватора. Майже по всьому периметру (берегова лінія становить 30 км) острів оточують чудові піщані пляжі та коралові рифи. Клімат – екваторіальний, спекотний і вологий. Температура майже не змінюється протягом року. З листопада по лютий дощі йдуть майже постійно. Історико-культурним ресурсом можна вважати спадок Другої світової війни: зброя, бункери, затоплені судна та літаки. Туризм лише починає розвиватися. На всіх островах Океанії заборонено вивозити вироби зі шкіри, кістки, коралів, мушель, яйця та опудала птахів, в деяких країна – антикваріат.

Номер слайду 9

Палау. Маловивчений туристами куточок, але від цього не менш привабливий. Палау - це дивовижної краси смарагдові острови, які підносяться над водою, як купини. Саме тут, на Палау, мешкає рідкісна тварина дюгонь і знаходиться унікальне озеро Медуз, де їх популяція досягає 2 млн. особин. Палау є складовою Мікронезії і знаходиться на північ від о. Нова Гвінея. До складу країни входить понад 200 островів переважно коралового походження. На узбережжі –1519 км – багато океанських пляжів. Річки та озера відсутні. Переважаючим типом рослинності е вічнозелені ліси. Клімат – екваторіальний на півдні та субекваторіальний на півночі. Випадає багато дощів. Країна, яку часто називають «Дивом підводного світу», має широкі можливості для організації будь-яких видів водного відпочинку.

Номер слайду 10

Тувалу. Тувалу – острівна країна в Полінезії. Найвідомішими її сусідами є Фіджі, Самоа та Соломонові Острови. Країна займає 9 коралових атолів (лише на Фунафуті проживає постійне населення), що розтягнулися на600 км південніше екватора. Головними туристичними ресурсами є сонце, теплі води океану, пляжі та органічний світ коралових рифів і лагун. Важливим джерелом доходів є продаж поштових марок, монет та сувенірів. Приваблює своєю самобутністю і місцева культура, яка є складовою полінезійської. Заборонений вивіз виробів зі шкіри, пташиного пір´я, кістки та коралів.

Номер слайду 11

ФіджіФіджі – одна з найрозвинутіших в соціально-економічному відношенні країн Океанії знаходиться на межі двох її складових – Полінезії та Меланезії і займає однойменний архіпелаг, групу островів Лау та острів Ротума. У своїй більшості острови мають вулканічне походження в оточенні коралових рифів. Для узбережжя (загальна протяжність1129 км) характерні мальовничі блакитні лагуни. На островах відсутні змії та тропічні захворювання. З понад 800 островів, які знаходяться між південним тропіком та екватором, заселеними є близько ста. В країні багато індуїстських храмів, протестантських церков, зустрічаються мечеті. Сува є найбільшим містом Океанії. Серед країн Меланезії Фіджі мають найвищий рівень розвитку туристичної інфраструктури.

Номер слайду 12

Самоа. Самоа займає 9 островів вулканічного походження у південній частині Тихого океану. Окрім найбільших, Саваї та Уполу, особливо слід відзначити мальовничість островів Манона та Аполіма. На окремих ділянках вздовж узбережжя зустрічаються коралові рифи. Берегова лінія має багато затишних лагун з чудовими океанськими пляжами. Підводний світ надзвичайно багатий, що сприяє розвитку дайвінґу та риболовлі. Самоа знамениті тим, що тут жив і похований англійський письменник Роберт Льюїс Стівенсон. У його садибі нині знаходиться резиденція уряду. В столиці цікавими об´єктами є культові споруди (переважно протестантські церкви), некрополь самоанських королів, обсерваторія. Переважна частина населення країни - самоанці (полінезійське походження) - проживають у традиційних хижах (фале), що мають округлу форму і не мають стін.

Номер слайду 13

Вануату. Вануату є складовою Меланезії і займає низку островів завдовжки приблизно900 км у південно-західній частині Тихого океану. Переважна більшість островів має вулканічне походження (в країні 10 діючих вулканів) і гористий рельєф. В країні багато термальних джерел. Гірські схили вкриті вологими тропічними лісами і багаті на орнітофауну. Для узбережжя характерні коралові пляжі з численними рифами. Постійні річки та озера відсутні. Клімат - тропічний вологий. Відносно сухий і менш спекотний період припадає на травень-жовтень. Для островів характерні тайфуни.

Номер слайду 14

Мікронезія. В 4000 кілометрах від Гавайських островів розмістилася держава Мікронезія Мікронезія складається з великої кількості коралових і вулканічних островів. До її складу входять архіпелаги Яп і Трук, острови Кусаіє і Понпеї. Заселеними є менше половини. Мікронезія - справжній рай для дайверів. У прибережних водах островів можна зустріти гігантських скатів, черепах і дельфінів. На архіпелазі Яп є дивовижна пам'ятка - стародавні кам'яні гроші, які зроблені у вигляді круглих дисків діаметром до 3,5 метрів.

Номер слайду 15

Екзотична культура країн ОкеаніїОстрівні держави Океанії дивують своєю первісною культурою і непідробним колоритом. Серед місцевих жителів легко можна зустріти тих, хто до сих пір поклоняється духам, приносить жертви божествам і проводить дивні для європейців ритуали.

Номер слайду 16

Значна віддаленість від основних ринків споживачів даних послуг. Відсутність на багатьох островах в Океанії постійного населення через нестачу питної води і ресурсів першої необхідності ускладнює розвиток туристичної індустрії. Десятки і сотні кілометрів ідеальних пляжів чекають свого часу. Проблеми, що перешкоджають розвитку туризму в Океанії

Номер слайду 17

Висновок Круїзи по Австралії і Океанії - це можливість не тільки побувати в нових для себе місцях, але також абстрагуватися від повсякденної рутини і зануритися з головою в світ первозданної природи.

Номер слайду 18

Дакую за увагу! ☺

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
22 березня 2023
Переглядів
1520
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку