Електрична напруга. Вольтметр.

Про матеріал
Презентація з вивчення нового матеріалу з теми: "Електрична напруга. Вольтметр."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електрична напруга. Одиниця напруги. Вольтметр. Тарас Гайворонський

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань.1. Що називають силою струму?2. За якою формулою визначають силу струму?3. Яка одиниця сили струму? На честь кого її названо?6. Яким приладом вимірюють силу струму?7. Які правила необхідно виконувати, вимірюючи силу струму?9. Яка заборона існує щодо вмикання амперметра в електричне коло?10. Чи залежить значення сили струму на послідовних ділянка в кола від місця розташування амперметра?

Номер слайду 3

Задачі

Номер слайду 4

Визначення електричної напруги Електрична напруга на певній ділянці кола - це фізична величина, яка чисельно дорівнює роботі електричного поля з переміщення одиничного позитивного заряду по цій ділянці. Напругу позначають символом U і визначають за формулою:де А – робота, виконана електричним полем під час протікання струму,q – значення електричного заряду, перенесеного струмом.

Номер слайду 5

Одиниця вимірювання напруги. Одиницею напруги в СІ є вольт (1 В). Названа вона за ім’ям італійського вченого Алессандро Вольта, який створив перший гальванічний елемент. Під час вимірювання застосовують також частинні або кратні одиниці напруги:1мк. В = 0,000001 В = 10-6 В1м. В = 0,001 В = 10-3 В1к. В = 1000 В = 103 ВЕлектричні прилади працюють при різній напрузі. Різні джерела струму характеризуються робочою напругою.

Номер слайду 6

Вимірювання напруги. Вольтметр. Для вимірювання напруги в електричних колах використовують спеціальний прилад – вольтметр. На схемах вольтметр позначають:

Номер слайду 7

Правила, яких необхідно дотримуватися під час вимірювання напруги вольтметром1. Вольтметр приєднують паралельно до тієї ділянки кола, на якій необхідно виміряти напругу.2. Клему вольтметра, біля якої стоїть знак «+», слід з’єднувати з проводом, який іде від позитивного полюса джерела струму; клему зі знаком «–» - із проводом, що йде від негативного полюса джерела струму.3. Для вимірювання напруги на полюсах джерела струму вольтметрприєднують безпосередньо до клем джерела

Номер слайду 8

Підключення амперметра та вольтметра в коло

Номер слайду 9

Вчимося розв’язувати задачі

Номер слайду 10

Задача 2. Визначте напругу у електродвигуні якщо при перенесенні заряду 5 Кл електричне поле виконало роботу 60 Дж. Задача 3. При перенесенні 60 Кл електрики з однієї точки електричної ланцюга в іншу за 12 хв досконала робота 900 Дж. Визначте напругу і силу струму в колі. Задача 4. Через нитку розжарення тече струм 2 А. За якої напруги працює лампа, якщо за 1 хв електричне поле в нитці лампи виконує роботу 1,44 к. Дж?

Номер слайду 11

Запитання на закріплення вивченого.1. Що таке електрична напруга?2. Як можна визначити напругу, знаючи роботу струму і електричний заряд?3. Яким приладом вимірюють електричну напругу?4. В яких одиницях градуюють шкалу вольтметра?5. Поясніть як вмикають вольтметр в електричне коло?6. Які спільні ознаки в амперметра і вольтметра? Чим вони відрізняютьсяодин від одного?7. Якою має бути сила струму, що проходить через вольтметр, порівняно ізсилою струму в колі?

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Вивчити параграф 28; виконати вправу 28 ( 2, 3, 4)Підготувати повідомлення на тему: Живі організми, які виробляють електричний струм.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Презентації
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 28. Електрична напруга. Одиниця напруги. Вольтметр
Додано
7 березня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку